Tropheus ve Tropheus Tank Sırları


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2013 16:13

Değerli arkadaşlar ,

        Bu başlık altında , açılması gerektiğine inandığım için böyle bir konu açtım.Burda , sadece gözden kaçırdığımız , zincirin bir halkasını eksik - fazla yaptığımızda sebep - sonuç ilişkileri arasındaki yarar - zarar - püf noktaları paylaşalım.

         Paylaşalım ki : Hem tropheusa yeni başlayanlar , işin ortasında olanlar sıkıntı çekmesin , hem de bu işi layıkıyla yapanların ve profesyoneller arasında bilgi , fikir ve tecrübe farklılıklarının alışverişi olsun.
         Hemde ortalığın "tropheus ve tropheus tank" profesyonellerin kaynadığı bir ortamda gerçekten bu işi layıkıyla yapanların akvaryumundaki balıkları ile değil , tecrübe ve fikirleriyle  ortaya çıkmasını ve bilinmesini , en başta bendeniz saygı duymak ve duyulmasını istiyorum.
         Bu başlık altındaki sayfayı kısa ve öz şekilde tecrübe , bilgi , fikirler ve çok önemli ip uçları ile uzun bir kitapçık haline dönüşsün isterim.
         Bir konu hakkında herkes bilgilerini , tecrübelerini , fikirlerini ve ipuçlarını paylaştıktan sonra , herkes alacağını alır , sonra ikinci konu ile devam ederiz.

Bendeniz basit bir konu ile sayfayı başlatmak istiyorum :

1.KONU :
               Yeni tropheus akvaryumlarında sıfır filtreler , sıfır malzemeler ile kurulmuş sıfır akvaryumlarda biyolojik filtre neden geç oluşur ? Su düzenleyici , bakteri kültürü ekleyince , arada ufak ufak akvaryuma yemler atmak ile bu süreyi ne kadar kısaltabiliyoruz ? Normal şartlarda 2 - 3 ayda oturacak biyolojik filtreyi  5 - 10 gün içinde hızlı bir şekilde sağlamanın yolu , yolları yok mudur ? Varsa püf noktaları nelerdir?
               Buna nazaran neden kullanılmış veya ikinci el filtreler ve malzemelerle kurulmuş ikinci el veya kullanılmış akvaryumlarda su düzenleyicisi ve bakteri kültürü ekledikten sonra suyun biyolojik filtresi neden çok hızlı bir şekilde 3 - 5 gün içinde oturuyor?

Bu konu hakkında tecrübesi , deneyimi , püf noktası , bilgisi ve fikri olan çok arkadaş vardır.Paylaşmaya var iseniz , buyrun paylaşın , birbirimize yardımcı olalım.

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır sözüyle hareket ederek forumdaki yiğitleri ve yiğitlerin yoğurt yiyiş farklılıklarını bilelim , öğrenelim derim.

İlk bendeniz başladığıma göre , açılımı yapmadan bir püf nokta ile başlayım , ayrıntısını konuya katılıma göre , bakalım ne kadar katılım olacak , ne kadar bilgi , tecrübe , fikir ve püf nokta paylaşımcıyız , ona göre bende devam edeceğim.

Püf noktam :  Saf Etil Alkol ... diyerek sayfayı başlatmak istiyorum.

Teşekkür ederim
Saygılarımla

Mehmet Büyüksamancı

mbsa2013-04-30 22:28:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

degerkocÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2012
İl: Tekirdag
Mesaj: 155
degerkocÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2013 21:57
Böyle bir konunun benim gibi yeni tropheus akvaryumu kuracak arkadaşlara yol göstereceğine inanarak sizi tebrik ediyorum. 

Püf noktanız da, saf etil alkol diyerek konuyu başlatmışsınız. Etil alkolün ne gibi faydaları olacak, ne kadar ve nasıl eklemeliyiz? diye sorarak öğrenmek istiyorum.Bülent ÖNER2013-04-27 23:25:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2013 13:21
Ben basit bir soru sordum ama demek ki zormuş.Yeni kurulan akvaryumlara bir kaç gün ,1 hafta , 10 gün için de balık koyan arkadaşlar var ama paylaşmamışlar.Öğrenemeyeceğiz yani.

Bu sefer daha basit bir konu ile ilgili soracağım :

2.KONU :

İthalatçıdan aldığınız F0 balığı akvaryuma nasıl alıştırıp , aktarıyorsunuz ?
Aşamaları ve varsa kullandığınız kimyasal , ilaç varsa nedir?
Çünkü sıkıntıların çoğu aktarımlar sırasında başlıyor , hastalıklar ve ölümler arkasından geliyor.
Yaptıklarını paylaşmak isteyen var mıdır ? Yoksa , bu bilgi bende kalacak , paylaşmam , millet öldürsün ki , piyasa dönsün mü diyecek.

İthalatçı firmalardan da özellikle öğrenmek isterim.Uzun bir yolculuktan sonra kendilerine ulaşan balıkların akvaryumlara aktarımlarını nasıl , ne şekilde aşamalar ve varsa kullandıkları kimyasallar veya ilaçlar varsa öğrenmek isterim ?

Büyük hobihanesi olan arkadaşlardan da öğrenmek isterim.Onlarda aldıkları F0 balıkların akvaryumlarına aktarım aşamalarını ve vesairelerini de anlatırlarsa da öğrenmek isterim.

     Bu konuya da ilk bendeniz başladığım için , ben cevabımı vereyim:
    
     Arkadaşlar ben bu aktarım işini bilmiyorum , acemisiyim , nasıl ve ne şekilde yapıldığını , yapılacağını bilmiyorum.Yardımcı olur musunuz ? Üstadlardan bilgi , tecrübe , fikir ve varsa ipuçlarını öğrenmek istiyorum.Paylaşanlara şimdiden teşekkür ederim.
mbsa2013-04-29 19:36:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2013 22:27

1.KONU : Bu konu hakkındaki cevabım :

         Yeni akvaryumlarda , yeni malzemelerde biyolojik bakteri kültürünün geç oluşmasının tek sebebi , akvaryumdan tutun , bütün malzemelere varana kadar herşeyin pırıl pırıl , tertemiz ve sıfır olmasıdır.
         Bakteri tutunması olayını şöyle düşünün : bir sineğin , buz üzerinde nasıl duracağını , durdu , durduğu yerde ne kadar kalacağını düşünün.Bizim istediğimiz bakterilerin filtrelerimizde tutunması , orada çoğalması ve suyu işlemesidir.
         Yeni akvaryumlara , yeni balıklar koyduğumuzda , o meşhur sözü söyleriz.Balıklar yeni geldi , balıklar akvaryuma iyice alışsınlar , otursun , daha iyi olacaklar deriz.Büyük ve kocaman bir yalan. Aslında kendi ağzımızla söylüyoruz.Fakat suçu balıkların oturmadığına bağlarız.Değerli arkadaşlarım , asıl ve gerçek olan , balıkların oturmasını değil , akvaryum suyunun oturmasını bekliyoruz.Garip balıklarımızda , bizlere dayanabildikleri kadar dayanmaya çalışıyorlar.
         Döngüsü oluşmuş , kaliteli su ve su değerlerine sahip , yeni veya eski farketmez bir akvaryuma , yeni balıklar konduğunda 3 gün bilemediniz 5 gün içinde akvaryuma adapte olurlar.Bu şu demektir.Kaliteli su ve su değerlerie sahip akvaryumlara konan balıklar ev sahibi olarak yerleşirler , diğer türlü olduğunda balıklarınız hep diken üstünde ve heran gidecekmiş gibi akvaryumda misafir gibi davranırlar.
        
Diyeceksiniz ki : Ben bir arkadaşımdan pipo filte , iç filtre veya akvaryumundan su alır getiririm ve su yine oluşur diyecekler olacak.Dediğim gibi herşey , malzeme ve akvaryumlar sıfır olduğundan yine bekleyeceksiniz.Akvaryumunuza bir firmanın bakteri kültürünü eklemek yerine arkadaşınızın akvaryumuna ait bakteri kültürünü eklemiş oluyorsunuz.Bir fark yok.Yine geç oluşur ve yine beklersiniz.
         Siz diyebilirsiniz ki : sünger var , ordan kaçsa elyafa , seramik veya substrat türü malzemelere takılır.Muhakkak takılır diyeceksiniz.Bende diyeceğim ki , yeni akvaryuma bakteri kültürü eklediğinizde ilk bakteri oluşumu neden dış filtrelerinizde değil de ve azda olsa , ilk beyazlaşmalar neden camdaki filtre veya ısıtıcı türü malzemelerin siyah vantuzlarında oluşur.
         Yeni malzemelerden kurulu akvaryumlarda döngüyü hızlı ve seri bir şekilde akvaryumun camından tutun , filtrelere ve filtre malzemelerine varıncaya kadar tutunmasını , bendeniz SAF ETİL ALKOL kullanarak sağlıyorum.Kısacası bakterinin , ayağının kaymamasını ve tutunduğu yerde kalmasını bu malzeme ile sağlıyorum.
         Benim tecrübem ve uygulama başlangıcım budur.
     
         Diğer arkadaşlarımında , bu olayı farklı şekillerdede çözebiliyorlardır.Onlarında paylaşmasını can-ı gönülden dilerim.
mbsa2013-04-30 22:45:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

degerkocÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2012
İl: Tekirdag
Mesaj: 155
degerkocÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2013 22:58
Mehmet bey, etil alkolü ne kadar ve nasıl eklemeliyiz? Onu da eklerseniz konuya tamam olacak.Bülent ÖNER2013-04-30 23:41:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir