Su Piresi Üretimi (kolay)


OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 15:59
İşin bilimsel kısmına değinmeden tecrübelerden yola çıkarak ve ansiklopedik bir bilgi ortaya koymadan yalnızca tecrübeler doğrultusunda kendi su piresi üretme şeklimi yazıyorum. Konuyu daha önce yazmıştım ancak eski fotoğraflar silindiğinden Refet abi'nin ricasıyla yenilemem gerekti. Hali hazırda su piresi kültürüm olmadığından fotoğrafları kısıtlı sayıda tutuyorum, konuyu zaman içinde güncellemeye çalışacağım.

[K][B]Teras Ortamında[/B][/K]
Evimin büyükçe bir balkonu olduğundan ben su pirelerini balkonda üretiyorum. Sizinde böyle bir imkanınız varsa en zahmetsiz yöntem diyebilirim.
50 litrelik 2 adet akvaryumum var pire kültürüne sahip olduğumda her ikisinde de su piresi bulunduruyorum. Olası çökmelere karşın kültürlerin birini daha güneşli diğerini ise daha gölgelik kalan duvara doğru konumlandırabiliyorum. Verim farkları oluyor ancak kültürleri garanti altında tutuyorum.

[B]Neyle besliyorum?[/B]
Teras ortamında bakacağınız pirelere kesinlikle sadece yeşil su verin. Zaten ortamınız yeşil su üretimine oldukça müsait başka bir besine ihtiyacınız yok ki daima güneş gören akvaryumlarda ekstra bir yeşil su takviyesine de genelde gerek olmuyor. Su daima berrak görünse de pireler inanılmaz bir hızla çoğalıyor demek ki sürekli bir üretim ve tüketim var ve biz bu hıza yetişemeden denge oluşmuş oluyor.

[B]Neye Dikkat Etmeliyim?[/B]
Üretim tankınızın ve haricen yeşil su bulundurduğunuz tankların üzeri içeriye hava girecek şekilde kesinlikle kapalı olsun! Bunun en önemli nedeni kargalar! Kargalar diğer kuş ölülerini getirip nedendir bilinmez su birikintilerine atıyorlar belki tüketme şekilleriyle ilgilidir. Bu gibi durumlarda pire kültürünüzde aslında muazzam bir artış oluyor öyle ki suyu göremeyeceğim kadar pire sahibi olmuşluğum var ama pire üretmemizin 1 numaralı nedeni güvenli bir canlı yem oluşu haliyle bu gibi tanklarda güvenden söz etmek mümkün değil. O yüzden de tankınızı bu gibi tehlikelerden uzak tutmalısınız.

Yaz aylarında direk güneş ışığı alan ve fazla ısının akvaryumlarda kültür kesinlikle çöküyor. Güneş ışığına maruz kalmasa dahi sıcaklığı kontrol altında tutamazsanız kültürünüzü kaybediyorsunuz. O yüzden terasta pire üretimi 8-9 ay başarılı bir yöntem yazın ise işi sadece kültür miktarında evde izole bir ortamda tutabilir ya da dışarıda ürettiğiniz yeşil su sayesinde evdeki pireleri besleyip çoğaltabilirsiniz!

Ben daima 2 akvaryum ve bir kaç kapta su piresi bulunduruyorum kültürün çökme riskine karşın çünkü bu risk daima var! Yedek amaçlı bulundurduğum kaplara ise müdahale etmiyorum yani içerisine pire eklemiyor veya çıkarmıyorum.

Balıklar da su değişiminde oldukça umursamazımdır. Musluk suyu vazgeçilmezim diyebilirim [:)))] Ama su pireleri için dinlendirilmemiş su koymak öldürücü olabiliyor o yüzden daima dinlenmiş su koyun. Benim içerisinde toprak, yaprak çürükleri de bulundurduğum su dolu kaplarım oluyor buradan ve haricen yetiştirdiğim yeşil su'dan ekleme yaparak su değişimini yapıyorum.
Su değişimi şeklinde yapmıyorum ama az bir kayıp vererek güneşin olduğu veya kuvvetlice ışık tuttuğunuz pire akvaryumuna (pireler su yüzeyine ışığa gelecektir) dip çekimi yapabilirsiniz böylece pire kabuklarını ve pislikleri tanktan uzaklaştırmış olursunuz. Buna gerek var mı derseniz ben pek önemsemiyorum ve 8-9 aylık bir süreçte herhangi bir sistem çökmesine neden olmuyor bu kalıntılar.

[B]Yeşil Su Oluşumu[/B]
Yeşil su bildiğiniz gibi en önemli ve doğal su piresi besini. İzole bir ortamda oturmuş bir yeşil su düzeneğiniz varsa buna dokunmayın bu daima sizin emniyet sibobunuz olacaktır.
Haricen pirelere vermek için ürettiğiniz yeşil su tanklarından aldığınız kadar suyu dinlenmiş (yine toprak, çürük bitki, yem kalıntısı gibi şeylerin bulunduğu bekletilmiş bir su olabilir) su ile yenileyin. Yeşil su ürettiğiniz tanklara da riske girmemek için doğrudan musluk suyu koymayın. Yeşil su üretmek çok kolay ancak bu bir canlılık olduğundan onunda çökmesi mümkün fotoğrafta hem şuan da terasımda olan yeşil su kültürünü hemde çökmüş olan kültürü göreceksiniz;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14613/161020161516391.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14613/161020161517401.jpg[/IMG]
Peki yeşil suyu nasıl oluşturuyoruz?
Oturmuş bir düzenden aldığınız akvaryum suyunu 2-3 gün güneşte bekletmeniz yada dinlenmiş güneş ışığı gören bir suya yem atmanız kafi.
Güneş miktarını zaman içinde ayarlamalısınız bazen aşırı güneş ve sıcaklık bazense az gün ışığı yeşil suyun oluşmamasına ya da çökmesine neden olabiliyor.

Ben gerek yeşil su gerekse pire üretiminde ekstra bir oksijen vermiyorum, suyu hareketlendirmiyorum sistemler tamamen kendi hallerinde duruyorlar.

(Yeşil su oluşumu için; [URL]http://maviyesil.akvaryum.com/yesil_su_uretimi_bp2840.asp[/URL] )

[B]Peki Ev Ortamı?[/B]
Ev ortamında pire üretmek istiyorsanız suya iyi bir havalandırma koymanız verimi arttıracaktır. Terasta buna pek ihtiyaç olmuyor. Evde bu işi yaptığınızda ben bir kapta 1 gün yem bekletip kabın içerisindeki suyu (yemden almadan) şırınga ile çekerek yeşil su ile karıştırıp öyle vermenizi tavsiye ederim.
Evde olan sistemin çökme ihtimali çok daha zayıftır çünkü gözlem altında ve sürekli müdahale altında olacaktır. Terasta bu işi doğadaki gibi kendi haline bırakabiliyorsunuz. Ancak evde sürekli olarak besin vermelisiniz. Ayrıca kuvvetli bir aydınlatma ile terastaki doğal ortamı evde yaratmanız da mümkün. Benim ev ortamındaki üretim kısmım genelde (zorunluluktan) yazlara denk geliyor :)

Soru cevap şeklinde yeniden değinmek gerekirse;

[B]Pirelerim Bir Anda Yok Oldu?[/B]
Yukarıda da dediğim gibi bu yaz aylarında başımıza geliyor. Milyar tane pireniz de olsa bir anda sıfırlayabiliyorsunuz. Akvaryumu daha az güneş alan, fazla ısınmayan bir ortama almayı deneseniz bile teras ortamında (sıcak illerde) yazın pire'den verim almanız çok mümkün değil. Ortamdan seri etkilenmeyecek büyük hacimli havuzlarınız ya da apartmanınızın serin kalabilen bir bahçesi varsa burada verim almaya devam edebilirsiniz diye düşünüyorum.

[B]Yani En İyi Verimi Kışın Mı Alırız?[/B]
Kesinlikle hayır. Anlattıklarım bu kapıya çıkmış gibi görünse de kışın pire kültürünüz çökmez hatta üzeri karla kaplı akvaryumlarımda dahi canlılıklarını koruyorlar fakat üremiyorlar haliyle kışın verim almanız düşecektir. Ancak sonbahar ve ilkbaharda ya da havanın çok soğun olmadığı bölgelerde ve zamanlarda kış mevsimi içinde dahi olsak üretim yapmaya devam edebilirsiniz. Ama belirli bir derecenin altına inildiğinde üremeleri duruyor.

[b]Pire Akvaryumunun Dibi Pislendi Ne Yapmam Gerek?[/b]
Yukarıda da belirtmiştim ama yeniden değineyim;
Ben terastaki sistemimi yıldan yıla yaz ortasında temizliyor ve yeniden kuruyorum dediğim gibi teras müdahaleye pek gerek duymuyor.
Ama ev ortamında bunu bir hava hortumu ile halledebilirsiniz. Akvaryumun dibindeki pisliği hava hortumu ile tahliye edebilirsiniz.
Terasta ise çok gerek duyuyorsanız aynı yöntemi güneş tepenizdeyken yada gece tanka ışık tutarak gerçekleştirebilirsiniz.
Bu temizliği yapmamanın tek dezavantajı pire yakalarken kabukları da alıyor ve akvaryuma atıyor oluşunuz bunun içinde pireleri önden bir maşrapa'ya alın pireler daima ışığa geleceğinden su durulup kabuklar dibe çöktüğünde ufak bir kepçe ya da çay süzgeci yardımıyla yukarıdan pireleri alıp akvaryuma öyle atın.

[B]Temizliğe hiç mi dikkat etmeyeyim?[/B]
Temizlik konusunda kritik bir nokta var saç yosunu, sakal yosunu vs.
Teras ortamında daima gün ışığına maruz kalan akvaryumun en büyük sorunu yosun yapması buna vaktinde periyodik olarak müdahale etmezseniz yosun tüm akvaryumu sarıyor ve o saatten sonra yosunları alıp attığınızda çok ciddi pire kaybına uğruyorsunuz çünkü pireleri bu yosunlardan ayırmak mümkün olmuyor. Ama periyodik olarak bu yosunları temizlerseniz yosunlarla beraber akvaryumdan uzaklaştırdığınız pire miktarı oldukça az olacaktır.

[b]Mantar Çorbası vb?[/b]
Arkadaşlar doğada hiçbir pirenin mantar çorbası yemediğini unutmayın. Canlı yemi doğal ortamı ile büyütmek en doğrusudur. Koyun gübresi gibi maddelerinde parazit oluşturabileceği aklınızın bir köşesinde olsun.
Unutmayın ki Su Piresi'ni diğer canlı yemlerden ayıran sağlıklı ve kolay çoğalan güven ile her balığımıza verebileceğimiz besin değeri yüksek bir yem olmasıdır. Faydaları saymak ile bitmez açıkcası. Ama siz ona parazit yapabilecek herhangi bir madde verdiğinizde bu ayrıcalık ortadan kalkar. Maya ise kesinlikle kullanmayın sistemlerin 1 numaralı çökme nedeni sıcaklık ise 2 numaralı nedende maya oluyor.
[Ölü balık, gübre, mantar çorbası, kan vb maddeler (bence) kullanmayın]

Havuç suyu veren arkadaşlar olmuş renk alsın diye bunu hiç denemedim bir şey diyemiyorum ama zararsız olduğundan verilebilir. Aynı şekilde spirulina da verebilirsiniz ama fazla verdiğinizde su bozulup kültür çökebiliyor dikkat edin.

[B]Pirelerden uzak tutmanız gerekenler?[/B]
Pire üretim tanklarından onların besinine ortak olan midye, pistia, su mercimeği gibi suyun temizliği konusunda oldukça başarılı canlıları uzak tutun :)
(Midyelere dair; [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/yuruyen_filtre_midye_k884957.asp[/URL] )

[B]Pire Aşılamak[/B]
Beklettiğiniz kaplara yeni kültür aşılayacaksanız bunu balıklarda olduğu gibi pireyi ekleyeceğiniz suya alıştırarak yapın aksi taktirde balıklarda olduğu gibi kayıplar yaşayabilir hatta aşılayacağınız pirelerin tamamını kaybedebilirsiniz.

[B]Pire Almam Şart Mı?[/B]
Bu konuda rivayetler oluyor şunla şunun karışımını yapınca pire oluyor vesaire gibi bu imkansız. Kanun belli doğada hiç bir şey yoktan var olmaz :) Pire üretmek istiyorsanız ilk pire kültürünü başka bir yerden temin etmeniz gerek.

[B]Pirenin Türleri Var Mı?[/B]
Evet var. İsim isim belirtecek kadar bilgili değilim ama kendim 2 ayrı türünü besledim. Biri daha iri, daha dayanıklı ve daha fazla çoğalan diğeri ise daha ufak verimi daha düşük ve çok az daha renkliydi.

[B]Hangi Balıklara Verebilirim[/B]
Etçil veya hem etçil hem otçul beslenen tüm balıklara verebilirsiniz. Dibe inen pireleri dip balıkları dahi yiyecektir.
Ayrıca yetişkin ve büyük Amerikan türleri (Astronot gb) ilgi göstermeyebilir ama vermenizde elbette bir sakınca yok deneyebilirsiniz.

[K][B]Bloat Riski?[/B][/K]
Bu önemli bir konu su pirelerinin daima faydalarından bahsederek kullanımlarını teşvik ediyoruz ama yalnızca bitkisel beslenen ve bloat olma riski taşıyan balıklar için su piresi de diğer canlı yemler ve protein ağırlıklı yemler gibi riskli. Tanganyika Chiclid'leri için daima danıştığım tecrübeli abim [K]Oasis[/K] nickli [B]Recep Şahin[/B]'e de konuyu danıştım ve su piresinin Bloat riski taşıyan türlere verilmemesi gerektiği konusunda beni bilgilendirdi; uzun periyotlarda ve az miktarda verilmesinin dahi daima risk unsuru olduğu konusunda da uyarıda bulundu. Yani böyle bir risk almanıza gerek yok doğrudan verilmez diyebiliriz. Forumdaki başlıklar incelendiğinde de bu konuda mağduriyet yaşayan hobici arkadaşların olduğunu görebilirsiniz.
(Bloat nedir konulu; [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/bloat_nedir_k554999.asp[/URL] )


[B]Besin Değerleri Nedir?[/B]
Bunun için net bir şey diyemeyiz bu sizin besleme şekliniz ile tamamen doğru orantılı bir durum. Bu yüzden de çorba, maya gibi yöntemler kullanmanız mantıklı değil.

[B]Tuzlu Suya Uygun Mu?[/B]
Tuzlu su içerisinde kısa bir süre yaşıyorlar ben tuzlu su akvaryumunda da canlı yem olarak veriyordum yiyebilecekleri miktarda atıp ölmeden yemelerini sağlıyordum.

[B]Balıklara Vermek İçin Pire Toplamak?[/B]
Bu işi normal bir kepçeyle de yapabilirsiniz ama öyle yaparsanız daima sadece büyük pireleri yakalar ve velinimetlerinizi balıklara verirsiniz. Bunun iki zararı var;
1.si su pirelerinin çoğalma hızları düşecektir. Yinede yeterli düzeyde üretim yapabilirsiniz çünkü muazzam çoğalıyorlar ama düşüş olacaktır.
2.si yakaladığınız pireleri esas yemesini istediğiniz yavru balıklar yiyemeyecektir!
Bu yüzden pireleri gece ışık tutarak ve başka bir maşrapa yardımıyla toplarsanız ve bu maşrapa da genelde yavruların bulunduğu bölümden onları yakalayabilecek bir kepçeyle yakalarsanız biraz vaktinizi arayıp ufakları verebilirsiniz.
Benim uyguladığım yöntem 1 milyoncularda satılan ince tüllü süzgeçleri direkt olarak pire tankına daldırarak hem çok ufak hemde büyük pireleri birlikte yakalamak oluyordu. Pire üretimim çok yüksek olduğundan büyüklerin kaybını çok önemsemiyordum böylece akvaryumda hem büyük hemde ufak balıklar rahatlıkla pire tüketebiliyordu.

"Yazıya eleştiri yapmak isteyenler bu böyle olmaz ben mantar çorbası ile şöyle verim aldım yada hava motoru olmadan üretmek mümkün değildir vs diyecek arkadaşlar için bunu yazma ihtiyacı istiyorum ki 19 yaşımdayım ve yaklaşık 4 yıldır bu yöntem ile su piresi üretip sürekli olarak balıklarıma veriyorum."
Demişim yıllar önceki yazımda şuanda 25 yaşındayım halen herhangi bir sorunla karşılaşmadım hava moturu kullanmamaya veya mantar çorbası benzeri takviyeler vermemeye dair :)

Soru, öneri ve eleştirilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

[K][B]İlaç Kullanımı[/B][/K]
Bunu zaman içinde öğrendim balıklara doğrudan ilaç vermek yerine pirelere verip pireleri balıklara yem etmek. Örnekse metilen mavisini pirelere dökerseniz pireler kısa sürede masmavi oluyor ve direkt ölmüyorlar uzun süre durduklarında (1-2 gün) pireleri kaybediyorsunuz yani bir kapta 1-2 saat pirelerin ilacı bünyelerine almalarını bekleyip pireleri balıklara öyle verebilirsiniz ama bunun balığa bir faydası var mıdır ilaç etkisini gösterir mi bu konuda hiç bir fikrim yok.

[B]Son olarak fiyatı nedir?[/B]
Pirelerin fiyatı yıllardır değişmiyor, değişmesi de mantıklı değil. Miktar olarak 1 pet şişe veya 1 porsiyon fiyatı 5 ila 10 lira arasında satıcısına göre değişiyor. Şahsi fikrimi soracak olursanız porsiyonunun (eskiden böyle tabir edilirdi) 5 lira olması ideal bulunması zor dönemlerde 10 liraya çıkmasını da normal karşılayabiliriz [:D]
Nerde bulabilirim? Nereden alabilirim diyen çok oluyor eskiden akvaryumcularda bulunuyordu ama uzun süredir satan bir akvaryumcu göremedim. Sitenin ilanlar bölümünü takip edebilirsiniz daima pire ilanı oluyor ayrıca pire üreten yerler ve satış yapan internet siteleri mevcut hiç birinden alım yapmadım garanti edemem ama kullananlar alım yapanlar varsa konunun altında belirtirlerse seviniriz.

[B]OrdiBuko[/B]
Sercan İnal

İyi Hobiler

Yazının aslı 14 Haziran 2010'da yayınlanmış site içeriği ve fotoğraflı anlatımdaki fotoğraflar silindiğinden yenilenmiştir. [EDIT]OrdiBuko,2016-10-20 23:26:39[/EDIT]

Beğenenler: [T]28479,emrah006[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]168439,ZekiKaan[/T][T]203789,iad70[/T][T]210316,Bielefeld[/T][T]212357,Suleyman45[/T][T]214159,Heinzen[/T][T]217423,Bukowski71[/T][T]209246,firatinn[/T][T]223450,arifpolat768[/T][T]59270,Emre39[/T][T]231847,hakanchef[/T][T]224622,pusathan01[/T][T]233557,hobim35[/T][T]73007,Öğretmen Ali[/T][T]96764,iwagumi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]203789,iad70[/T][T]212357,Suleyman45[/T][T]209246,firatinn[/T][T]223450,arifpolat768[/T][T]59270,Emre39[/T][T]224622,pusathan01[/T][T]233557,hobim35[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T]
+1: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serhat38Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 305
Serhat38Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 16:09

       Ah birde su piresi kulturunu bulsam bende yapicam bunlari Tebessüm Bundan 1 ay once bahcemizdeki havuzun icinde su piresi vardi ve su yepyesildi ben erindim ve almadim nasilsa cogalirlar diyerek ama 2 haftadir en ufak bir pire kalmadi suyun icinde simdiyse dort gozle tekrar pirelerin ortaya cikmasini bekliyorum.
Serhat382010-06-14 16:10:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 16:11
[QUOTE=Serhat38]

       Ah birde su piresi kulturunu bulsam bende yapicam bunlari Tebessüm Bundan 1 ay once bahcemizdeki havuzun icinde su piresi vardi ve su yepyesildi ben erindim ve almadim nasilsa cogalirlar diyerek ama 2 haftadir en ufak bir pire kalmadi suyun icinde simdiyse dort gozle tekrar pirelerin ortaya cikmasini bekliyorum.
[/QUOTE]

Tahminimce yukarıda belirttiğim gibi sıcaktandır. Orada bir kültür varsa ve böyle bir yeşil su varsa hazinenin yanındasınız demektir:D Kışın, sonbaharda ve ilkbaharda kepçe kepçe toplarsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliOnurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 208
AliOnurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 17:56
Güzel paylaşım olmuş Sercan bende bahçemde bunu denemek isterdim. Fakat çok fazla kedi ve kedi yavruları var kovalarımı devirebilirler Tebessüm Güzelce muhafaza edebileceğim bir yer bulmadan bu işe kalkışamıyacam henüz Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 18:17
Balkonumda deneyebilirim. Yeşil suyu nasıl yaptın. Buharlaşmasını engelleyerek mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 18:54
Yeşil su sorunu güneş gören akvaryumlarda da kolaylıkla oluyor. Yani yapımı kolay; akvaryum suyunu (ben biraz oturmuş sisteme sahip bir akvaryumdan kum da ekledim) herhangi bir cam kabın yada akvaryumun içerisine koyup yemleme yapmak yeterli geliyor. Tabi ana unsur kap güneş görecek.

Beğenenler: [T]210525,scusamalizia[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B1nTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 225
B1nTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 19:05
Size bir önerimde akvaryumunuzdan haftalık yaptığınız su çekimi suyu içinde yeterince balık pisliği yem aryığı vs bulunmakta akvaryum suyu eklemeninde faydasını gördüm.

Beğenenler: [T]210525,scusamalizia[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pusat58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2010
İl: Sivas
Mesaj: 942
pusat58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 19:22
Bende su pireleri için akvaryumun suyunu yenilemek için çektiğim suyu kullanıyorum. Balık yeminden ezip bir miktar yem olarak atıyorum. Hava taşı falan kullanmadığım halde hızla çoğalıyorlar ama sizin yedek bulundurma fikriniz güzel. Ne olacağı hiç belli olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsahiniÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 492
karsahiniÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2010 17:08
Yeşil su bulmakta sıkıntı çekenler yaş maya kullanabilirler,yaygın discount marketlerde 4'lü paketi 1 TL.nin altında.Kuru maya da kullanılabilir ama ben denemedim.

Beğenenler: [T]143828,SeRKaNCa[/T][T]213170,Avcoskar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2010 00:56
[QUOTE=Serhat38]

       Ah birde su piresi kulturunu bulsam bende yapicam bunlari Tebessüm Bundan 1 ay once bahcemizdeki havuzun icinde su piresi vardi ve su yepyesildi ben erindim ve almadim nasilsa cogalirlar diyerek ama 2 haftadir en ufak bir pire kalmadi suyun icinde simdiyse dort gozle tekrar pirelerin ortaya cikmasini bekliyorum.
[/QUOTE]

Eğer hiç pire kalmadıysa havalar serinlese bile tekrardan pire oluşmaz, ancak birkaç adet de olsa gözünüzden kaçan pireler yaşıyorsa havaların serinlemesiyle tekrardan artarak havuzu dolduracaklardır.


[QUOTE=karsahini]Yeşil su bulmakta sıkıntı çekenler yaş maya kullanabilirler,yaygın discount marketlerde 4'lü paketi 1 TL.nin altında.Kuru maya da kullanılabilir ama ben denemedim. [/QUOTE]

Birçok kez su pireleri için maya tavsiye edildiğini okudum ancak kendi tecrübelerime dayanarak maya kullanımının gereksiz hatta riskli olduğunu düşünüyorum. Sadece akvaryumdan aldığınız suya başka hiçbir madde eklemeden ve hiçbir müdahalede bulunmadan bile çok sayıda pire üretebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey sıcaklığın aşırı yükselmesini engellemek (benim tavsiyem 22 derece) ve aşırıya kaçmamak kaydıyla güneş almasını sağlamak. Su bir süre sonra yeşil renk almaya başlayacaktır. Bunun yanında az miktarda ezilmiş balık yemi veya yosun vermeniz verimi artırır. Bazı makalelerde su pireleri hamur mayasıyla beslenirken suyu süt kıvamına geitrecek kadar maya eklenmesi tavsiye ediliyor, böyle bir uygulama özellikle damızlık olanları kısa sürede öldürecektir, konulan mayanın miktarına bağlı olarak bir süre sonra bütün pirelerinizi kaybetme riskiniz var. Elbette mayayla beslenebilir ancak kesinlikle azar azar verilmelidir, su hafif bulanık olacak kadar ekleyin, birkaç gün içinde pireler mayayı yedikçe suyun rengi berraklaşır ve tekrar maya verirsiniz. Ancak benim görüşüme göre son derece gereksiz bir uygulama. Daha önce de belirttiğim gibi suyun aşırı ısınmasını engelleyin ve bir miktar güneş ışığı almasını sağlayın yeter, maya vermeniz veya başka birşey yapmanız gerekmiyor.
mico2010-06-18 01:07:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ukilavuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Antalya
Mesaj: 3890
ukilavuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2011 11:44
Bu sivrisinek lavrası için her hangi bir şey kullandınız mı sudan başka?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2011 12:20
Sercan güzel bir paylaşım olmuş,eline sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2011 13:09
Bu su piresi kültürünü nereden temin edebilirz istanbul da?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir