TROPHEUS TECRÜBELERİM !


furrionÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2157
furrionÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 22:48
Şunun için bu soruyu sordum ben 0 numara silis kumla troph. akvaryumu kurmak istediğimde akv.cu  arkadaşlar karşi çıkmıştı . Önerdiğiniz gibi argonit veya mercan kırığından başka bir şey kullanma çünkü kumun hiç bir faydasını  göremeyeceğimi söylemişlerdi . Acaba kumla ilgili bir sorun mu var diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 23:12
Kesinlikle bir zararı olmaz. Fakat aragonit kum ve mercan kumunun katkılarını da sağlamaz. Bu katkılar olmasada olur diyor veya bütçeniz elvermiyorsa silis kum ekonomik bir çözümdür. Sorunsuzca kullanabilirsiniz.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2010 09:35
Esasında balıkları gözlemlediğimde kumları ağızlarına dolduruyorlar biryerlere bırakıyorlar kayaların üzerlerine atıyorlar kumla oynuyorlar beni düşünceme göre balıklar aslında bu kumlarla oynamak için oynamıyorlar kumun nerede nasıl olmasını istedikleri için bunları yapıyorlar normalde bazılarıda o anlık kumu ağzına alıyor ve hemen geri çıkarıyor yani aynı yerde ama dediğim gibi kumu alıp kayaların üzerine kendi bölgesinde yoğunlaştıranıda görüyorum sizce balık kumun üzerinde dip çekimi yapılmadan pislikten bilmem neden rahatsız oluyor olsa o kumu ağzına alabilirmi onu taşıyabilirmi ve her dio çekiminde ister istemez kumun yerinibölgesel yüksekliklerini değiştiriyorum istemedende olsa ama yine sölüyorum arkadaşlar benim doğrum bu bu herkezde aynı doğruyu yaratacak diye bir konu yok bu konuda gerçekten çok değişik tecrübeler var.

Belki çok alakasız gelebilir bu konuyuda çok derinlemesine araştırmadım ama duyum ve gözlemlerime göre deniz akvaryumlarında neden dip çekimi yapılmıyor onların kumunda nitrat birikmiyormu sadece su yüzeyinden iki parmak kalınlığında su değişimi yapılıyor ve bu balıklar için tatminkar oluyor. suyuma her kolumu sokuşumda o suya insan kimyası karışıyor kumun balıkların istediği diyaznı bozuyorum ve buda balıkları inanılmaz rahatsız ediyorum. yineliyorum arkadaşlar gerçekten bu benim doğrum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakan SönmezÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,78875[/C]
Kayıt: 10/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1027
Hakan SönmezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2010 03:10
Ferit Bey öncelikle tecrübelerinizi bizimle de paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Benim görüşüm şu şekilde tropheus beslenecek tanklarda bana sorarsanız en sağlıklısı en incesinden kum kullanmak ve kaya yapılarımızın fazla abartılı olmadan yuvarlak hatlı olmasına dikkat etmek. Kayalarımızın bir bölümünün de kumun atında kalacak şekilde konumlandırmamız altlarına pislik birikmemesine ve filre malzemelerimiz büyük oranda dip temizliğini sağlamasına yardımcı oluruz.

Bunun haricinde önemli bir konuda tropheus tanklarında bence olmassa olmaz olan akıntı tertibatı. Bunu dalga motoruyla veya iç filtreyle halledebiliriz ama mutlaka halletmeliyiz fitrelerimizde bir sıkıntı yoksa ve iyi bir akıntı oluşturabilmişsek bana sorarsanız hiç bir zaman dip çekimi yapmaya gerek kalmaz.

Ben genelde akıntı için kullandığım iç fitrenin konumunu bir kaç denemeden sonra balık dışkılarını dış filtrenin emiş borusunun hemen altında toplayacak şekilde ayarladım ve hiç bir zaman dip çekimi yapmıyorum. Hiçbir zamanda tankda bir köşede birikmiş pislik tabakalarına rastlamıyorum.

Dip çekimi yerine 2 ayda bir dış filtremin giriş böümündeki biyolajik süngeri gene tankdan aldığım suyla yıkayıp yerine takıyorum.

Not:Dış filtrede yapılacak bu türlü basit temizliklerin karanlık bir oda da yapılmasını tavsiye ederim çünkü filtremizin içinde bulunan bazı yararlı bakteriler gün ışığında kısa sürede yokolabilirler.





sonmezhk2010-10-11 03:16:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yanlış olanneÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 5
yanlış olanneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 20:02
Benim düşüncem tembel olmayan vatoz ve çöpcülerle dip karıştırması yaptırılmalı olmadı koilerle:) tabi troplar rahat bırakırsa, dip çekimini gereksizleştirmek için dip balığı ve düzenli su değişiminden yanayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 19:01
Herkeze selamlar; bir süre tatilde olduğum için konuya katılımda bulunamadım bunun için herkezden özürdiliyorum. Yeni bir akvaryum kurdum suyunu yaklaşık 10 gündür dinlendiriyorum yakın zamanda balıkları eklediğimde tanıtımını yapacağım mercan kırığı kumuna transfer oldum 0.5 numara bu kumda ve yeni tür tropheuslarımdada mutlaka gözlemlerim olacaktır. bunlarıda buradan sizlerle tekrar paylaşacağım akvaryum tanıtımımı bu akşam yapacağım. bu arada konuya katılımda bulunan herkeze teşekkürederim ayrıca konuya katılım yapanların büyük çoğunluğu aynı fikir üzerinde toplanıyor dip çekimine ya çok az gerek var yada hiç gerek yok tabiki bir kaç sevgili dostumuz dip çekimi yapmayı savunuyor bu tabiki tartışmanın faydalı olması için gereken birşey saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farabundoÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2005
İl: Ankara
Mesaj: 360
farabundoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 09:45
Arkadaşlar tropheuslar sudaki ani değişimlere karşı hassas balıklardır, benimde başımdan tropheuslarla ilgili böyle bir olay geçti red rainbowlarım çok hareketli iken kayaların altı pislik biriktirmiştir diye kaldırıp temizlik yaptım, ertesi günlerde 2 trop. kaybettim, sebebini araştırınca kumda oluşan ve tutunan bakteri oluşumunu bozup suya amanyok nitrat hertürlü balıklar için zararlı  mikrobik atıkları suya geri kazandırmam olduğunu ve  buda balıkların hastalanmasına sebep olması idi,  deniz akv. kurduğumda ordada aynı mantık geçerli olduğunu, ana kuralın kumu hiç karıştırmaması idi,  deniz akv.unda kum ellenmeyince bir süre sonra "podlar" oluşmaya başlıyor.  Kısaca benim görüşüm, tropheusların dip çekimini sevip sevmemesinden ziyade, kumu,kayaları karıştırınca zararlı bakterilerin suya geri karışması buda balıkların hastalanmasına sebep olması, dip çekimi yapıyorum ama sadece yüzeysel dip çekimi yaparken, kumun üzerinde ne görürsem onu alıyorum kayaları veya kumu eşelemiyorum bence sizde eşelemeyin... farabundo2010-10-18 09:49:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 10:00
Murat abi teşhisinize katıldığımı zaten yazmış olduğum yazıylada onaylamış bulunuyorum kesinlikle butür kaya kaldırımı kum karıştırımı balıklar için inanılmaz derecede hastalık tetikleyici bir durumdur heleki tropheus kadar nasrin balıklar olduğunda zaten kum bir filtre malzemesidir kumun altında oluşan bakterilerin beslenmesi için amanyağa veya nitrata ihtiyacı vardır kumu karıştırmak kumun altında oluşan bakterilen yok olması ve amonyağı nitratı yok etmesi için bakterileri kullanılmaz hale getiriyor. Belki söyle diyebiliriz kum 2 sene bu döngüye dayanamayabilir veya bir kaç sene ozaman zaten uygun şartlarda kum değişimi yapılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir