Tatlı su akvaryumuna deniz kumunun etkisi.


karabooÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 15
karabooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2009 05:16
Deniz kumunda çok küçük tanecikler vardır..bunlar hacminin tamamı sıvı içinde olacak biçimde bir yere temas etmeden dengede kalan taneciklerdir..yada batması çok zaman alan tanecikerdir..bunlar solungaç solunumu yapan canlılara yani akvaryumunuzda yaşayan balıklara zararlıdır..bunları temizlemeniz gerekiyor...istediginiz kadar yıkayın..eger saglam bir elek ve ciddi bir çökertmeden geçirmediyseniz kumu temizlememiş sayılırsınız :)  balıgın en ufak bi kanat hareketiyle olan tanecikler solungacına yapışır.. bu birinci ihtimal ..

ikincisi ise kumu aldıgınız ortam bir liman (bilhassa gebze) bir rafineri yada bir kanalizasyon knalına yakın ise (özellikle istanbul)  bu kumdaki zararlı maddeler balıklarınızı adeta bi tetradotoksin etkisiyle zehirlemiş olabilir ..ki bence en büyük ihtimal budur :)

Bende bir göl kenarından çok begendigim bir takım taşı toplamıştım..nolur nolmaz diye günlerce yıkadım kuruttum tuzladım salınım testi yaptım ve 10 gün sonra koyup akvaryumu 2 gün dinlendirdim..nedeni ise balıklarımı çok sevmem ve en ufak ihtimalli zararları bile göz önüne almak istemememdi.

Bırak kumu akvaryuma aldıgımız balıgı bile hemen akvaryuma salmayacagımızı eminim çok iyi biliyorsun..bir daha böyle kazalar yaşamaman dilegiyle:)
karaboo2009-08-21 05:21:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yaba_nÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 114
yaba_nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2009 08:59
Öncelikle geçmiş olsun.
Bende evdeki akvaryumlarımın 3'ünde deniz kumu ile denizden ve doğadan topladığım kayaları yılardır kullanıyorum ve şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmadım haa şunuda belirteyim kumların tamamını diğer denizlere göre oldukça kirli olan istanbuldan sağladım, elenip güzelce temizlendikten sonra böyle bir sıkıntının olmayacağını düşünüyorum.. Sağlıklı balıklar delerim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lewent81Çevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 83
lewent81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2009 09:17
Selamlar,

Arkadaşların da dediği gibi deniz kumu çok ince tanecikli ve yarım gün suyu dinlendirmek muhtemelen yeterli olmaz. Ve kumu da iyi yıkamadıysan onun da etkisi vardır. Ben de getirdiğim deniz kumunu üç gündür suda tutuyorum ve arada karıştırıp pisliğini ve çok daha ince taneciklerini döküyorum. Bu işlemi bir kaç gün daha yapıp sonra akvaryumuma koyacağım.

Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir