Tankların evde statik yüke etkisi ve tehlikesi


AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 12:54
Merhaba arkadaşlar,
Çoğumuzun başına geldiği gibi, bende de bir türlü bitmek bilmeyen yeni tank alımlarım sonucu salonumda ve bir odamda bir çok akvaryum birikti.
Hepsini aktif olarak değişik tür balıkları beslemek için kullanmak ve hatta yenilerini katmak niyetindeyim ama içimnde bir korku var ki atamadım.
Oturuduğum bina tarihi değilse de eski bir bina nereden baksak 40 yaşında vardır. Belki 50.
Okuduğum birkaç yazıda betonerme binaların ömrünün yaklaşık bu zamanlarda aslında dolduğu ve yaşlandığını öğrenmiştim.
Eğer daha sizdee büyük tankları taşıdıysanız bunların içinde kum , kaya ve su bile yokken ne kadar korkunç ağırlıklar olduğunu bilirsiniz.
Sadece salona şu an 2 tondan fazla yük bindirmiş durumdayım ama bir duvar daha var boşta. Oraya da büyük bir tank yaptırma niyetindeyim.
Kalabalık bir misafir grubumun geldiğini ve hoplanıp zıplanıldığını düşünün.
Deprem bölgesi yurdumuz bunu düşünün.
Özellikle inşaat müh. arkadaşlardan ve mimarlardan konu hakkında yorum bekliyorum. Evim 1. katta, altımda bir çiçekçi dükkanı var. Özellikle en büyük tankımın altı nereye geliyor diye dükkanın içinde şöyle bir baktım , altında bir destek bir duvar dahi yok, benim köşeye duvar dibine koyduğum akvaryum altta bir boşluğa denk geliyor.
Hiç haberlerde salonuna çok akvaryum koydu apartmanı yıktı gibi bir habere denk gelmedim ama sık sık bina kendi kendine çöktü haberlerine aşinayız. Korkumda haklımıyım yersiz mi sizce?
Düşüncemi netleştirebilirsem bu haftasonu birkaç ikinci el büyük akvaryumu alıp almama konusunda karar verebileceğim.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 13:48

Buradan toplam bindirdiğimiz yükü hesaplayabiliriz:

 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lebron_barisÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 24
lebron_barisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 13:54
Ali Bey ilk başta sana şunu söyleyeyim;öyle birşey olacağını sanmıyorum ama yine de önlem alman iyidir.
lafayette2009-02-25 15:01:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtgokdumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/09/2007
İl: Ankara
Mesaj: 219
mtgokdumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 14:53
O kadarda korkulacak bir konu değil Ali, taban mukavemeti yüksektir Binaların, ayrıca tabana "yayılan kuvvetlerle" oturduğu için tek noktadan basınç uygulmayacaktır; bu sebeble üst üste koymadığın sürece ki tabi bunu yapmanda olanaksız, 2 mt lik yeni bir tankı koymanın cebinden başka bir yere basıncı ve sıkıntısı olmayacaktır, beni bile taşıyan o salon 3 akvaryumu hayli hayli taşır Alicim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 15:17
Ali Bey,
 
Bu konu forumda birkaç ayrı başlıkta tartışıldı. Örnek:
 
 
Doğal olarak herhangi bir sonuca varılamadı.
 
Sorduğunuz sorunun uzmanı değilim, ama okuduklarımdan edindiğim bilgilere göre şunları söyleyebilirim:
 
1- Binanızın yaşı kadar, taşıyıcı sistemleri ve binanın yapım kalitesi (kullanılan malzeme) de önemlidir. Kolon kirişlerin doğru ve düzgün şekilde yapılmış olması - çimento/beton kalitesi - demirin kalitesi vs.
 
2- Akvaryumunuzu koyduğunuz zemin önemlidir. Ahşap / seramik / fayans / beton gibi. Burada önemli olan, ıslak zeminlerde kullanılan fayans / seramik vs elemanlar zemini güçlendirerek taşıyacağı yükü artırıyormuş.
 
3- Akvaryumunuzu koyduğunuz yerin kolon / kiriş sistemlerine yakın olması gerekir. Böylece yük doğrudan tabana değil, asıl taşıyıcı elemanlar olan kolon ve kirişlere biner.
 
4- Evinizin bulunduğu kat. Bu ne derece doğrudur bilmiyorum ama, inşaat mühendisi bir dostum, -kanunlara aykırı olarak- genelde üst katlara çıkıldıkça, atılan betonun kalınlığının tasarruf amacıyla azaltıldığını söyledi. Doğruluğu hakkında bilgim yok.
 
Bütün bunlara rağmen, hemen her binanın üzerinde gördüğümüz çatı, su deposu, güneş enerjisi sistemlerinin de sizin tankınızdan aşağı kalır ağırlıkları olmayacağı da bir gerçek. Bugüne kadar çatıdaki su deposunun ağırlığından çöken bir bina haberi duymadığımıza göre binalarımız bu yükü de taşır diye düşünüyorum.
 
Ancak, daha önce başka konularda da belirttiğim gibi, binanın bu yükü taşımasından ziyade, herhangi bir sarsıntı anında tankımızın devrilmesini önleyecek tedbirleri almamız çok önemli diye düşünüyorum. Tankınızı en yakın duvara (sehpasından) sabitlemeniz bence çok önemli. Aksi halde, binanıza zarar vermeyecek güçte bir sarsıntıda bile tankınızın devrilerek çok öenmli zararlara yol açması söz konusu olabilir.
 
Uzun yazdığımın farkındayım, bunun için özür dilerim, ama, eğer binanız sağlamsa (yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış ve gerçekten beton testleri sağlıklı olarak yapılarak oturma ruhsatı alınmış ise) korkacak birşey olmaması gerekir.
 
Diğer bir konu ise
 
[QUOTE=AliMurat]
Evim 1. katta, altımda bir çiçekçi dükkanı var. Özellikle en büyük tankımın altı nereye geliyor diye dükkanın içinde şöyle bir baktım , altında bir destek bir duvar dahi yok, benim köşeye duvar dibine koyduğum akvaryum altta bir boşluğa denk geliyor.
 
[/QUOTE]
 
demişsiniz. Eğer alttaki çiçekçi dükkanı alan yaratmak için kolon kesmek gibi birşey yaptıysa (ki bunun örneklerini sıkça yaşadık) hemen, şimdi, şu anda o binadan taşının derim.
 
Sağlıklı günler, sağlıklı balıklar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 11:07

Oğuz Bey teşekkür ederim, Mehmet Bey siz de sağulun.

Keşke daha uzun yazsanız, diğer başlığıda okuyurom şimdi. Dün işyeri aniden yoğunlaşınca bir türlü bakamadım başlığa. Onda da sonuç alınmaması pek iyi değil.
Binanın yapım kalitesi konusunda şüpheliyim içeri odalardaki duvarlarda bazı çatlakalar var ve sanırım sıvada değil. Salonda yok ama.
Zemideki fayans seramik taşıyabileceği yükü olumslu nasıl etkiler mantıüım almadı. Bence bu zemin malsemeleri ne kadar ağır olursa o kadar kötü.
Parke var bende neyseki, İŞyeri binaları gibi zemin mermer, büyük karo, ya da şu karodan daha kalın olan kaplamalar olsa daha kötüydü durum bence. Binada kolon kiriş nerede bilemiyorum. Apartman toplantımızda ev sahiplei oldukça yaşlıydı. Bir amca bu binayı ilkokul 3 ten terk bir müteahhit yaptı deyince küçük dilimi yutacak oldum. Çiçekçi son derece dallama dağdan inme bir adam bir kere kavga ettik park meslesinden. Şimdi ara sıra merhabamız var. İnine girip bir ara soracağım açık açık hiç bir kolon kiriş kesip kendine yer açtımı acaba. Hiç şaşırmam yaptı ise de. Yalnız ititaf etmez bana sanırım.
Evin bulunduğu kat olayını ben de düşündüm geçen gün. Bina 3 katlı bir bina. Düşünün bir de gökdelenler yapılıyor dev gibi siteler yükseliyor her yerde. Bunların ilk katları yukardaki inanılmaz korkunç bir ağırlığı taşıyor , demek ki o derece sağlam yapılıyor ilk katlar. Umarım benim ki de öyledir.
Su depoları vs çatını üzerinde ya, sanki onlar işte tam olarak binaya yayıyor gibi geliyor ağırlığı. Ben dah az alana bindireceğim.
Şu an gözüme kestirdiğim bir 2 metrelik akv. daha var.
Ama bir de 150 liki ikili profil set varki kendisi 1 ton sadece. Bunu koymayı düşündüğüm duvarın öte tarafında da bir yarım ton var. Ettimi size 1,5 ton.
Bunların yükleneceği alan yaklaşık 1.6 metrekalrelik alan. Arada bir duvar olacak.
Beton testleri felan demişsiniz sayın dostum burası Türkiye ne testi ne betonu :(
Adamlar deniz kumu koyup yüzlerce insanı telef etmedimi nasıl içimiz yandı.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 11:48
Ali Bey,
 
Söylediklerinizde haklısınız. Burası Türkiye (idi). Bundan 1 yıl önce daha önceden inşaatı bitmiş olan bir ev için oturma raporu almak zorunda kaldık. Beton testi yapmadan oturma raporu vermiyorlar. Belki eskiden de böyleydi, ama gördüğüm kadarıyla şu anda gayet ciddi şekilde yapıyorlar. Binanın kolonlarından silindir çıkararak numune aldılar ve testler tahminen 1 hafta sonra sonuçlandı.
 
Ayrıca, yanlış bilmiyorsam, binalarda 1 m2 üzerine koyduğunuz herhangi bir ağırlık yanlara doğru da (her yöne) 1'er m2 ağırlığı dağıtıryormuş. Yani, sizin 1m2 üzerine koyacağınız 500 kg yükü, toplamda 9m2 bir alan taşıyor.
 
Zemindeki karo/fayanslar ile ilgili ise, yine okuduğum kadarı ile, bu zeminler zaten ağır yük taşıyacağından ona göre yapılıyormuş. Mesela, ben almayı hayal ettiğim büyük tankıma kavuşabilirsem, tankın oturacağı yerdeki laminat parkeleri sökeceğim. Alttaki karo zemin hem daha sağlam, hem de daha dengeli olur bence.
 
Kolon/kiriş göremedim demişsiniz. Acaba binanız yığma bina mı?
 
Aslında, bu konularda inşaat mühendisi olan arkadaşlar daha sağlıklı bilgiler vereceklerdir. Biraz daha beklesek daha iyi sonuç alabiliriz gibi geliyor bana.
 
Sağlıklı günler..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 12:52
Bu iş için yazdıklarımız anladığım kadarı ile ezbere yorumlardan öteye geçmez beklesekte. Önemli olan bilim, ölçüm. Ve binadan binaya, kullanılan malzemeye göre, koyduğumuz akvaryumların toplam ağırlı ve konumlarına göre , bir sürü faktör değişken var işin içinde. Bir belgesel de staik yükler ile hareketlilerin farkını bdeneysel olarak göstermişlerdi. Ritmik hareketli nesneler, belgeselde youncak robot askerlerin düzgün adım marşlaması, yapay köprüyü yıkıyordu.
Yani sorun yok kat 1 er tonluk 3 tankıda taşıt dense bile.
Bir deprem anında hayati tehlike iki katına çıkacaksa, kalsın ben istemiyorum, böyle iyiyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 13:05
Ali Bey,
 
Doğrudur, benzer bir konuda yapılan tartışmada, bir arkadaşımız aynen sizin yorumunuzu yapmıştı. Sonuçta, sizin binanızın statiğini herhangi bir kimsenin bilmesine imkan yok. Ancak ya yapan müteahit ya da ölçümler yapacak ilgili kuruluşların yetkilileri bilebilir. Sonuçta binanızın inşası sırasında kullanılan malzemenin kalitesi, işçilik kalitesi, zemin, temel vb birçok konu etkilyeici/belirleyici faktör olacaktır.
 
Ayrıca, ilk yazımda da belirttiğim gibi, tankınızın durağan konumdan, hareketli konuma geçmesini engellemek çok önemli. 1 tonluk bir akvaryum belki durağan haldeyken zararlı (en azından kısa vadede zararalı diyelim) olmayacakken, bir sarsıntı ile hareket kazandığında, bunu durdurmak çok zor olacaktır. Allah korusun, bir deprem anında, zaten canımızın derdine düşmüşken, bir de akvaryumun devrilmesi gerçekten facia olur. Belki, herhangi bir zarara yol açmayacak olan bir sarsıntıda, salınmaya başlayan akvaryum devrilerek, yaralanmanıza veya paniğe, elektrikli cihazlarda kısa devrelere, yangına sebep olabilecektir. En iyisinden, devrilen akvaryum yer döşemelerini, mobilyaları ve halıları mahvedecektir. Bu nedenle, tankımızı, mutlaka ama mutlaka sabitlemeliyiz diye düşünüyorum.
 
Sağlıklı balıklar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selamikorkmazÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2009
İl: Adana
Mesaj: 11
selamikorkmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 13:10
Ali Bey,
Yazıları okuyunca alışveriş vaptığım Pet shop gözümün önüne geldi,mağaza altda üretim ve üstde satış yeri olmak üzere iki katlı sadece üst katda herbiri en az 100 lt olan (4'er katlı dizayn edilmiş) 24 tank var,bunun dışında 2 adetde 300 lt'lik show tankı var,kuş malzemelerini,büro takımını aksesuarları,yemleri filtreleri,kafesleri vs sayarsak aşağı yukarı 4 tona yakın bir ağırlık var,bina 25 yıllık falan Pet shop ta 7 yıl önce falan açıldı,eğer ona bir şey olmadıysa sizinkine hiç birşey olmaz düşüncesindeyim,
Deprem olayı çok farklı bir şey depremde çökme olmasa dahi sarsıntıdan ötürü tankların su basıncından dolayı camlarının patlama riski her zaman var ama bu risk tek tank içinde aynı 10 tank içinde,bence zevkinizden mahrum kalmayın.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 13:11
Merhabalar.
Yazıyı baştan sona okudum.
Yükün binaya zarar verebilecek boyutta olduğunu düşünmüyorum. Sarsıntı anında tankı korumak için ise yapılabilir bir kaç şey var.
Masasını olabildiğince küçük tutmak.
Çok yüksek yerine geniş tanklar yapmak. Bu sayede birim alana düşen ağırlığı azaltmış ve sarsıntı anında oluşacak devinim riskini minimize etmiş oluyoruz.
Kesin konuşmak imkansız. Kimseninde kesin konuşabileceğini düşünmüyorum. Diğer yandan deprem anında (Allah korusun), yüzeye yakın yerde oluşacak deprem dalgasının 2 metre uzunluğundaki akvaryumu parçalara ayıracağını düşünüyorum. Yani radikal durumlarda yapabileceğimiz çok birşey yok.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 13:47
Deprem anında bütük tanklarımın camı patlasın umrumda bile değil!!
Tankları korumak umrumda değil. Ben kendi canımı ve nice zorluklarla sahip olduğum evimi , başkalarının hayatlarını korumak derdindeyim.
O an zaten salonda durmayacağım orada uyuyanda yok.
Sorun o anda binaya gelen yanal kuvvetlerin yükü sallayarak taşıyıcılara kolonlara yapacağı hesaplanmamış zorlamayı düşünüyorum. Daha büyük felaketleri.
1 tonluk altındaki demir prifile ve mobilyaya oturmuş bir tankı devirecek büyüklükte bir deprem zaten bizim binayı yerle bir edecektir hiç süphem yok. O baya bir sarsıntı sallama demek.
 
Selami Bey dediğiniz ağırlık 10 tonu buluyor , ama burası ne kadar büyük bir yer acaba , koca bir alışveriş merkezinin devasa bir mağazası gibi ise o yük çok iyi yayılıyordur. Benim dandirik evimin salonu gibi değildir eminim.
Herkese ilgisi için teşekkür edeirm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selamikorkmazÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2009
İl: Adana
Mesaj: 11
selamikorkmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 13:59
Alışveriş merkezi değil,apartman altında 50 metrekare bir yer ve alt tarafıda üretimhane (yaani boş) biraz düşününce sizin salonunuzdan bir farkı yok aslında,ben akvaryumcu örneğini içiniz rahatlar diye verdim,oturduğum bina 10 katlı ve 18 daire çatıda herbiri 1,5 tondan 15 tane güneş enerjisi var ve hiç bir binada bildiğim kadarıyla ağırlık hesaplamalarında bunlar hesaba katılmıyor.
Siz bence rahat rahat kurun yeni tankınızı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 14:38
Teşekkür ederim Selami Bey, iki arada akldım aklımı kurcalayıp duruyor konu.
Yalnız ben evde otururken huzurlu olmayacaksam bu iş yatar. Belki zemin katta otursam herşey daha farklı olurdu. 1. kat dahi enişelendiriyor beni hala.
Çatıdaki yük sanki tüm apartmana daha iyi dağılıyormuş gibi geliyor, aklıma daha bir yayor nedense , bilemiyorum.
İlginiz için çok çok teşekkür ederim.
AliMurat2009-02-26 14:39:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir