Su Piresi üretiminde farklı bir hikaye


cihat038Çevrim Dışı

Kayıt: 11/05/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 150
cihat038Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 22:43
Konuyu gördüğümde gerçekten ilgimi çekti...belgesel gibi...
artemia su piresi vb. ile alakam olmamasına ragmen, araştırma-deneme yoluyla elde edilen bilgilerin paylaşılması çok güzel...
 
forumun amacı bu olmasına ragmen, paylaşılan binlerce konuya örnek olmasını temenni ediyorum...
 
Amaçlarınıza ulaşmak için Başarılarınızın devamını diliyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2012 18:50
              Kaç gündür konuda hiç yaprak kımıldamıyor su piresi zıplamıyor sanki.  Fırtına öncesi sessizlik gibi.. Hayırdır inşallah. 
 
                  Evet arkadaşlar su piresi yolunda 1. etapı hayırlısıyla tamamladık gibi. Şimdi 2.- etaba başlamanın vakti geldi sanırım.  
 
                   Nedir bu 2. Etap?  1. etapda  yeşilsuyu nasıl oluşturacağımızı ve nerelerden bulacağımızı daha önemlisi bunlardan nasıl üreteceğimizi öğrendik sayılır.
 
                   2. etapda ise   su piresi ve yeşilsu olmadan bunları üretmenin yollarını araştıracağız. Biraz çok resmi oldu galiba.  öhöömm !! efem!! sandığınız gibi yoktan var etmeyeceğiz. Su piresi yumurtasından ve kurutulmuş algtan sadece su ekleyerek veya başka malzeme ekleyerek, bunların (yeşilsu ve su piresi) ev ortamında rahatça hayata merhaba diyebilmelerini sağlamak.              
 
                 
 
 
                 Yukarıdaki fotoğrafta sol taraftaki kurutulmuş yeşilsu algi, sağ taraftaki şişede su piresi kışlık yumurtası bulunuyor. Malzemeleri bu yaz hazırladık . Bu işi çözersek bahara kadar, oldu bu iş. Hadi hayırlısı..
 
                  
 
 
                 Eee!! bunun konuyla ne alakası var diyeceksiniz. Kahverengi peygamber devesi.. İlgisini çekenler ve görmeyenler için..  Benim ilgimi çektide...
huseyn752012-09-24 18:52:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2012 13:11
Abim her gün takip ediyorum. Tebriklerimden belli değil mi? Çok bilimsel delilik tarzı işlere girdim. Bu nedenle yazmadım.Kendimide kötüde hissettim bilmiyorum seni rahatsız ediyormuyum acaba diye :(

Harika denemelerde bulunuyorsun. Pireciklere etkisini merak ile bekliyorum...Kurutulmuş yeşil su algini sen mi kuruttun? Vallahi merakıma mucip oldu. Aldın mı?

Kürdan kadar peygamber develeri var. Ayrı cins. Belki rastlarsın çok şekerler... Yeşilleride var... Çok büyük kol kadar... Abartmıyorum eline alırsan tırnakları kolu kanatıyor.. Tabi bilinçsiz. Tam bir canavar...

Emeklerine sağlık.

Şimdi öncelikle şu belirteyim... 6-7 tankımıda imha etme aşamasındayım... Bir çoğunu ettim. Palarya illeti. Onlardan 3'er anaç pire aldım. 3'er anaç pire ile palaryasız üretime başladım.

Neyse gelelim öğrendiklerime ve tecrübe ile sabit konulara...

Şimdi pirecikler için ne gerekiyor... Besin, bu besinleri bizler gözlerimiz görebilir, sürekli pireler beslenmek zorunda olarak yorumluyoruz.. Tamemen yanlış. Bu zaman zarfında binbir çeşit besin ile denemeler yapıyoruz... Çoğunluğu su kimyasını bozduğumuz için hüsran ile sonuçlanıyor...

Pirelerin ne ile beslendiğini üç aşağı beş yukarı biliyoruz. Biraz çamur, bakteri, bakteri türleri, çürümüş bitkiler, fitoplankton türleri, rivayete göre alg.... Mayayı zaten geçiyorum... Hiçbir katkısı yok. Yapılan deneylerde çoğunlukla fitoplankton türlerinde üreme ön planda...

Peki ne su düzenini bozmaz ve bize sürekli hasat imkanı tanır? Önemli olan konu buydu benim için. Ondan deli gibi kendimi yırttım balçık gibi yeşil su lazım yeşil su lazım diye... Ha o suyuda yaptım yapmasına ama gereği yokmuş be abiciğim.... Yani gerekli gerekli olmasına da hafif parlak yeşil olması tamamdır pireler için. Yani bir iki litre yeşil su yazada yeter kışada....

İşi ciddi anlamda deliliğe vurdum... Gittim soluğu ziratte aldım. Saf alg aldım. 100de 100 alg ve suda 100 de 100 çözünüyor. Çaykaşığının ucu ile içinden aldım sulandırdım... Abowww pekmez gibi bişi oldu...

Suyu bozmayan 2 seçeneğimiz var biri kurumuş alg biri ise fitoplankton türlerimiz...

Senin bu siteminden sonra üzüldüm vallahi video çektim, resim çektim ahada upload ettim.

Test Yöntemleri vs:

1-Kurumuş alg ile  2 adet tank hazırlandı. 3 adet anaç pire eklendi. 2 adet tank 2 farklı ortama konuldu (ısı ve ışık farkı) 25-29 derece... biri 3 saat güneş gören-biri yeterince aydınlı olarak.

2-Tamamen fitoplankton ile 2 adet tank hazırlandı. 3 adet anaç pire eklendi. 2 adet tank 2 farklı ortama konuldu (ısı ve ışık farkı) 25-29 derece... biri 3 saat güneş gören-biri yeterince aydınlı olarak. Fitoplankton yoğunluğu berrak, parlak yeşile çalan su ile yapıldı. (çıvık, yeşil değil)-(net yeşilimsi)

3- Su hacmi 3,5 ve 6 litre olarak belirlendi.

4-Havalandırma kullanılmadı.

5- Hava ölçmek için adi salyangozların alarmı beklendi. Havasızlık oluşmadı.

6- Test başlangıcından sonuna kadar hiçbir besin verilmedi. (Test başlangıcında teste tabi olanlar hariç.




10 günlük test sonuçları:

1-
Alg ile beslenen pirelerde kısa sürede büyüme, anlık yavrulama gözlendi. 3 pireden bir gün içinde 10-15 adet yavru çıktı.

2-
Fitoplankton ile beslenen pirelerde ilk gün yavru alınamadı, 2 nci 3 ncü günlerde yavru görüldü. 5-6 adet.

3-
Alg ile beslenen pirelerde anlık ani hareketler, aşırı büyüme gözlendi.

4-
Fitoplankton ile beslenen pirelerde çok rahat, ortada topluluk helezonik, hareketler gözlendi. Çepherlerden yem yeme isteği gözlenmedi.

5-
Alg ile beslenen pirelerde çepherlerden yem yeme isteği gözlendi.

6-
Fitoplankton ile beslenen pirelerde her gün yavrulama, çok aşırı çoğalma gözlendi.

7-
Alg ile beslenen pirelerde aşırı çoğalma gözlenmese de, aç hareketler yapsalarda ciddi boyuti gelişim, kısa süre içinde büyüme gözlendi. (2 günlük alg ile beslelen pire 4 günlük fitoplankton ile beslenen pire boyutlarında)

Test notları:

1- Alg yoğunluğunda azalma gözlendi. Pirelerin beslendikleri kanıtlandı. Bordodan normal su rengine dönüş var.
2-
Fitoplankton yoğunluğunda azalma yeşil suyun tamamen beyaza dönmesi gözlenmedi. Parlak yeşilimsi su korundu, pirelerin tok hareketleri gözlendi.

Sağdaki tank fitoplankton soldaki tank alg. Gelişimi ve anlattıklarımı izleyerek inceleyebilirsiniz. (Dikkat edin sağdaki tank yeşil mi değil! parlak su yeşilimsi bu bile yetiyor)

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=d6J30WS6KpM[/VID]

Üst katta aynı denemeyi yineliyorum. (Yatak odasında) Emin olmak için. Alg ve fitoplankton.(Tipik benzerlikler var) Fitoplankton çok yoğun... 3-5 gün sonra alt kattaki duruma ulaşır. Yeşil su oluşumunu videolu haliyle izleyebilmeniz için ekledim. Bir bardağın 20 de biri kadar balık yemi kullanıldı. Gündüzleri hava verildi. 7 saat güneş ışığı gördü.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=gZvf5HxEzaU[/VID]

Sonuç:
Algdan süper bir verim alamadım... Sonuç olarak ikiside su dengesini bozmuyor. (aşırı kaçsa da) Hayalimizdeki besinler... Fitoplanktonik üretimde hız mükemmel olsa da büyüme yetersiz, algda üreme hızı yetersiz olsa da büyüme mükemmel. 2 karışım birbirine eklenip test yapılabilir. Bunu deneyeceğim. 20 günümü alır!

Kullandığım ürün 100de100 bitki gübresi ALG: 15 Lira +'ya basıp büyütebilirsiniz.



İçeriği: Makro çekim +'ya basıp büyütebilirsiniz.




Tüm deneylerimde isteğim; zahmetsiz, kültür çökme risksiz, hızlı üretim amaçlanarak alınan edindiğim bilgileri hepiniz ile paylaşmaktır. (Hasat edilmez ise kültür kendini azaltacaktır bunuda unutmamak gerekir, su kültürünün bozulup zehirlemesinden iyidir.)

İş dönüşü günde 3 saat pireleri izledim.. Balıklarımdan çok pirelerime bakıyorum.. Pireciklerin, tokken, sıkıntılı iken hareketleri var. Ürerken veya üreyecekken hareketleri var. Başka yerlerde anlatılanlar gibi akılsız ve bilinçsiz değiller. Bu hareketleri tespit etmek, öğrenmek zaman alsa da açlıklarını, tokluklarını, ölme sinyali verdiklerini yaptıkları hareketler ile çözebilirsiniz. Bir kaç yorum önce paylaştım. Soran olursa tüm hareketlerini detaylı bir şekilde açıklarım. Tabiki yem attım balık gibi yiyorlar hurafelerine kanmayın. Ben onları aklı alınmış zombi hareketlerine benzetiyorum. Bakan körler... Neyse yavs....

Hüseyin abiciğim ve sevgili arkadaşlar işte gelişmeler böyle... Ben her gün bu konuyu takip ediyorum... Dert etme. Sen oldukça bu konu yürür gider.

Sevgiler, saygılar.



sinanul2012-09-25 13:45:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2012 17:28
            Tahminim doğruymuş meğer. Falcı filan mı olsam ne?  Üfff!! at-salla al parayı hee.Uyy neyse hayalleri boş verelim.  Tamda fırtına öncesi sessizlikmiş. Sinan kardeş tam bir araştırma içindeymiş yazmaya fırsatı yokmuş. Bende yeşilsu alglerini kurutmakla meşguldum yazamadım.  Algleri kendim kuruttum. Dibe çöken algleri dip çekimi ile aldım. sonra geniş yoğurt kabı kapaklarına hızlı kurumasi için döktüm. 2 -3 gün sonra su buharlaşınca kuruyor. Havanda toz hale getirdikten sonra şişelere stokladım.
 
 
           Sinan kardeş canı-gönülden tebrik ederim araştırmaların için mükemmel bir çalışma olmuş.
 
             Herkes biber , bamya kurutuyor biz yeşil alg. Eee önümüz kış hazırlıklı olmakta fayda var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2012 15:58
               Bu yola acı-tatlı tecrübelerimi paylaşmak için çıktım. Çok şükür arkaya baktığımda epey bi yol yürüdüğümü gördüm. Demekki sabırla yola koyulduğunda çok yol alıyor insan.  Kafamı kaldırıp  önümdeki yola doğru baktığımda ne göreyim sanki  daha yolun 10 da birine bile gelmemişim.  .
 
              Demek ki  insan ne kadar usta olursa olsun, daha öğrenecekleri öğrendiklerinden kat kat fazla oluyor.
 
               Dün bir arkadaşımıza su piresi gönderdim. Zaman  ayarlaması öyle bir harikaydı ki. Kolinin bantlarını kargocu arkadaşla beraber yapıştırdık. Arkadaşın eline 24 saatten daha kısa zamanda ulaşmış.. Su pirelerini 4 tane yarım litrelik su şişesine koydum her zamanki gibi. Ama birine yeşil su tankından azıcık yeşil su ilave etmiştim. Üçüne biraz fazla supiresi koymuştum. Yeşil olana kabın dibinde kalan pireler yapışmasın diye üzerine yeşilsu koyarak şişelemiştim. Bunların yanına  da hediye 2 şişe yeşilsu koydum .  Survivor yarışmacılarının çubukla ateş yakıp tekrar ateşi icat etmeye uğraşması gibi  yeniden yeşilsu oluşturacağim diye uğraşmasın diye..
 
                Bu gün arkadaş aradı ve  yeşilsu koymadığım diğer 3 su şişesinde su pirelerinin canlı olmadığını söyledi..  O üç şişedeki su , supirelerinin ürediği akvaryumdandı. Daha önceki arkadaşlara gönderdiklerim hep yeşilsuyun içindeydi.  Bu sefer arkadaş su pirelerini daha güzel görsün diye berrağa yakın üreme suyunda gönderdim ama  Onun yerine biz gördük günümüzü. Belki de pet şişelerin içi temiz değildi bilemiyorum artık olan oldu.  Neyse  yapcak bişey yok,  telafi edeceğiz hatamızı. Arkadaştan özür dilerim.
 
                  Siz siz olun su pirelerini gönderirken şişeleri temiz su ile güzel durulayın en azından ve içine beşte bir oranında yeşil su koymalısınız ki benim düştüğüm hataya düşmeyin. Diğer türlü su pirelerinin ölme olasılığı artar.
 
                  Tecrübeler her zaman tatlı olmuyor malesef...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2012 17:46
Hüseyin Bey konuya bayadır uğramıyorum neler yaptınız bi özet geçseniz çok güzel olur valla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2012 20:09
          Tamer kardeş senin dediğin 4 yıllık üniversite eğitimini 4 dakikada anlat der gibi bişey oldu yaa!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2012 23:05
Pardon abi.utandım şimdi.ozaman şu anda elinde kaç tane su piresi tankı var üreme nasıl kısaca bahsedersen.merak içindeyim.Tamer Şehitoğlu2012-10-02 23:12:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2012 12:00
                Şu su pirelerini rahat bıraksak onlar üremesi iyi olacak yaa. Yok şunu koyarsak çok ürer, bunu koymazsak boyu selvi boylu olur ... gibi kocakarı ilaçlarını denemekten gariblerin üreme tankı bazen 2 ye düşüyor, bazen 8 -10 a çıkıyor. Sabit olan bir 60 cm lik akvaryum var ondada üreyenleri sipariş veren arkadaşlara gönderiyorum.  Bazen yeşil suyu kurutmaya çalışıyorum bazen yaşatmaya.

                 Tamer kardeş bizde kısaca böyle de, su pirelerinin kısacık ömrü onlara bizim elimizdeyken çoooookkk uzun gibi geliyor herhalde....

                   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2012 23:16
          Olmuyor. olmuyorr.. Bir  arkadaşa dün gönderdiğim su piresi kolisini Kargo bugün merkez şubeye teslim etmiş. Yarın pazar tatilmiş. Arkadaşa Kargo Pazertesi ulaşırmış.
 
          Halbu ki Paketi kargo personeline teslim etmeden önce sordum da. Paket bu gün itibari ile arkadaşta olacaktı. Ne yapayım ben şimdi bilemiyorum.
 
           Su piresi isteyen arkadaşa mahcup olduğuma mı yanayım. Telef olan su pirelerine mi yanayım. Kargo şirketinin vurdumduymazlığına mı?
 
           Üzgünüm.  Ne yapsam?   Ne etsem? Bilemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2012 12:53
             Deneme ve tecrübelere devam diyoruz. Uzun zaman yaprak kımıldamamış. Zaten yapraklarda düşmeye başladı. Malum sonbahar geliyor. Bende sonbaharı yakından yaşamak için doğaya gitmiştim geçen hafta.  Doğada su piresi bulduğum yerlere de gittim. Baktım ki su yok pirede yok. .Sağlık olsun dedim ayrılacaktım ki kenarındaki kavak ağaçların yaprakları çoğunlukla buraya düştüğünü farkettim. Burada yeşilsu yoktu su piresi topladığım zaman. Çok miktardada su piresi vardı.
      
              Evet ya !! . Supiresi üretimi için yaprakları kullanabilirdim çünkü doğada böyle oluyordu.Evet arkadaşlar supiresi üretiminde çok kolay bir yol buldum galiba. Deneme için 10 litreye 2 tane orta boy kurumuş kavak ağacı yaprağı koydum.  3 gün sonra su kahverengileşiyor ve  baharda doğada supiresi topladığım zaman ki ve Sinanul kardeşin aldığı alg gibi bir renge bürünüyor.
 
            Üreme şu an yeşilsudan daha iyi gibi.  Yeşilsu oluşturamayan arkadaşlara tavsiye ederim. Nede olsa yaprağı bir poşet stoklasak yıl boyunca yeter. Ben bu yöntem üzerine yoğunlaşmaya başlayacağım. Hadi hayırlısı bakalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1907fbÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 200
1907fbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2012 13:16
Hüseyin kardeş madem yaprakları ediyorsun çınar yaprağının denemenin tavsiye ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2012 17:45
               Önerileriniz için teşekkürler.  Bir üretim kabında da çınar yaprağı var onuda deniyorum ama onda üreme fazla değil şimdilik beklemedeyiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeZGiNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1167
BeZGiNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2012 13:23
Hüseyin bey, denemeleriniz den tam sonuç aldığınız zaman; bu zamana kadar paylaştığınız yöntemleri tek bir mesaj altında birleştirmeyi düşünüyor musunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir