tanktaki problem


timur.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 6
timur.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 16:07

Merhaba tankımın ph 6,5-7,5 arasında oynuyor, hava taşı çalışıyor, 2 dış filitre faal durumda ve tanktan yemleme için kapagını açınca koku geliyor. 15 günlük tank yeni kurdum balıklar arada bir sürtünme yapıyor. Tank Cama cam, kumsuz geceleri dip çekimi yapıyorum pislik birikmiyor bu koku ve balıkların arada bir sürtünmesi neden?Balıkların yüz ve vücutlarında çok küçük siyah noktalar oluşmaya başladı bazılarının ağız kenarları kırmızı renkte. yerden bakınca su yüzeyi sanki yağlı gibi duruyor. Dış flitrelerde karbon da var. Tankta 4 kök anubias var küçük plastik bardaklara dikilmiş sorun ne çözüm ne olmalı?1 adet balıgımda sizlere ömür hepsi yem yiyen balıklar neden ölüm oldu devamı gelmez inşallah yardım ederseniz sevinirim. Tank 125-50-60 üstü kapalı, açık değil.

timur.2010-03-26 13:48:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2010 01:27
Balık sayınız ve boyutları nedir? Sanırım nitrit veya amonyak problemi oluşmuş olabilir. Su değişim sıklığınız, filtrelerinizde kullandığınız malzeme, bunları bilmeden kimse sağlıklı yorum yapamaz.

Acil olarak yapılabilecek şu var, önce uygun dozda sera toxivec, seachem prime gibi amonyak-nitrit bağlayıcı bir kimyasal kullanıp, sabit ph ve sıcaklıkta su ile (yani musluk suyu ise hep musluk, damacana ise aynı damacana gibi) %15-20 günlük değişimler yapıp, ayrıca suyunuza bu değişimlerde ticari bakteri kültürü ekleyerek (sürekli su değişeceği için maliyetli olacaktır ama kısa sürede toparlanma ihtimali artar) bir süre gözlemleyin. Belirtiler kaybolunca su değişim sıklığınızı nitrat oranına göre (test ederek) ayarlayabilirsiniz. 15 mg/lt (ppm) üzerine çıkmaması ve amonyak ile nitritin 0 olması kafi. Amonyak ve nitrit sıfır çıkınca bakteri kültürü eklemeyi azaltabilir veya bırakabilirsiniz. Bu aşamada yemlemeyi öğün olarak artırıp toplam miktarda ise azaltırsanız faydalı olur. Yani 3 öğün toplam 10 gram veriyorsanız, 5 öğün toplam 5-6 gram vermek gibi. Bunu da tankın yüzeyine bir sağa bir sola dağıtırsanız yem yiyemeyen balık kalma ihtimali azalır.

Kum ve bitki olmayınca (4 kök anubiası bitki olarak saymasak da olur işlev olarak) yeni tank sendromu böyle ağır geçebiliyor malesef. Pek bilgi vermediğiniz için afaki konuşuyor olabilirim ama en güçlü ihtimal amonyak veya nitrit zehirlenmesi olabilir (sürtünme ya nitrit ya dış parazit göstergesidir ama ani ölüm olduysa nitrittir).

Yağlı yüzey denge oturunca yok olacaktır. Balıklardaki siyah noktalar doğal tür olmayan bazı tür discusların rengini kamuflaj veya stresden, hastalıktan dolayı karartamamasının sebebi olarak çıkar. Kamuflaj için değilse (sizde kum olmadığı için arka fon da siyah değilse siyahlıklar bozuk sudan kaynaklanabilir) hastalıktan, stresdendir.

Akvaryumdaki koku ağır yosunlu rutubet kokusu gibiyse problem yok, ama keskin bir yumurta çürüğü  kokusu gibiyse su değerleriniz çeşitli sebeplerden (amonyak artması, ağır hayvansal proteinler, aşırı yemleme vs) kötü derecede bozulmuş demektir.

Son bir not: ph değerinizi güvenilir bir test ile ölçün, güvenilirliği de değeri belli bir damacana suyu ölçerek kontrol edebilirsiniz. 1 puan ph oynaması bu kadar kısa zamanda ölümcül olabilir. O sorunu da mutlaka halledin derim, habire mukoza döker balıklar, bir sürü parazite açık olurlar. Kalkanları yok olur yani...

Yazınızın üzerinden zaman geçmiş biraz, umarım faydalı olabilirim... Geçmiş olsun. Sevgiler, saygılar...
Kaan ERDAL2010-04-01 01:32:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 6
timur.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2010 18:52

merhaba nihayet cevap veren birisi çıktı.teşekür ederim arkadaşım.  tankta soruna devam:( tankta haftalık %20 su değişimi yapıyorum.filitreler ehaim2228-jabo iki dış flitre kullanıyorum içleri dolu.(ph 6.5-7.0.amonyak 0-nitrat 0-nitrit 0)seranın testlerini kullanıyorum. yarı musluk yarı damacana su kullanıyorum haliyle damacana bayağı masraflı oluyor. bakteri kültürüde ekledim ilk kurduğumda.400 lt lik tank olunca mecbur kaldım tank daha çabuk otursun diye.yemlemeyi 4-5 defa azar azar yapıyorum.(12 balığım varken sayı 11 düştü) .bazı  balıklarda kararma yokken neden siyah noktalar çıkmaya başladı anlamıyorum. bir balığım karardı. bazen mavi rengini alıyor bazen kararıyor.anlamadı gitti. yüzgeç ve kuruklarını kıstı yem yememeye başladı.diğerlerinin iştahı yerinde yukarıdaki yeme bile geliyorlar. bazıları sanki üzerinde birşey varmış gibi sirkeleniyorlar. hasta olanda beyaz noktalar var. beyez benek sanırım.ve üzerinden saydam birşeyler atıyor gibi.mukoza sanırım.anlamadığım şey neden siyah noktalar belirdi.arka fonum yeşillik dolu bir fon resimi. akvaryumumda ağaç kökleri var mangrov .ama suyu saratmıyor. suyumda çürük kokusu yok bildigin rutubet kokusu desem yeridir.heee bu arada balıklar bazen hızlı nefes alıp veriyor .nerden anladın dersen .solungaçları geniş açılıp kapanıyor. acaba her gece dip çekimi yapıp su ilavesi yapıyorum ondanmıdır?şöyle söyleyim .bu işi yeni yapan birisi değilim .25 senedir uğraşıyorum .ama discus la ilk defa haşır neşir oldum .bu evdeki 2 tank diğerinde frontoza mobalarım var .onlarda gözüne baksam anlarım ne olduğunu da .discuslar.ne bileyim bir hevestir korkarakta olsa başladım.ama dedikleri kadar zor galiba:)kum da koysam neler olur bilemem. sorular çoğalır büyük ihtimalle?ewt durum bu .şimdi ne yapabilirim yardımlarını bekliyorum saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2010 19:50
Merhaba...

Nitratın sıfır çıkması imkansız, nitrat sıfır çıkıyorsa amonyak veya nitrit aşırı yüksek çıkmalı, o da balıklarınızı kısa sürede öldürürdü zaten (nitrat emen bir bitki yoğunluğu veya çok kalın kum tabakası vs olmadığı sürece bu denklem geçerli). Nitrat veya diğer testlerinizde sorun var kesinlikle.

Ben de akvaryumlarımda yarım damacana yarım çeşme suyu kullanıyorum. Ancak sizin kumsuz ve bitkisiz akvaryumunuzda haftada %30 su değişimi zaten sorunun başlıca kaynağı. Filtreler dışında bir eko sistem yok ise iki günde bir %15 falan su değişirseniz bu balık yoğunluğunu anca kaldırır.

Gelelim belirtilere; öncelikle beyaz benek var ise ki öyle sanıyorum; balıklarınızın mukozası yerinde ve sağlıklı olmadığı için su şartlarını düzeltmeden ilaçsız olarak bu parazitten kurtulamazsınız çünkü mukoza kötü su şartlarında tamir edilemez. Sürtünme, silkelenme gibi problemler de nitrit artışı, dış parazit belirtisi veya ikisi birden olabilir. Kararma ve yem yememe, yüzgeç kısıklığı ise su şartlarının bozuk olması yanında iç parazit göstergesi olabilir. Hızlı soluma, solungaç kapaklarını genişçe açıp su yutuyormuş gibi hızlı hareketler de nitrit artışı yüzünden akvaryum oksijeninin yeterince bünyeye geçmemesi sebebiyle de olabilir, solungaç paraziti de olabilir, dikkatli bakın, nefes alırken kapalı solungaç oluyor mu, sadece birisi ile mi nefes alıyorlar...

Yani işler karışık gibi görünüyor ama aslında değil. Eleme usulüyle balıkların rahatsızlıklarını çözmeye çalışacağız şimdi. Dua edin ki discus gibi güçlü bir balıkla uğraşıyoruz, aksi halde pek çok balık bu belirtilerin üzerine kısa zamanda kırılırdı...

Önce günlük %15 veya iki günde bir %25 su değişimiyle bir başlayalım. 1 Hafta süresince yemlemeyi biraz azaltalım, sıcaklık 28-30 arasındaysa 1 derece artıralım, hava motoru ile tankı tam güç havalandıralım (bu kritik). 3-4 su değişimi sonrasında balıklarda hangi sorunlar düzelmeye başlıyor, ona göre semptomları eleyelim. Su değerleri düzeldikçe eğer balıklarda başkaca parazit falan yoksa mukozaları toparlar ve beyaz benekleri dökmeye başlarlar.  Her gün dip çekimi yapmanız bu bakımdan iyi. Balıklar çok ürküyorsa sifondan falan, iki günde bir yapın bence çok çok az yem artığı kalıyorsa dipte.

Eğer tüm su değişimleri ve testlerdeki müspet sonuçlara rağmen hala balıklarda sürtünme, sık nefes alma, yem yememe gibi belirtiler varsa kesinlikle solungaç, deri ve iç parazitin birlikte olduğu gerçeğiyle yüz yüze geliriz. O zaman da ister tankı tümden ilaçlayın, ister önce permasol banyoları (dış parazit) ertesi gün flagyl banyoları (iç parazit) ile 2 şer seans banyo yaptırın, isterseniz tanka permasol uygulayıp (bakteri sistemi yok olur), permasol işi bitince yemlemeyi azoo antiendoparasites gibi bir ilacı yemlere emdirerek uygulayın. Bu tedaviler için geniş bilgi hastalıklar ve ilaçlar isimli  ilgili forum kısmında bulunabilir.

Yani öncelikle % olarak çok aşırıya kaçmadan ve sık su değişimleri... Hala belirtiler kalırsa ilaçlama.

İnşallah en geç 15 gün sonra kayıpsız olarak bu derdi atlatabilirsiniz... Eğer illa ki cama cam ısrarında iseniz de su değişimlerini yavaş yavaş filtrelenmiş veya dinlenip çeşitli kimyasalarla ağır metalleri uzaklaştırılmış çeşme suyuna çevirip (her su değişiminde %10 artırın çeşme suyu oranını), sadece çeşme suyu ile gün aşırı değişim yapmanız gerekecektir. Yoksa aynen başa dönebilirsiniz...


Kaan ERDAL2010-04-01 19:55:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birolpasifikÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 74
birolpasifikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2010 15:41
Şimdi ben discus besleneçek akvaryumda suyu hazırlamak için ilaç kullanımına karşyım.Dinlenmiş çeşme suyu kullanın derim.Koku olayı uygun filitre ve su şartlarının yerine getirilmediğinin bir göstergesi.Bunu ilaçla halledemezsiniz.Düzenli su değişimi ve filitrenin temizlenip düzenli filitre malzemeleriniz değişimi ile bu sorunu halledebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2010 18:35
[QUOTE=birolpasifik]Şimdi ben discus besleneçek akvaryumda suyu hazırlamak için ilaç kullanımına karşyım.Dinlenmiş çeşme suyu kullanın derim.Koku olayı uygun filitre ve su şartlarının yerine getirilmediğinin bir göstergesi.Bunu ilaçla halledemezsiniz.Düzenli su değişimi ve filitrenin temizlenip düzenli filitre malzemeleriniz değişimi ile bu sorunu halledebilirsiniz.[/QUOTE]

Birol Bey, benim akvaryumlarımda kum ve bitki bulunmakta, uygun filtreleme sistemi de bulunmakta su değerleri de iyi ancak uzun süre kapalı kalan kapağı kaldırdığımda her daim biraz rutubet kokusu alınabiliyor. Arkadaşımız da zaten rutubet kokusu olduğunu belirtmiş, çürük kokusu ya da hayvani ağır bir koku tabi ki işlerin kötü gittiğini gösterir. Acil de önlem alınmalı.

Discus akvaryumları eğer cama cam olarak hazırlanıyorsa sık değişimi gerektirir ve tabi ki bu değişimlerde kimyasal kullanılıyorsa maliyet çok artar. Eğer suyu eklemeden elyaf ve karbon içeren su filtreleriyle suyu filtreleyebiliyorsak kimyasal kullanımına gerek kalmayabilir, ama yine de bir kere karbona değip geçen sudaki tüm ağır metaller tamamen asla alınamaz diye düşünüyorum, aksi halde 1 saatte bile akvaryum hacminin 3-4 katını üzerinden geçiren filtrelerde karbon uygulaması minimum 1 gün sürmezdi. Bunda ilaçlama konsantrasyonu etkili olsa da demek ki su en az 70-80 kere karbondan geçince o ilacı alabiliyor. Sudaki ağır metal oranı çok daha düşük olsa da 1 kerede tümünü alabileceğini düşünmüyorum. Bu oran kısa vadede sorun yaratmazken belki 15 sene ömre sahip discus iyi filtrelenmemiş su ile 5 sene yaşayabilir. Bu düz mantık ama uzun vadede geçerli olacağından eminim.

Su hazırlayıcılardan maliyet/fayda olarak en etkilisi seachem prime isimli hazırlayıcıdır. Piyasadaki diğer su hazırlayıcılarla aynı hacimde, yaklaşık 25-30 kat yoğundur, fiyatı da hemen hemen aynıdır. 1 haftada bitireceğiniz x marka hazırlayıcı yerine prime'ı belki 30 hafta kullanabilirsiniz. İlla örnek vermem gerekirse tetra'nın aqua safe'i 10 litreye 5 ml konur. Prime ise 200 litreye 5 ml konur. Yani 20 kat az kullanım. Ayrıca daha yüksek doz kullanıldığında amonyak-nitrit gibi zehirli bileşenleri de bağlamaktadır. Bu su hazırlayıcıyı cama cam discus akvaryumlarında bile ekonomik olarak kullanabilirsiniz. 20 tl lik bir ilacı 10.000 litre suyu hazırlamada kullanabiliyorsunuz. Daha ne olsun? Böyle bir şey varken ben açıkcası su dinlendirme tankı vs ile uğraşmak istemediğimden dolayı dinlendirme tankını başka türleri besleyebilmek için akvaryum haline getirdim. Tebessüm Sağlıklı balıklar dilerim...

EK: Timur Bey, neler yaptınız? Balıklar ne durumdadır? Tebessüm
Kaan ERDAL2010-04-05 18:38:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 6
timur.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2010 18:38

Merhaba bir kaç zamandır yoktum. Bayagı uğraştırdı bu iş beni ama şu anda balıklar gayet iyi durumdalar. Kararma geçti. Su degerleri normal. Herhelde biyolojik denge kuruldu gibi. Ama bayağı uğraştırdı beni. Tankta %60 su değişimi azoonun dış parazit ilaçları ve permasol banyosu sonrası akvaryuma huzur geldi. Gayet canlı sağlıklı,yukarıdaki yeme geliyorlar. Kısacası keyifleri iyi şimdilik. Kayıpsız atlatım sanırım. Sizlere sormam gereken şeylerden biride güleceksiniz belki. Sarımsaksız ev yapımı yem olurmu? sarımsak kokusunu sevmiyorum da:). Ve de ev yapımı yem vermek şartmıdır? tetranın, seranın, renk,granül,ve pul yemlerinle büyütmeye çalışıyorum balıklarımı. Gelişimlerini engellermi?sizin ne gibi önerileriniz olabilir?bu arada bu iş beni çok sarınca frontozalarımı sattım:)bir tank boşa çıktı. Hadi hayırlısı diyorum :)bu balıklar sahiperini tanıyor. Beni görünce cama yapışıyor ve ben nereye gidersem oraya hareketleniyorlar. Ve benden başkasına da yapmıyorlar. Çok ilginç geldi bana. Frontozalrım evden kim gitse yemlenmek için yukarı hamleler yaparlardı. Discuslarda busadece bana karşı yapılıyor. Eşim seni sevdiler bizi sevmediler diye makarasını yapıyor:)evet yem ve yemleme konusunda yardımlarınızı ve bilgilerinizi bekliyorum saygılar. .

timur.2010-04-09 18:40:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2010 21:34
[QUOTE=timur.]

Merhaba bir kaç zamandır yoktum. Bayagı uğraştırdı bu iş beni ama şu anda balıklar gayet iyi durumdalar. Kararma geçti. Su degerleri normal. Herhelde biyolojik denge kuruldu gibi. Ama bayağı uğraştırdı beni. Tankta %60 su değişimi azoonun dış parazit ilaçları ve permasol banyosu sonrası akvaryuma huzur geldi. Gayet canlı sağlıklı,yukarıdaki yeme geliyorlar. Kısacası keyifleri iyi şimdilik. Kayıpsız atlatım sanırım. Sizlere sormam gereken şeylerden biride güleceksiniz belki. Sarımsaksız ev yapımı yem olurmu? sarımsak kokusunu sevmiyorum da:). Ve de ev yapımı yem vermek şartmıdır? tetranın, seranın, renk,granül,ve pul yemlerinle büyütmeye çalışıyorum balıklarımı. Gelişimlerini engellermi?sizin ne gibi önerileriniz olabilir?bu arada bu iş beni çok sarınca frontozalarımı sattım:)bir tank boşa çıktı. Hadi hayırlısı diyorum :)bu balıklar sahiperini tanıyor. Beni görünce cama yapışıyor ve ben nereye gidersem oraya hareketleniyorlar. Ve benden başkasına da yapmıyorlar. Çok ilginç geldi bana. Frontozalrım evden kim gitse yemlenmek için yukarı hamleler yaparlardı. Discuslarda busadece bana karşı yapılıyor. Eşim seni sevdiler bizi sevmediler diye makarasını yapıyor:)evet yem ve yemleme konusunda yardımlarınızı ve bilgilerinizi bekliyorum saygılar. .

[/QUOTE]

E hadi bakalım geçmiş olsun Tebessüm Çok mutlu oldum gerçekten... İnşallah bir daha sorun yaşamazsınız. Ev yapımı yem olmasa da olur, yoğun hayvansal (özellikle kara hayvanı) proteinler balık ömrünü kısaltır, hızlı gelişir, çabuk ürer çabuk da ölür (kimse discusum 2 -3 senede öldü demediği için bunu sağdan soldan örneklerle ispatlayamam ama fizyolojik bir gerçektir bahsettiğim).

Kaliteli kuru yemler, ara sıra sebze ve meyve (balık büyüdükçe protein alımı biraz azalmalı, bitkisel gıdalar biraz daha artırılmalı, ağır hayvansal proteinler aşırı verilmemeli, tabi ki gelişimi tamamlandıktan sonra), çeşitli canlı yemler (özellikle temiz olduğu için yetişkin artemia veya çeşitli steril kurtlar) ile beslenirlerse herhangi bir problem teşkil etmez, su değerleri güzel olunca, stres olmayınca da form bozukluğu falan gerçekleşmeyecektir. Unutmamak lazım ki form bozukluğunun birincil sebebi amonyak-nitrit-nitrat varlığıdır. Yoksa %46 protein dana yüreği veya %43 bilmemne marka kaliteli yem arasında nasıl bir fark olabilir? Hiç yürek falan vermeden 5 cm discusları 3-4 ayda 10 cm e getirdim zamanında, akvaryumda küçüktü, ben de daha 15-16 yaşlarında ve çok bilgisizdim, 10 cm halleri de uygun discus formundaydı, yanık, çarık çürük yoktu. (Sonra eklediğim başka balıklardan o zaman tespit edemediğim ama şimdi tüberküloz diye düşündüğüm bir hastalıktan öldü tüm akvaryum canlılarım)...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir