Tanganyika Buffer ve Lake Salt


KeremseçkinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 976
KeremseçkinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2009 11:13
Tropheus akvaryumu için buffer ve lake salt'tan ne kadar kullanmalıyım?

Akvaryum 250 litredir. Ne aralıklarla kullanmalıyım? Cüce vatozlara bir zararı olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinemreÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 99
metinemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2009 15:20
Cuce vatozlar icin bir bilgim yok ancak bu kullanma oranlarini kendiniz belirlemeniz gerekiyor, bende ilk kullanmaya basladigim da cok sordum okudum ancak su anda kullandigim yontem soyle.
 
Akvaryumu ilk kurdugumda balik yokken belli miktarlarda kullandim. Sonuc ya cok yukseldi ya da yukselmedi. Sonra farkettim ki bir seferde kullanmanin soylenen miktarlari koymanin bir anlami yok, hele balik yokken kesinlikle kullanilmamali cunku akvaryumcular baliklari musluk suyunda sakliyor yani istanbul icin ph 7.4 gh:9 kh:9 civari, biz eger buffer salt kullanirsak ortalama  ph:8.5 kh:12 gh: 10 vs oldgunda baliklar sok yasayabilir.
 
Tavsiye edebilecegim yontem kesinlikle bir digital ph metre almaniz olur, ve tabbiiki kh gh testi. digital ph metre , mavinin tonu nedir diye ugrasmaktan kurtarir ve +- 0.1 yanilma ile size ph soyler ve kullanmasi cok pratiktir. (ph 8-9 araliginda baliklar ph degisikligini algoritmik hisseder yani ph 8 ile 9 arasinda 10x10x10x10 ..... gibi bir fark vardir)
 
Bos akvaryumda ph 8 olana kadar tanganyika buffer kullanmaniz (buffer kh yukseltir)  gh 12 olana kadar da ciclid lake salt kullanmaniz( salt gh yukseltir).
 
Ben su anda Hegun 1lt pet siseye  5 cay kasigi buffer ve 1 cay kasigi salt koyarak iyice karisitirdiktan sonra yavas yavas ekliyorum akvaryuma) HEdefim ph max 8.5 seviyelerinde tutmak, cunku u degistirecegim zaman 250 suyu baska bir yerde bekletme sansim olmadiginda akvaryuma cesmeden hrtum uzatarak yapiyorum bu islemi.  Akvaryumun suyunu once %30-40 arasi bosaltiyorum Saonra cesmeden uzattigim hortumla doldurmaya basliyorum. Seviye biraz yukseldiginde 1-2 cay kasigi buffer ve salt yine pet sisede karismis olarak ekliyorum ve akvaryum dolunca tekrar ph olcup gerekirse buffer salt ekliyorum. Su degisikliginden sonra 2 gunde bir ph olcup (kh gh olcmekte de fayda var) gerekiyorsa yine buffer salt ekliyorum.
 
Bu is biraz karmasik cunku suyun ph`ini sabit tutan ve dusmesini engelleyen kh ve gh seviyeidir. Istenen kh 17 gh 12 civaridir ve bu sayilar ph`i  9-9.4 arasinda tutar ve kolay kolay dusurmez.
 
Eger benim gibi onceden su hazirlama sansiniz yoksa benim gibi yapmalisiniz. Eger suyu bir yerde (bidon - varil) bekletme sansiniz varsa isiniz daha az karmasik olabilir. Suyu bir isitici ile varilde 25 dereceye getirin. Suyun ph`i kh gh`i istediginiz seviyeye gelene kadar her gun  ekleyin ve sizde kendi olcumlerinizi yakalarsiniz.
 
Saygilar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir