Tropheus Duboisi Güncesi (Fotoğraflar geldi 13'te)


EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 23:21

Merhaba arkadaşlar. Geçtiğimiz Çarşamba günü önceden sipariş ettiğim 11 adet Tropheus Duboisi "?" lerime kavuştum. maswa mı, kigoma mı, burundi mi bilmiyorum. Biliyorsunuz küçükken hepsi aynı oluyor. Siyah üzerine beyaz benekli. Bazı ustalar belki bu boydakilerin varyasyonlarını ayırmasını biliyorlardır ama ben duymadım. Artık balıklar büyüdükçe hep beraber göreceğiz.

Göreceğiz dedim çünkü, kısmet olursa balıklarımın gelişimlerini fotoğraflarla birlikte bu başlık altında sizlere sunmaya çalışacağım. Sadece tarih ve o tarihin fotoğrafını koymakla yetinmeyeceğim. Zaman içinde yaptığım yemleme saatleri, miktarları, su değişimleri, akvaryumda yaptığım herşeyi yazacağım. Davranışları, sosyal yapılarındaki oluşum, değişiklik, Allah korusun; hastalıkları, tedavisi, renk değişimleri, elimden geldiğince ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağım.

İsterseniz şimdi öncesine gidelim; Daha önce kuzenimin akvaryumunda tropheus tecrübelerim olmuştu. Fakat bu akvaryumda ilk Tropheuslarım. Yaklaşık 3 hafta - 1 ay kadar önce Papağanlarla birlikte malawiler yaşıyordu akvaryumumda. Geçen yıl akvaryumumu tanıtmıştım da.

  http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=27850& KW=Papa%F0anl%FD+malawi

O tanıtımdan sonra arka camları temizlesin diye vatoz almıştım ve arka camlara hiç dokunmayıp direk kayalara gömülmüştü ve o güzelim kırmızı yosunları tüketip kayaları kel bırakmıştı. Balıklarım gittikten sonra bu boş akvaryumu tropheuslarıma hazırlamak için ilk işim yosunları tekrar büyütmek olmalıydı.

http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=68545& PN=2

Buradaki olayı yaptım. Gerçi orada çok tehlikeli olduğu belirtilmişti ama yine orada yazdığı gibi boş akvaryumda sürekli ölçümler yaparak uygulamıştım bitki besinini yosunlaşmayı arttırması için.

İkinci problem su şartlarının Tropheuslara uygun hale getirilmesiydi.

http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=68977& KW=tropheus+akvaryumu+test

Burada da belirtildiği gibi yine boş akvaryumda suyumu da hazırlamıştım. Şimdi sırada balıklarımın gelmesi vardı, ve geçen Çarşamba geldiler. Akşam saatlerinde elime ulaştılar fakat siparişi verdiğim mağazanın internet sayfasında belirttiği boydan biraz ufak gelmişlerdi ama çok şirindiler.

Onları kendi sularıyla birlikte bir kovaya aldım ve havalandırmaya başladım. Her beş dakikada bir akvaryumdan kovaya yarım litre su, kovadan tuvalete 250ml. su. Bu şekilde su şartlarını kendi suyumla dengelemeye çalıştım. Yarım saat bu işlemi yaptıktan sonra yavrucukları yeni evlerine bıraktım. "Bu arada gece olması büyük şanstı benim için" diye düşünürken bir tanesi yosunlara gömülmüştü bile. Çok şaşırmıştım ve sevinmiştim. O günden bu güne kadar Sera Flora ve Sera Spirulina tabs eşliğinde bütün günlerini yosun kemirerek ve yanlarına gittiğimde popolarını sallama yoluyla yem isteyerek geçirdiler.

Bu akşam saat 00:00 - 01:00 arası fotoğraflarını çekip buraya koyarak hayatlarını anlatmaya çalışacağım. Umarım hareketlilikleri fotoğraf çekimlerini çok bozmaz...

İlk fotoğraflar bugün gündüz çektiklerimden. Uzun süredir fotoğraf çekmiyorum, gündüz diğer ışık kaynakları ve beceriksizliğim fotoların bu halde olmasına sebep oldu.

Birarada iç filtrenin yakınlarında fotoğraf makinesi denen şeyi ilk gördükleri anda. Biraz ürkmüşler;

 

Dağınık halde yüzerleken ve yosun kemirmeye çalışırlarken;

 

 

Yosun mesaisindeler;

 

 

Evet, akvaryumumun biraz temizlenmeye ihtiyacı var (camlardaki yosunlar). Fakat ilk günlerinde bu temizleme işleriyle onları strese sokmak istemediğimden bir süre daha bu işlemi yapmayacağım. Şimdiden sadece ön camı ve yan camları mıknatıslı silgeçle temizliyorum.

Tamam kabul ediyorum. Fotoğraf çekmeyi de unutmuşum .

Echoe2008-05-20 00:03:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yylmzÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Gaziantep
Mesaj: 55
yylmzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 23:29

 Mustafa bey öncelikle yeni balıklarınız hayırlı olsun inşallah sağlıklı büyütürsüniz .Çok yararlı bir konu olacağından eminim.İleride bu türe geçmek isteyen ben ve benim gibi düşünen arkadaşlar için faydalı olacaktır.Takipçiniz olacağım.

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgasürenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2005
İl: Bursa
Mesaj: 818
tolgasürenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2007 00:03
aman allahım... birden benim kerataların ilk zamanları geldi gözümün önüne  ne günlerdi be..şimdi eşşek gibi oldular keratalar 

çok güzeller, maşallah...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2007 00:06

Teşekkür ederim Yusuf ve Tolga Bey; sizin kerataların da maşallahı var .

Bu gece 45 dakika kadar mesai yaptırdım onlara fotoğraf çekimi için. Aslında çok doğru birşey değil. Hayatlarını rutin yaşamalarını sağlamak lazım. John N. Davidson, "Tropheus bakımında 10 tüyo" başlıklı yazısında böyle söylüyor; sebebi de stres faktörü... O yazıyı çevirip Sitemizin "Öakaleler ve Tercümeler" kısmına eklemiştim. Ana hatlarıyla, kalın çizgilerle Tropheus beslemeye yeni başlayanlara rehber niteliğinde. Oradaki her madde derinlemesine araştırılabilir.

http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=70912& PN=1

Ben hergün ışıkları sabah 8'de açıp gece 12'de kapatıyorum. Bakalım bu gece yatmadan önce nasıl pozlar vermişler;

Sürüden ayrıldı, ben de yakaladım. :)

 

Bu da başka bir tanesi. Uyku saati geldiğinden biraz bezgin bir hali var...

Haa bu arada ışıkları kapatma saatinden 3 saat önce verdim günün son mamalarını... 

Son olarak şunu da ekleyeyim; fotoğraf çekmeyi hatırlamaya başlamışım sanırım, öyle değil mi? En azından gece akvaryumun florasanları hariç odadaki tüm ışık kaynaklarını kapatıp flaşsız çekimler yapmak, tropheus gibi hareketli türler için de Asa (Iso) ayarını yüksek tutmak lazım. Bu yaramazları fotoğraflamak zormuş...

Echoe2007-2-13 1:53:9

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2007 17:42

Bugün il defa taze sebze vermek istedim;

Haşlanmış kereviz: İlgi yok

Haşlanmış Brokoli: İlgi yok

Alışmadıklarından mı acaba diye düşündüm. Diğer yemlerini afiyetle yiyorlar. Hatta kısa bir video çekimi için yaklaştığımda bakın nasıl hareketlenmişler;

Echoe2007-2-14 0:32:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgasürenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2005
İl: Bursa
Mesaj: 818
tolgasürenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2007 23:09
Mustafa Bey; o kodlardan hiçbir şey anlamadım..vide mu koymuştunuz ?

bu arada benimkiler en çok salatalığı seviyorlar..küçük küçük doğruyorum bayıla bayıla yiyorlar..kıvırcık yerlerdi ama artık nazlanıyorlar..hatta kimisi hiç yemiyor..acı mı geliyor tadı acaba anlamadım..
tolgasuren2007-2-13 23:11:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2007 00:38

Evet haklısınız, büyük bir uğraştan sonra düzelttim.

Taze sebze olayına gelince; beslenmeleriyle ilgili ustaların söylediği birşey var, o da günde en az bir öğün taze sebze verilmesi. Ben şimdilik elimdeki imkanlarla bunları denedim. Önümüzdeki günlerde Ispanak, marul, bezelye ve havuçu da deneyeceğim. Yemezlerse spirulina tozlu bir karışık yem yapma planım var.

Bir de şöyle bir durum var ki çok ilginç; bana geldikleri günden bugüne henüz bir hafta geçmesine rağmen yarım santimle, bir santim arasında bir boy atmaları söz konusu. Acaba sürekli yosun yiyor olmalarının bunda bir payı var mı?

Echoe2007-2-14 0:44:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rivulatusÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2005
İl: Samsun
Mesaj: 79
rivulatusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2007 18:39
İyi beslendiklerinde çok hızlı büyüdüklerini ben de gözlemledim.Bence akvaryumda yedikleri yosunun hızlı büyümelerinde ve sağlıklı yaşamalarında payı çok büyük.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2007 04:02

Aradan bir ay geçti. Şu an balıklarım gayet sağlıklılar ve 1.5 ayda 4cm kadar boy atarak 5.5 - 6.5 cm'e ulaştılar. Bazılarının noktaları ara ara kayboluyor ve çok flu biçimde ileride oluşacak bantları belli oluyor. Fakat akvaryuma herhangi bir sebeple yaklaştığımda, yine hepsi noktalı görünümlerine bürünüyorlar.

Bu süre içerisinde ne yaptım?

Haftada bir, aksatmadan %20 su değişimi (dip çekimi yöntemi ile) yaptım.

Suyu çeşmeden dolduruyorum. Damacanalarda 1 gün dinlendirdiğim suya her 20 litreye 1 tatlı kaşığı sodyum bi karbonat, 1.5 tatlı kaşığı da kaya tuzu eriterek ekliyorum. Sonrasında bir kaç saat bu dinlendirdiğim ve tuz-karbonat eklediğim suları havalandırıyorum. Çeşme suyunun Ph'ı 7.2-7.4 civarlarında, KH ise 4-6 arası. Gh'ta problem yok; 10 civarı. Eklediğim tuz ve karbonat miktarına göre Ph:8.2'ye, KH:15'e geliyor. Her su değişimlerinde aynı oranı ve aynı yöntemi izlediğimden su değerlerimde bir oynama olmuyor.

Balıklar gelmeden önce akvaryumdaki tüm suyu bu değerlere getirdiğimden, sonrasında hiçbir problem olmadı. Ancak içerisinde balık varsa akvaryumlarımızın, bu tip su değerlerini değiştirecek maddeleri kullanırken çok dikkatli olmak lazım. Su değerleri değiştirmemiz balıklarımızın lehine dahi gözükse, ani oluşu istenmeyen durumlara yol açabilir.

Gelelim yemlemeye. Halen aynı yemleri kullanıyorum. Sadece menülerine Sera granugreen'i de ekledim. Çünkü artık granugreen tanecikleri balıkların gözlerinden daha büyük değil. Başlarda kullanmıyordum. Sebebi de o boydayken sert yemin sindirim sistemlerini zorlayacak olmalarındandı. Unutmadan söyleyeyim; granugreen hala ana yemleri değil, olmayacak da. Tropheuslar için her zaman pul yemlerin en uygunu olduğu söylenir. Sera Spirulina Tabs'i günde çeyrek tablet veriyordum, şimdilerde yarım tablete çıkardım. Balıkların büyüme hızlarına göre arttırdım. Bir de Tropikal'in Spirulina yemini veriyorum ara ara. Önümüzdeki günlerde bu yemlerin yanına bir de O.S.I Spirulina alacağım. Tropheus severler tarafından tercih edilen bir yem ve çok kaliteli olduğu biliniyor.

Hastalık oldu mu?

Çok şükür olmadı. İki hafta önce sadece dışkıları çok fazla uzuyordu. Ben de kabızlık başlangıcı olarak tanımlayıp bir gün yem vermedim. Tabi bu bir gün içerisinde kaya üzerindeki yosunlara rağbet biraz arttı. Ertesi gün Sarımsak suyunda beklettiğim ve yumuşattığım granugreen'leri ilk öğün olarak verdim. Başta ağızlarına alıp çıkarttılar ama, ikincisinde yediler.

Sonra diyetlerini normale çevirdim.

Davranışları tabi ki geçen aydakinden farklı. Artık daha agresifler. Birbirlerine zarar verici hareketleri yok ama sanırım tankın efendisi liderliğini ilan etti. Baskın olan duboisi sağ taraftaki kayalık bölgeyi işgal etti. Canı istediğinde o kayalardan yem yenmesine izin veriyor, istemediğinde vermiyor. Ama diğerleride bu durumu kabullenmiş görünüyorlar. Kovalamaca olmuyor ama bir küçük hamleyle bütün bölgeyi boşaltıyor.

Aralarındaki bu sosyal yapıyı izlemek ve takip etmek çok keyifli.

Sanıyorum önümüzdeki günlerde noktalar daha da azalacak. Ben de fotoğraflarını koyacağım. Bugün koyacaktım ama makinenin pili bitti, bilgisayara resimleri yükleyemiyorum. Pil şarj olduktan sonra fotoğrafları da koyacağım.

Echoe2007-3-17 4:26:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 00:17

Ancak fotoğraf ekleyebiliyorum. Dün ve bugün çektiğim fotoğraflar;

 

 

 

 

 

 

Fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi en önemli fark kırmızı yosun oluşumu...

Echoe2007-3-27 0:19:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 00:29
Maşallah diyorum.Bir de genel görüntü olsaydı keşke.Kayalar müthiş olmuş .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 00:33

Genel görüntü;

Önce biraz camlardan yosun temizliği yapıp, öyle koymayı düşünüyordum gerçi...

Echoe2007-3-27 0:34:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 00:37
Ozaman bu resmi kaldırıp hava hortumunuda gizleyin yosun temizliği ile beraber.Şaka bir yana.Kanımca biraz daha kayaya ihtiyaç var.Sanırım bu alglerin yaratıcısı 10000 kelvinlik mavi bir floresan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 00:42

Çok doğru söylüyorsunuz. . Şu gri kayalardan biraz daha toplamam gerekiyor. Önümdeki işlerden birisi o. Balıklar büyüyor. Kayaların artması lazım.

Kelvin'den anlamam .

Ama hoş olmuş. Ben de beğendim.

Hava borusunu da hemen sökeyim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir