Tek göz Bettam


armanakturkÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 37
armanakturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2014 22:11
Merhaba arkadaşlar,

İki aydır bir arkadaşımdan aldığım bettaya bakmaya çalışıyorum. Bir gözünün görmediğini biliyorum ancak derisinde de sorunlar olduğunun farkındayım. Açıkçası pek bir bilgim yok sorunun ne olabileceğine dair, ve tabi ki çözüm olarak ne yapabileceğimden noksanım. Hem fotoğraf hemde video ekleyeceğim. Umarım yardım bana yardım edebilirsiniz bende bettamı daha mutlu edebilirim.

Anlaşılacağı gibi pek hareket etmeyi sevmiyor, yalnızca hava almak için belli periyotlarla su yüzeyine çıkıp ardından dibe kendi içine çekiliyor. Hatta geçen hafta yanına bir dişi betta koydum, tahmin edebileceğiniz üzere tepki vermedi. Ama dişi bettanın hoşuna gitti bizim tek köz betta. Yanına gelip hal hatır soruyor bazen dişi betta. Genel olarak dipte taşların üzerine yatıyor betta. 

Aklıma gelen bilgileri yazmaya çalıştım sizi daha çok bilgilendirmek için. Açıkçası bir çözüm olacağını bilmiyorum. Sonuçta tek gözü görmeyen ancak kendi halinde yaşayan bir betta. Kanser değildir değil mi?

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=jZBEG9G8wnQ&feature=youtu.be[/VID]




armanakturk2014-12-10 22:45:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diese41Çevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 15
diese41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 17:44
Öncelikle geçmiş olsun,

Bettalara göre dev gibi denilebilecek ebatta bir sürü melek balığının içine böyle bir betayı atarsanız hayvanın gözü de kör olur, strese de girer, baksanıza yerinden çıkası yok hayvancağızın. Siz onu ayrı tanka alıp orada tedaviye başlayın bence. Türlerin (özellikle bettaların) ayrı tanklarda bakılması gerektiğini düşünenlerdenim.

Tedavi olarak da üstatların görüşleri olacaktır illa ki ama ben olsam şöyle yapardım. 5-10 litrelik bir tanka alıp dediğiniz gibi vücudunda yaralar varsa suya iki-üç damla metilen mavisi damlatın, bir çay kaşığı kadar da tuz ekleyin (tuzun labirentli balıklara zararlı olduğunu söyleyenler var, size kalmış) suya bulabilirseniz bir iki tane kuru meşe yaprağı atın, kuru meşe yaprağı cilde çok iyi gelen tanen maddesi içerir. kaliteli kuru ve canlı yemlerle ayrıca bettaların metabolizmasına çok iyi gelen sarmısak suyunu kuru yeme emdirip bununla besleyin. Haftada bir suyunun %30 unu dinlenmiş suyla değiştirin. Tek gözü görmese bile bir süre sonra iyileşecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

armanakturkÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 37
armanakturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 18:23
Cevabınız için teşekkür ederim Selman bey. Betta'nın gözü doğuştan kör, deriside arkadaşımdan aldığım zamanda bu şekildeydi. Yani anlayacağınız tankımda meydana gelen bir hadise değil. Arkadaşım yer sıkıntısı yüzünden küçük bir kovada bakıyordu bende ona henüz yavru olan meleklerimin yanına koymayı teklif ettim ve kabul gördü bu teklifim.

Evet belki bir stres faktörü olabilir ancak açıkçası çok olacağını düşünmüyorum. Sonuçta ne betta meleklerle, ne de melekler betta ile ilgileniyor. Ha ayrı bir tanka alma fikrini kafama yazdım. Gerekli maddi ve yeri sağladıktan sonra bunu yapmayı isterim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

betta1234Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1443
betta1234Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 19:58
Bettaniz korkmus gözüküyor benimde korkan bettam bu sekil saklanmaya calisiyor.Ayirmaniz en iyisi en azindan kendini iyi hisseder.Zamanla saklanmalarida sona erer.En az 20 litrelik akvaryum ne kadar ki pahali degildir sanirim.betta12342014-12-11 19:59:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoksenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1039
GoksenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2014 11:47
Merhabalar öncelikle tek gözünün doğuştan görmemesi çok üzücü :( Normal şartlarda betalar özellikle erkek betalar yanlarında başka bir canlıyı istemezler ve ölümüne savaşırlar diye biliyorum. Ama sizin videonuzu izleyince ve betanın resmen yerde yattığını görünce çok şaşırdım gerçekten. Bunun nedeni korkmasından dolayı olamaz diye düşünüyorum. Eğer ki böyleyse bunu tek şekilde anlayabilirsiniz ufakta olsa bir fanus a yada akvaryuma alıp orada gözlemlemek. Bence başka bir şey var, hastalanmış olabilir. Bildiğim kadarıyla metilen mavisi beyaz benek hastalıkları için kullanılıyor, ciltte ki yaralanmalar içinse mikofish kullanmak daha faydalı olacaktır. Özellikle gözle görülen yerlere pamuğa mikofish dökerek direk uygulamak daha iyi gelir. Çok geçmiş olsun. Gelişmeleri takipteyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir