Su Piresi ve Yeşil Su Üretimi


sekozzyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2012
İl: Bursa
Mesaj: 122
sekozzyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2012 21:24
Merhaba arkadaşlar. Geçtiğimiz ay itibariyle yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler sonucunda canlı yem olarak su piresi üretiminin artemia üretimine nazaran daha kolay olduğuna karar verdim ve öncelikle bulunduğum ilde bu siteden satış yapan bir kardeşimizden su piresi kültürü edindim. 

Bu esnada yeşil su edinmek için 20 lt lik şeffaf bir turşu bidonu aldım. İçine bulunduğum yere yakın bir akarsuyun yosun tutmuş kısımlarından su ile doldurdum bidonu ve içerisine çok az miktarda (serçe parmağı geçmeyecek kadar) yosun koydum. amacım suda yosun oluşmasını hızlandırmaktı. daha sonra bu bidonu evin terasına sabahtan akşama kadar güneş görecek bir yere yerleştirdim ve 2.günün akşamında yosun oluşumunun başladığını rahatlıkla gözlemledim.

Daha önce arkadaştan aldığım su piresi kültürünü evde 1 kiloluk dondurma kabının içine doldurup maya ile besliyordum. ancak konuyla ilgili henüz ilk tecrübem olduğu ve kültürü tamamen kaybetme riskim olduğu için dondurma kabının içinde bulunan su piresi kültüründen 10 civarında damızlık su piresini terasta bulunan bidona aktardım ve bidonu sadece sabah 3 4 saat güneş alacak bir yere yerleştirdim. sayı az gibi gelebilir arkadaşlar ama amacım bidonun içine aktardığım 10 adet su piresinin üreme hızlarını takip etmekti ve bidonun yerini de değiştirdim ki pireler sıcaktan pişmesinler.

Ardından geçen 5 gün sonunda dondurma kabında bulunan su pirelerimin üremeye başladıklarını ve hızla çoğaldıklarını gözlemledim. ancak su piresi kültürünü aldığımda arkadaş yanında mayalı su da vermişti. yani yeşil su. o sudan biraz kaba ilave ettim ve 1 saat sonra kabın kötü bir şekilde koktuğunu farkettim. Sonra kaba dikkatlice baktığımda gördüğüm manzara korkunçtu. neredeyse 20 tane pire kalmıştı ve bunlardan sadece 2 si büyüktü. diğerleri hep yeni doğanlardı.

Kabın içindeki su pirelerini ışık yardımıyla biraraya toplayarak oradan başka bir kaba aktardım. Ancak gördüğüm manzara yine de pek iç açıcı değildi. Şuan su pirelerimin neredeyse tamamını kaybettim kalan pire sayısı 5 :(

Ama bu manzarayı gördükten sonra aklıma terasta bidonun içine attığım su pireleri gelmişti. Gerçi onların yaşamasına imkan vermedim. Çünkü havalar bir kaç gün boyunca oldukça serinlemiş, yağmurlu günler geçmişti ve teras rüzgar aldığı için soğuktan, gündüzleri de güneşin sıcaklığıyla oluşacak su sıcaklığı değişiminden ölmüşlerdir diye düşünerek çıktım yukarı. Bidonu gördüğümde manzara harikaydı... Bidonum oldukça yeşillenmiş yosun tutmuştu ve içine attığım 10 adet pireden 6sı yaşıyordu. Tahminen 20 30 civarında da yeni yavru su pirelerim vardı :)

Şimdi ümidim o bidondaki pirelerin büyüyerek üremeleri. Eğer hava sıcaklıkları bu şekilde devam ederse bidonu oradan almayı düşünmüyorum. Fakat havalar serinlerse evin güneş gören bir yerine getirip koyacağım ve içine de sıcaklığı sabit tutması için ısıtıcı koyacağım. Umarım başarılı olurum.

Sizlere şimdilik edindiğim bilgileri aktarmak istedim. Eğer ki yanlış bir bilgi aktardıysam affola. Bunlar tamamen kendi tecrübelerimdir. Devamında olacakları bu başlık altından anlatacağım. Saygılar...

Bunlar da terasta bulunan bidonumdan bugün çektiğim resimler. İnşallah ilerleyen günlerde su piresi dolu bir bidonun resmini de paylaşırım :)


Beğenenler: [T]181991,Bugrasaygi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2012 22:15
Bu linkteki dökümanlardan supiresi ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilrsiniz.

https://hotfile.com/dl/169150690/d1f63c9/Su_piresi.rar.html

Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sekozzyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2012
İl: Bursa
Mesaj: 122
sekozzyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2012 20:10
Bidonu alıp odama koydum ve içine de ısıtıcıyı yerleştirdim. camın altında duruyorlar ve o bidona yerleştirmiş olduğum 10 tane civarında olan pirelerim tahminen 50 civarına ulaşmış durumdalar su sıcaklığı ise 26 derecede umarım her geçen gün daha da çoğalacaklar. su pirelerimin tamamını kaybetmekten şuan yırtmış durumdayım :D

+1: [T]181126,moskova1979[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sekozzyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2012
İl: Bursa
Mesaj: 122
sekozzyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2012 01:24
Su piresi kültürümün son durumunu resimlerle paylaşmak istedim. Amacım benim gibi yeni başlayanların kültürün başlangıcı ve gelişimini takip edebilmeleridir. Şuan yeni yavrular var ve hızla çoğalıyorlar. bu hızla üremeye devam ederlerse yakında 2. bir su bidonu daha yapacağım.











Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melankoliaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2012
İl: Bursa
Mesaj: 210
melankoliaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2012 21:40

Kanka,icine alabalık yemi at,havuc at :) gör bak ne oluyor


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhan27Çevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 88
batuhan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2013 21:28
Ben nasıl yosunlu su yapabilirim ama evde teras yok :( belkide dalgıç lambayla yosunlu su yapabilirim

Teşekkür Edenler: [T]120569,Mert Aykuta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir