Su Piresi Üretim Denemesi


ekulluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 981
ekulluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 12:12
Mayanın besleyici olmadığı söyleniyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Maske06Çevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 205
Maske06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 16:30
EKMEK MAYASI

Hangi ülkede olursa olsun tüketiciler dini nedenler, sağlıklı beslenme veya vejeteryan gibi farklı beslenme şekillerinden dolayı besin maddelerinin içinde ne olduğunu bilmek istemektedirler. Biz de bu amaçla siz tüketicilerden ekmek mayası hakkında gelen soruları Türkiye’de ve Almanya’da maya üretimi yapan firmalara sorduk. Ekmek mayası üreten firmalardan aldığımız cevapları aşağıda yayınlıyoruz. Bu cevaplara göre ekmek mayası hayvansal bir katkı maddesi içermemektedir. 

Ekmek mayası nedir?

Ekmek mayası,“Saccharomyces cerevisiae” adlı mikroorganizumanın saflaştırılması sonucu elde edilir. Maya hücreleri yuvarlak veya oval şeklinde olup, boyutları 2-3 µm ile 20-50 µm arasında değişir. 1 gr yaş maya yaklaşık 10 milyar hücre içerir. Ekmek mayası hamurun kabarmasını ve olgunlaşmasını sağlar. İçerdikleri su oranına göre yaşmaya, sıvı maya, yaş pres maya, kuru maya ve küçük granüller halinde olan instant maya gibi çeşitli mayalar vardır. 

Ekmek mayası firmalarından gelen cevaplar

Firma Pakmaya 
Firmamıza ve firmamızın ürünlerine göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. Ekmek mayası üretimi hakkında sizleri elimizden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağım.

Ekmek mayası üretimi sırasında ana hammadde olarak şeker fabrikalarının yan ürünü olan ve bünyesinde % 50 oranında şeker barındıran melas kullanılmaktadır. Mikroorganizmanın gereksinimi olan besin maddelerinin neredeyse tamamı bu hammaddede bulunmaktadır. Maya hücreleri fermentör adı verilen büyük paslanmaz çelik reaktörler içinde aseptik koşullarda üretilmekte olup üretim sırasında bilgisayar desteği ile ortamın sıcaklığı ve besin maddeleri kontrol edilmektedir. 

Fermentasyon aşaması sonunda elde edilen maya hücreleri proses suyu ile yıkanmakta ve hücreler konsantre edilerek maya sütü elde edilmektedir. Elde edilen maya sütü döner filtre adı verilen vakum filtrelerde susuzlaştırılmakta ve maya keki elde edilmektedir. Elde edilen maya keki 500 gramlık bloklar halinde paketlenerek yaş maya adlı ürün oluşturulmaktadır. Türkiye de fırıncılar tarafından ağırlıklı olarak bu ürün kullanılmaktadır.

Elde edilen yaşmaya daha ileri susuzlaştırma işleminden geçirilerek kurutulabilir ve bu sayede kuru maya elde edilir. Kurutma işlemi sırasında hücreler zarar görmesin diye % 1 oranında bitkisel yağ türevi sisteme ilave edilir. Elde edilen kuru maya azot gazı altında ya da vakum altında paketlenir ve tüketici beğenisine sunulur.

Ekmek Mayası üretimi sırasında Pakmaya olarak üretiminde ve üretim sonrası işlemlerde hiçbir hayvansal katkı maddesi ya da besin maddesi kullanılmamaktadır. Pakmaya olarak yıllardır Kosher sertifikasıda taşımaktayız. Bildiğiniz gibi Kosher sertifkasında da hayvansal katkı maddelerine müsade edilmemektedir. Ürünlerimiz ve sistemimiz yakın bir geçmişte Endonezya kökenli bir firma tarafından "helal" sertikası almak amacıyla denetlenmiş ve denetimden yüksek bir not almıştır. Yakın bir gelecekte ürünlerimiz üzerinde "helal" sertifikasını görebileceğinizi umuyoruz.

Saygılarımla
Doç. Dr. Levent Dağaşan, Pak Biyoteknoloji Merkezi Md.

Firma Özmaya
Özmaya San A.Ş de üretilen tüm mayalar (yaşmaya, kuru maya) ve ekmek katkı maddeleri helal belgesine sahiptir.

Ekmek mayası üretilirken kullanılan temel besin maddesi şeker olup, onu da şeker fabrikalarında kullanılan pancar ve şeker kamışı atığı olan melastan sağlamaktayız. Şeker kamışı melası Türkiye'de bulunmadığı için ithal edilmektedir. Bunun dışında kullanılan başlıca diğer temel maddeler ise protein, fosfor, vitamin ve oligo element tuzları olup, bunları da amonyak, fosforik asit, biotin, thiamin, riboflavin, mağnezyum sülfat, çinko sülfat ve sodium klorür gibi, hayvansal olmayan girdilerle sağlamaktayız. Bunun dışında fermentasyon sırasında köpük kesici olarak proses gereği kullanılan bir yağ bulunup oda %100 sentetiktir.

Sadece kurumaya üretiminde, proses gereği gıda kalitesinde emülgatör kullanılmakta olup, onunda Özmaya'da kullanılan tipi kesinlikle hayvansal kalıntı değildir. (emülgatörlerin farklı tipleri olduğunu biliyoruz ve üretimimiz %100 helal olduğu için bizim kullandığımız tip hayvansal değildir).



 Bi yerden bulduğum maya hakkındaki makale arkadaşlar besin değeri makaleye bakarsanız oldukça iyi gibi gözüküyor.Tabi her gün maya vermek bana pek doğru gelmiyor kendimde zaten balık yemlerini su içerisinde eriterek veriyorum.Özellikle spirulina besleyici özelliği var zaten yemi yedikten sonra renkleri yeşilleşmeye başlıyor.Pire üretiminde tekrar bahsetmek isterim ki elinizin ayarı yem konusunda hassas olursa kültür çökmez.Ama bi yemek kaşığı mayayı suya bocalayıp verirseniz.Yedikten sonra kalan maya sudaki nitratı patlatıyor.Başta üreme duruyor.Arkasında da ölümler başlıyor.
Maske062011-05-04 16:31:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sever_umÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 239
sever_umÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 21:27

Yakında pirelerimin resimlerini sizinle paylaşacağım hızla ürüyorlar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2011 10:05

Evet arkadaşlar dün pirelere acık temizlik yaptım sonuç temiz bir kova ve sıfır pire


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2011 10:27
Bende dün kovaya baktım pirelerin yarısı yaşıyor aldım temiz kovaya bakalım devam edeceklermi üremeye.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2011 10:57
Çok ufaklar ölmemiş 3-4 tane dolaşıyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaristhbÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 800
akvaristhbÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2011 11:45
Arkadaşlar benim pireler 3 ayrı kovada tüm hızıyla üremeye devam ediyorlar.Allah bozmasın.Nazar değmesin.Maşallah diyin.2 kovada hiç su değiştirmiyorum sadece tableti ezip veriyorum ve çok pis. 1 kovada yeni doğanlar var o biraz temiz.Ama hiç özen göstermiyorum. Pireler durmadan ürüyorlar.Biraz daha üresinler büyük bir kaba alacağım.
Size tavsiyem pirelerin kovasında dip çekimi yaparken pislikleri başka bir kovaya çekin ve hortumla gelen pireleri kendi haline bırakın.Pis kovada onlarında ürediğini göreceksiniz.Ben her dip çekimini başka bir kovaya yapıyorum:)
Denemekten zarar gelmez :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sami34Çevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2007
Mesaj: 277
sami34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2011 13:12

Pirelerin olduğu kovanın üzerinde bir lamba yakın, pireler ışığa doğru hareket edecekler. Dipte nerdeyse pire kalmayacak siz bu esnada akvaryumdan dip çeker gibi dip temizliği yapın sonra üzerine en az 1 hafta dinlenmiş su koyun(%10-15 ten fazla su değişimi yapmayın). Eğer ışık yakmadan dip çekimine kalkışırsanız dipte bir sürü pire olacağından cok fazla pireyide çekersiniz. Dipteki bu pamuklaşma bence tehlikeli pireler buna takılıp ölüyor. Bu nedenle haftada bir temizlemenizde fayda var.

Pireler kimyasallara ve ph değişimine hassas buna dikkat etmelisiniz. Mesela maya ile besleyenler eğer mayayı cok kacırırlarsa ve havalanmada yoksa ani ph düşüklüğü gelişiyor mayadan dolayı ve pirelerin ölmesine neden oluyor. Pireler alkali su istiyorlar.

(İmla düzenleyici ile kontrol edimiştir.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sever_umÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 239
sever_umÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2011 19:58

Bu resimlerden sonra bir bukadar daha oldular :=)




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2011 09:30
Maşallah katil de atmışsın içine temizlik içinmi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaristhbÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 800
akvaristhbÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2011 12:02
Benim pirelerin damızlıkları kabın aşırı pis olmasından dolayı hakkın rahmetinr kavuştular.Ama yavrular büyüyor. Az sayıda kalan damızlıklarımda süratle açığı kapatıyorlar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sever_umÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 239
sever_umÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2011 20:29
Salyangoz iyi oluyor pireler için yüzeyleri temizleyerek takılmalarını önlediğini düşünyorum.Tertemiz devam ediyorum  :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sever_umÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 239
sever_umÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2011 21:08
 Su pirecileri uyuyomusunuz anladık ölnüz var yasdasınız ama bukadar arayıda soğutmayalım ben kültür veririm size ben çoğalttım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 09:34
İlk kültür Bana olabilir benim ev biraz soğuk şuan yavaş üreme

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir