suyun sertliğini nasıl öğreninrim


çagatay göktaşÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 31
çagatay göktaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2014 00:18
arkadaşlar ben akvaryum yapacağım içine koyacağım balıkların çoğu su sertliği yumuşak olması gerekiyor akvaryumun içine koyacağım suyun yumuşak olup olmadığını nasıl anları içme suyu kullanıyorum suyun adı hamidiye ustun dede yazmıyor lütfen yardım edin 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

betta1234Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1443
betta1234Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2014 02:32
[QUOTE=çagatay göktaş] arkadaşlar ben akvaryum yapacağım içine koyacağım balıkların çoğu su sertliği yumuşak olması gerekiyor akvaryumun içine koyacağım suyun yumuşak olup olmadığını nasıl anları içme suyu kullanıyorum suyun adı hamidiye ustun dede yazmıyor lütfen yardım edin [/QUOTE]
Akvaryumcularda test kitleri satiliyor suyun degerlerini ögrenmek icin onlardan alabilirsiniz.Ben internetden biraz arastirma yaptim Hamidiye Su: 6.96 pH indaymis.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2014 02:45
Çağatay bey,

su sertliği iki türlü olur, biri karbonat sertliği diğeri ise genel sertlik yani kalsiyum ve mağnezyumdan kaynaklanan sertliktir. Kullanacağın su bunlar açısından fakir ise su yumuşaktır.
Sularda bazen bu değerler verilmez. Bu takdirde suyun iletkenliğine bakmak gerekir suyunuzun iletkenliği 200m/s den küçükse yumuşak sudur denebilir. Ama aslında bu iletkenliğin neyden yani hangi tuzlardan ve iyonlardan kaynaklandığı da önemlidir. Bazı sularda sodyum bazısında kalsiyum bazısında mağnezyum bazısında bikarbonat fazla olabilir yani iletkenlik size neyden kaynaklandığını aslında size söylemez.

Kısacası aslında kullanacağınız suyun kh ının 3-4d civarında ve gh ının 4-8d aralığından yüksek k olmamasına dikkat etmeniz gerekir, yani aslında test kiti almanız gerekir.
Ancak iletkenlik düşükse bunlarda düşük olacağı için tam aradığınız su olmasa da o su yumuşaktır denebilir. Bildiğim kadarıyla hamidiye suyu iletkenliği 130m/s civarı yani yumuşak su denebilir. Ama balıkların ihtiyacı olan su budur denemez. Bunu diyebilmek için bakacağınız canlının yaşadığı ortamdaki suyun tam olarak kimyasını bilmeniz ve ona göre bir su ayarlamanız gerekmekte. Yani o suda ne kadar kalsiyum ne kadar potas .. ne kadar na, mg, co3 hco3 cl so4 var bilinmesi gerekiyor.
Velhasıl aslında cevaplar sanıldığı kadar basit ve kolay değil.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir