Tropheuslarda F0/F1 Çılgınlığı Tartışılabilirmi?


blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 13:51
İlanlara bakıyorum çoğu başlık F0/F1 le başlıyor. Senelerdir hiç yavru alınıp kuşak atlanmıyormu anlamadım gitti. X Y Akvaryumunun şu ithalatı bu ihtalatı falan deniyor ancak ne kadar gerçek bilmiyorum.
 
Akvaryumcularda satılan balıklar hep ithal mi? Bu adamlar Türkiyedeki üreticilerden balık almıyorlarmı? Veya yurtdışından alınsa bile (özellikle afrika harici ülkelerden) o adamlara gölden geliyor sonrasında Türkiyeyemi geliyor. Doğruda olabilir ancak buna ben pek itibar etmiyorum. Yurtdışındaki üreticlirden balık geliyor olamazmı? Bunlarıda F0 ayağına yüksek fiyatla alıyor olmayalım. (Yurtdışındaki fiyatlara bakmak lazım aslında)
 
Ticari kaygı namına hobiciliği öldüren arkadaşlar çoğaldı iyice. Para etmiyor diye canlı doğuranları küsümseyen insanlara rastlar olduk. Tropheus türleri para edebilir ancak arz-talep meselesi bu. İnanın sıradan lebistes dediğimiz lebistesler 1-2 tl yerine 50-60 tl yapsa herkes bu türü beslemeye başlayacak ve balık değerini bulacak.
 
Forumdaki arkadaşların senelerdir sattıkları balıklar ne oldu? Ölüyorlarmı kuşak atlayınca. Sağlıklı ve renklerinden vs.. güzel görünen balık olmazmı? F0 olunca farklı bir görüntüdemi oluyor?
Ve şunu gerçek anlamda soruyorum F0 balığın akvaryum ortamına bu kadar çabuk ayak uyduracağı bir gerçekmidir?
 
Yönetimin bu konuya bi çözüm bulması imkansız gibi ancak bir çözümü olsa çok iyi olurdu?
 
Tartışma birbirimizi kırmadan yapılabilirse çok iyi olur. Kişileştirme yapmaz isek bir sorun çıkmayacağını düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GknbjkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2013
İl: Mugla
Mesaj: 710
GknbjkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 14:01
Merhaba;

Benimde ikolalarım var,hatta yarın da chipimbi alacağım hobici bir abimizden,fakat F0 balığı tercih etmiyorum,F0 ın doğal şartlarından alınıp direk akvaryuma bırakılması hem içime sinmiyor,hemde maddi olarak ülkemiz şartlarını gözlemlediğimde çok yük oluşturmaya karşıyım.İkolalarımı malawi ile takas yoluyla almıştım,şimdide bütçeme uygun ve verdiğim para yüksek bir meblağ olmayacağı için vicdanen rahatsız olmayacağım ve bu yüzden chipimbi alıyorum, F kaç olduğunu sormadım bile:)sormayacağımda,bir canlıyı bu şekilde sınıflandırmayı sevmiyorum açıkçası,Ancak F0 ın satışı vb. konusunda sizinle hemen hemen aynı şeyleri düşünüyorum.

Ben her defasında dile getirdiğim gibi,bu türün de akvaryumlarda rahatça hepimiz tarafından beslenebileceği günlerin yaklaşmakta olduğunu düşünüyorum.En azından bunu hobiciler olarak el birliğiyle sağlamamız gerekiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mjcanerÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 101
mjcanerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 14:06
Açıkçası bende merak ediyorum, gölden alınan balık o kadar yolu sağlıklı bir şekilde geliyor, burada 300 lt'lik akvaryumlarda yaşamaya başlıyor. İşin iç yüzü, taşıma şartlarını bilmediğim için soru işaretleri oluyor.  Belki  f0 balıkla yavruları arasındaki farkı anlayamadığım için; f0 balığa o kadar para vermek bana pek mantıklı gelmiyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ttolayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2013
İl: Adana
Mesaj: 1032
ttolayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 14:06
     Ben Troplarımı alırken sormadım bile F kaçtır bu arkadaş diye, bence de çok gerçekçi değil. Herkes elde bir sertifikayla balık satıyor da ben bu gün ortalamanın üstünde bir yazıcıyla en ala sertifikayı basabilirim. Tanganyikada yakalanıp direk gelen balıklara F0 diyoruz, ancak bu balıklar önce uğradığı durak neresiyse var sayalım Almanya olsun, orada ki hobici ya da tüccar da F0 a zaaflıysa niçin bize gelecek olan F0 lar F2 olmasın?
     Tüm bu komplo teorilerinin dışında, benim balıklarının F0 olduğuna kesin inanan arkadaşlarımdan duyduğum iki şikayeti aktarmak isterim:

     1; F0 baskın erkek bazen akvaryumun tamamını sahiplenip tüm erkekleri pataklayabiliyor ya da kendisi, 100 cm de sefa sürerken 15 balığı 20 cm'e hapsedebiliyor.
     2; Meşhur bloat illetine karşı F değeri ne kadar düşerse zaaf o kadar artıyor.
Benim duboisilerim F kaç hiç bir fikrim yok. Hobiye direk tropheusla girdim. Bir sürü hata yapmışım sonradan öğrendim, bloat = 0. Stresten ölüm = 0. Beyaz benek = 0.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2013 22:24
Olayın farklı bir boyutu da var. Az önce gördüm ve üzüldüm gerçekten. Dolandırıcılar F0 ayağına/değerli balık ayağına dolandırıcılığa başlamış. Parayı aktaran kaptırıyormuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yücel472Çevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 24
yücel472Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 16:38
Merhaba arkadaşlar muhabbetiniz bol olsun öncelikle f0, f1, f2 f3 diye balık furyaları ayrılmaz. gölden çıkarılan balıklar f0 f0ın yavruları f1dir. f1den alınan yavrular ise f1 yavruları diye devam eder. ama f2 diye ayrılmaz bildiğim kadarıyla. ayrıca gökhan abime f0 bakılmayacağı hakkında katılıyorum f0 çok zor bakılan bir balık furyasıdır f1ler akvaryumda doğup büyüdüğü için tercihim f1 alınmasıdır. ve mesela afrikadan tanganyikadan çıkarılan balık almanyaya götürülüp ardından büyük havuzlarda üretilip damızlık haline getirilip f0 diye Türkiye'ye gelen bir çok tropheus türü vardır ve bende ucuz balık bakmam. pahalı balık bakarım diyenlerdenim. neden derseniz. benim kurucağım akvaryum alacağım balıklardan pahalı olursa mesela lepistes. lepisteslerim öldüğünde. atıorum 10 adet var 20 lira. 2 liradan öldüklerinde balıklara değil o kadar motor akvaryum ısıtıcı aldım onlara üzülürüm baya para verdim diye. ve hevesim kalmaz satarım. ama tropheus türü bir balık bakıyorsam ve akvaryumdan kat kat fazla değerdeyse balıklarım. benim için çok değerlidir manevi olarak çünkü ileride 20-30 tane yavrudan sonra akvaryumun parasını çıkartıcaklar bundan sonra ki yavru furyasında ise hobi olarak devam ettiririm. akvaryumunuz almıyorsa ise ürettiğinizde elinizdeki yavruları mecburen satmak zorunda kalırsınız balıklarınızın rahatlığı için ön yargılı olmanın gerekmediğini düşünüyorum... bendede 10 adet ikola var 390 litre akvaryumum. balıklarım damızlık altı 10 adet daha almak istiyorum şimdi bu balıklardan damızlık haline geldiklerinde en az 200 yavru alırım 200 adet yavruya böyle bir akvaryumda en fazla 3 ay bakarım belki o kadar bile değil daha sonra elimden çıkarmak zorunda kalırım ve gidipte kuzenime yiğenime vs vs. tanıdığıma vermem balıklarımı. çünkü bakamazlar hiç bir bilgileri yoktur ben tropheusa başlamadan önce 6 ay araştırma yapıp başladım. biri bana gelse işte sende balık varmış akvaryumunda fazlaymış sarı siyah renkteymiş dese vallahi vermem. ama tanımadığım biri gelse f1 ikola kaiser yavrusu varmış sende dese 50 tanesini 200 liraya veririm valla asıl hobicilik budur bana göre

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir