Tropheus Yeniden...


dwainÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 295
dwainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 12:39

Özgür Bey,

Öncelikle vakit ayırdığınız ve ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Söylediklerinizin birçoğunu yapmaya çalışacağım. Evde benim aslında kovam var. Ama bir tane. İkincisini de mesai çıkışında yetişebilirsem alacağım ve dediklerinizi yapacağım. Ama 65 litrelik mi olur bilmiyorum :) Bir an çok fazla geldi kulağıma... Zaten iki kovayı ayrı ayrı ısıtamam çünkü ısıtıcım yok. Ama bir kovayı ısıtabilirim. Yedek 50watt lık bir ısıtıcım var.
 
Ben söylemeyi unuttum. Suya alıştırma sırasında hava motoru ben de kullandım. Yani o durumda bir fark yok. Ama su ısısı konusu dediğiniz gibi sıkıntı yaratmış olabilir.
 
Bu arada bilgi amaçlı soruyorum. Ben daha önce ikola besledim. Su değişimi yaparken dinlenmiş su kullanmazdım. Haftalık çekim yaptıktan sonra çeşmeden uzattığım hortum ile su doldururdum akvaryuma. Siz bana suyu ısıtıp hava da vermemi istediniz ama bunu özellikle kritik bir durum olma ihtimaline karşı söylediniz değil mi? Yani normal şartlarda ben haftalık su değişimlerini yine çeşmeden su ilave ederek yapabilirim diye düşünüyorum ama teyit edeyim istedim.
 
 


Bir sorum daha olacak. Bekletilmiş su yerine içecek su alsam damacana birkaç tane ve ısıtıp ilave etsem teker teker sorun olur mu? Eve gideceğim saatlerde ilave kova bulamayabilirim de...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SiyaqÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 124
SiyaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 13:30
Şuanda öyle bir masrafa girmeyin. Evdeki kovayla 2 sefer yaparsınız. Suyu ısıtma konusuna gelince sadece kritik bir dönem olduğu için şuan bir dalgalanma olmasın diye tavsiye ettim. Ben de kendi akvaryumlarıma direk çeşmeden koyuyorum. Bunda sorun yok. Ama su ısısı sebebiyle bence balıklar fazlaca sarsılmış. Adapte olmalarına izin vermek lazım. Bunun için de dinlenmiş ve ısısı akvaryumla aynı olan suyla değişimi daha uygun buluyorum. Biraz zahmetli olacak ama F0 larda uyum problemi daha yaygın görünüyor ve 1 sefer bu değişimi yaparsanız faydalı olacaktır gibi geliyor bana. Birde suyunuzda tuz oranının da fazla olduğunu düşünyorum. Bu sebeple suyun normalleşmesi adına 1 kereye mahsus bu şekilde %40 lık bir su değişimi işe yarayacaktır. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dwainÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 295
dwainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 13:49
Tamam Özgür Bey,
 
Elimden geleni yapacağım. Isıtması biraz sorun olacak. O zaman ben önce hemen bir kova suyu hazırlarım havayla birlikte ısıtmaya başlarım. 3 saat geçtikten sonra akvaryumunsuyunu %40 boşaltırım. Bu kovadan suyu ilave etmeye başlarım. Sonra bir kova daha hazırlarım 3 saat sonra onu ilave ederim. Yani suyun tamamen dolması 12 saati geçer. Ya da suların tamamını ısıtmadan da ekleyebilirim. 3 saatte zaten oda sıcaklığına yaklaşmış olur sular. Biraz kalorifer desteği de alırım olmadı.
 
Elektronik termometrem var. Onu kullanarak dikkatli davranmaya çalışırım.
 
Bu arada söylediğiniz ampulü aldım. 2 tane ampulü hangi aşamada ilave edeyim? Siz su değişimini yaptıktan sonra dediniz ama su değişimi uzun sürecek yani tamamen dolması. O yüzden fikir alayım istedim.
 
Son olarak umarım akşam geç olmaz hiçbir şey için. Gündüz çalışıyorum. Şu anda gidip başlayabilmeyi çok isterdim. Ancak sarımsak suyunu anlamadım. Onu biraz açar mısınız? Sarımsağı suda dövüp yem ile karıştırıp 2 günde bir vermemi mi istediniz? Benim elimde iki tane yem var. İkisi de Sera'nın. Birisi granül yem, birisi de pul yem. Hepsi Tropheus için bitkisel. Bunlardan pul olanı kullansam olur mu?
 
 


Bir bilgi daha vereyim. Balıklarım bloat olmuş olabilir. Bu hastalığı araştırıyordum. Şöyle bir belirtiden bahsetti. Yem verirken hepsi hevesliler geliyorlar ama yemi ağızlarına aldıktan sonra geri çıkarıyorlar. Bu belirti benim balıklarımda da vardı. Bu durumda su değişimini hemen yapmam lazım. Bir yandan B vitamini içeren ilaçları da koyacağım. Umarım yararlı olurlar. Bir yazıda flagyl diye bir ilaçtan bahsediliyordu. Sizin bana önerdiğiniz ilaç ile bu ilaç çok mu farklı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SiyaqÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 124
SiyaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 14:00
Öncelikle şunu söyleyeyim. Su değişiminde muhtelif görüşler var. İyi havalandırılan suyun 2 saatte klordan arındığını savunan da var 3 gün durması gerektiğini savunan da. Ama ben riskli gördüğüm durumlarda (Ben çok iyi değilim, bu işte ama 20 yıldır bu işi yapam abimden öğrendiklerimle) 2-3 saat yeterli gelmekte. Bemiks ampulü tüm su değişimi bittikten sonra uygulayınız. Bemiks özellikle sinir sistemi ve derileri için oldukça iyi gelecektir. Sizin için yorucu bir süreç ama inşallah balıklar bu işin üstesinden gelecektir. 

Sarımsak meselesi ise şu. Şuanda 10 balığınız var. 1-2 diş sarımsağı soyup, sarımsak rendesi ile rendeleyin. Daha sonra rendelenmiş sarımsakları bir tül vasıtasıyla (Tülbentten bir parça, ince bayan çorabı gibi) suyunu bir çay tabağına sıkın. yaklaşık olarak 3-5 damla sarımsak suyunuz olacak. Bunu elinizdeki pul yemle karıştırınız. 3-5 dakika iyice yediriniz. ama dikkat edin sarımsağı rendelemeye başladıktan 4-5 dk sonra bu işlemi bitirin. Maksimum 10 dk içerisnde balıklarınıza verin. Bu sayede bağışıklık sistemleri güçlenecek, çiftleşme dürtüleri artacaktır. Renklerine de faydası olacaktır. Ben haftada 2 defa yapıyorum. Yem konusunda 2 çeşit yeminiz var ise muhakkak 3-4 çeşit pul yemle destekleyin. Granül yemi ise haftada 2 den fazla vermemeye dikkat ediniz.

Tecrübem dahilinde bilgilerimi paylaştım. Eksiğim varsa bu forumda çok değerli üstadlar var. Onlardan da bu meseleye el atmalarını rica ediyorum. Bence Kaan Bey bu işe gönül vermiş iyi bir hobici. Onun üzülmesini istemem. Tropheus ustaları eksiklerim veya yanlışlarım varsa düzeltmenizi umut ediyorum. 

Son paragrafı fark etmedim galiba. Bloat için dediğiniz belirtiler yetersiz. Evet yemi alıp tükürürler ama bunun birçok sebebi var. Diyetlerinde olmayan bir yem ise verdiğiniz, yemi kabul etmiyor olabilirler. Flagy için şunu söyleyeyim, bemiks tavsiye ettim ben bemiks bir b vitamini içeriğidir. Tam olarak bir ilaç değildir. Ancak Flagy bir antibiyotiktir ve oldukça etkilidir. Eğer Bloata kesin kanaat getirdiyseniz uygulayabilirsiniz. Ama ben bloat olduklarını düşünmüyorum, şuanda böyle bir uygulama gereksiz olabilir ve hatta zarar verebilir. Eve gidince resimlerini paylaşırsanız daha net fikir sahibi olabiliriz.
Siyaq2015-01-05 14:42:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dwainÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 295
dwainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 15:56
Özgür Bey çok teşekkürler. Akşam son duruma göre haber vereceğim. Dediğiniz gibi resim de paylaşırım daha rahat olur.
 
Anlayış ve desteğiniz için tekrar çok teşekkür ederim.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SiyaqÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 124
SiyaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 20:40
Kaan bey balıkların durumu nasıl iyilerdir inşallah?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dwainÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 295
dwainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 20:53
Özgür Bey merhaba,

Az önce eve geldim. Salonda akvaryum. Işığı yaktım salondaki. Karanlık olduğu için hepsi uyuyordu ama çok şükür 10'u da sapasağlam görünüyorlar. Yüzüyorlar sıkıntı yok gibi görünüyor. 

Birkaç gün daha akvaryumun ışığını açmadan tutayım diyorum.

Şimdi birkaç sorum var:

1. Suda her şey yolunda olabilir mi? Yine de su değişimi gerekir mi? Bir şey olsaydı bugün artık olmaz mıydı ne dersiniz? Cumartesi gününden bugüne 2 gün geçti. 10 tanesi sağlam.

2. Su değişimi için perşembe gününü veya pazar gününü bekliyorum. O gün değişimi yaptıktan sonra sizin söylediğiniz o iki ampulü atayım mı yoksa bugün mesela su bu şekildeyken atmalı mıyım?

3. Benim tankımda hava motoru yok. Koymadım. Filtrenin su üfleyen borusunu biraz suyun üzerine çıkararak suyu filtre ediyorum. Bu şekilde havalanması yeterli mi yoksa illa hava motoru gerekir mi? Tankımın üstü açık. O yüzden suyun yüzeyindeki akım oksijen almasına yeterli olur mu?

Ölü balıkları az önce kovadan çıkardım fotoğraf çekmek için. Cinsiyetlerinin dişi olduğunu düşünüyorum ama sizler daha iyi anlarsınız. Yardımcı olursanız sevinirim.

Bu arada balıkları çıkarırken ağızlarından yoğun bir salya aktı. Bir tanesinden kanlı salya aktı. Bilmiyorum size bir fikir verir mi...

Tekrar çok teşekkürler.







Son bir bilgi: Az önce akvaryuma Sera Flora yem atayım dedim. Hepsi yedi. Çıkarmadılar bu sefer...

Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafasağdıç18Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/05/2009
İl: Bursa
Mesaj: 374
Mustafasağdıç18Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 23:55
Balıklar sanırım akvaryumda diğer balıklar tarafından hırpalanmış görünüyor.Alt resim erkek gibi gözüküyor ama emin olamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SiyaqÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 124
SiyaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2015 08:51
Kusura bakmayın dün akşam cevap yazamadım. Öncelikle suyun en azından %20 değişimi balıklara iyi gelecektir. Hava motoru konusunda dış filtre yüzeyi dalgalandırıyorsa sorun yok. Ama derece 27 olduğu için oksijenin çözünümü fazla olacaktır. Bu sebeple hava motoru koyarsanız faydası olur, koymaz iseniz zararı olmaz diyeyim. Bemiksi istediğiniz an kullanabilirsiniz. Su değişiminden önce de olabilir sonrada. Mühim olan bemiksi attıktan sonraki 12 saat. Bu süre bemiks için yeterli olacaktır kanaatindeyim. Balıklar bir nebze hırpalanmış olabilir ama ben ölümleri daha çok adaptasyona bağlıyorum. Stres sonucu bu kavgalarda tetiklenmiştir muhtemelen. Ama sıcaklık farkının bir saat gibi bir zamanda 8 derece oynaması balıkları olumsuz etkilemiş, bu ikisi de dayanamamış gibi geldi. Yemi yemeleri çok iyi, zaten dediğim gibi bloat olma ihtimalleri zayıf. Ama ilk işiniz 2-3 çeşit daha pul yem edinmeniz olmalı. 
Balıkların cinsiyetine gelince 2. resim de bana erkek gibi geldi. 1-2 gün geçsin adaptasyon bir nebze gerçekleştince hal ve hareketlerinden diğer balıkların durumu hakkında daha net bilgi sahibi olabiliriz. Bu arada bu akşam mümkünse sarımsaklı yem yapın, eğer yapamayacaksanız New Life Spectrumun Thera A+ adlı yemini alıp kullanın. Bu yemde sarımsak özü içermekte. Bağışıklığının gelişimi için önemli. Sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dwainÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 295
dwainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2015 09:08
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler. Ben ne olur ne olmaz hava motoru taktım. Ses yapmıyor. Ama hava kabarcıklarının sesi çok az da olsa geliyor. Akvaryumu muhafaza ettiğimiz yer salon olduğu için ses önemli. Belki biraz hızını yavaşlatırım hava motorlarının çok sesli olursa kabarcıklar.
 
Su değişimi dün akşam yapmadım. Aslında şöyle bir durum da oldu. Sürekli akvaryumun kendi suyundan su alıp kovaya da boşaltmıştım balıkları kurtarabilmek için. Su seviyesi %15 civarı azalmıştı. Dün sabah da temiz su ilave etmiştim. Şimdilik olmadı perşembe veya pazar gününü bekleyeyim diyorum. Hazır balıklar iyi görünüyorken ve alışıyorlarken yeni bir stres daha olmasın. Ama mutlaka yapın derseniz dip çekimiyle bu akşam yapabilirim.
 
Dediğiniz gibi derece farkı ile de olabilir bu hale gelmeleri. Belki biraz acele ettim. Biraz daha sabretmek lazımdı.
 
İkinci balık ile ilk balığın vent bölgeleri aslında aynı. Sadece bir tanesini biraz daha uzaktan çektiğim için daha küçük görünüyor. Bir de ikinci resimdeki balık kuşbakışı fotoğraftan baktığınızda küçük olan. Aldığım kişi erkeklerin büyük balıklar olduğunu söylemişti. O yüzden ona pek erkek olma ihtimalini veremedim. Yine de takip edip bakacağım tabi. Eğer bir tanesi erkekse tankta 1 erkek 9 dişi var demektir. Ama tanka baktığımda sağ ve sol bölgeyi koruyan büyük balık gördüm. Dolayısıyla bu ikisi de dişi olabilir.
 
Söylediğiniz yemi bugün akşam eve giderken alacağım. Sarımsak suyunu da hazırlamaya çalışacağım ayrıca.
 
Bu sabah yine yem vermedim. Akşam vereceğim. Ama yarından itibaren sabah akşam yem vermeye başlayacağım.
 
Işığı da herhalde perşembeden itibaren açmaya başlarım artık. Akvaryumun ışığını henüz hiç açmıyorum.
 
Tekrar bilgi ve yönlendirmeleriniz için çok teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SiyaqÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 124
SiyaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2015 10:14
Tekrar geçmiş olsun Kaan Bey, inşallah başka problem yaşamaz ve üzülmezsiniz. Su değişimi konusunda zaten perşembe veya pazar yapacaksınız istiyorsanız böyle kalsın. Strese girmesinler kısa sürede. Işık konusunda da perşembe fazla olabilir. Yarın da açabilirsiniz en azından 2-3 saat kadar. Ama perşembe açmanızda da problem yok. Bu cinsiyet konusu zaten beni çok yanıltan bir olay. Detaylı bir daha baktım ama net bir karara varamadım. Ama niyeyse hep erkek fikri uyandırdı bende. Bu konudaki acemiliğimden kaynaklı olabilir. Yanlış yönlendirmeyeyim. Emin olmak için zamana ihtiyacınız var eğer usta birinden cevap alamazsak. 
Sağlıklı balıklar dilerim. İnşallah bol yavru alırsınız ve bir nebze olsun kayıplarınızın üzüntüsü hafifler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dwainÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 295
dwainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2015 21:03
Çok teşekkürler Özgür Bey. Bugün geldim aslında bugünden yaktım ışıkları. Artık alışsınlar ortama bu kadar yeter :)

Biraz hala kendi aralarında kavgalar var ama herhalde yeni bir yere gelmiş olmalarıyla alakalı diye düşünüyorum.

Şu anda ufak bir sıkıntım daha var. Su hep puslu. JBL'in attığım tuz kıvamındaki tozundan sonra bu beyazlık hiç geçmedi. Umarım su değişimi yaptıkça düzelir. Çünkü su ilk başta çok berraktı. Şu anda çok berrak değil. Siz suyun berraklığıyla ilgili neler yapıyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SiyaqÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 124
SiyaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2015 09:30
Kaan Bey merhabalar. Kavgalar rutin olarak devam edecek zaten. Bu türlerde yer yer bu tarz itiş kakışlar olur. Daha önce de beslediğiniz için kaygılanmadığınızı tahmin ediyorum. 
Bu arada ben akvaryumuma tuz dahi kullanmıyorum. Sadece ilk kurulumlarda JBL Denitrol kullanıyorum. Onun dışında hiç bir şey kullanmadım desem yeridir. Bu yüzden kullandığınız malzemeyi bilmiyorum. Bu zamana kadar hiç bir akvaryumumda da bulanık su sorunu yaşamadım. Ama sizin yapacağınız en güzel yöntem belli aralıklarla su değişimi olmalıdır. 1 haftadır bulanıklığın geçmemesi ama daha öncesinde bulanıklığın olmaması biraz düşündürdü beni ama dip çekiminden başka bir şey aklıma gelmedi. Bazen bakteri faunası tam oluşmayan akvaryumlarda su tam berrak olmuyor ama dediğiniz kadar pus yaratır mı bu olay açıkçası net bilmiyorum. Bu arada iç filtreniz yoksa, sadece suya bir sirkülasyon getirmesi sebebiyle bir müddet deneyebilirsiniz. Belki sirkülasyon o ilacın içinde bulunan minerallerin yada her neyse suda rahat çözülmesini sağlayabilir. Aklıma gelenler bunlar. Sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkreignÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2012
İl: Izmir
Mesaj: 178
darkreignÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2015 11:15
Benim tecrübelerim sudaki pusluluğun yeni oturmakta olan akvaryumlarda olduğu yönünde. 
Dolayısıyla akvaryumunuzdaki biyolojik döngünün henüz tamamlanmamış olduğunu düşünebiliriz. Balıklarınızı hali hazırda içine attığınız için bu saatten sonra yapılabilecek şey sudaki nitrat ve nitrit seviyesini kontrol altında tutmak için sık su değişimi. Su netleşene kadar (bir hafta kadar) 2 günde bir %25 yeterli olacaktır. Kaya tuzunu çok kullanmayın. Ben en fazla 1-2 ayda bir kullanıyorum. 

Selamlar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir