Su Sabitleyici (su soğutucu) ?


perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2007 01:10
[QUOTE=volkanfiliz]
1.cisi soğutulacak sıvı borular vasıtası ile yaprak tabir edilen ve yüzey alanı çok genişletilmiş olan bölümden geçer. Bu esnada yaprakların oldğu yere pervane ile hava verilir. ( Tıpkı arabalardaki gibi. Tamponların hemen arkasında kalorifer peteği gibi olan malzeme ) Böylece ısıyı hava difüzyon yolu ile kendine alır.
[/QUOTE]

Bu arada arabaların verimli çalışma ısısı. 80 - 100 santigrat derecedir. Motorda yanma olduğundan çok yüksek ısılara çıkmasını önlemek amacı ile soğutma vardır. Bu soğutmalar araba giderken arabanın aldığı rüzgar ile soğur. Trafiğe girildiğinde yada düşük süratta rüzgar yetmediğinde 102 - 110 derece civarlarında markaya göre değişir, fan devreye girer soğuma yeterli dereceye girince çıkar. Yani çok kısa bir derece aralığında çalışır. Bu soğutma sistemi asla radyatör içindeki sıvının ısısını 50 dereceye indiremez. Kullanıldığı ısı aralağında bu sistemi kullanmak mantıklıki üreticiler bu yolu seçiyor.  Akvaryumlarda ise durum farklı. Dışarısı 40 dereceye çıktığında  akvaryum suyu 33 dereceleri buluyor. Suyu buharlaştırmadan su ısısını düşürmek bu tip  fan mekanizmaları ile çok zor. Üstelik etkili değil ben denedim. Koca fan ve radyatörle en fazla bir derece soğutmuştum galiba. Ama suyun buharlaşmasını sağlamak için suyun üstüne paralel üfleyen bir fan çok daha etkili oluyor. Ama bu seferde su eksliyor. Tatlı suda problem değil ama tuzlu suda durmadan yoğunluk oynadığı için canlılar bundan çok fazla etkileniyor.

Saygılar
percula2007-11-15 01:13:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2007 08:35
Ben sadece işin mantığının nasıl olduğunu daha basit bir örnekle açıklamak için araba radyatörü örneğini vermiştim. Kusura bakmayın ama yazımı dikkatlice okusa idiniz 50 derece ısının araba için verilmediğini ve sanayide soğutma istenen yerlerde kullanıldığını görürdünüz.
Sanayide sıcaklığı 800 dereceye kadar çıkartılan metallerin ( toplam ağırlığı 250 kg kadar )sıcaklığını çok kısa sürede (10 dak.gibi) 200 dereceye düşürmek için su, yağ vb. maddeler kullanılmaktadır. Bu işlemde metallerin kullanılması istenen yerlerdeki teknik özelliklerini elde edebilmek amacı ile uygulanan yöntemdir. ( ısıl işlem ) Bu işlem sırasında metaldeki ısıyı soğutma ortamı alır. Isıl işlem sırasında toplam ağırlığı 250 kg kadar olan ( bu değişebilir ) metal 50 derece sıcaklıkta soğutma ortamına( su, yağ vb. madde ) girdiği anda soğutma ortamı bu ısıyı alır ve çok kısa sürede soğutma ortamının sıcaklığı 150 derecelere çıkar. İşte esanjorlerde bu soğutma ortamının sıcaklığını yine çok kısa sürede 50 dereceye düşürmek için kullanılır.
Cevabınız için teşekkür ederim. Amacım kimseye forum vasıtası ile kendimi ispatlamak veya kimsenin açığını yakalamak değil. Sadece forum vasıtası ile hemen hemen herkesin ortak derdi olan  su soğutucularının maliyetini nasıl daha aşağı çekerim sorusuna yanıt aramaktır.
Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2007 13:22
Volkan Bey bende örnek verdim zaten. Tartışalımki doğruları bulalım. Geçen yaz çok uğraştım bende baş edemeyince gidip bir chiller aldım rahata erdim. Ama tatlı suda olsam Refet Bey in yaptığı kontrollü soğutma başlığındaki fanla soğutma şu an için en ucuz yöntem gibi gözüküyor.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir