TROPHEUS'TA KARANTİNA UYGULAMASI


farabundoÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2005
İl: Ankara
Mesaj: 360
farabundoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 12:58
 
TROPHEUS'TA KARANTİNA UYGULAMASI
 
Eğer tropheus beslenicek ise akvaryum sıfırdan kurulması gerekir nedeni ise daha önceden protein ağırlıklı beslenen balıkların olduğu  bir tanka tropheus atarsanız kesinlikle balığınız hasta olur  veya daha önce beslediğiniz balıkta bulunan ajanlar tropheus’a geçer balığın hasta olmasına sebep olur. Sıfırdan kurulum en iyisidir bütün malzemeler,akvaryum, kumu mutlaka ya yeniden yıkanır veya yeni kum alınır.

 

F0 balık alırsanız  karantina tankına alın gölden çıktığı  ve o kadar yol yaptığı için balıkta zaten iç ve  dış parazit vardır dışarıdan bakıldığında balıkta bir hastalık gözükmese de su değerleriniz bozulduğu anda balık hasta olur.Siz nasıl başka bir ülkeye giderken bir sürü aşı yaptıryorsanız ve yinede gittiğinizde ishal başta olmak üzere bir çok  hastalıklara bağışıklık kazanana kadar rahatsızlanıyorsanız, hayvanlarda bu şekilde.

 

Karantina tankında yapılacak ilaçlamalar;

 

İşin ehli iseniz kendiniz yapın yada akvaryumcudan rica edin karantina kısmını akvaryumcu yapsın.

 

Karantina kısmı ;

 

Balıkların cama cam tanka alındığını iyi havalandırılmış ve su değerleri yakalanmış olduğunu varsayıyorum,

 

1.Kısım

 

Balıklarda iç parazit ve dış parazit  bu seviyede hat safadadır. Cichled salt ve buffer koyup su değerlerinizi göle uyarlayın birazda kaya tuzu ve malahit yeşili koyabilirsiniz. Balıkların 1-2 haftadır aç olduğunu ve yol yorgunu olduğunu unutmayın. Bu canlılar sonuçta 1.sınıf bir yolculuk yapmıyorlar ufacık poşetler içinde geliyorlar en önemli şey burada yem yedirmeye alıştırmaktır, sevecekleri yemleri verin ve iyi yem almaya başladıkları gözlemledikten sonra. 1 ay boyunca iyi yem yediğini ve balıkların  yüzgeç, kuyruk yaralanmaları geçtiği balık form tuttuktan sonra dış parazit ile mücadele evresi geldi demektir.

 

2. Kısım

 

Bunun için potasyum permanganat (Permasol) idealdir, 100lt yarım tablet ertesi gün %50 su değişimi ile uygulanır. Permasol kullanımı bir çok dış paraziti yok etmede işe yarar ama bazı solungaç parazitleriyle mücadelede işe yaramaz. Bunun için paraziquantel ilave ederim.Piyasada içinde paraziquantel ihtiva eden bir çok ilaç mevcuttur. 3 gün bu ilaç kullanılıp yoğun su değişimi ile akvaryumdan uzaklaştırılır.

 

3.Kısım

 

İç parazit ile mücadele ;

Bu noktaya gelen balık düzenli yem yeme alışmış doğal güzelliklerini kazanmıştır.Gözleri parlak derileri düzgündür. İç parazitle mücadele için eczaneden Metronidazol alınabilir veya akvaryumculardan iç parazit için kullanılan ilaçlarda uygundur. Bu işlemler yapılırken bol su değişimi yapılması ve su değerleri yakalanması gerekir.İç parazit ile mücadelede bittikten sonra elinizde %90 iç ve dış parazitten temizlenmiş balıklar olur.Artık güvenle ana tankınıza balıklar yerleştirilebilir.

 

Karantina uygulanmış veteriner kaşesi olan balıkları alın, bu karantina süresi bir çok hayvanda ithalat yapılırken zaten devlet kanalıyla uygulanıyor  ama karantina uygulanmadığına inanıyorsanız mutlaka ve mutlaka bu işlemleri ana tanka almadan önce yapmanızı tavsiye ederim, dediğim gibi balık F0 ise mutlaka karantina şarttır.Yoksa siz hobiciler üzülürsünüz. Eğer yeterli bilgi birikminiz yoksa yukardaki uygulamaları denemeyin F0 balık almak yerine Tr'deki balıkları alın.

 
farabundo2010-03-05 09:06:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mobulaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 16
mobulaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2013 18:36
Ben direkt akvaryumun içine atıyorum valla, kuzen. Bülent ÖNER2013-06-06 20:00:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir