Termostat


murat23Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 9
murat23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2007 12:01

70*30*40 cm akvaryumum var su sıcaklığını 4 çeşit ısıtıcı almama rağmen ev sıcaklığı değişimi, ışıklandırmadaki faktörler, gerekli sirkilasyon ve havalandırma değişikliklerinden dolayı sabit tutmayı başaramadım.

Hassas oda termostatdları en fazla 1 derece ile sabitlenebiliyor, akvaryumlar içinde bu tür bir termostad mevcutmudur.

Yardımlarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nirhitÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2007
Mesaj: 18
nirhitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2007 00:25
Sorununuzu tam olarak anlayamadım ama yine de yardımcı olmayı bir deneyelim.

Akvaryum ısıtıcıları zaten termostatik oluyorlar. 84 litrelik bir tanktaki suyu ısıtmak için 100W'lık bir ısıtıcı genellikle yeterli olur. Bu güçteki bir ısıtıcıyla suyun sıcaklığını yaklaşık 15C kadar arttırıp sabitleyebilirsiniz. Ne tür balıklarınız olduğunu bilmiyorum ama ortalama 25C su sıcaklığının uygun olacağını varsayarsak odanın sıcaklığı uzun süreli(birkaç gün) olarak 10C'nin altına düşmediği sürece sorun olmayacağını öngörebiliriz. Malumunuz zaten su havaya göre yüksek olan özgül ısısı nedeniyle hava kadar hızlı ısınıp soğumaz.
Işıklandırmayı ısıtıcının termostatını etkilememesi için uygun bir yere yerleştirmelisiniz. Aynı şekilde tank içindeki suyun sirkülasyonunun da sürekli ve düzgün olması; hem ısınan suyun akıntı yoluyla tüm tanka yayılmasına hem de aynı şekilde sirkülasyon sonucu gelen soğuk(belirlenen dereceden düşük sıcaklıkta) suyun ısıtıcıyı tetikleyerek -gerek varsa- çalışmasını sağlamış olur.
Isıtıcının performansını akvaryuma yerleştireceğiniz bir termometre aracılığıyla takip ederek en ideal yerleşimi bulabileceğinize inanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat23Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 9
murat23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 03:09

Ali bey, ilgi-alaka ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

 

Konuyu biraz açmam gerekirse;

İlk önce aldığım ısıtıcının rezistansı ile termiği arasının açık olmasından dolayı suyun sıcaklığına göre değil  cam tüp içersindeki ısıya göre termiğinin çalışarak, deneme yolu ile derecesi ayarlanabiliyordu,  rezistansın ısısının yukarıda bulunan termiğini etkilemeyerek sadece suyun sıcaklığına göre çalışır düşüncesiyle arasının kapalı izole edilmiş olanlarından aldım daha sonra daha da hassas olanları olduğunu öğrendim, (içersindeki sistem farklı imiş, dediklerine göre) ve gerçekten akvaryum sıcaklığı biraz düzene girdi.

Isıtıcıyı 24C ye ayarlıyorum hava motorunu çalıştırdığımda 26C de duruyor, iç filtreyi çalıştırdığımda su sıcaklığı 30-32 C ye kadar çıkıyor, diğer faktörlerde eklenince arada çok farklı su sıcaklıkları oluşabiliyor. Suyun sıcaklığı 28 C de iken ısıtıcının ısı derecesini 22 ye bile getirsem ilk devre ye girdiğinde (fişini taktığımda) muhakkak çalışıyor, bundan dolayı ısıtıcıdaki termostatının suyun sıcaklığı ile alakalı olmayıp sadece termiğinin açılıp kapanma zamanlama ayarı gibi görev yaptığı düşüncesi hasıl oldu ve sadece suyun sıcaklığına göre ısıtıcıyı devreye sokacak hassas bir termostata ihtiyaç duydum.

Suyun sıcaklığını her şartta sabit olarak 27-29 C de tutabiliyorum ama sürekli kontrol altında olması gerekiyor ve insanı sürekli meşgul ediyor.

Saygılarımla..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir