Tabana saksı torfu ve ağaç yosunu


exfishÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2012
İl: Denizli
Mesaj: 180
exfishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 16:52
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba;
Şuan yeni bir bitkili akvaryum kurmak istiyorum fakat maddi açıdan ucuz olan saksı torfu kullanmak işime geliyor. Daha önce açılmış benzer başlıklarda biraz araştırma yaptım fakat açıkçası net bir bilgiye ulaşamadım. Kimi arkadaşlar bir problem görmemişler kimileri ise gerçekten problemlerine karşılaşmışlar. Ben şöyle düşündüm en alt tabakaya ince bir tabaka saksı torfu üzerine sineklik onun üzerine daha önce başarılı bitkili akvaryumlar kuran bir abimizden duyduğum ağaç yosunu. Bunun üzerine bir sineklik daha ve onun üzerinede 3-4 cm kalınlığında hagen ve kuarts karışımı kum düşünüyorum. Buradaki ağaç yosununun işlevi hem torfu yukarı salmamak ve filtrasyonu sağlamak bir botanikçi değilim ama yosunların asalak yaşadıklarını biliyorum bu bitkilere bir zarar verirmi? Bunun dışında akvaryumda yayılabilcek diğer yosunları da tutacağını düşünüyorum sonuçta kara yosunu akvaryuma yayılmaz sanırım. Önerilerinizi dört gözle bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeverinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10380,1[/B]
Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 284
SeverinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 02:28
Berk Bey, 

Şimdi konunun özü şudur; ne kadar aquaplus, torf vs ıvır zıvır alırsanız alın, bunların süresi belirlidir. Üreticileri hatta yazar üstüne işte 6 ay boyunca şu besinleri verir vs. diye son kullanma tarihini koyarlar. Buradan çıkaracağım sonuç şu; tabana lav kırığı haricinde gerisi yalan. Bir zamandan sonra sadece bitki köklerine misket gübrelerle besleyeceksiniz bitkilerinizi ve diğer tüm tabana koyduğunuz dünya para eden bileşimler etkisini yitirecek. Yani bütçe kısıtlı ise illa bir şeyler koyacağım diyorsanız en mantıklısı aşağıdaki şekilde olacaktır;

1 cm hagen
1 cm lav kayası
1 cm torf
misket gübre
sineklik 
hagen

10 litre hindistan cevizi torfu 13 liraya satılmakta size bunun 10 da 1 i yetecektir. 5-10 liraya kurtarırsınız. Diğerleri zaten sizde olması gerekenler misket gübre ve kum. Misket gübreyi markalı almanızda fayda var. Hatta olmadı misket gübreyi size ücretsiz gönderebilirim kargoyu siz ödemeniz koşulu ile anlaşmalı kargo olduğu için 5-6 lira tutacaktır zaten.

Önemli kısım ise lav kayası; benim aldığım gibi aquapluslar vs gibi geçici değil tabanda kalıcı bir yarar sağlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir