Torf ve kedi kumu


serchan1987Çevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 46
serchan1987Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2010 14:57
Merhaba Arkadaşlar,

Çok acil bir durumdayım. 2gündür kedi kumunu yıkıyorum. Hala çok pis bir şekilde sarı sarı suyu akıyor. Torfu çorabın içine koydum ama o kadar pis birşey ki sanırım suya koyduğumda simsiyah yapacak suyumu. Torf katkısız sıradan koçtaştan alınmış birşey. Kedi kumu ise çoğu kişinin kullandığı çarli marka, diomite yani.

Kullanan arkadaşlar nasıl kullandıklarını açıklayabilirler mi bu malzemeleri taban malzemesi olarak? Bu kadar pis şeyler sürekli suyumu kirletmez mi?

Şimdiden sağolun.
Sercan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 01:30
Kedi kumu hiç kullanmadım bu konuda bilgim yok ama torf için kullanmak zorunda olmadığınızı, taban için olmazsa olmazlardan biri olmadığını söyleyebilirim.Hatta bu tip içeriği belli olmayan organik bitki topraklarını kullanmamanız daha uygun, kullanmakta kararlıysanız daha steril bir yapıda olan hindistan cevizi torfunu deneyebilirsiniz.Her ikisindede su renginde değişim olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaN_BaKıRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 1749
CaN_BaKıRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 02:06
Kedi kumu zeolittir ama artık birçok marka kedi kumları "Zeolit" değil.. Fırınlanmış "SEPİYOLİT (LÜLETAŞI)" kullanıyorlar... Bunun haricinde silika jel olanlarda var... Dikkatli olmak lazım..

Kedi kumunu bence kullanmayın çünkü sizin tabana sermek istediğiniz şey aslında zeolittir. Fakat artık kedi kumlarının %99'u zeolit değildir.. Silika jel, sepiyolit ya da diatomit kullanılmakta..

Sizin almış olduğunuz çarli marka kedi kumu da zeolit değil diatomittir.

Torf diye aldığınız şey de topraklı turbadır.. Tamamen turba(torf) değildir.. Yapımarketlerden torf alırken hindistan cevizi torfu yazanı almanız gerekirdi aslında... Ancak sizin bu aldığınızı da kullananlar mevcut..

Açıkcası bitki akvaryumu kuracak olsam bu iki malzemeyide kullanmazdım. Bitkinin kullanması gereken amonyağı, nitriti vs. zeolit toplayacağı için bitki fotosentezini bile doğru düzgün yapamaz... Bitkimin doğal gübresine ortak çıkacak bir malzemenin akvaryumumda işi olamaz :)

Turba toprağına gelince... Buda yüksek oranda Azot, fosfor, kütle ve kalisyum başta olmak üzere bir çok besin maddesi ihtiva eder. Fakat bunların hepsi kara bitkilerine göre orantılanmıştır.. Katkısız dediğiniz o bitki toprakları aslında bol miktarda katkılıdır..

Bu kadar azot ve fosforun etkisi ile yosun, alg derdinden kurtulmak zor olur sanıyorum... Bire ayrıca onlarla uğraşmak gerekir...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DIATOMIT (Vikipedi)

Diatomit, diğer isimleri şunlardır: DE, diatomitsi toprak, diahydro, kieselguhr, kieselgur ve Celite. Doğada bulunabilen, beyaz, tebeşirsi, sediment taşıdır. Ezildiği zaman çok ince, beyaz-bej bir toza dönüşür. Bu tozun aşındırıcı bir etkisi vardır ve porlu yapısı sebebiyle çok hafiftir. Diatomit, silikadan ve diatom fosillerinden oluşmuştur. Diatom sert kabuklu bir algae türüdür.

Diatomit, filitrasyon uygulamalarında, orta kuvvette bir aşındırıcı olarak, mekanik böcek öldürücü olarak, sıvılarda absorban olarak, dinamitte adsorban olarak ve kedi kumu yapımında kullanılır. Kieselguhr denen türü yalıtım malzemesi olarak kullanım bulur.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir