Tekir Balıkları Hakkında Bilgiler


AtoprakÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 37
AtoprakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2017 11:05
Binomial adı Mullus surmuletus olan tekir balıkları, genelde barbunya balığı ile karıştırılırlar. Zaten ikisi de aynı familyaya mensuptur. Kırmızı ve pembemsi bir vücudu olan tekir balıklarının, tıpkı kediler gibi bıyıkları vardır. Beslenmelerini de bu bıyıklar yardımıyla gerçekleştirirler. Diğer balıklarda önerilen buğulama yerine, tekir balığında kağıt kebabı usulü pişirme en ideal olanıdır.

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tekir-baliklari-hakkinda-bilgi-696x464.jpg[/IMG]

Barbunya balığı ile sık sık karıştırılan tekir balığı, tropikal denizlerin balığıdır. Barbunyaya nazaran daha küçük ve yassı bir şekle sahiptir. Çoğu tekir balığının parlak kırmızı görünümü vardır. Lezzetli bir balık türüdür.

[B]Kum, çamur ve taşlıklarda yaşayan[/B] tekir balığı, bıyıklı olması nedeniyle bu adı almıştır. 3 metreden 100 metre derinliğe kadar yaşamaktadır. Deniz diplerinde yer alan kabuklu canlıları yiyerek hayatta kalır.

Yaz aylarında üreyen tekir balığı, en fazla [B]35 cm’ye kadar[/B] büyüyebilir. Özellikle iri olanların daha da lezzetli olduğu bilinmektedir. Bununla beraber tekir balığı, ekonomik değeri olan bir balıktır. Yılın her mevsiminde yenilebilen tekirler, en çok [B]Temmuz[/B] ayında lezzetli olurlar. Avlanma zamanları da aynı şekilde yaz aylarına tekabül etmektedir. Kış mevsimi, tekirler için derinliklere çekilme mevsimidir.

[B]Tekir Balığı Nedir?[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tekir-baligi-nedir.jpg[/IMG]

Yaşam süresi en fazla [B]9 yıl[/B] olan tekir balığı, [B]10-11 cm[/B] kadar boya sahiptir. Ancak yaşı ilerledikçe standart bir tekir 15 cm ile 35 cm arasında değişir. Boy dengesi balığın bulunduğu ortama ve suya göre değişkenlik göstermektedir. Yuvarlak ve yassı bir vücuda sahip, aynı zamanda [B]bıyıklı bir balıktır.[/B] Sırtı boyunca sarı ve kırmızı renkte şeritler yer almaktadır. Vücut rengi ise pembe ve kırmızı arasındadır. Sırt yüzgeçlerinde, siyah benekler bulunmaktadır. Kafa kısmının uzunluğu ve yassılığı gibi belirgin sebeplerden ötürü barbunya balığından farklıdır.

[B]Tekir Balığının Özellikleri Nelerdir?[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tekir-baliginin-ozellikleri-nelerdir.jpg[/IMG]

Ilıman ve sıcak denizleri tercih eden tekir balığı, bu sebeple daha çok [B]Akdeniz ve Ege’de[/B] görülür. Çoğunlukla deniz diplerinde kum ve çamurlar arasında bulunur. Bıyıkları yardımıyla kumları eşeleyerek küçük deniz canlılarını yakalar. Tekir balığının küçüğüne [B]mıcır[/B] ismi verilir. Kılçıkları temizlenmeden yenilebilir. Büyük tekir balıkları ise [B]çuka[/B] adını alır. Onlar daha besili ve lezzetlidir. Ortalama boyu 10 cm olan tekirler 15 cm’den sonra çuka ismini alırlar.

İlkbaharda Marmara ve Ege Denizi’nde görülen tekir balıkları, yazın göç ederler. Kış mevsimi geldikten sonra da deniz diplerine çekilirler. Tekir avı yapmak isteyenler özellikle Mart ve Haziran aylarını tercih etmeliler. Tekir balığı dili bulunmayan balıklardandır. Tekir balığı, ismini bıyıklı görünümüne borçludur. Çenesinin altında yer alan bu [B]bıyıklar, balığın beslenebilmesine yardımcı olmaktadır.[/B] Kum ve çamur bulunan noktalarda yaşayan bu balık, bıyıkları yardımıyla avlanmaktadır. Hem [B]omega 3 hem de kalsiyum deposu[/B] olması, tekir balığını haftada iki gün yemeyi mecburi kılıyor. Türkiye, taze yeme konusunda şanslı ülkelerden biri. Özellikle Ege Bölgesi av mevsiminde tekir avı için çok elverişli. Birçok ülkenin aksine, konservesinden ziyade tazesinin yenmesi çok daha sağlıklı.

[B]Tekir Balığının Faydaları Nelerdir?[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tekir-baliginin-faydalari-nelerdir.jpg[/IMG]

Omega 3 ve [B][URL=http://bilgihanem.com/balik-yagi-nedir/]balık yağı[/URL][/B] bakımından oldukça zengin olan tekir balığı, [B]kalp rahatsızlıkları[/B] için birebirdir. Haftada iki gün balık tüketmek, kalp krizi riskini ciddi oranda düşürür. Bununla beraber barındırdığı kalsiyum ile kemik gelişimine destek verir. Özellikle bayanlar, yaşlandıklarında [B]kemik erimesine[/B] yakalanmak istemiyorlarsa tekir balığını tüketmeliler.
[B]Diyabet[/B] hastalığı için sağlıklı besinlerden biri de balıktır. Elbette her balık çok faydalıdır ancak tekir balığı içinde bulundurduğu besin değeri ile öncelikliler arasındadır.

Yapılan araştırmalar sonucunda, tekir balığının [B]astım[/B] hastalığı için faydalı bir balık türü olduğu belirtilmiştir. Çocukluk döneminde, tekir balığı tüketmek ileriki yaşlar için önemli bir adımdır. Omega 3 barındıran balıklar, [B]antikanserojen[/B] değerlerinden dolayı tüm kanser türleriyle mücadele edebilirler. Bunlardan biri de prostat kanseridir. [B]Prostat kanserine[/B] karşı önlem almak isterseniz tekir balığı tüketebilirsiniz. Prostat kanseri hakkında bilgi almak için [URL=http://bilgihanem.com/prostat-kanseri-nedir/][B]tıklayın[/B][/URL].

[B]Tekir Balığı Nasıl Pişirilir?[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tekir-baligi-nasil-pisirilir.jpg[/IMG]

Yağlı kağıtları, dörde bölerek içlerine temizlediğiniz balıkları, [B]domates dilimlerini, soğan halkalarını ve defne yapraklarını[/B] yerleştirin. Balıklarınıza tuz ve karabiber eklemeyi unutmayın. Daha sonra kağıdı, kenarlarından dökülmeyecek şekilde toparlayın. Toparlanan paketin ağzını bir ip yardımıyla bağlayın. Daha önce ısıttığınız fırında 25 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Tekir balığının en lezzetli hali [B]kağıt kebabıdır.[/B] Bunun dışında kızartmasını da yapabilirsiniz. Ancak yağda kızartmak pek sağlıklı olmayacaktır. Fırında pişirmek, balıkların besin değerini canlı tutacaktır.

[B]Tekir Balığının Bilimsel Sınıflandırması[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tekir-baliginin-bilimsel-siniflandirmasi.jpg[/IMG]

[B]Alem:[/B] Animalia (Hayvanlar)
[B]Şube:[/B] Chordata (Kordalılar)
[B]Sınıf:[/B] Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler)
[B]Takım:[/B] Perciformes (Levreksiler)
[B]Familya:[/B] Mullidae (Barbunyagiller)
[B]Cins:[/B] Mullus
[B]Tür:[/B] M. surmuletus


[B]Kaynak:[/B] [URL=http://bilgihanem.com/tekir-baliklari-hakkinda-bilgi/]Bilgihanem[/URL]

Beğenenler: [T]179863,Light[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtoprakÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 37
AtoprakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2017 12:26
Bilgiler için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir