Tatile mi Gidiyorsunuz? Aklınızda Bulunması Gerek!


Red sparrowÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2009
İl: Antalya
Mesaj: 312
Red sparrowÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2010 12:19

Yaşanabilecek sorunlar;

Uzaklaştığınız zaman ne gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz? Aşağıdaki 5 acil durum için plan yapmanız gerekmektedir.

a) Aşırı Besleme: Balıklarınızı beslemek için yardımını istediğiniz arkadaşınız siz yokken balıklarınızın başına bir şey gelmesinden çekindiği için genellikle normalden fazla yem verecektir. Hemde siz ona ne kadar yem atması gerektiğini söyleseniz bile. Bu yüzden ona sıkı sıkı tembihleyin ve aşırı yemlemenin zararlarını anlatın.

b) Elektrik Kesintileri: Eğer siz yokken bir elektrik kesintisi yaşarsanız, Akvaryum araçlarınız çalışmaz, bunun anlamı akvaryum tankınızdaki oksijen miktarı hızla düşmeye başlar. Ve yine mevsim şartlarına bağlı olarak Akvaryum suyu sıcaklığı yükselir ya da düşer.

c) Isıtıcı: Şunu unutmayalım ki hiçbir akvaryum aracı sonsuza kadar çalışmaz. Isıtıcıların bozulması ve görevini yapamaması yaşanan sorunlardan birisidir.

d) Stres: Akvaryum içindeki harmonin bir şekilde bozulması balıklar üzerinde stres oluşumuna sebep olabilir. Örneğin Akvaryum aydınlatması yapan flüoresanlardan birisinin görevini düzgün yerine getirmemesi ya da aydınlatma sürecinin değişmesi vs.

e) Hasta ya da Ölü Balık: Siz varken balıklarınız son derece sağlıklı görünebilirler ama siz gittikten sonra Akvaryum’un biyolojik düzeni bozulup balıklarınız sıra ile hastalanabilir ya da ölebilirler.


Peki, bu durumlara karşı ne gibi önlemler alabiliriz sorusunu soruyorsanız size aşağıda önereceğimiz 5 maddeyi dikkatlice uygulamanızı tavsiye ederiz.

a) Otomatik Besleyici: Batarya ile çalışan otomatik besleyicileri özellikle tavsiye ederiz. Böylece elektrik kesintilerin etkilenmezler. Balıklara ihtiyacında az ya da fazla yem verme ihtimali ortadan kaybolur. Eğer oto besleyiciyi seyahatten hemen önce aldı iseniz en az 3 gün önceden kullanmaya başlamanızı ve yemlemenin sağlıklı olduğunu gözlemlemenizi tavsiye ederiz.

b) Batarya ile Çalışan Hava Motoru: Eğer herhangi bir şekilde elektrik kesintisi yaşarsanız batarya gücü ile çalışan hava motorlarınız çalışmaya devam edecek böylece akvaryumunuzun oksijensiz kalma riski ortadan kaybolacaktır. Gitmeden önce pilleri yenileri ile değiştirin ve siz yokken akvaryumunuza bakacak olan arkadaşınıza da acil durumda müdahale etmesi için 2–3 tane yedek pil bırakın.

c) Isıtıcı: Biliyorsunuz ki ısıtıcılar akvaryumlar için çok önemlidir. Şiddetli ısı değişimleri balıklarınızın hastalanmalarına sebep olabilir. Bu yüzden ısıtıcılarımızı kontrol etmeli ve seyahate çıkmadan önce bir yedek ısıtıcı daha takmanın çok faydalı bir önlem olacağını söyleyebiliriz.

d) Işık Zamanlayıcısı: Balık ve bitkilerinizin sağlığı için aydınlatma sistemi, aydınlatma kalitesi ve süreci inanılmaz önemlidir. Size aydınlatma sistemini otomatik olarak ayarlayan sistemleri öneririz. Bu sistemi kullanarak akvaryum balıklarınızın gereksiz stres altına girmesinden kurtulursunuz.

e) İzolasyon: Hasta ya da yaralı balıklarınızı diğer balıklardan ayırıp izole etmenizde çok fayda vardır. Eğer böyle bir balığınız yoksa bile sizin yerinize akvaryuma göz kulak olacak arkadaşınız için böyle bir yer ayarlayın. Siz tatilde iken istenmeyen bir hastalık durumu olduğunda arkadaşınız o balığı bu ayarladığınız izole edilmiş yere taşıyıp diğer balıklara yayılmasını engelleyebilir.

 
enginkoc342010-08-17 23:30:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eren705Çevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 61
eren705Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 16:51
Saol ya...Tam da bunu için konu açmayı düşünüyordum.Ben tatile gideceğim ama çok fazla değil sadece bayram tatilinde...Tatildeyken bir sorun çıkacak diye çok korkuyorum.Ya ben yokken elektrik giderse veya evde tek çalışan akvaryum araçları olduğundan,araçlara daha fazla elektrik gidipte yangın çıkarsa diye...Sence bir sorun çıkar mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esenerenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 248
esenerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 17:07
Selamlar
Dış filtre kullananlar fişi çelip takmalı eğer çalışmıyorsa bir yardım gerekiyorsa çalışması için.
Su giren kısmı mümkün olduğunca yüksek bir seviyeden su almasını veren kısmı da mümkün olduğunca aşağıdan vermesini sağlayarak bu problemi çözerler.Dolayısıyla tatilde iken elektrik gidip geldiğinde dış filtre çalışmaya devam eder.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Red sparrowÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2009
İl: Antalya
Mesaj: 312
Red sparrowÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 22:48
[QUOTE=eren705]Saol ya...Tam da bunu için konu açmayı düşünüyordum.Ben tatile gideceğim ama çok fazla değil sadece bayram tatilinde...Tatildeyken bir sorun çıkacak diye çok korkuyorum.Ya ben yokken elektrik giderse veya evde tek çalışan akvaryum araçları olduğundan,araçlara daha fazla elektrik gidipte yangın çıkarsa diye...Sence bir sorun çıkar mı?
[/QUOTE]
Zannetmiyorum.Elektrikler gidip gelse bile oraya fazladan elektirik akımı geçmez. Fen dersinde ki şarteller konusunda görmüştüm fazla akım olunca şartel atar ve elektrikler tamamen kesilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esenerenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 248
esenerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 23:27
Selamlar,
Bir kaç yerde daha buna benzer soru gördüm şu şekilde bir açıklama yapmak uygundur.

Bir yük (ampül , ısıtıcı , su pompası) üzerinde 50watt yazıyorsa kaynak 50 den büyükse hiç bir sıkıntı olmaz.
Başka bir örnek 12V 2 akım çeken led için alınan adaptör 12V ama 42amper ise hiçbir sıkıntı ve enerji kaybı olmaz.

Korkunuz yersiz ne elektrik çok çeker nede yangın çıkar bu olay için.

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2010 00:14
Otomatik yemleme makinası yerine birisine emanet edeceklere benimde  önerileri olacak.

---Akvaryumu yemlemesi için birisine emanet edecekseniz, hergün kullandığınız yemleri,ne kadar veriyorsanız bir havlu peçeteye koyun ve streç filme sarın.Diyelimki tatil 7 gün.Bu şekilde 7 ayrı streç torba yapın ve buz dolabına koyun.Gelen kişi her gün birisini açar balıkları yemler.Hatta hergün verdiğiniz miktardan daha az verirseniz kirlilik açısından bir sigorta olur.

---Bir de ışıkları ,hava motorlarını, yada bitkili akvaryumlarda co2 sistemlerini otomatikleştiren selonoid valfleri bağlamak için alacağınız saatli pirizleri kesinlikle mekanik olanlardan ALMAYIN.Mutlaka elektronik saatli prizlerden alın.Çin malı mekanik olanlar elektirk kesintilerinde kaldıkları yerden devam ediyorlar,tatilden geldiğinizde birkaç kere elektirkler gittiyse,gece akvaryum ışıkları yanarken bulursunuz.

Bunlardan almayın.
Bunlardan almak daha mantıklı.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir