Tropikal Akvaryum Yapımı


mhmtvrlkÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2013
İl: Adana
Mesaj: 2
mhmtvrlkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 10:23
   
   Hayırlı günler dilerim.
   
   Siteniz ile yeni tanıştım.Eskiden de akvaryum yapmayı çok istiyordum.Yalnız bir türlü başlayamadım.Sitenize gire çıka beni tetikledi.Şimdi çok yapmak istiyorum.Sizler genelde yeni başlayanlar için küçük akvaryumla başlayın dersiniz.Ama ben çok değişim yapmak istemiyorum.Bir tane yapıp onunla ilgilenmek istiyorum.
  
   Ayrıca maddi olarak bu işin çok da ayıracak param yok.Ama ben akvaryumun mekanik aksamı hariç kendim yapmak istiyorum.Düşündüğüm akvaryumum boyutu 120*60*60.Tropikal bir akvaryum olmasını istediğim için tabi ki bir çok sürü balığı,yaşayabilecekler ise bir kaç omurgasız ve yine tabi ki bitkiler.

   Ben dediğim gibi yeni olduğum için iç aksam noktasında peki bilgim yok.Yani şunu demek istiyorum iç filtre,dış filtre,co2 vb... Dediğim gibi maddi durumu da göz önüne alacak olursak iç filtre olmasını isterim.Şimdi sözü çok uzattım size sormak istediklerim şunlar 
  1. Boyutunu verdiğim tropikal akvaryum için iç aksam noktasında görüşünüz nedir? Akvaryumu yapmadan önce hatırlatmak istediğiniz şeyler var mı? (Delik vs...)
  2. CO 2 olayını hiç anlamadım ? Bu konu hakkında ne yapmam gerekir.
  3. Akvaryum kurulurken olmaz sa olmazlar nelerdir?
  4. Özellikle ilk etapta nelere dikkat etmem gerekir ?
  5. Arka plan bu youtube de izlediklerimiz gibi yapmayı düşünüyorum ne dersiniz ?
  6. Bitki ve balık seçimlerinde daha çok neye dikkat etmeliyim ?
   
   Sizleri yormak istemem ama aklıma takılanları sormak istedim. ?


   Hayırlı günler dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhan01Çevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2013
İl: Adana
Mesaj: 254
oguzhan01Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 12:36
mehmet bey merhaba yaklaşık 400 litre bir akvaryum olacak o akvaryuma dış fitre koymazsanız çok kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz suyunuz çabuk kirlenecektir devir daimi azalacaktır sudaki nitrat zamanla artacaktır dış filtre bunları ve daha çoğunun önüne geçer sudan tasarruf ettirir ben life tech 838 kullanıyorum 1200l/h sizde yine life tech 839 kullanın yeterli diye düşünüyorum o da 1500 l/h 5 sepetli bir filtredir fiyatı da piyasaya göre çok çok uygundur garantisi yok ama adana da parçalarını rahatlıkla bulabilirsiniz http://www.sanalpazar.com/Life-Tech-839-Dis-Filtre-Full-Faturali__isp8419734
bu sitede fiyatı gayet iyi bende bu siteden aldım filtremi güvenle alış veriş yapılabilir. bende bir adanalı olarak pet shoplara sordum benim aldığım filtreyi 100 tl ile 120 tl arasında fiyatlar aldım ama ben bu siteden 76 tl ye aldım yine size önerdiğim filtre de bu site de ucuz. tabi dış filtre ile bir de ucuz bir iç filtre yada sirkülasyon motoru almanızda fayda var malüm haciminiz büyük. you tube den gördüğünüz fonlar 3d arka fonlar sanırım strafor ve köpük yardımıyla şekil verilip akvaryumun arka kısmına yapıştırılıyor güzel bir fikir yalnız zahmetli iyice araştırın derim yapacaksanız da akvaryumunuzu kurmadan ilk onu yapın hazır içi boşken . akvaryumu kurarken önce suyu değil kumu ilave edin derim sonra suyu ilave edin dış filtrenizi takıp bana göre en az 3 gün boş bir şekilde çalıştırın su düzenleyiciler de kullanmakta fayda var. bitki konusunda benim de pek bilgim yok yeni başladım bitki bakımına ama denemeden öğrenilmez diye düşünüyorum yeterli bilgi edindikten sonra deneyip bilgilerin doğruluğunu kesinleştirmek lazım. herhangi bir araç gereçin eksik olmamasına dikkat edin mesela balıkları alıp geldiniz ama kepçeniz de olsun bitkileri aldınız akvaryumda kumunuz olsun filtreyi aldınız geldiniz priz fiş vs. hepsi olsun çünkü iç filtre dış fitre akvaryumun lambası hava motoru 4 adet fiş yapar aynı anda çalışmalaı gerekiyor hepsinin de kışında ısıtıcı takacaksınız en az  5 prizli bir tesisat lazım bunları göz önün de bulundurun oturup bir plan yapın sonra yola çıkın bunlar benim nacizane fikirlerim umarım işinize yarar
saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 12:39
Mehmet bey merhaba,

Foruma hoş gelmişsiniz.

Şimdi öncelikle şunu belirteyim. Bu işe sıfırdan başlayacak biri için yazdıklarınızın bir çoğunu yapmak neredeyse imkansız.
Belirttiğiniz ölçülerde bir akvaryumu tek başınıza yapamazsınız eğer camcı değilseniz :)
Ne miktarda silikon kullanmalısınız, nelere dikkat etmelisiniz bunu bilemezsiniz. bir de belirttiğiniz ölçülerdeki tank için kullanmanız gereken cam kalınlığını da düşündüğümüzde onların ağırlığını da göz önüne aldığımızda bu ş cidden zor.
Öte yandan arka plana neler yapacağınız sizin bileceğiniz iş. İsterseniz taşlarla dekore edersiniz, isterseniz strafordan şekiller yapıp üzerini kalekimle kaplayabilirsiniz. ya da akvaryumun dışından resim ya da fon koyabilirsiniz.

Bence siz önce şunu yapın.
1. Tankınızın genel görünümünü kara kalem bir kağıda çizin. Akvaryumunuzda neler olmasını istiyorsanız onları bir listeleyin. (ısıtıcı, filtre, havalandırma, v.b dışında)
2. Kullanacağınız dekor için, kum , taş, ağaç kökü gibi aksesuarları belirleyin.
3. Biotop (aynı yörenin canlılarının bir arada olduğu , bir habitatı simule eden tanklar) tarzı bir akvaryum yapacaksanız o bölgenin bitkilerini araştırın ve hangi bitkileri nerelere joymayı düşünüyorsunuz kağıt üzerinde bir planını yapın.
4. Bazı bitkiler pek CO2, sıvı gübre felan  gerektirmez, bu bitkilerin hangileri olduğunu öğrenin ona göre tercihler yapın.
5. Yukarıda da yazdığım gibi Biotop tarzı bir şey yapacaksanız, aynı yörenin sürü balıklarını araştırın. Amerikan Tetraları, coryler, vatoslar , cüce amerikan chiclidleri gibi türler hep amazon nehri havzasından gelmektedir. Onları bir araya getirebilirsiniz mesela.


Daha yazılacak çok sey var da benim yazacak halim ve vaktim yok :) Forumu iyice araştırın derim ben . Herşeyi kafanızda oturtmadan sakın akvaryumu kurmayın, işi aceleye getirmeyin sonra insan çok pişman oluyor :)

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

G@nd@lfÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Artvin
Mesaj: 288
G@nd@lfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 19:17
60 cm. yukseklik bitkili akvaryum için çok fazla bir yukseklik maksimum 50cm öneriliyor iyi bir ışıklandırma ile beraber.Bunu bir duşunun derim.Bnece bu tank  low tech mi yoksa high tech mi olacak ona karar vermelisiniz bence.Eğer high tech istiyorsanız co2 sistemi ve bitki gubreleri ve iyi bir ışıklnadırma girecek devreye. low tech te bunlara gerek yok cunku low tech tanklarda kolay yetiştirilebilen ve duşuk co2 ışık gubre isteği olan bitkiler tercih ediliyor. Ohacimde bir akvaryum dış filtresiz olamaz denge ya kurulamaz yada hemen bozulur. Azot dongusu için dış filtre yada sump şart o hacimde tanka.Bitkiler için olan kumları ve bitkileride kararlaştırırsanız geriye canlı seçimi kalır. Karma bir amerikan biyotopu yada karma canlı doğuran tankı olabilir bunlarda bitkili olması gereken turler cunku. Taban içinde cöpçuler ve cuce vatozlar salyongazlar ile akvaryumu renklendirebilirsiniz.
Ama önce tank içinde amonyak-nitrit-nitrat döngusunun ve dengesinin kurulması lazım. Tabiki beslenecek turlere gore Ph Kh Gh değerleride önemli. Amerikanlar duşuk Ph severken canlı doğuranların çoğu yuksek ph istiyor.Ama çoğu zaman 6,8 gibi Ph değerleri her iki gruptan balıklar beslenmesine yetebiliyor, tabi dengenin sabit kalması şartı ile.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir