Tatlı Su, Yeni Başlayanlar. İlk defa adım atıcaklar...


canafarÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2010
Mesaj: 159
canafarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 01:33
Merhaba arkadaşlar,

Bu tür bir mekale yazmamın sebebi kendi yaptığım hataların başkaları tarafından yapılmaması içindir. Sitede bir çok kişi ilk önce akvaryumu alır, bilinçsiz şekilde dekor malzemesi kullanır ve beğendiği balıkları sırf göz zevki için alır sistemi kurar ve bizlere tanıtır. Herşey burada başlamadan önce sorulsa sistemi bozmak zorunda kalmaz, gereksiz harcamalar yapmak zorunda kalmaz. Başarılı bir kurulum şarttır... Umarım sisteminizi kurmadan önce bu yazıyı okumuş olursunuz.

Nasıl başlıyacağız? Nelere dikkat ediceğiz? Nelerden sakınacağız? Ekipmanlar ne olucak? Nasıl bir akvaryum kurucaz? Neler önemli? vs vs açıklamaya çalışacağım...

Öncelikle akvaryumcunun hiçbir sözüne aldırış etmeyeceğiz. Onlar ticaret yapıyorlar, para kazanmak zorundalar ve ürünleri, balıkları, bitkileri, dekor ürünlerini satmak zorundalar. Onlar bu olaya hobi olarak bakamazlar. Bakanlar var tabi istisnalar hariç. Akvaryumculara kalsa onlar bir kaşık suda bile japon beslerler. Soru soruyorsun suyu nasıl değiştireyim diye adam direk çeşmeden koyabilirsin diyor.
Akvaryumcunuz tanıdık değilse kesinlikle her dediğine kulak asmayın... Forumda okadar çok bilgi varki akvaryumcuya gerek yok. Kendi sistemlerinizi kurabilirsiniz. Kendi aparatlarınızı oluşturabilirsiniz. Kendi yemlerinizi hazırlayabilirsiniz.

Akvaryum alınmadan önce hangi tür canlıları besliyeceğiniz çok önemli. Akvaryum boyutları ve kurulucak akvaryum dizaynı buna bağlıdır. O yüzden ilk önce gidip canlıları görmek en güzelidir. Gidin gezin akvaryumcuları. Tatlı su balıklarına bakın. Hangileri soğuk suda yaşar hangileri ılık suda yaşar görün. Tavsiyem ılık sularda yaşayan tür yani tropik balıklardır. Canlı canlı görün. Beğendiğiniz balıkların isimlerini not alın. Forumda balıklar bölümünde hepsinin yaşam şartları, bakım koşulları vs açıklanmış. Link burada. http://www.akvaryum.com/Tatlisu/ Bakımı kolay balıklar seçmek güzel. Canlı doğuranlar en güzel başlangıçtır. Karma olarak yumurta ile üreyenlerle karma tankta yapılabilir...

Akvaryum canlıları seçildikten sonra onların yaşayabilecekleri akvaryum boyutu belirlenir. Bu boyutlandırma işi ilk başlayanlar için oldukça karmaşıktır. Yeni başlıyanlar için en idael tank hacmi 80-100 litrelik akvaryumdur. Su değerlerini kontrolu daha kolay olur. Bakılıcak balık sayısı yeni hobicinin hevesini karşılayabilecek bir hacimdir.  Seyir zevki tanminkardır.

Akvaryumu sizin yaptırmanız yada hazır almanız size bağlı. Ben hazır akvaryumlardan yanayım. Neden derseniz. Sizin amacanınız profesyonel bir tank değil. Oyüzden gerek yok. Ama ben yaparım yaptırırım derseniz. Birçok iş sizi bekliyor demektir. Akvaryum yaptırılıcak, ışıklandırma armatörü, vs sizi yorucaktır. Bilgi ister. Ama hazır sistemden daha ucuza gelir. 

Balıkları seçtik. Akvaryum boyutlarına hacmine de karar verdik.  Akvaryumu almaya gidicez.

Hazır akvaryumlarda. Işıklandırma sistemi genelde bulunur. Işıklandırma sistemi bitkiler için çok önemlidir. Akvaryumu almadan önce iyice ışıklandırma sistemini kontrol edin. T5 yada T8 serisi florasanlara sahip akvaryumlar tercihiniz olsun. En az iki florasan barındırmalı üzerinde. Minumum ışık gücü 2x20-25w olmalı. Iki florasan dedim çünkü ileride siz tecrübe sahibi oldukça bitkiler için özel florasanlara geçmek isteyeceksiniz.  Florasanların hepsi genelde gün ışığı verir söylememe gerek yok. Hata payınız az ama siz yinede gün ışığı olduğunu garantileyin. Çoğu akvaryum satılsın diye içine bir takım malzemeler koyulur. Filtre ısıtıcı yem felan. Bunlara kanmayın. Seçtiğiniz akvaryumda ekipmanlar var ise. Bunların fiyatlarını araştırın. Akvaryumcuya çaktırmadan tabi yada başka bir akvaryumcudan fiyatları öğrenin. Sonra alıcağınız akvaryum içindeki. Ekipmanları çıkartırın son fiyat alın. Ekipmanların malzemelerin toplam fiyatını biliyorsunuz. Hepsi çıkarıldığında sadece akvaryum parası ekipmanların toplam fiyatı kadar düşmez. Ama 30 lira ise ekipmanlar 15-20 lira düşmesi gerek. Ortalama olarak kendinizce hesaplayın pazarlık edin. Çünkü o ekimpanları kullanmayacaksınız. Daha iyilerini alıcaksınız.. Filtre hariç diğer ürünleri tercih edebilirsiniz ama filtreyi kesinlikle almıyorsunuz...
Boş bir akvaryumla eve geldiniz. Ekipman eksiğiniz. Var. Neler bunlar?
Filtre, Isıtıcı, termometre.

Filtre en önemli aygıttır. Suyun temiz tutulması buna bağlıdır. 80-100 litrelik bir akvaryumu en iyi çevirebilecek filtre dış filtredir. Süngerli içi filtrelerde var ama tavsiye etmem hem bakımı sık olucak hem akvaryumda görüntü girliliği olucak. Hemde yetersiz gelicek zamanla. Dış filtrelerin hepsi aydır. Fiyatı uygun olanı tercih edebilirsiniz. Yalnız üzerindeki değerlere aldırmayacaksınız. 80 litrelik bir dış filtre 60 litrelik bir tankı döndürür. Akvaryumunuz 80 litre ise max 100 litre yazan. 100 litre ise 120 litre için dış filtre tercih etmelisiniz. Dış filtrenin bakımı kolaydır. En güzel özelliğide içine istediğiniz filtre malzemelerini koyabilirsiniz. Filtreyi almadan önce araştırınız. Forumda birçok tavsiye var.

Isıtıcı. 80 100 litrelik bir akvaryuma 100w lık bir ısıtıcı yeterlidir.
Termometre. Dışa yapıştırılanları tavsiye etmem. Ama yinede tetra nın 6 cm lık bir etiket termometresi var onu alın birde. Akvaryum içinde kullanılan klasik termometreden alın. İkisinin ortalaması suyun sıcaklığını size vericektir.

Bu dediklerimi bütçeniz yettiği kadar en iyisini almaya çalışın. Hatta yetmiyorsa ekipmanların en iyisini almak için alımları zamana yayın... Hurra paranız neye yetiyorsa almak size zarar vericektir.

Akvaryum tamam, filtre tamam, ısıtıcı tamam, termometre tamam... Şimdi akvaryum dizaynını kafamızda oluşturalım... 

Dizayn konusunda kesinlikle ve kesinlikle doğal olmayan bir dekor kullanmıyoruz. Doğal olmadıklarını balıklarınız anlar ve hayatlarını sağlıklı olsalar dahi mutsuz olarak sürdürürler. Ayrıca doğal olmayan plastikler üzerlerinde tortu ve pislik tutar. Suyun yapısını azda olsa bozalarlar. Renkli dip kumları, taşları suya salınım yapar. Suyu bozar.  Forumda kimsede tavsiye etmez. Bende etmem. Taşlar kayalar ph yükseltir salınım yapar elimize gelen her taşı kayayı şekli nedeni ile akvaryuma koymacayacağız....

İlk defa bir akvaryum kursanız dahi bitkili sade bir akvaryumla başlama en güzelidir. Sizi hevesinizi kabartır. Baktıkca bakarsınız başından ayrılamazsınız. http://www.akvaryum.com/Bitkiler/ bitkiler ile ilgili herşey var. Bakımı kolay Co2 (karbondioksit) ve Işık duyarlılığı az olan Bitkileri bir kenara not edin. Dayanıklı bitkileri seçin...  Hatta notdan ziyade boyunu enini vs hepsini bir kağıda yazın. Çünkü dizayn konusunda size yardımcı olucaktır.

Bitkileride seçtiniz. Şimdi kumu seçelim. Forumda herkez hagan kum kullanıyor. Bende kullanıyorum çokta memnunum. Siyah oluşu bitkilerinizi ön plana çıkarır.  Kum ile birlikte arka fonuda alın.  Siyah arka fon siyah kum en güzel tercihtir. Hem balıklar hemde yeşil bitkiler çok daha güzel gözükecektir akvaryumda.... 

Akvaryumu kurucaz ama herşeyin bir sırası var. İlk önce kullanılacak suyun tamamı hazır su olması gerek. Çeşme suyu vs hikaye. İlk kurulum yapan için tavsiye etmem. Bütçe yeterli olmayabilir. En azından 80 litrelik suyun 50 litresi hazır su 30 litresi çeşme suyu olsun. 8 ph ile başlamak hiçte iyi değildir. Aynı oranı büyük hacimlere göre hesaplayabilirsiniz. Hazır su en sağlıklı sudur balıklar için. Buyüzden ısrarla tavsiye ederim. Hiç bütçeniz yetmiyorsa. Litrelik suyunuzu en az 4-7 gün bekletmeniz gerek. Tamamen hazır su kullanılan akvaryuma ertesi gün bile canlı ekleyebilirsiniz. Ama karışan çeşme suyu yada tamamen çeşme suyu kullanılan tanklarda bir süre canlı balık ekleyemezsiniz.

Su olayına karar verdiniz. Suyunuz hazır. 5 , 10 litrelik bidonlardan akvaryuma ekleyeceksiniz böylece eklenen tankın tam hacmini vericek... Beklesin bir kenarda. Aşama aşama alıcaklarınızı ve ekleyeceklerinizi söylüyorum.
Akvaryumcuya gidilir ve bitkilerin siparişi verilir varsa hepsi ayırttırılır yoksa akvaryumcudan bir gün alınır ve alınan günden bir gün önce. Kum alınır. Kum miktarı akvarumun dibini 5 cm yüksekliğe kadar doldurmalı. 9 kg işinizi görür.

İlk gün kum alınır. Bir kovaya boşaltılır ve kumun suyla temizlenmesi için bir gün bekletilir. Bu süre içinde kovadaki suyu bir kaç defa boşaltıp tekrar doldurun.

İkinci gün bitkiler geldiyse alınır. Boşetlere suda koydurun. Bitkileri alırken. Bir adet sera bakteri kültürü ve su düzeleyici alınır. Malzemelerle eve dönülür.  Akvaryum iyice sıcak suyla yıkanır. Kumun içinde bulunan su boşaltılır. Kumu büyük ama küçük gözlü süzgece parça parça alınarak suyun altında yıkanır. Suyun altında süzgeci gezdirin. Altından berrak su akıncaya kadar tutun. Derin bir süzgec olsun.. Temizlediğiniz kumu direk avaryuma koyun. Bütün kumu yıkadıktan sonra bu şekilde. Akvaryumun tabanını kendinizce düz yada dalgalı nasıl olursa artık yayın kumu. Akvarumu kucaklayıp. Yerine götürün. Akvaryuma su dolduracaksınız.  Bir tabak alın kumun üstüne koyun ve suyu üzerine boşaltın. Koyulan su miktarını bir kenara not alın. Akvarumun yarısından biraz daha az seviyede su doldurdurdunuz. Artık bitkiler ekiceksiniz. Bitkilerin isimlerini nekadar uzadıklarını boylarının kc cm olduğunu vs biliyorsunuz. Simdi en uzun boylular arkaya en kısaları öne gelicek. Bitkiler ufak saksılarda olur genelde. İçinde elyaf vardır. Elyafı ile birliktre saksıdan çıkarın. Kökleri iri olanların elyaflarını tamemen çıkartabilirsiniz. Ufak olanları sadece kök uclarin ulaştığı yerin biraz üstünden kesiceksiniz. Yani kök durumuna göre. Elyafı tamamen aldığınız bitkilerin köklerini ve yapraklarını çeşme suyunda yıkayın.  İnce kök daları 2-3 santim bırakıcak şekilde kesin iri kök dallarını ise 2 cm kalıcak şekilde kesin makasla. Tüm bitkileri hazırlayın. Kökleri zayıf ince bitkilerin elyafını tamamen almayacaksınız. Dağılırlar. Elyaf turacağı için cımbız ile üzerindeki siyah pislikleri zarar vermeden temizleyin. Bitkiler hazır ise uzun bitkiler en arkalara dikin öne doğru sıralayın bitkilerinizi. Arkadan öne doğru bitkiler boyu uzundan kısaya doğru olucak. Biraz ekim uğraştırıcak ama sıkı ekimler olursa daha iyi olur. 3 cm kadar kökü kuma gömün. Bitkiler ekildi. Suyu koymaya devam. Hesap tutmayı unutmayın her bidonda eklenilen su kenera not alınıcak. Su dolduruldu. Istıcı akvaryum içine monte edilmeden önce su ile durulanır ve yeri seçilir. En arka sağ yada sol köşeye alınır. 24 dereceye ayarlanır. Filte dış filtre ise içi durulanır. Filtre malzemesi durulanır. Filtre alvaryum bağlantıları yapılır ve çalıştırılır... Dış filtre ilk çalıştığında su eksilir. Suyu tekrar tamamlayın. Suyu doldurduğunuzda akvaryuma kaç litre aldığını hesapladınız. Buna göre sara su düzenleyici ilave ediceksiniz. Şişe üzerinde yazar. Tekrar hesaplayın ve miktarı akvaruma ilave edin. Bu şekilde akvaryum 2 gün çalışsın. 2 gün sonra bu sefer bakteri kültürü ekliyeceksiniz. Bakteri kültürü suyu beyazlatıcaktır. Boya dökülmüş gibi olucak. Bu beyazlık ilacın bir etkisidir. İlactaki yararlı bakteriler suyu hazırlamak için suyun içersindeki bazı elementleri kullanarak hazırlar. Bu süreç 24 saat ile 4 gün sürebilir.  Suyunuz eski berraklığına kavuşana kadar bekleyiniz. Berraklık geldiğinde ilk canlıları alıp ekleyebilirsiniz.  2 gün su düzenleyicisi için 4 gün bakteri kültürü için bekleyin. 6 gün sonra balıkları ekleyin. Dayanıklı 2 balık ile başlayın. Haftada bir ikişer balık ekleyebilirsiniz. Grup halinde yaşayan balıklar için 2 ay beklemelisiniz. Balıkları eklemeden önce sıcaklığı 26 dereceye yükseltin. 

Artık balığınızda var bitkilerinizde. Sistemi kuralı 6 balıkları koyalı 4 gün oldu. 10 gün geçti haftada 1 defa bakteri kültürü ekliyeceksiniz. Buharlaşan suyu hazır su ekleyeceksiniz Haftada 5 litre. 10 günden sonra bakteri kültürünü 3 hafta vericeksiniz. Sonra kesiceksiniz.

Bundan sonra yapıcağınız. Balıkların sayınısı zamana yayarak aktarmak. 10 gün 3 hafta geçtikten sonra bitkileriniz artık besin kaynağına ihtiyac duymaya başlıyacaktır. Tablet gübre alın ve bitkilerin köklerine yakın 2 cm derinliğe göbün. Sıvı gübreyi talimata göre suya ilave edin. Işıkladırmayı günlük 8-10 saate çıkartın. 

Bu bilgiler bir akvaryum kurulumunda bilinmesi gereken en basit bilgilerdir. Daha fazlası için tecrübe ve teknik bilgi gerekir. Buda zamanla oluşucaktır. Olabildiğince en basit şekilde anlattım. Benim gibi kaç kişi bölye bilgiler yazdı anlattı çizdi vs hala görmedim duymadım demeyin. Forumda bolca vakit gecirin. Öğrenin öğretin görün gösterin. Okadar değerli bilgiler varki. Dünyanın en iyi akvaryumlarını bile zamanla kurabilirsiniz. Hataları birileri göstermeden önce görünki biz size demiştik olmasın.Höyt


Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Sorusu olan burdan sorsun cevaplamaya çalışırım. Ustalarda yardımcı olucaklardır...

İyi forumlar.Göz%20Kirpma

 
canafar2011-01-26 01:45:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 01:36
Selim Bey;
Ben de bir makale yazmıştım bu konuda, onun da linkini veriyorum burada.
Bu konuda olmayanları o konudan, o konuda olmayanları bu konudan alarak bir sentez yapabilir arkadaşlarımız.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MkenshiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 9
MkenshiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 02:15
Benim için gerçekten çok yararlı.
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir