Tropheus Yavrulama Ve Kuluçka Dönemi


DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2018 16:34
Tropheus Büyüme Ve Yavrulamaya Destek İlaç Ve Katkılar.
SU DEĞİŞİMİ
Tropheuslar narin ve pahalı türler olduğundan dolayı en fazla dikkat etmemiz gereken konulardan birisi su değişimidir.

Forum'da da belirtildiği üzere en az 300 lt akvaryumda beslenmesi tavsiye edilir. Su değişimi filtrasyonun kuvveti, miktarı ve yeterliliği bazında değişmektedir.

Sump sistemlerde daha az veya dışfiltrede daha çok denilmesinden ziyade, akvaryumda olan balık ve balık başına düşen litre bazında hesaplanması gereklidir.

Su deyip geçilmemesi gereklidir zira balığın sağlığı – üremesi – rengi – formu – neşe ve hareketliliği dahi herşey büyük oranda yaşadığı yerin miktarına bağlıdır.

Benim tavsiyem en fazla 15 cm boyunda olan tropheuslar için adet x 50lt su dur. Bu balığın gelişmesi için ve koloni varlığını sürdürmesi için gerekli olan miktardır. + olursa daha verimli olacaktır. Haftalık olarak en az %20 su değişimini öneririm. Değişimde ilk önce dip çekimi yapmanızı sonrasında ise dalga motoru veya hava motorunu açarak eklediğiniz suyu akvaryuma boşaltmanızı tavsiye ederim. Böylece eklediğiniz su miktarı akvaryum suyu ile daha hızlı biçimde uyum sağlayarak balığınızın sağlığını tehdit etmeyecektir.

Tropheusların doğal ortamında ilaçlar olmadığı için sadece mineral katkılardan ve yiyeceklerden ihtiyaçlarını karşılarlar. Her su değişiminde 100lt/1 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edebilirsiniz. Su miktarına bağlı olarak su sertliğine katkıda bulunduğu üzere mantar ve zararlı bakteri üremesinede engel olacaktır.



SAĞLIKLI BESLEME

Tropheusların varyetelerine göre bağırsak yapıları farklıdır. En uzun bağırsak boyuna duboisi türleri sahiptir. Bu yüzdenki en narin yavru büyüme oranınada onlar sahiptirler. En az 15 günde bir gün aç bırakınız. Haftada üç öğün sebzeler ile beslemeye çalışın Ispanak - Pazı - Bezelye (kabukları soyulmuş olsun) gibi besinler bağırsak boşaltılmasına katkıda bulunarak balığınızın kabızlık çekmemesini sağlayacaktır.

Ayrıca akvaryum içinde vatoz türleriniz mevcutsa artıklar hemen tüketilerek sorun çıkarmayacaktır. Tropheus türleri doğal ortamda yosunlar ağaç köklerinin kabukları ve bitki gibi canlılar ile beslenirler. Onları sebze yoksunu olarak beslemeyiniz. Su için kullanacağınız bağzı aromalar ise hayvanın üreme seviyesini yukarıya çeker.

Bir cezve suya 1 çay kaşığı tarçın kaynatın ince şekilde tül yada tübent gibi malzeme ile süzün ve yavaşça suya ilave edin üreme hareketlerinin başladığını göreceksiniz fazla miktarda yaparsanız kavgaya dönüşebilecek sertlikler oluşabilir.Ayda 1 oranda yapmanızı tavsiye ederim.



YEMLER

Tropheus besleyen arkadaşların çoğu yemlerine dikkat ediyor, bu çok hoş ama diğer bir konu ise yemlerini karıştırmadan vermeleri gerektiğidir. Ya günlük olarak yada öğün olarak farklı yemler verilebilir. Yemleme yavaşça olmalı verdiğiniz miktarı balıklar yedikçe dökmelisiniz böylece akvaryum dibine fazla yemler düşüp kirlenmeyecektir. Tropheuslar balık türleri arasındaki en akıllı varlıklardan biridir. Karnı doyduğu zaman yemi bırakır Japon balık türleri gibi devam etmezler. Şişip öldüklerine rastlanmamış diyebilirim. Fakat en önemli tavsiyem Granür yemlerden kaçınılmasıdır. Bu yemler hayvanın karnında su ile temas ettikten sonra yaklaşık 3 kat şişerek Balığın ölümüne sebep olduğu olabiliyor.

Ne gibi yemler kullanmamız gerekiyor sorusuna yanıt ise Tropical Spirulina Süper Forte - Tropical spirulina tablet (yesil) - Tetra Pro Vegetable - New Life Spectrum Cichlid Formula

Tropical Kelp Algea Flake gibi yemler kullanmanız gereken ana yemlerdir. Bu yemler yeni nesil yemler olduğundan bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşıda korur

SU KATKILARI

Türkiye şartlarına uygun olarak su sertlik oranı yeterli seviyededir diyebilirim, + olarak kaya tuzu – sade soda – bemiks kompoze ampul (200lt / 1 ampul / 1 ay= yeme dökülerek 15 dakika bekletilir ve balıklara bu şekilde verilmesi daha iyidir.) extra fazla birşey kullanmanıza gerek yoktur.



İLAÇLAR

Yine Bemiks kompoze ile başlayacağım içeriği B vitamini olan bu ampul dozlu satılan ilaç kuşların suyuna balıklara civciv yavrularına insanların saç diplerine dahi sürülmüş zararı görülmemiş bir ilaçtır. Yavru balıklarda büyüme oranını arttırdığı gibi damızlık balıklarda ise yumurta kalitesi ve miktarını arttıracaktır. Hayvanların Kusturmadan sonraki toparlanma dönemine büyük katkı sağlar ve bemiks kompoze ampul (200lt / 1 ampul / 1 ay= yeme dökülerek 15 dakika bekletilir ve balıklara bu şekilde verilmesi daha iyidir.) bu şekildeki kullanımı daha iyi sonuç verir. Kabızlığada büyük etkisi vardır. Eğer balığınız kabızsa ve sonuç kötüye gidiyorsa eczanelerde satılan müshil haplarını ezerek (1adet) yeme karıştırınız. Denedim (malavide) sonuç mükemmel 1 saate sorun çözüldü. Hayvan artık hiç yeme gelmiyorsa ıspanak ve pazı gibi sebzeleri kaynattığınız suyu ayrı bir kaba alın sıcaklığını ayarladıktan sonra balığı içine salın yarım saat bekledikten sonra muhtemelen sorun çözülecektir. Dediğim gibi doğada bu hayvanların peşinde akvaryum ilaçları dolanmıyor bakım kısmı hep sizin elinizde.



Kum ve Kaya

Sizin zevkinize kalmış bir konudur fakat size öneri olarak yem artıklarının kum aralarında birikmemesi için 0-1 mm kum kullanılmamasıdır.

Quars kum ve mercan kumu su sertliğini sabit tutma açısından çok iyidir. Fakat balığın stress e girmemesi için siyah quarstan uzuk durmanızı tavsiye ederim.

Kaya olarak doğadan toplayacağınız yuvarlak hatlı kayalar olabilir, Akavaryumcularda bunu dere ve taş ocaklarından gelen kayalarla topluyor. Oluşan yosunları ellemeyiniz doğal besin kaynağı olacaktır. Kayaları dik ve uzun olarak koyduğunuzda ışık altında yosunlanmaları rahatlıkla görebilirsiniz. Kaya miktarının fazlalığı yavru saklanması ve su sertliği açısından önemli olduğu gibi koloni arasında olusan kavgalarıda azaltır. Eğer kolonide 1 den fazla erkek balığınız var ise ayrı şekilde kenarlara kaya kümeleri oluşturmanızı tavsiye ederim.

KUSTURMA YÖNTEMİ;
Kusturma yöntemini 7-10 gün arası bu işi yapıyordum + 1 hafta gibi kuluçka makinasına koyduğumda yüzdüklerini görebiliyorum, Özenle hazırladığım yavru akvaryumuna aldığımda sorun yaşamadım.



Fakat yavru akvaryumunun ve kuluçkaya aldığınız, yumurtaların çıkabilmesi için bazı püf noktalar vardır. Ben kesinlikle yavru akvaryumundaki suyu damızlık akvaryumundan almam yeni su kullanarak 2 gün iç motor çalıştırır bekletirim. Yavruları daha sonra eklerim tabi bunun öncesinde kuluçka makinasını kurduğum akvaryumda, damızlık akvaryumu değildir. Sebebi ise yem artıklarından oluşan kılcal kurtlar - parazitler - bakteri türleri yumurtaya girerek yumurtayı bozmaktadır.



Eğer kuluçka makinası kullanıyorsanız !! 2 katlı olan türde yapmayınız. Sebebi uzun süreli kullanımda sonradan eklenen yumurtaların 3-4 gün kadar sürede mantarlaştığını göreceksiniz. Sadece temiz olan bekletilmiş suya kuluçka makinası konulması gerekmektedir. Aksi halde kötü süprizler yakanızı bırakmaz ve bu işten sizi soğutur.



Kuluçka makinası kullanımında drekt olarak hava motorundan kuluçka makinasına aktarım yapmayınız hava motoru en ufak modelde dahi olsa hava miktarı fazla geleceğinden yumurtalar sert biçimde çarparak döner ve patlar yada bozulur. Ayarlı hava vanası kullanmanızda tavsiye vardır yada pratik olarak hava hortumuna düğüm atabilirsiniz. Yumurtalar dişi damızlık ağzında nasıl hareket ediyorsa o ölçüde yani çok yavaşça kıpırdamalı, az veya çok haraket yavru alamamanıza sebep olur.



Bu konuyu neden oluşturduğuma gelince çok paralar verip, tropheus türlerine sahip olan çok sayıda arkadaşım var akvaryum tutkusu bazen insanların elindeki tüm parasını bu işe yatırmasına ve zor durumlarda kalmasına sebep olamaktadır. Az yavru alınan türlerden olan Tropheuslar Bu nedenle çok pahalıdır, çoğu akvarist arkadaş ise dış ülkelerden ithal gelen balık fiyatlarına 100 - 150 tl arası gibi alınan türlerdeki gibi fiyat biçerler.



Bol yavru alınarak ucuz tropheus elde edilmesi dileğiyle. Sağlıcakla kalın....



Bu arada bu işin üretimini yapanlar bana kızmasınlar. 1 aylık yavrulara 20-50 tl isteyenler utansın. :=))

[EDIT]Masturen,2018-03-22 17:07:51[/EDIT]

Beğenenler: [T]83337,eskbxl[/T][T]194839,Furkancngr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]83337,eskbxl[/T][T]194839,Furkancngr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2018 22:52
.[EDIT]DrTurenX,2019-12-16 20:41:42[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2019 20:41
Güncel.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkanickÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2019
İl: Usak
Mesaj: 22
serkanickÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2020 18:37
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217290/030120201801071.jpg[/IMG]

Tropheus yumurtaları mantarlaşmış mı

Beğenenler: [T]201114,DrTuren[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201114,DrTuren[/T]
+1: [T]201114,DrTuren[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2020 18:39
[QUOTE=serkanick][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217290/030120201801071.jpg[/IMG]

Tropheus yumurtaları mantarlaşmış mı[/QUOTE]

Mantarlaşmış gibi duruyor Serkan Bey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkanickÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2019
İl: Usak
Mesaj: 22
serkanickÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2020 18:41
4 gün sonunda kusturdum. Yanlış mı yapmışım. İdeal kusturma günü nedir?

Beğenenler: [T]201114,DrTuren[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201114,DrTuren[/T]
+1: [T]201114,DrTuren[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2020 18:44
[QUOTE=serkanick]4 gün sonunda kusturdum. Yanlış mı yapmışım. İdeal kusturma günü nedir?[/QUOTE]

Ben kusturma yöntemini 7-10 gün arası yapıyordum. Eskiden. Artı 1 hafta gibi kuluçka makinesine koyduğum da yüzüyorlardı. Sonra yavru tankına koyuyordum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir