Su Kimyasına Dair Sorunlar


Anıl ÖzekşiÇevrim Dışı

[B]11139,3[/B]
Kayıt: 28/12/2013
İl: Ankara
Mesaj: 93
Anıl ÖzekşiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 22:27

Bitkili akvaryuma geçerken başıma bunca iş açacağını hiç düşünmüyordum. Her şey  ADIST'İin tablo gibi tanklarını taklit etme isteğiyle başladı. Resme olan yatkınlığım dizayn sorununu çözmemi sağlar ve bende bu tanklar kadar güzel tanklar yapabilirim diye düşünüyordum.

Tabi hiç de öyle olmadı. Ve dizayn dışında yolunda giden pek bir şey de yok gibi. Aylarca okuduğum forumdan suyun oturması gerektiğini biliyordum. Her ne kadar su oturmadan dayanamayıp bitkileri eklesem ve zor taban bitkileriyle sorunlar yaşasam da akıl edip altısı bir arada testleri alınca ve tavan yapan nitrit ve nitratı görünce suyumun oturmasını beklemekten başka yapacak bir şey olmadığını anlamıştım.

Ve sonunda o mutlu gün gelip nitrit ve nitratım sıfır çıktığında ise savaşı kazanmış bir komutan edasıyla evde hava atmıştım. Su kimyasını çözdüm sanıyordum. Ta ki bir süre sonra sakal yosunu gözüm gibi bakıp büyüttüğüm fissidenslerimi sarana kadar.

Sağ olsun forum yine aradığım bilgileri verdi ve nitratı sıfırladığımda fosfatı başıboş bıraktığımı öğrendim. Hemen gidip fosfat testi ve JBL silikatex aldım. Hızlı ve kesin çözüm aradığım için gene kestirme bir yol seçmiştim sanırım.

Yaptığım ilk testler korktuğum şeyi onaylıyordu. Fosfat düzeyim korkunçtu. Burada alg yetişmemesi bir mucize olurdu zaten. Ben de silikatexin yarısını ( paketin tamamı fazla gelir diye düşündüm ) dış filtreme yerleştirip beklemeye başladım. Bugün yani ikinci gün testi tekrar ettiğimde ise fosfat sıfırdı.

Başıma dert olan fosfatı sıfıra indirdiğim için sevinecektim ama nitratı sıfırladığımda başıma gelenleri hatırlayınca huzursuz oldum. Ve aşağıdaki sorulara yanıt bulmam gerektiğini düşündüm.

1_ Filtredeki bu silikatex devamlı durabilir mi? Fosfat sıfırken yemleme ile, su değişimleri ile giren fosfat suyun dengesine yeter mi? Yoksa fosfat ilavesi gerekir mi? Yada silikatex oradayken fosfat için ne yaparsam boş mu?

2_ Fosfat fakiri bir tankı bekleyen tehlikeler nelerdir?

 

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Not: Konuyu gene yanlış yere açtıysam yöneticimden özür dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2014 16:58
Merhaba.
Besin dengesi sağlıklı bitki gelişimi ve alg kontrolü için oldukça önemli. Elementlerin eksikliği yada dengesizliği bitki gelişimini darbelediği gibi alglere de davetiye çıkartabilir.

Fosfat, enerji transferi ve hücre oluşumunda büyük rol oynar, önemli bir elementtir. Sağlıklı bir sistemde yükselme eğiliminde değildir, aksine bizler düzenli olarak ilave ederiz. Siz filtrenize eklediğiniz bir ürün ile elementi sıfırlıyorsunuz. Geçici kullanım için uygun fakat sürekli kullanımda sorunlar yaşanır. Küçük bir şelale filtre içine ilave ederek portatif teknik ile kullanılabilir. 

Sisteminiz hakkında yeterli bilgi vermemişsiniz. İdeal nitrat fosfat oranı 15/1 civarındadır fakat bitki türüne ve yoğunluğuna göre bu oran değişebilir, testler kullanarak sistemin sarfiyatını belirleriz, oranı değerlere göre modifiye ederiz.  Bu oranda bir dengesizlik varsa yada herhangibiri sıfırlanırsa sorunlar daha da artacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Patriot AyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2010
İl: Çanakkale
Mesaj: 502
Patriot AyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2014 13:41
Anıl bey, benim öğrenmek istediğim bir konuyla bağlantılı soruyu sormuşsunuz.
"2_ Fosfat fakiri bir tankı bekleyen tehlikeler nelerdir?"

Affınıza sığınarak aşağıdaki soruyu sormak istiyorum;
Yosun yada yosunlar (green spot dışında) olan bir akvaryumda fosfatı sıfırlamak, yosun sorununu aşmak için bir yöntem midir?
Patriot Ayhan2014-04-07 13:42:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aquarist_mlhÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2014
İl: Karaman
Mesaj: 41
Aquarist_mlhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2014 14:24
Yosun tutması ilk başladığımda benimde sorunumdu cok araştırma sonucu bir çözüm buldum bir yada iki gün akvaryuma asla ışık vermedim yosunlar besin depolayamadıkları için ölüyo ama bitkiler sağlam kalıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir