Tropheuslarda Bloat ve iç parazit


kimyager16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 145
kimyager16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2010 20:00

         STRES YA DA KOTU AKVARYUM KOSULLARI ILE TETIKLENEN PROTOZOA KAYNAKLI BLOAT

Bloat`a aslinda neyin sebep oldugu ve nasil gelistigi cok aciktir. Cok kisa ve basit olarak izah edeyim. Balik herhangi bir sebepten strese girer, strese giren baligin bagisiklik sistemi zayiflar, bagisiklik sistemi zayiflayan baligin, bagirsaklarinda her zaman bulunan protozoalarin sayisinin, bagisiklik sistemi tarafindan hastalik yapacak seviyeye cikmalari engellenemez (balik saglikliyken surekli bir savas vardir). Baligin zayiflamasi sebebiyle protozoalar baligin bagirsaklarinda asiri cogalir ve bagirsak dokusunun bozulmasina tikanmasina sebep olur. Buna istinaden balik diskilayamaz cunku bagirsaklari tikanmistir. Bu donemde yemden kesilir ya da yemi agzina alip tukurur. Hastaligin bir sonraki evresi baligin anusunden ince ipliksi beyaz bir diskinin asili oldugunun gozlemlenmesi ve baligin yeme karsi artik tamamen ilgisi oldugu ve sismeye basladigi donemdir, pullari kabarir gozleri firtlar, bazi durumlarda balik sismeyip asiri kilo kaybedip zayiflayabiliyorda. Sonunda da kaybedilir.

Yani protozoalar her zaman baligin bagirsaklarinda vardir ve `bloat` adi verilen , bu hastalik protozoalardan kaynaklanmaktadir.

Insanlar uzerinde kullanilan bazi ilaclar baliklar uzerinde etkilidir, ancak metronidazole tablet form (flagyl, nidazole piayasadaki ilac formlari) disindaki antibiyotikler vs hayvanlarda kullanilmasi son derece yanlistir. Insanlarda kullanilmak uzere gelistirilen ilaclar once laboratuvarda molekuler boyutta daha sonra kobay farelerinde ve daha sonra primatlar(sempanze vs) uzerinde deneyler yapilarak gelistirilir. Hedeflenen deneyler agirlikli olarak memeliler yani sicak kanli hayvanlar uzerinde ve onlarin immun sistemlerinde denenir. Buna karsilik baliklar soguk kanlidir ve bagisiklik sistemleri vs cok farklidir.

Insanlarda kullanilan ilaclar `etkili` diye hayvanlar uzerinde kullanilmaz, etkisi olsa bile hayvanin baska bir organina buyuk zarari olabilir. Ilaclar canlilarda genelde karaciger ya da bobrekler tarafindan enzimlerle vs parcalanir ve vucuttan atilir, ancak insanlarda bile cogu ilac bu organlari asiri yorar, 5-
10 cm `lik baliklarda bunu dusunmek cok sakincali ve yanlis olur.

Bloat ve bir cok hastaligin belirtileri ilk baslarda birbirine benzeyebilir, cunku baliklar hasta olduklarinde neredeyse hep ayni davranislari gosterir, zayiflama, sisme, saklanma, korkak olma, renklerinin kararmasi ya da acilmasi pek cok hastalikta gorulebilir, bu yuzden, bazen yanlis ilaclar ve tedaviler uygulanir ve baliklar kaybedilince insanlar umitsizlige kapilir. Her seyi yaptim kurtaramadim denir, ancak bu muhtemelen dogru degildir, eger herseyi yaparsaniz ve zamaninda yaparsaniz genelde baliklariniz olmez. Muhtemelen ya gec kalinmistir ya da yanlis seyler yapilmistir.

Bloat tedavisinde metronidazole erken donemde yeme karistirilarak verildiginde cok etkilidir. Bu madde hastaliga karsi, balik henuz yem yerken etkilidir cunku sistemine ancak bu sekilde girebilir. Ancak yemden kesildiyse hic bir yarari yoktur.
Metronidazole (flagyl/nidazole) adli ilacin bir tabletini ezerek bir fincan akvaryum suyu icerisinde yem ile karistirip 15dk bekletin ve bu ilacli yemi baliklariniza verin. Bu ilac agiz yolu ile alindiginda etkilidir, deri ile baliklara nufuz etmez, bu sebepten oturu metronidazole(flagyl/nidazole) adli maddeyi bir suru tableti ezerek akvaryum suyuna karistirmaniz suyunuzu kirletmekten baska bir ise yaramaz. Bunu yaptiginizda yine balik agzina ilactan alirsa sistemine gider %99`u da ziyan ve kirlilik yaratir. Yeme karistirmak akvaryum suyuna karistirmaktan daha etkilidir.

Bloat`in en iyi tedavisi clout ve furan 2 adli ilaclarla dunyada cok uzun suredir yapilmaktadir. Bende ozellikle clout`u 2000 yilindan beri kullanmaktayim. Furan genis spektrumlu bir antibiyotiktir, diger bir cok baliklar icin hazirlanmis antibiyotigin aksine gram pozitif ve gram negatife karsi etkilidir ve bu yuzden etkisi daha yuksek olur. Clout ise cok genis etkili bir ic - dis parazit ilacidir. Hem bloat`a sebep olan protozoalara karsi etkilidir hem de her turlu dis parazite karsi cok etkilidir. Ozellikle kucuk baliklarda teshis zorken ya da butun hastaliklarin belirtileri bir miktar birbirine benzerken clout kullandigimizda hata yapma, yanlis ya da eksik ilac kullanma riskini de ortadan kaldirmis oluyoruz. Ya da bazen bir hastaliga yakalanmis balik, bagisikli sistemi zayifladiginda diger hastaliklara da kolayca yakalanmis oluyor. Clout kullandigimizda ayni anda bu hastaligi da tedavi etmis oldugumuzdan dolayi bu ilac yurt disinda en cok ragbet goren balik ilaci olmaktadir su anda.

Ben bloat yuzunden en son 9 sene once balik kaybettim. Elimde; gerekli olan ilaclar; her zaman hazir bulunur ve baliklarimi her an gozlemlerim, en ufak bir belirti sezdigimde onleme tedavisi uygularim bu sayede bloat`a balik kaybetmiyorum.
Bir suredir bu konuyu arastiriyorum. Bazi yerli ve yabanci forumlarda bircok arkadasimiz baliklarinin kilo kaybettiginden, ne kadar yem yerlerse yesinler kilo kaybettiginden bahsetmekte. Ilginc olan sey, baliklarin son derece istahli olmalari, diskilarinda bir problem olmamasi, kilo kaybi disinda hicbir sikayetin olmamasi, baliklarin olmeleri.

Yabanci forumlarda bu konuda yaptigim arastirmalarda benzer durumlarin neden gerceklestigi ve aciklamasini ve tedavisini buldum.

Baliklarin kilo kaybetmesi, iyice zayiflamalari ve en sonunda karinlarinin tamamen ice cekilmesi ve olmelerinin sebebi bagirsaklarina yerlesen kurtlar. Baliklar ne kadar yem yerse yesin beslenen kurtlar oluyor ve kurtlar guclenirken baliklar zayiflamaya devam ediyor ve uzun vadede balik oluyor.

Praziquantel adli bir madde bu kurtlarin tedavisinde kullaniliyor. Propblem bu maddenin cozulmesi ph`in 7den buyuk , gh`in 6`dan buyuk oldugu sularda cok zor o yuzden nasil kullanildigi konusunda tam fikir sahibi olamadim. Amazon / diskus akvaryumlarinda ph dusuk oldugu icin kullanmak kolay ama bizim ph`in8 ve ustu oldugu tropheus akvaryumlarimizda saf olanini kullanmamiz ve etki etmesi mumkun degil.

Ne yazik ki flagyl / clout / furan 2 gibi bloat / protozoa / ic ve dis parazitlerin tedavisinde kullandigimiz ilaclarin baliklarin bagirsaklarinda yasayan ve buyuk prazitlerin tedavisinde tkili olmasi soz konusu olmadigi soyleniyor yabanci forumlarda.

Jungle Laboratories Parasite Clear Tank Buddies adli ve icinde `Praziquantel` maddesi iceren bir ilac kullandiklarini yazmislar
.
                 KILO KAYBI VE KURTCUK TEDAVISI ILE ILGILI SON BILGI
Evet bu konu ile ilgili gelen son bilgileri ekliyorum.

Bloat disindaki en buyuk sorunlardan birnin cozumunu de bu sayede bulmus oluyoruz arkadaslar herkese gecmis olsun.

Jungle Laboratories Parasite Clear Tank Buddies adli ilaci bircok suphelendigim durumda ozellikle yeni edindigim f0 baliklarda onleme tedavisi olarak kullandim ve kullaniyorum, ic parazitler bloat`a sebep olan tur disinda kurtcuklar yuzunden zayiflamaya neden olan turleride var. Eger bloat degilse zaten hemen anlasiliyor baligin yem yemesi duzgun, diskisinda problem olmadigi icin.
Uyguladigim tedavi sekli 5 hafta boyunca. 1. hafta 2 gun , 2. 3. 4. 5. haftalarda birer gun olmak uzere 40litreye 1 tablet ilac eklenmesi ve her hafta tedavi oncesi %50 su degisikligi yapilmasi ile bu sorunu balik kaybetmeden cozdum.

---------------------------

Baliklarda kurtcuk bana gore hep var, ve her akvaryumda heran vardir. BAzi baliklar digerlerine gorehep daha zayiftir, aslinda bunun sebebi yeterince yem yiyememekten cok, eger siz gerektigi kadar yemliyorsaniz ve baliklarinizi gozlemliyorsaniz, bagirsaklarindaki kurtcuklardir. Clout, furan 2, metro bloat dahil neredeyse butun hastaliklara iyi geldigi halde kurtcuk sorunun icin Jungle Laboratories Parasite Clear tek edtkili olan ilac. 6 aydir bu ilaci butun kolonilerimde kullaniyorum. Baliklarimdan aldigim yavru sayisi artti ve uzun sure az yemek yiyen annelerin bazilari oluyordu, bu ilac sayesinde hem aldigim yavru verimi artti hemde annelerin olmeleri durdu. Cunku bagirsaklarinda kurt olan bir anne zaten az beslendigi icin birde yedikleri kurtlara yaradigindan gidasizliktan bitap dusup oluyorlardi ya da gida eksikliginden yumurtalarin yarisini icgudusel olarak yiyorlardi. KEsinlikle kullanmanizi tavsiye ederim.

-----------------------------

MErhaba, ben Jungle Laboratories Parasite Clear Tank Buddies adli ilaci kullanmadim ancak icindeki etken madde olan `Praziquantel` burada Avustralyada eczanede satilan ilaclari kullandim. (Droncit, Drontal, by Bayer, also Dacymor buy Aquarium Munster and and heaps of other brand available)
!00litre akvaryum suyuna bu ilaclardan birini 250mg. hesabi ile kullandim. Tedavi 3 gun oyunca bu hesap ile yapiliyor. 3 gun sonunda %50 su degisikligi yapip. toplam 3 hafta boyunca devam ediyor. # hafta sonunda zayif olan baliklarin toparladigi ve renklerine formlarina kavustuklarini gorebiliyorsunuz.

Eger yeme karistirmak istersenizde; 250mg ilaci 100gram yeme karistirip 7 gun boyunca bu ilacli yemi kullanabilirsiniz.


DIKKAT: Prazilquantel + Formalin ayni ilacta birlikte kullanilirsa formalin maddesi icerdigi icin baliklar icin zehirli olur.
 Arkadaşlar makale tamamıyla alıntıdır.İlgilenip konuyu araştıran arkadaşın emeğine sağlık.

Beğenenler: [T]87370,skywarrior76[/T][T]82516,tusege[/T][T]55643,gamarcoba[/T][T]54657,chrish55[/T][T]87467,roccoaro[/T][T]88507,orcrist[/T][T]73595,07Cichlid[/T][T]68478,38kemal38[/T][T]27735,realonebrs[/T][T]93913,koray48[/T][T]76490,redstar[/T][T]61583,ŞamilÇoLak[/T][T]102662,ozi39[/T][T]79772,demirtaş_38[/T][T]100985,copcik[/T][T]82101,KILIÇ[/T][T]90175,sprwon[/T][T]108575,Olcayiptes[/T][T]108755,Atahan[/T][T]33961,mecomeco[/T][T]85383,kwinston[/T][T]57320,Eksper[/T][T]96250,aydemir16[/T][T]120835,ww4321[/T][T]147018,sagtekin[/T][T]134931,omerforever[/T][T]173877,uGurkOca[/T][T]113928,ysn1678[/T][T]69984,kribensis7[/T]
Teşekkür Edenler: [T]113928,ysn1678[/T][T]191117,1010[/T]
+1: [T]113928,ysn1678[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 11:38
Güzel bir yazı,faydalı elinize emeğinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

REİS2424Çevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 80
REİS2424Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2010 01:14
İğnelensin başlığa bence bu konu çok yararlı bilgiler var teşekkürler arkadaşım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HB.TELLİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2008
İl: Afyon
Mesaj: 1670
HB.TELLİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2010 03:01
       Ferhat Bey iç ve dış parazitlerin tdavisinde çok açıklaklayıcı bilgiler verdiğiniz için teşekkürler.Flagyl tableti bende bahsettiğiniz gibi balıkların yemlerine karıştırmak yerine tanka direkt eklemiş ve hiç bir fayda elde edememiştim.Sadece tankın içi bembeyaz olmuştu.Falgyl tableti nasıl kullanacağımı artık biliyorum.Tüm arkadaşlara sağlıklı balıklar diliyorum.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YahyaBarbarosÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 357
YahyaBarbarosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 21:43
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim,yanlız Jungle Laboratories Parasite Clear adlı ilacı nasıl bulacağız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetGÜVENÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2006
İl: Antalya
Mesaj: 301
AhmetGÜVENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 22:49
Çok faydalı olmuş gerçekten.Elinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

realonebrsÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2007
İl: Bursa
Mesaj: 27
realonebrsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 23:00
Başarılı bir yazı emeğine sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YahyaBarbarosÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 357
YahyaBarbarosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 17:48
Bu clout tebleti cıkaranın işi rast gitsinBig%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bar0nÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1882
bar0nÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 17:54
Jungle Laboratories Parasite Clear << Sipariş vereceğim ebay da filan buldum belki bigün lağzım olur. Bayağı araştırdım gerçekten kimse bu ilacı kullandım balıgım genede öldü dememiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YahyaBarbarosÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 357
YahyaBarbarosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 17:57
Bizede yollada bizde kullanalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kimyager16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 145
kimyager16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 22:13
[QUOTE=bar0n]Jungle Laboratories Parasite Clear << Sipariş vereceğim ebay da filan buldum belki bigün lağzım olur. Bayağı araştırdım gerçekten kimse bu ilacı kullandım balıgım genede öldü dememiş. [/QUOTE]

Mustafa bey ilacın maliyeti hakkında bilgi verebilirmisiniz yada gerekli linki paylaşırsanız bizde inceleme imkanı buluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YahyaBarbarosÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 357
YahyaBarbarosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 23:54
Arkadaşlar bende bu ilacı araştırdım 100 tablet şeklinde ebay da var ama alamıyoruz cünkü ilacın satıcısı ebayla anlaşmalı deilmiş gerci anlaşmalı olanda deniz aşımı ülkelere yollamıyolar.ilacın fiyatı 45 50 dolar.8 tabletliği var oda benim işimi görmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kimyager16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 145
kimyager16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2011 11:25
Yurtdışına gidip gelen arkadaşlar bu ilacı temin edip gelirlerse elinde fazla olan kısmını bizlerle paylaşabilirler.Bu durumda da piyasada az bulunacağından satış fiyatı yüksek olacaktır.Belkide zamanla Clout tablet gibi birçok kişinin artık kolaylıkla temin etmesi sonucu bizlerde bu ilacı çok rahat edinebiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bar0nÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1882
bar0nÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2011 13:31


http://www.amazon.com/PARASITE-CLEAR-BUDDY-TABLETS-100TAB/dp/B00026Z4GM/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=hpc&qid=1293539387&sr=8-2
Adres burası arkadaşlar 100 Tableti. Fiyat Çok güzel.


Fiyatı : $27.98 Dolar ayrıca 6,90 Dolarda Kargo ücreti ama 3-5 hafta sürebiliyormuş. bar0n2011-01-07 13:31:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir