Tanganyika Gölü Balıkları


nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2006 10:21

NEOLAMPROLOGUS LELEUPİ

 

     
      Habitat: Tanganyika Gölü’nün kayalık kıyıları

Boy: Erkeklerde 10-11 cm, dişilerde 8-9 cm

pH: 8-8,5

Sıcaklık: 25-26 C derece

 

Neolamprologus Leleupiler, Tanganika Gölü’nün kayalık kıyılarında yaşadıklarından bol kayalıklı bir tank onların en hoşlarına giden şey olacaktır. Mağara ve oyuklar onların yuvaları haline gelecektir. Kum olarak, ince taneli kum veya midye kırığı uygundur. Koyu renkli kumda vücutları siyahlaşmaya başlar, açık renkli kumda renklerini daha iyi sergilerler.

Leleupilerin doğada birçok alt varyeteleri bulunmakla birlikte, ülkemizde daha çok portakal, sarı ve lilac denilen renk türleri bulunmaktadır.

Leleupiler, kendileri gibi küçük boyuttaki carnivor(etçil)Tanganyika balıkları ile birlikte karma bir akvaryumda bakılabilirler. Örneğin; Calvus/Compressiceps, Lamprologus türleri, Leptosoma gibi türlerle uyumlu bir şekilde bakılabilirler.

 

 

Beslenme:

Leleupiler, carnivor(etçil) beslenen türlerdir. Yüksek protein oranlı kuru ve canlı yemlerle beslenmelidirler. Kaliteli yemlerle besleme yaparsanız sağlıklı ve renkleri oturmuş balıklar elde edersiniz. Tetra Bits, Tetra Min gibi kaliteli ve protein oranı yüksek yemleri iştahlı bir şekilde yerler. Arada haftada bir-iki öğün vereceğiniz bitkisel yemler, sindirim sistemleri için yararlı olacaktır. Tetra Bits granül yem, renklerinin daha iyi ve daha gösterişli olmasını sağlar. Haftada birkaç kez artemia ve bulabilirseniz temiz su piresi de verebilirsiniz.

 

Cinsiyet Ayrımı:

Erkeklerin görünüşleri; dişiye göre çok daha iri olurlar. Kafaları da dişiye göre daha büyüktür. Sırt ve anal yüzgeçleri uzun ve sivridir. Dişiye göre renkleri daha koyudur. Bölgecidirler, tankın içinde bir yeri kendilerine bölge edinir ve diğer erkekleri buraya yaklaştırmazlar.

 

 

Dişilerin görünüşleri; erkeğe göre küçüktürler. Kafa yapıları daha küçük, ağızları daha ince ve sivridir. Sırt ve anal yüzgeçleri erkeğe göre daha kısa ve küt uçludur. Renkleri daha açık turuncudur, üreme zamanında koyulaşır.

 

 

Aşağıdaki fotoğrafta ise, her ikisini bir arada görmektesiniz. Sol baştaki erkek, sağdaki ise dişidir. Boyut, yüzgeç ve kafa farklılıklarına dikkat ediniz.

 

 

Üreme:

Leleupiler, çok eşli olabilmekle beraber, benim deneyimime göre seçtiği eşin dışında eş kabul etmiyor. Eşinin dışında sonradan yanına koyduğum bir başka dişiyi kabul etmemişti. Ancak, birlikte büyüyen balıklar arasında bu görülmeyebilir. Bir erkek, birden fazla dişi ile eşleşebilir.

 

 

Ortalama üreme yaşları 18 aydır. Ancak iyi bir bakım ile daha öncesinde de üremeye başlayabilirler. Bu, sizin balığınıza sağladığınız koşulların iyi olmasına bağlıdır. Normal olarak erkek 6-7, dişi de 5-6 cm civarında iken yavru vermeye başlarlar. Yumurtalarını düz ve dik bir zemine sıralarlar. İlk seferde bıraktıkları yumurta sayısı az olmakla birlikte, bu sayı her seferinde daha da artacaktır. Yumurtalar kirli beyaz renktedirler. Bırakılan yumurtalar 4-5 gün içinde açılır ve yavrular yapıştıkları yerden yere düşerler. Yavruları anne ve baba Leleupi birlikte korurlar. Yumurtadan çıkan yavrular, karınlarındaki yumurta sarısı ile 4-5 gün daha yüzmeden dururlar. Yüzmeye başladıklarında ise, artemia larvası ile beslenmelidir. Günde birkaç defa verilecek artemia larvası, yavruların hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra daha küçük bir tanka da alınabilir. Bunun için, alınacakları tanktaki suyun bulundukları tanktaki su ile aynı olması gerekir. Dişiyi de bir süre için yavruların yanına bırakabilirsiniz. Yavruları, 10-15 gün artemia ile besledikten sonra kullandığınız yemleri toz haline getirerek verebilirsiniz. Ben, yavrular yumurtadan çıktıktan 2-3 gün sonra bulundukları kap ile ayırıp yavrulukta beslemeye başlıyorum. Bu, yavruların daha iyi beslenmesini sağlayacağı gibi, başka balıklara yem olmasını da engeller.

Balıkların yavrulaması için her tarafı kapalı bir yumurtlama kabı yaparsanız, ebeveynler hem yumurta ve yavrularını daha iyi korurlar, hem de yavruları dağıtmadan rahatlıkla başka bir yere aktarabilirsiniz(Yukarıdaki iki fotoğrafta görünen şekilde). Ben bunun için, porselen kupaların altını kapattıktan sonra yanına matkap ile girebilecekleri delik açarak yaptığım ya da toprak saksıları aynı şekilde yaparak oluşturduğum yuvaları kullanıyorum. Onlar da büyük bir memnuniyetle bunlara yumurtluyorlar.

 

Yavruları sık su değişimi(dinlenmiş) ve günde 5-6 defa küçük öğünler halinde yapılan yemlemelerle kısa zamanda büyütebilirsiniz.

 

Sağlıklı balıklar diliyorum…

 
Not: İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.
Tüm yazı ve fotoğraflar bana aittir, alıntı değildir.
nikon_2007-09-07 12:30:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

strangerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1663
strangerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 05:19

- Cyphotilapia  ismi latincede cephalicus tan gelir.Manası kafa,baş    demektir.Ve tilapia Afrika dillerinde balık anlamına gelir.Kafadaki hörgüçten dolayı kafalı balık ismi konmuştur.

- Tür ismi olan Frontosa ise latince Frontisten gelir.Anlamı yüz demektir.

- Boulenger tarafından Paratilapia Frontosa olarak 1906 da keşfedilmiştir.

- Cyphotilapia Frontosa 1920 de Regan tarafından tekrar sınıflandırılmıştır.

- Cyphotilapilar 2003 yılına dek tek tip olarak sınıflandırılmıştır.Bu tarihten sonra Takahashi ve Nakaya tarafından Gibberosa olarak yeni bir cins eklenmiştir.Gölün güney tarafındaki balıklar(Myakonun doğu sahilinden Kilewa nın batı sahiline kadar) Gibberosa olarak sınıflandırılmıştır.Kuzeydeki balıklar ise bu sınıflandırmadan sonra Cyphotilapia Frontosa North sp. adını almıştır.

- Bu balıklar çok derinlerde bulunmaktadır.Yaklaşık 50 metrde bulunan bazı türler tıpkı insanlar gibi gölden yukarıya çıkartılırken ancak dekompresyan yöntemi uygulanmaktadır.Balığın dipten yukarıya çıkartılması hava kesesine zarar vermemek için 2-3 günü bulmaktadır.

- Yurtdışındaki akvarist arkadaşların bu balık için kullandığı kısaltma isim Frontie dir.

- O kadar tembel ve hareketsiz bir balıktır ki avlanırken bile enerji harcamaktan çekinir.

- Frontosa lar şafakta beslenir.Doğada ana hedefleri Cyprichomis lerdir.Şafakta Cyprichomisler gölün dibinde uyurlar.Ama Frontosa halen ayakta,alarm durumunda ve ağzına sığabilecek bu balıkları beklemektedir.

- Ağızda kuluçka yapan dişiler bile azda olsa hem kendileri hemde yavruları için bazen yem alabilirler.

- Frontosa lar Zaire de çok popüler sevilen bir yiyecektir.

- Doğada yakalanan balıkların midelerinde yedikleri balıklardan yapılan araştırmalardan sonra Frontosa ların gırtlak bölgelerinde parçalayıcı gizli bir dişe sahip oldukları anlaşılmıştır.

- Çok uzun süre yaşadıkları bilinir.

- Akvaryumda erkekler 30 dişiler ise 25 cm e kadar büyür.Doğada ise bu oran erkeklerde 35 dişilerde ise 28 cm e kadar ulaşır.

- Venting.Yani altına bakılarak yapılan cinsiyet tahminleri Frontosa larda her zaman kesin sonuç vermez.Kesinlikle bu konuda uzman olmak gerekmektedir.Görünen tek mantıklı çözüm erkelerin daha hızlı büyüdüğü ve iri olduklarıdır.

- Yetişkin bir Frontosa için 7 cm in altındaki her balık potansiyel yemdir.

- En geçerli tank arkadaşı Synodontis Eupterus tur.Yani Ters Yüzen Çöpçü.

 

Son olarakta hangi türlerle bakılabileceği aşağıda belirtilmiştir.

Malawi Çiklitleri

- Labidochromis Caeruleus(Sarı Prenses)

- Cyrtocara Moorii(Yunus)

- Metriaclima Callanois(Kobalt Zebra)

- Otopharynx sp(Gümüş Torpil)

- Placidochromis Phenochilus

- Nimbochromis Livinstoni(Yaşayan Kaya)

- Aulonocara Jacobfreibergi

Tanganyika Çiklitleri

- Neolamprologus Leleupi(Limon Çiklit)

- Cythopharynx Furcifer

- Aulonocranus Dewindti

- Lepidiolamprologus Elongatus

- Gnathochromis Permaxillaris

- Haplochromis Burtoni

- Synodontis Decorus

Victoria Çiklitleri

- Astatotilapia Latifasciata

Değerli akvarist arkadaşlarım yukarıda verdiğim türler bu balıklarla bakın diye değildir.Sadece sizlerin zevkine göre ekleyebileceğiniz yetişkin boyuttaki türlerdir.

Yardımcı olması dileği ile bilgilerinize sunarım.

Sağlıklı balıklar dilerim...

Kaynaklar: http://www.wetpetz.com

http://www.cyphos.com/

http://www.cichlid-forum.com/

stranger2007-3-12 18:10:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanganyika_fishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1279
tanganyika_fishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2007 11:19
Kum Kelebekleri Hakkında Bilgiler

Arkadaşlar merhaba,

Bu bölümde Tanganyika’nın muhteşem güzel, bir o kadar da nadir bir türü olan Enantiopus türlerinden bahsedeceğim.Bu türler ülkemizde kum kelebeği olarak da tanınır.Bu ifade hiçte yanlış bir ifade değildir.Kum kelebeği dediğimiz zaman sadece Enantiopus türlerinden bahsetmek yanlış olur.Çünkü Tanganyika gölünde iki tür kum kelebeği türü vardır.Biri Enantiopus diğeri ise Xenotilapia türüdür.Diğer tür olan Xenotilapia’yı daha sonraki yazılarımda bahsedeceğim.

Enantiopus’lar Tanganyika gölünün açık kumluk alanlarında sürüler halinde dolaşır ve sürüler halinde üreme dönemine girerler.Kolonide ki dişiler toplu halde yumurta alırlar.Bu davranışlarını tank ortamında da gösterirler.Enantiopus’ların ana türü melonegenis’tir.Daha sonra ise balıkların bulundukları koylara göre isim alırlar.Örnek olarak Enaniopus melonegenis utinta, Enantiopus melonegenis namansi..Bu türün en nadide ve en güzel türü ise Kilesa’dır.Kilesa Tanganyika gölünün sadece bir koyunda çıkmaktadır.Diğer türler ise gölün her yerinde bulunabilirler.Gölde sürüler halinde kumluk bölgede dolaşan bu türler kumluk alanın üzerine cüsselerine göre büyük bir krater açarlar.Karnı yumurta ile dolu dişilere, erkekler açtıkları kraterde olağanüstü renklerini göstererek üreme dansına başlarlar.

Dişi etkilendiği erkeğin kraterine gelerek elips şeklinde dansa başlarlar ve krater içinde dönmeye başlarlar.Bu dönme esnasında dişi yumurtaları bırakır ve dönüp yumurtaları ağzına alır.Daha sonra ise ağzı dolu dişi erkeğin üreme aralığına gelerek erkeğin yumurtaları döllemesini sağlar.Yumurtalar 13-15 gününde yavru durumuna geçmiştir.Ancak dişiler yavruları daha fazla ağzında tutarlar.Burada ya dişiyi kendi kendine bırakıp yavrularını salmasını beklemeli yada dişiyi sağmalısınız.Yavrular ilk 5 ayında inanılmaz hassaslardır.Su değişimine, suyun kalitesine çok dikkat etmemiz gerekir.5-6 cm boyuna gelmeden kum kelebeği türlerini yolculuğa çıkarmanızı tavsiye etmem çünkü sarsıntıya karşı çok hassaslardır.Bundan dolayıdır ki ülkemize bu balıkları sağ salim getirebilmek çok zordur.Kum kelebekleri yurtdışından balık getiren Tanganyika toptancılarının korkulu rüyasıdır.Bundan dolayı ülkemize bir şekilde getirip, yaşatmayı başarmış ve hatta üretebilmiş kişiler bizim bu balığı tedarik etmemiz açısından çok önemlidir.

Gelelim bu balık için gerekli tank ebatlarına.Enantiopus türleri genelde tankınızın alt kısmında yani taban kısmında dolaşır ve bu kısımda ürerler.Ama bu balıklar aç olduklarında diğer balık türleri gibi tankınızın üst kısmında oldukça fazla dolaşırlar.Yemleme yaptığınızda ilk yemlerini suyun üst kısmından aldıktan sonra daha sonraki yemleri taban kısmından toplamaya devam ederler.Bu türler oldukça hareketlidir.Bu yüzden tankınız imkanlar dahilinde büyük olmasında fayda vardır.Bu türleri besleyeceğiniz tankta dikkat etmeniz gereken en önemli konu tankınızın eninin geniş olmasıdır. Bunun sebebi ise Enantiopus’lar 50 cm’ye varan üreme kraterleri açarlar.Bundan dolayı tankınızın eni en az 50 cm olması gerekir.Ben size eğer imkan varsa tankınızın eninin 70-80 cm olmasını öneririm. Yükseklik ise bu balıklar için çok önemli değildir.Ama yinede 50 cm den aşağı olmamalıdır. Toparlarsak Enantiopus’lar için 125*70*50(h) lik bir tankın ideal olabileceğini söyleyebiliriz.Tabii durumunuz daha büyük tankları almanıza imkan veriyorsa bu Enantiopus’lar için daha iyi olacaktır. Tankınızda ince kum kullanmanız ise ikinci olarak dikkat etmeniz gereken husustur.Çünkü bu balıklar kumluk alanda yaşar ve ürerler.Kum bu türler için her şey olmasa da çok şeydir.Devamlı kumu ağızlarına alarak atarlar bu sayede kum içinde mikro organizmaları yerler hem de midelerindeki yemleri öğütmek için bir miktarını yutarlar.Bu tankınıza bitki koymanızı tavsiye etmem.Çünkü Enantiopus’ların gerçek yaşam alanlarında da bitki yoktur ve kumla çok oynadıkları için bitkilerinizi devamlı olarak çıkaracaklardır.Ancak bitki ekmek çok istiyorsanız ektiğiniz bitkinin üstüne taş koyarak bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz.

Tankınızda yuvarlak hatlara sahip dere taşlarını kullanarak tankınızın tabanını 2 hatta 3 bölüme ayırmanız iyi olacaktır.Bunu yapmanızdaki amaç her erkeğin kendi alanını seçmesi ve sahiplenmesi içindir.Her Tanganyika balığı için geçerli olan kural bu balıklar içinde geçerlidir.Tankınızda fazla erkeğe yer yoktur.Tankınızda 2 bilemediniz 3 erkek olması ortamın huzurlu olması için yeterli olacaktır.

Erkekler taşlarla sınırlarını belirlediğiniz yerlerde yani iki taşın arasında kalan kumluk alanda rekabet içine girecek dişiyi etkileme yarışına girecek sizde bu görsel şölenden inanılmaz zevk alacaksınız. Enantiopus tanklarında tek erkek olması rekabeti öldürür sizde o güzelim renkleri her zaman göremezsiniz.Bunun için 2-3 erkek tankınızda olmalıdır.

Enantiopus türlerinde erkek dişilere göre daha iri ve renklidir.Erkekler 15-16 cm’ye kadar büyüyebilirler.Dişiler ise erkeklere göre daha küçük 13-14 cm ve renksizdir.Dişilerde sadece parlak gümüş rengi görebilirsiniz.Erkelerin renklerini kur yaparken yada başka bir erkeğe güç gösterisi yaparken görürsünüz.Diğer zamanlarda renkler biraz daha soluktur. Enantiopus türler diğer türlerle dostça yaşayabilirler.Tek sorun aynı tanka koyduğunuz tür kum üzerinde fazla dolaşan üreyen tür olmamasıdır.Yani Enantiopusların olduğu tankta Furciferi, Ventralis, Xenotilapia, Callochromis türleriyle beraber beslenmemelidir.Bu listeye genelde tabanda dolaşan cüce cichlidleride ekleyebilirsiniz.Ben size Enantiopusların oluğu tankta Leptosoma,Nigripinnis gibi türleri beslemenizi öneririm. Enantiopus’lar beslenme daha çok bitkisel olmalıdır.Ama sırf bununla beslenmemeli Seranın Vipan ve arada sırada artemia verilmelidir.Bu balıkları eğer yurtdışından getirdiyseniz ilk 1-2 hafta çok önemlidir. Çünkü ben ne zaman yurtdışından gelen bir Enantiopus kolonisi alsam ilk 1-2 hafta içinde ya hepsini yada birçoğunu kaybettim.Bunu beslenme alışkanlıklarına bağlıyorum.Çünkü ölen balıklar çoğunlukla bloat’tan öldüler.Bu olayı biraz daha araştırdığımda yurtdışında bu türün yavrularına özel hazırladıkları bir mama verildiğini öğrendim.Balığın sindirim sistemi bize geldiğinde ne kuru yemi nede artemia’yı tanımak da tabii bizde bu olayı bilmediğimiz için yemlemeyi ya kuru yemle yada artemiayla yapıyoruz.

Bunun sonucu olarak balık Bloat olmakta ve balığı kaybetmekteyiz.Bundan dolayı gelen balıklarınıza ilk 1-2 hafta boyunca ağır yemler vermemeli ve bitkisel beslemenizi öneririm.Eğer gene de bu hastalığa yakalanırsa balıklarınızın bulunduğu tanka yada başka bir tank açarak balıklarınıza flagy isimli ilacı verebilirsiniz.Ben bu ilacın sayesinde kurtardığım balıklarım olmuştur. Enantiopuslar da diğer Tanganyika türleri gibi ph’ı yüksek sert sulardan hoşlanırlar.Ph 7.5-8.5 arası bu balık için yeterlidir.Tankın su kalitesinin iyi olması ve bol oksijenli su olması bu balık içinde önemlidir. Isıya gelince 24-26 c arası bu balıklar için idealdir.Ben 26 c’de sabit olarak tutmaktayım.Işık olarak bu balıklar için gün ışığını kullanmanızı tavsiye ederim.Enantiopuslar gün ışığında ve güneşin ışıklarının direk tankınıza vurduğu yerlerde inanılmaz güzel renklerini gösterirler.Ne zamanki tankınızın ışıklarını açarsınız tüm renkler uçar.Bunun için gün ışığına en yakın lambayı kullanmanızı tavsiye ederim. Enantiopuslar gerek görünüşleri gerek renkleri ve davranışları olsun direk olarak fark yaratırlar.Birçok Tanganyika sever sırf bu türleri beslemek üzerine hareket etmektedir.Bende de şuan Enantiopus kilesa ve Enantiopus melonegenis namansi bulunmaktadır.Her iki türde ayrı ayrı tanklardadır.Bu balık türünde de çaprazlama olmaktadır.Bunun için birden fazla Enantiopus türünü besliyorsanız ayrı ayrı tanklarda beslemenizi öneririm.Bu hem balığın saflığını bozmamanıza hemde yavruları alan kişilerin hayallerinin yıkılmamasına yarayacaktır.

Enantiopus dişileri bir yumurtlamada 20 ila 40 adet yavru verebilmektedirler.Hatta bu sayının üstünde yavru alan arkadaşlarımız vardır.Ancak bu sayı Enantiopus kilesa için geçerli değildir.Çünkü Enantiopus kilesalar ortalama 30 adetten fazla yavrulamamıştır.Türkiye’de bu türe fazla sahip olan hobici olmadığından başka hobicilerin bu sayının üstünde yavru alıp almadığını bilmemekteyim.Birde Enantiopus kilesa hariç diğer Enantiopus türleri üremeye başladı mı artık devamlı ürerken bu kural Enantiopus kilesa için geçerli değildir.Kısacası Kilesalar güzel olduğu kadar çok narin ve üremesi diğer Enantiopus türlerine göre daha zordur.Onun içinde bu balığı bulmanız ve sahip olmanız zor ve pahalı bir süreçtir.

Birde Enantiopus kilesalar için bir efsane vardır.Sizlerle bunu da paylaşmak isterim.Enantiopus kilesaların 3 yıl ömrü olduğu konusunda bir rivayet vardır.Bunu elimden geldiği kadarıyla araştırmama rağmen somut bir neticeye varamadım.Amerika’da bir üreticinin bunu söylediğini öğrenebildim sadece.Bunu resmileştirmek için bu balığı besleyenlerle konuşmaya çalıştım ama bu türe sahip olanlar az olduğu için bir sonuca varamadım.Nedeni de bu türü besleyen hobiciler bu 3 yıl süre zarfında bir şekilde bir hata yaparak bu balıkları kaybetmektedir.Yani daha bu süreyi doldurup balığın eceli ile öldüğünü gören benim bildiğim kadarıyla olmamıştır.Bence 3 yıl ömrü varsa da bu yüzden vardır.Çok hassas bir tür olduğu için bu süre zarfında hobici bu balığı kaybetmektedir zaten.Bende olan kilesalar 1 yıldır bendeler ve geldiklerinde 18 adettiler.Geçen bu süre zarfında yukarda da bahsettiğim sebeplerden ötürü 6 adedini kaybetmiş bulunmaktayım.Yani bu balıklardan 3 yaşını görebilen olur mu bilemiyorum.

Arkadaşlar bu yazımda size elimden geldiği kadar Enantiopus melonegenis’den bahsettim.Umarım yardımcı olmuşumdur.Size ilerdeki yazılarımda Cyprichromis microlepidotus – Paracyprichromis nigripinnis – Bentochromis tricoti yi anlatmaya çalışacağım.

Size bu muhteşem balıklarla mutluluklar diliyorum.

Saygılarımla.....

Ali AKGÜN
0 543 895 27 37
tanganyika_fish@hotmail.com
halongan2007-07-05 22:55:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 01:50

Alem

Animalia

Şube

Chordata

Sınıf

Actinopterygii

Takım

Perciformes  

Familya

Cichlidae

Cins

Cyprichromis

Tür

Cyprichromis coloratus (Takahashi i Hori, 2006)

 

            

Tür

Cyprichromis zonatus (Takahashi i Hori, 2002)

 

        

Tür

Cyprichromis pavo (Buscher, 1994)

 

             

Tür

Cyprichromis microlepidotus (Poll 1956)

          

 blue Point                               kigoma                                bemba

Tür

Cyprichromis leptosoma (Boulenger, 1898)

          

 

       

Alt Tür

C.leptosoma jumbo kitumba,

 

         

               Albino                                              Parçalı                                       Düz Lacivert

        

              Albino dişi                                       Klasik

Alt Tür

C.leptosoma utinta

                                                                                         

Alt Tür

C.leptosoma utinta flourescent

                                                         

Alt Tür

C.leptosoma Mpulungu

                                                                                         

Alt Tür

C.leptosoma kigoma,

                                                                                        

Alt Tür

C.leptosoma  jumbo azuri

                                                                                        

Alt Tür

 C.leptosoma'jumbo Chaitika

                                                                                         

Alt Tür

C.leptosoma jumbo specleback moba

                                                                                      

  

Alt Tür

C.leptosoma jumbo  tricolor

                                                                                        

Alt Tür

C.leptosoma jumbo kambwimbe

                                                                                        

Alt Tür

C.leptosoma black bee

                                                                                       

Alt Tür

C.leptosoma Jumbo Yellowhead

                                                                                        

Alt Tür

C.leptosoma malasa

                                                                                       

Alt Tür

C.leptosoma jumbo fulwe

                                                                                         

Alt Tür

C.leptosoma kesese blue flash

                                                                                         

Alt Tür

C.leptosoma jumbo grandiosus

                                                                                        

Alt Tür

C.leptosoma livua blue orchid

                                                                                        

Alt Tür

C.leptosoma Jumbo lemonbreast

   

Alt Tür

C.leptosoma Jumbo kesese

                                                                                        

Alt Tür

C.leptosoma mpimbwe

                                                                                        

Alt Tür

C.leptosoma Jumbo rainbow

                                              

Sıcaklık :

24-28 ˚C   ( 76 ˚F-80 ˚F )

Boyut:

Normal  Dişi : 8 - 10cm   Normal Erkler: 10 – 12cm

Jumob   Dişi : 10-12cm   Jumbo   Erkek : 13 - 14cm

Yaşama Alanı :

AFRİKA: Tanganyika gölünde yayılış gösterirler.  İsimlerini çoğunlukla ilk bulundukları  ve tespit edildikleri bölgeden alırlar. Ör:

Beslenme şekli :

Carnivoro (etçil), Doğal ortamda planktonlar ile beslenirler. Akvaryumda artemya ve ağırlıklı olarak pul yem ile beslenirler.

Davranış :

Göl suyunda ve akvaryumda koloniler ve sürü halinde yüzerler.

Eş Durumu

Dimorphic yani çok eşi olarak yaşarlar.

Su

Sert  ve alkali sular, Suyun Ph skalası; 7,8 – 8.5,  Nitrate:< 20 ppm , 

KH:10 – 15  Göl suyunda open water olarak adlandırılan gölün açık  ve akıntı olmayan bölümlerin de yaşarlar.

Yavru gelişimi :

Damızlık balıklar ortalama 45 – 50 günde bir yavru alır yavruların gelişimi anne ağzında normal koşullarda 21 günde tamamlanmış olur. Her batında 5-12 adet civarında yavru alınır.

Topluluk :

Ayni alt türler bir araya konulmalı, Farklı alt türler birbirleri ile eşleşir. Koloniniz melezlenebilir.

Diğer Gruplarla Uyumluluk :

Tanganyika türleri ile genellikle uyumludur. Prenses, İmparator, frontosa, calvus, leleupi, dafrodil ve tropheus gibi sert türleri ile birlikte aynı akvaryumda beslemeyiniz.

İdeal Akvaryum Boyu :

120 x 50 x 65 cm -  Su; 300-550 lt.

Erkek  ve  Dişilerde Renk Varyasyonu:

Erkekler tüm alt türlerde daima renkli, Dişiler ise daima renksizdirler.

İdeal Koloni:

3 Adet erkek – 9 Adet dişi

Hatalıkları :

Karın çökmesi , Dış parazitler, (solungaç bölgesi) İç parazitler ( karın içi ), Mantar ve suda amonyak seviyesinin yükselmesine bağlı ölümler.

Metinde yer alan resimler aşağıdaki adreslerden alınmıştır.   

http://www.ciklidi.com/ciklidi/cyprichromis/ciklidi_cyprichromis.shtml

http://www.cichlidenareal.ru/vid1/tc267.php4?price-tc

 http://cichlids.neosite.ro/files/pp_232964.html

http://www.cichlidlovers.com/c_lepto_blue_orchid.htm

 http://www.airfish.de/gallery/gallery.htm   

 
                    

                                                                      Uzm. Biolog  Yavuz AYDIN

leptosoma2007-06-12 16:18:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 15:36
Tropheus

Alem

Animalia

Şube

Chordata

Sınıf

Actinopterygii

Takım

Perciformes

Familya

Cichlidae

Cins

Tropheus

Tür

Tropheus annectens

Alt tür

    

kekese dişi               karilani          kekese erkek

Tür

Tropheus brichardi

Alt tür

     
kavala                    kipili                       namansi

brichardi_bulombora

Tür

Tropheus duboisi

Alt tür

     
juvenile                        juvenile                      maswa

       

       tropheus_ikola     tropheus_duboisi

Tür

Tropheus moorii

Alt tür

    

black_caramba          black_kiriza          black_pemba.

   
          sp_red_chimba             red_kachese             red_livua.

    

moorii_ilangi_nkamba_bay.   kalambo_isanga  moorii_kambwimba

     

moorii_katoto       moorii_lufubu mpulungu      kasakalawe

   
    moorii_ilangi       moorii_kasanga     moorii_lupota

 

Tropheus sp. "ikola"

      

 

Sıcaklık :

24-28 ˚C   ( 76 ˚F-80 ˚F )

Boyut:

Tropheus duboisi, T. polli, T. brichardi, T. annectens ve T. moori. Aralarında T. polli 16 cm.lik boyuyla en iri olanıdır. Diğerleri 10-12 cm. boyda kalırlar.

Yaşama Alanı :

AFRİKA: Tanganyika gölünde yayılış gösterirler.  İsimlerini çoğunlukla ilk bulundukları  ve tespit edildikleri bölgeden alırlar. T. duboisi, oldukça derin biyotoplarda 35 m. dip çamurla kaplı irili ufaklı kayaların bulunduğu bölgede yaşar. T. duboisler aynı soydan gelen yapı benzerliği ile gölün kuzey bölgesinde geniş bir alana yayılmışlardır.T. polli, Zaire sahillerinde geniş bir alana yayılmıştır.

Beslenme şekli :

Bitkisel.Akavryumda bitkisel pul yen ve spiriluna tablet.

Davranış :

Üreme zamanı 4-5 m.lik kıyılara kadar sokulurlar.Sürü veya kalabalık halinde pek görülmezler. Tek tük olarak kayaların etrafında yosunları kazıyarak beslenirler.Üreme zamanlarında oldukça sert ve kavgacı olurlar. Erkeklerin ilginç bir özelliği olarak, oldukça kalabalık sürüler oluşturarak kayaların çevrelerinde yem araştırmalarıdır. Bu davranış biçimi, Simochromis diagramma, Petrochromis fasciatatus, Lepidolamprologus elongatus ve Lamprologus callipiterus türlerinde de görülür.

Eş Durumu

Duboisi dışındaki Tropheuslarda sexüel dimorfızm görülür.

Su

Sert  ve alkali sular, Suyun  Nitrate:< 20 ppm , 

KH:10 – 15  Göl suyunda open water olarak adlandırılan gölün açık  ve akıntı olmayan bölümlerin de yaşarlar.

"Bu su kimyasını oluşturmak Tropheus'ların sağlıklı bir şekilde yaşamasını ve üremelerini sağlayacaktır. Eğer pH değeri 7.5 nin altına iner ise Tropheus'larınızın hastalanması kolaylaşır, üremeleri imkansız hale gelir ve bir süre sonra stresse girerek bloat'a yakalanması söz konusu olur. pH 6.5 indiğinde ise kısa bir sürede ölmelerine yol açmaktadır. Suyunuz asidik bir yapıda ise değeri yavaş yavaş pH 8.0 ve üzerine çıkarmalısınız."
"Sorun yaşamamak için pH'ı 9.5 üzerine çıkarmayın." Bu metin Sait Karaca bey den  alıntıdır..

Yavru gelişimi :

Tropheusların hepsi ağızda kuluçka yaparlar. Dişiler yavrularını oyuklarda, taşlar arasında, mağaralarda saklarlar. Üretilmeleri diğer türlere göre daha zor olmaktadır. Cichlidler arasında en iri  yumurtaya sahiptirler.  5-20 arasında yumurta yumurtlarlar. Yaklaşık 1 ay kuluçka devresi vardır.

Topluluk :

Tropheus’lar sosyal bir hiyerarşi geliştirmek isterler. Her zaman için bir tank içinde baskın bir erkek olacak ve o erkek de tankın bir köşesindeki bölgesinde devriye geziyor olacaktır

Diğer Gruplarla Uyumluluk :

Genel olarak çaprazlanma riski olmadan yukarıdaki gruplaradan değişik iki veya daha fazlasını bir arada tutabilirsiniz. Çok nadiren melezlene bilir. 

İdeal Akvaryum Boyu :

120 x 50 x 65 cm -  Su; 300-550 lt.

Erkek  ve  Dişilerde Renk Varyasyonu:

Yetişkinlerle yavrular arasında renk farklılığı görülür. Yavrular olgunlaşıncaya kadar siyaha yakın kahverengi bedenlerini, irili ufaklı birçok beyaz benek süsler. Daha sonra bu benekler giderek kaybolur. Balığın kafasına mavi renge dönüşür ve omuz hizasından göğüs yüzgecine doğru beyaz bir bant oluşur. Bu bant Maswa duboisilerinde bazen görülmez. Normal zamanlarda erkeklerin bantları sarımsıdır, eşleşme halinde bu bantların kenarları mavileşmeye başlar.T. brichardi, vücutlarındaki dikey bantlar yüzünden birbirlerinden zor ayırt edilirler. Bir çok renk varyasyonları bulunur.T. brichardi'nin yaklaşık 25 çeşit farklı renk varyasyonu vardır. T. moori en kalabalık renk varyasyonunu oluşturan, en tanınmış türdür.

İdeal Koloni:

3 Erkek  8-9 Dişi

Hatalıkları :

Dış parazitler, (solungaç bölgesi) İç parazitler ( karın içi ), Mantar ve suda amonyak seviyesinin yükselmesine bağlı ölümler.

 
Bu sayfadaki resimler  http://www.ciklidi.com/ciklidi/tropheus/ciklidi_tropheus.shtml  adresinden alınmıştır.

 

                     Hazırlayan; Uzm. Biolog Yavuz AYDIN

leptosoma2007-07-05 15:47:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halonganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/01/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2194
halonganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2007 22:58
Envarterimiz hayırlı olsun.Smile Tanganyika forumundaki iğnelikonuların artması açıkcası göze pekte hoş gelmiyordu. Bende en güzeli hepsinin bir arada olmasıdır, diye düşündüm ve biraz düzenleme yaptım. Envarter tarzında düşünülmüştür.

Herhangi bir tanganyika gölü balıkğı hakkında bilgi, makale, çeviri eklendiği zaman arada mesajlar silinecektir. Amaç envarterde bütünlük sağlamaktır. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılarımla...
halongan2007-07-05 22:59:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Korsan009Çevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 16
Korsan009Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2007 18:49
Tarık Bey leleupi hakkında verdiniz bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim.Aradığım bilgilere tamamen ulaştım...    Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 16:33
Arkadaşlar ellerinize sağlık, çok teşekkürler ben ankaradayım bu balıkları güvenle alabileceğim yerler nereler? yardım ederseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dj_mercan_06Çevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 551
dj_mercan_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2007 11:22
En mantıklısı bu olmuş bence hepsi bir arada Halis bey ve diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim.
 
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoRrapÇevrim Dışı

Kayıt: 17/06/2007
İl: Bursa
Mesaj: 724
FoRrapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2007 11:53
Mükemmel olmuş , emek verenlerin ellerine sağlık .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2007 16:33
mükemmel olmuş ellerinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir