Şu yanık konusu


ahmetondulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/08/2006
İl: Bitlis
Mesaj: 253
ahmetondulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2006 17:57
KemaL Beyin değişiyle balıklarımıza yanık, ucuz, değersiz gibi sıfatlar takmaktan vazgeçip onlar için ne yapabiliriz onu tartışabiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2006 13:33

Teşekkür ederim Ahmey bey. Benimle aynı düşünceyi paylaşmanıza sevindim.

Bu forumdan öğrendiklerimden sonra yıllardır balık beslerken sadece akvaryumculardan ve kendi tecrübelerimden öğrendiklerimin yetersizliğini gözledim. Burada doğru terminolojilerin kullanılması, olaylara objektif ve bilimsel yaklaşılması, doğru fikirlerin ve deneyimlerin paylaşılması gerekiyor. En çok tedirgin eden ise birisinin bir problemi olduğunda verilen akılların bazılarının bilimsel desteğinin bazen olmaması. En çok bilen değilde, ilk okuyan cevap verdiğinde problemi olan arkadaşımızın yanlış bir uygulamaya geçmesinin olasılığı nedeniyle iyi bilen ve cok tecrübeli arkadaşların ilk cevapları vermesi en güzel yöntem gibi görünüyor.

Yeni başlayan veya bir sorunu olan arkadaşların mutlaka direk sormak yerine arama butonunu kullanarak daha önce yapılan görüşmeleri okuması daha iyi bir yöntem gibi görünüyor. Yoksa aynı soruya defalarca aynı cevabı vermek yorucu bir o kadarda sıkıcı olabiliyor.

Forumlarda sıkça konuşulan konularla ilgili daha kolay ulaşılabilir derlemelerin yapılması, indekslemenin yapılarak sanal ansiklopedik bir arşivin oluşması için erkenmi bilmiyorum ama böyle bir yöntemin oturtulması zor gibi görünsende biraz işçilikle halledilebilir gibi görünüyor.

Yapılan çeviriler ve yurtdışı kaynaklı dökümanlara ağırlık vererek kütüphane bile oluşturulabilir. Fakat bunun için foruma katılan kitlenin iyi bir okuyucu olması gerekiyor. Eğer okuyucu olursak sorun daha kolay çözülür ama sorucu olursak aynı konular ve aynı sorular devamlı sorulacaktır. Belkide bu forumu forum yapan özellikten uzaklaşıyor olacağız çünkü insanların fazla vakti yok, girip sorusunun sorup cevabını alıp işine bakmak istiyorlar bu tabi başka bir tartışma konusu. Her iki yöntemle de ilerlenebilir. Bilmiyorum belki burada tartışılabilir ya da daha önce tartışıldı ve cevaplar bulundu. İnönü nün dediği gibi "Tartışın; tartışarak doğruyu bulabilirsiniz ama kavga etmeyin"

 

Sağlık sevgi dolu balıklar,

Mithril2006-12-18 13:34:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetondulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/08/2006
İl: Bitlis
Mesaj: 253
ahmetondulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2006 17:48

 Kemal bey size hayran olmamak mümkün değil.İnsallah söyledikleriniz gercekleşir. Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2006 10:11

Hemen olmaz sanırım ama en azından akılların bir köşesinde bulunması bile bir ilerlemedir. Hedeflerin belilrlenmesinde öncülük edecek arkadaşlar oldukça ilerleme kaçınılmaz olacaktır. Aslolan bunun için her zaman yardıma hazır olmaktır.

Sağlıklı balıklar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xhadesxÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 413
xhadesxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2006 11:09

Herkez balıkları güzel olsun ister ama tamamen size katılıyorum çok haklısınız Kemal bey her ne olursa olsun kendi balıklarımızın ve yavrularımızın değeri bir başkadır. Asla parayla ölçülemez. Saygıarımla


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2006 11:57

Herkes beslediği balığı sever, zaten sevmese beslemez. Beğeni kişiye göre değişir, bu başlık altındaki birçok kişi başlık ismine göre Discus sever kişilerden oluşuyor, Henüz akvaryumumun gelişimi tamamlanmadığından ben discus beslemiyorum, fakat şu anda akvaryumumdaki otocincluslar benim gözdelerim, akvaryumumdaki balıklar için 100 litrelik bir hacim yeterliyken ben onlara bunun 7 katını sunuyorum. Onlarda bana gün be gün, gözle görülür bir gelişme gösteriyorlar (ki görenler hayret ediyor)

Gelişmiş yada gelişmemiş, balıklar bizim balıklarımız ve onları seviyoruz, ben balığım yanıkta olsa seviyorsam sevdiğim balığı başkalarına da göstermekten çekinmem. Öte yandan madem bu balıkları seviyoruz neden onlara iyi bir ortam sunmayalım. Birçok türün yanık kalmasının sebebi sürü içindeki sosyal durumlarıdır ki bu tip durumları yazımdan muaf tutuyorum. Özellikle Discus'larda sürü içinde sosyal statüsü üstün olan balık en iyi yemlenen, düşük ise en az yemlenen olacaktır. Bu durumda su hacminiz ne olursa olsun durum değişmeyecektir. Öte yandan sosyal statüsü düşük olan balık ayrılabilir, farklı bir tanka alınabilir ve düzgün beslenmesi sağlanabilir, bu yapılamıyorsa bunu yapabilecek birisine emanet edilebilir. Benim için sevgi kavramı sadece sahiplenme duygusu değildir, gerekiyorsa vazgeçebilmek gerekir. Bir balığa bakamıyor veya onun ihtiyaçlarını karşılayamıyorsam sadece para verdiğim veya sadece onu akvaryumumda görebilmek için alıkoymam o hayvana eziyet sayılmaz mı?

Öte yandan yanık kalma durumları sadece sosyal statü ile ilgili değildir, hacmin yeterli olmaması, diğer balıklar tarafından taciz edilmesi yada hastalık durumları olabilir.

Öncelikle uyumlu türler olursa zaten diğer türler tarafında taciz olayı yaşanmaz, hastalık durumunda ise hastalıklar için önceden ne kadar dikkat edilirse edilsin her akvaryumda hastalık çıkabilir ve bizler elimizden gelen önlemi alıp, tedavi yapsak bile bu durumda balık yanık kalabilir ki, yapabilecek birşey yoktur, bu duruma bizim ihmalimiz olarak bakmamak lazım. Hacmin yetersiz olduğu durumlarda ise suç tamamen bize aittir çünkü keyfimiz için olmaması gereken bir iş yapmışızdır, bu durumda hayvanları çok sevdiği, fakat sevmesini bilemediği için öldüren küçük çocuklardan bir farkımız olmaz.

Etik olarak beslediğimiz tüm havyanlara olması gereken ortamı sağlamalıyız, tabi bu herkesinde bildiği üzere sadece yeterli hacim ve yemleme demek değildir, bunları sağladığımız halde bizlere bağlı olmayan çeşitli sebeplerden bazı balıklarımız yanık kalıyorsa da buna yapabileceğimiz birşey yoktur.

Bir hobici için yanık balığın sevgisi de yanık olmaz.

Sağlıkla kalın.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2006 12:30

Benan bey hassasiyet gösterdiğinizi için teşekkür ederim.

Yiğit bey söylediklerinize katılıyorum. Doğru noktalara temas etmişsiniz. Duyarlılığınız ve balık sevginiz saygıyı hakediyor. En baştada ifade ettiğim gibi balıklarıma olan bakış açımı değiştirmeye başlayan "değersiz, yanık, ucuz" gibi ifadelerin kullanımı konusunda daha duyarlı olmak gerekliliği idi. Bu sadece benim fikrim elbette. Bu sıfatları balıklara ilk takan kişilerin kim olduğunu ve bu sıfatlar dilden dile tamamen yayıldığında balıklara ne olacağını merak ediyorum. Bu sıfatları hiç değilse yeni başlayanlara alıştırmamak gerekebilir.

En gözde balıklarımızla, az geliştiği için daha az özen gösterdiğimiz balıklarımız var mı? Bu sorunun cevabını herkes kendisine vermeli belki de.

Fanuslardaki japon balıklarına özgürlüklerinin getirilmesini sağlayan fikir sahiplerinin şu "Yanık meselesi" ne de bir el atma zamanı geldi diye düşünmek sadece yaptığım. Balıklarında haklarının savunulması gerekiyor artık. Tıpkı her hayvanın hakkı olduğu gibi.

Bir köpek edinmek için gittiğim hayvan barınağında "golden retreiver" cinsi köpeklerin cinsel istismara çok açık olduğu ve bu yüzden sahip edinilmek istenen cins olduğunu barınak görevlisi bayan utana sıkıla söylerken kendimi nasıl hissettiğimi bilemezsiniz. Bunu yapana insan nasıl denir? Bu hayvanın hakkını kim koruyacak?

Laf nerelerden nerelere geldi. Çok uzattım özür diliyorum. Az gelişmiş balıklarımızın da haklarını korumak sadece sevgi ile olacaktır. Kardeşim evine bir kaplumbağa almış bana gösterdi. İlk tepkim bu hayvanın nasıl bir yaşam ortamı konusunu araştırdın mı oldu. Hayır cevabını aldığımda ise kardeşime o hayvanı bakmasını öğrenmeden eve getirdiğine pişman etmek oldu. Her canlının hakkını savunmak banamı düştü bilmem ama elimden geldiğince onları sadece seviyorum.

Sağlıklı, sevimli ve sevgi dolu tanklar diliyorum,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2006 16:53

Bir önceki yazım ile şimdiki yazım arasında biraz fark oldu :D İş için gittiğim mekanda bir akvaryum dükkanı gördüm ve her hobicinin yapacağı gibi içeri girdim. Burada blue diamond discus'lar gördüm, renkleri çokta iyi sayılmazdı, hatta kötü durumdalar diyebilirim (beyaz'a yakın renkteler). Belkide discus satın alırken uyulması gereken ilk kurala uymayarak bu balıkları aldım. Fakat kendimden eminim, bu balıklar bir hafta içinde renklerini kazanacaklardır. Yanık olup olmadıkları konusunda birşey söyleyemeyeceğim fakat vücut formları ve göz/gövde orantıları bana düzgün göründü. Fotoğraf makinem geldiğinde fotoğraflarını koyup sizlerden fikir isteyeceğim. Aslında akvaryumumu ve ekipmanımı zaten 1,5 - 2 aydır discus için hazırlıyordum ama henüz kendimi tam olarak hazırlamamıştım. Fakat son zamanda r/o (bu konuda yardımcı olduğu için Fatih bey'e minnettarım) ve uv aldığım için, kurtarılmış beta gibi, ani bir karar ile kurtarılmış discus olayına girdim. Henüz balıklar işyerimde masamın yanında duruyorlar, akşam eve gittiğimde uzun bir su alıştırması sonrasında akvaryumuma ekleyeceğim.

Küçükken sokakta ne kadar yaralı/sakat kedi/köpek bulursam eve getirirdim, galiba huylu huyundan vazgeçmiyor :D tek fark artık kalıp kalamayacağına benim karar vermem :D

YBN2006-12-19 16:54:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2006 15:22

Siz kurtarabildiğiniz kadarını elinizden geldiğince kurtarmışsınız. Bu içinizdeki hayvan sevgisinin uslanmaz sonuçları sanırım. Konu gitgide sosyal bir duruma dönüşüyor. 

Bireysel olarak elimizden geleni yapmamız, yapamasakta yapana yardım etmemiz, edemesekte önünde durup engel olmamamız gerekiyor inancındayım. Ölenler ölecektir önüne geçemeyiz.

balıkların yanıklarını da sevelim... 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanbagiscanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 425
okanbagiscanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2006 15:39
Alınması zor bir risk Bir yandan o discus ları alıp daha iyi koşullarda bakma isteği Diğer tarafta bakımsızlıktan alıpta elinde ölmesi Bir hayvan sever hangisini tercih eder

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2006 16:15

Aslını isterseniz bugün gidip aynı yerden 2 discus daha aldım, sanırım türleri marlboro fakat onlarında renkleri pek belirgin olmadığı için anlayamadım. birkaç gün sonra anlarım :D

Dün akşam discus'larımı uzun bir su alıştırmasından sonra akvaryumuma ekledim, balıklar akvaryuma girdiklerinde önce bir "ne oldum, nerdeyim" şokuna girdiler, 1 saat kadar bir köşeye sindiler, sonrasında ise ben mi onları seyrediyorum yoksa onlarmı beni seyrediyor anlaşılmıyordu :D birkaç saat sonra yüzgeçlerine renk geldi, tabiri caizse yüzgeçleri masmavi oldu, akvaryumu incelemeye başladılar. Sanırım doğduklarından beri gördükleri en büyük hacmi görmüş oldular. İlk gün akşamı yem vermeyecektim fakat otomatik yem makinasını unuttuğumdan yem döküldü, hiç sorunsuz dökülenleri kapıştılar. Sabah işe giderken baktığımda iyi durumdaydılar. Kendilerini toplamaları 1 haftadan daha kısa sürecek sanırım. Bugün aldıklarım ise henüz işyerimde yanı başımda duruyorlar, akşam onları da kurtarılmış bölgeye dahil edeceğim.

Öte yandan elimde ölmeleri de mümkün, fakat en azından ben elimden geleni yapmış olacağım, aldığım yerde kalmaları onlar için mutlak ölüm demekti, en azından bir şans vermiş olacağım. Hayvanlar insanlar gibi değil, onlara gösterdiğiniz sevginin karşılığını mutlaka veriyorlar. Temennim akvaryumuma eklediğim tüm balıkların sağlıklarına kavuşmaları, inşallah olacak. Henüz fotoğraf makinem bana ulaşmadı fakat bir arkadaşımdan emanet bir makina bulursam fotoğrafları farklı bir başlıkta yayınlayıp görüşlerinizi alacağım.

Aldığım balıkların bazıları yanık olabilir, ister olsun ister olmasın artık onlar benim balıklarım ve hepsinin yeri ayrı.

YBN2006-12-20 16:16:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2006 16:19

Aldığım balıkların bazıları yanık olabilir, ister olsun ister olmasın artık onlar benim balıklarım ve hepsinin yeri ayrı.


Budur...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir