Tanganyika balıkları hobiciliği nereye gi


necozaferÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 154
necozaferÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 11:29
[QUOTE=citronx] Adaptasyon'da(karantinada) yada ilerisinde sorun yaşadınızmı? Yada düşünen arkadaşlara balıkları aldıktan sonra özellikle ne gibi tavsiyeleriniz olur acaba ?
Saygılar...
[/QUOTE]
  Arkadaşlar F0 balık anlatıldığı kadar zor değil. Hobici arkadaşlar bence boşuna bu kadar sıkıntı yapıyor. Balıkları 1 ay önce doldurulmuş, bakteri kültürü oluşmuş dingin bir akvaryuma koydum. Balıklardan 1-2 tane kayıp verdim. Fakat ben bunu tamamen yolculuğa bağlıyorum. Akvaryum ışığını bir kaç gün  yakmadım. Balıkları yeme alıştırmak için süpilina tabletleri ezip azar azar attım.Hayvanların yeme tepkisini kimse direk kapması olarak beklemesin. Doğal ortamda olduğu gibi yerden toplayarak başlıyorlar yem yemeye. Zamanla yemi tanıdıkca kapma hareketleri başlıyor. Tahminim 15 gün sonra balıklar artık çok rahat hareket etmeye, hatta uzun zamandır akvaryumdaymış havasıyla  gezmeye ve kur yapmaya başladılar. Benim tavsiyem balıklarla fazla uğraşmadan ve fazla katkı maddesi kullanmadan bakmanız. Kendi hallerinde çok daha rahat adapte oluyorlar
bjkalley2010-03-03 16:00:48

Beğenenler: [T]203055,mehmetkkten[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 15:58
[QUOTE=necozafer]
Arkadaşlar F0 balık anlatıldığı kadar zor değil. Hobici arkadaşlar bence boşuna bu kadar sıkıntı yapıyor.
[/QUOTE]

Zafer Bey öncelikle paylaşımınız ve merak içinde olan bizlere yardımınız için teşekkürler...Açıkçası ben ve benim gibi bazı merakları olanların bu meraklarının nedeni,fo balığın adaptasyonundan ibarettir. Bugüne kadar hiç fo balık beslemeyen ve buna olumlu bakmayan biri olarak,açıkçası balıkların f0 olmalarından dolayı değil,fiyatlarının uygun olmasından dolayı bunları öğrenmek istedim.
Saygılar...
bjkalley2010-03-03 16:02:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigadosluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 210
bigadosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 16:30
[QUOTE=necozafer]

  Merhaba arkadaşlar;

  Uzun zamandır tanganyika gölü balıkları ile yakından ilgileniyorum. 1- 2 sene önce çok pahalı fiyatlara temin ediyorduk. Hatta çoğu türü akvaryumlarımızda görmek için deliler gibi arıyorduk.  Ne yazıkki çoğunu bulamıyor, sadece hayalini kuruyorduk. Şimdilerde bir çok türü Türkiye'de rahatlıkla görebiliyor  ve hatta seçerek alma şansını bile bulabiliryoruz. Bu rahatlık aslında bir çok hobici için çok güzel ve hoş bir durum  gibi görünsede , akla takılan bazı sorunları bence ön plana çıkarıyor. Balıkların ucuza temin edilmesi ve neredeyse aranılan bütün türlerin kolayca bulunabilmesi bu türe olan ilginin azalmasına sebep olduğunu düşünüyorum. Hobici ilanlarındaki bir çok nadir türün satışa çıkması tanganyika gölü balıklarından uzaklaşmanın bana  bir kanıtı gibi gelmekte. Hatta ve hatta daha öncelerde tanıdığım tanganyika gölü balıklarına çok değer veren ve gerçekten bu işi hakkı ile yapan kişilerin başka tür balıklara yöneldiğini görmek geçekten çok üzücü.
 
   Umarım tanganyika gölü balıkları Türkiye'de hak ettiği değeri kaybetmez. Herkeze hayırlı günler.
[/QUOTE]
 
   Arkadaşlar başlığa baktım ve altındki yazılanlarla konunun gittiği yerin pek bir alakası yok gibi. O getirir bu getirir, hobici alır kaça alır kaça gelir getiren kişi ve alan hobici arasındadır. Parası olan alır sonuçta.
 
    Türkiye'de neredeyse Red Rainbow yok iken ilk bakanlar arasındaydım. Hatta kesin bir övünçle söyleyebilirim Türkiye'de ilk F0 Red Rainbow yavrusunu ben Arif bey'den aldım ve büyüttüm. Tanganiyka balıkları çok güzel balıklar. Getirmesi ve akvaryumda yaşatmasının zorluğu bu balıkları değerli kılıyor.
 
     Fakat hobici bu balıklardan soğudu. Asıl konu bu bence.
 
     Ben 1.000 lira verip, 6 ay sonra bloat dan ölen bir balığı tekrar akvaryum kurup 1.000 verip almam. Çok parası olana bir şey diyemem. Bunun yanında balığına sağlıklı bakan arkadaşlarda yok değil. Fakat her zaman Tropheusta bence %60 lık bir ölüm payı var, yani yarın gelip akvaryuma 10 balğınızdan 1 tanesi ertesi gün 2 tanesi ertesi gün 2 tanesi ölebilir. Benim tanıdığım ve akvaryumunda tropheus bakanlar bir kere toplu kayıplara uğradılar. Onlar hastası olduğu için tekrar dediler. Yine sorunlar kimisinde devam ediyor.
 
     Tanganiyka balıklarından Tropheustan hobicinin ağzı çok yandı, ben kendim için diyorum tropheus Red Rainbow 10 liraya düşerse ve yerli üretim artarsa bakarım. Çünkü o zaman bütçemi etkilemez.
 
     F0 balık alıp o kadar para verip kendimide riske atmam, sonuçta bu bir hobi. Bulabilirsem hobicinin aldığı yavruyu alır kendim büyütürüm.
 
     Hobi zevk işidir, akvaryumda balık ölmüşmü diye, korkarak yanına gitmek, bloatta bir tedavisi olmayışı ve ölümleri izlemek zevk değil hobici için zülümdür.
bigadoslu2010-03-02 16:34:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 17:16
 Sonuçta forumdayız,farklı görüşlerin,farklı isteklerin gelmesi öncelikle foruma sonrada bizlere kazandırır diye düşünüyorum ben. Fazla para az paradan çok ,yada zengin hobici alım gücü kısıtlı hobiciden çok,balıkların sağlıklı şekilde gelmesi durumunda,bunun akvaryumlarımızdaki idamesi önemli bizim için. Belkide fo tropheuslara doğru gidiyordur tanganyika hobiciliği.
Amacımızda balıkları alırsak yada alan arkadaşlar olursa,kalkıp 1 hafta sonra sen ne anlarsın tropheustan,git sarı prenses,yunus besle denilmesini bir daha duymamak aslındaSikkin
bjkalley2010-03-03 16:02:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

necozaferÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 154
necozaferÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 17:22
      Mehmet Bekar kardeşime beni en iyi anlayan kişi olarak teşşekkür ederim. Benim anlatmak istediğim insanların tanganyika balıklarından uzaklaşmaya başlaması korkusuydu. Tanganyika besleyen büyük üstadların bu türü artık beslemediğini gözlemliyorum. Asıl bu konu üzücü. Tanganika balıkları Türkiyede herkez tarafında üretenden besleyene kadar hep ticari gözle görülüyor. Bu konuda çok nadir kişiler vardı. Çok özel türleri besleyen kimsenin yüzüne bakmadığı fakat tanganyikanın nadirleri arasında olan türleri beslerlerdi. Şimdi o insanlar yok. Sadece red rainbow, ilangi besleyen insanlar var neden peki. Yavrusu en çabuk satılan ve para eden onlarda o yüzden. Bugün kumkelebekleri besleyen çok az leptosomalar lepistes oldu. Bir zamanalar mumla aradığımız en nadir tür albino kitumba japon kadar kıymeti kalmadı sayılır. İşte tanganyika bu konuda nereye gidiyor onu tartışmalıyız. herkeze bol balıklı günler. bjkalley2010-03-03 16:03:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhanvÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1276
oguzhanvÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 01:08
Aslında hata bizde. Şu var ki herkes takmış bir tropheus a gidiyor. Zaten zor balık. O listeyi incelediniz mi bilmiyorum ama çok daha güzel balıklar var bence.  Nedense bu tür takıntı oldu.

Ha tropheuslar asla çirkin vs balık değiller tabiki. Hatta ilangi yellow halen muhteşem balık olmasına karşın duboisi maswa gibi bir balık bence yok :)





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 01:51
  Oğuzhan abiye katılıyorum . Tropheus sosyal bir balık  ve güzel renklerde varyeteleri mevcut. Bir bloattır gidiyor bu balıkta ,       umarım uzman arkadaşlar bu ölümlere çare bulabilir.

Aslında Oğuzhan abinin dediği gibi çokda güzel türlerde mevcut ama hobicilikte ticari kaygıda olduğundan dolayı tutulan balık neyse ona doğal olarak yöneliyoruz. Umarım bu balıklar ele ayağa düşmez , başkada birşey söylemek gelmiyor insanın içinden..Düşünemiyorum malawi cichlidleri gibi olduklarını.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gsmaniaÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 69
gsmaniaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 07:26
Bence hobici insanlarda bu kadar ciddi ticari kaygılar olmasa gerek...  
                                                                                                             Saygılar;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigadosluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 210
bigadosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 09:38
[QUOTE=necozafer]      Mehmet Bekar kardeşime beni en iyi anlayan kişi olarak teşşekkür ederim. Benim anlatmak istediğim insanların tanganyika balıklarından uzaklaşmaya başlaması korkusuydu. Fakat konu ticarete ,almaya , satmaya, ithalata  geldi. Arkadaşlar bende balık getiren bir kişiyim ama asıl önemsediğim balığı kimin getirdiği kimin, sattığı değil. Tanganyika besleyen büyük üstadların bu türü artık beslemediğini gözlemliyorum. Asıl bu konu üzücü. Tanganika balıkları Türkiyede herkez tarafında üretenden besleyene kadar hep ticari gözle görülüyor. Bu konuda çok nadir kişiler vardı. Çok özel türleri besleyen kimsenin yüzüne bakmadığı fakat tanganyikanın nadirleri arasında olan türleri beslerlerdi. Şimdi o insanlar yok. Sadece red rainbow, ilangi besleyen insanlar var neden peki. Yavrusu en çabuk satılan ve para eden onlarda o yüzden. Bugün kumkelebekleri besleyen çok az leptosomalar lepistes oldu. Bir zamanalar mumla aradığımız en nadir tür albino kitumba jopon kadar kıymeti kalmadı sayılır. İşte tanganyika bu konuda nereye gidiyor onu tartışmalıyız. herkeze bol balıklı günler. [/QUOTE] x
 
 
     Zafer bey, tropheustan kaçışın sebebi, balık ölümü. Bloat, ithal gelen balığın bizim sulara uyumsuzluğu ve kayıplar. Zaten pahalı alınan ve para olmadığı az sayıda alan hobicinin kolonisi bozuluyor. Yine hüsran. Bunların hepsini yaşadım ben. Yavrudan aldım yerli üretim birşey olmaz diye yine ölüm. Ardınadan kalanlara tekrar balık ekledim, gelen balıklarda akvaryumdaki balıklarda öldü. Yine elimde kaldı 4-5 balık.
 
     Emeğime mi yanayım, paramamı yanayım, ikinci kattan damacanayla akvaryuma taşıdığım suya mı yanayım.
 
     Tropheusu eğer paranız bolsa kaygınınz yoksa beslersiniz. Ben zevk için bakıyorum balığa, ama tropheus baktığım zamanlar korkuyla gidiyordum akvaryumun yanına.
 
     Red rainbow tropheusun en güzel balığı bence, ucuzladığında en az 5 sene sıkılmadan akvaryumda bakacağıma eminim. Ama şimdi asla bu fiyatlara bir gün öleceğini bile bile bakmam.
 
     Amaç ticari değilse, onlarca balık alıp sayfa sayfa tanıtım yapıp, aynı anda ilanlar sayfasında satmak değilse, her türlü balık hobici için güzeldir.  Ne zaman ki bu ticari düşünen kişiler bu balıkları bakmayı bırakıp başka türe gececekler hobici o zaman yine bu balığı bakacak, artık ucuzlayacak çünkü, onlar bakmayacaklar.
 
        Ben şimdi demasoni ve mpanga bakıyorum, yunus sarıprenses vardı red rainbowlar öldüğünde, 1 ay ohh dedim, balık böyle bakılır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 09:39
Uzun zamandır bende bu konuda yazmak istiyordum açıkcası. Tanganyika balıklarına ne oluyor?
İlanlarda topu topu 10 tür balık var. En önemlileri calvus,frontosa,leleupi,bricardi,kum kelebeği ve troplar...

Kendi adıma kabuk sakinlerinden similis aradım ama bulamadım. Zaten ocellatus besleyenler bile bir elin parmakları kadar.

Geçen gün tür değiştireceğim için tüm balıkları toplayıp akvaryumcuya götürdüm. Elemanlar brevisi tanımadı. Bu balığı zor satarız dediler :)

Şimdi amerikan besliyorum ama bu balıkları bile doğru dürüst tanıyan yok. Bence bir modadır gidiyor. Sarı prenses,yunus, iceman, japon, calvus,frontosa,lepistes.... Buda akvaryumcuların oluşturduğu bir moda. Ankara ulus balık halinde gfeziyorum bazen. Silver Arawona haricinde hiç farklı bir balık görmedim ben....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhanvÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1276
oguzhanvÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 09:44
Şuana kadar hiç ama hiç ticari kaygım olmadı. Belki biraz maddi durumlada alakalıdır. Ama ben bu işi onları sevdiğim için yapıyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigadosluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 210
bigadosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 09:46
[QUOTE=AQUAGEN]  Oğuzhan abiye katılıyorum . Tropheus sosyal bir balık  ve güzel renklerde varyeteleri mevcut. Bir bloattır gidiyor bu balıkta ,       umarım uzman arkadaşlar bu ölümlere çare bulabilir.

Aslında Oğuzhan abinin dediği gibi çokda güzel türlerde mevcut ama hobicilikte ticari kaygıda olduğundan dolayı tutulan balık neyse ona doğal olarak yöneliyoruz. Umarım bu balıklar ele ayağa düşmez , başkada birşey söylemek gelmiyor insanın içinden..Düşünemiyorum malawi cichlidleri gibi olduklarını.
[/QUOTE]
 
    Yanlışınız var, bu balıklar tutulmadı beğenildi, hobici istedi, ithalatçılar o zaman getirtemediler. Kendileri getirebilen hobicilerdendir Zafer bey. Red Rainbow sancısı piyasada 1 yıl sürdü, şu sıralar azaldı çünkü talep azaldı, fiyatlar aşağıya çekilecek. Balık ölümleri talebi azalttı. İlangi, Red Rainbow, Kriza gold gibi balıklarda fiyatı düşmesi gerek, çünkü balık güzel ama sorunlu balık.
 
    Ne sorunu diyeceksiniz, elinde 20 balığı olupta bir yavru alamayanlar var, halen kayıplar yaşayanlar var.
 
    Ben balıktan anlamayan birine bile bu balığın resmini gösterince çok güzel diyor. İlginç, renkli, zıpır, meraklı, ulaşılmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kuduzruhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2006
İl: Nevsehir
Mesaj: 641
kuduzruhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 11:30
  Amaç bu balıkların yaygınlaşması ve her hobicinin akvaryumunu süslemesi ise bırakın ucuzlasın bollaşsın.Herkeste olsun ve beslemek istediğimizde bulma zorluğu çekmeyelim.Ben ilk tanganyika balıklarını beslemeye başladığmda bazı arkadaşların bu balıkların bakımı üremesi konusunda o kadar abartılı yorumlar yazmışlar bu balıkları beslemek isteyen arkadaşların gözünü o kadar korkutmuşlarki.Bu balıkları beslemek çok ayrıcalıkmış gibi geliyordu.
 Şunu anladımki bir tanganyika balığını beslemenin bir malavi veya amerikan ciklidini beslemekten hiçbir farkı yok .Öyleyse fiyatlarıda bırakalım makul olsun.Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 15:55
Tropheus balıkları gerçek değerlerini bulmuş... Emin_Paşa2010-03-03 15:58:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir