Tubifex Ve Karides


Meiyo26Çevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 124
Meiyo26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2020 22:19
Arkadaşlar 30 litre karides akvaryumum var.En son dün endler vardı bugün balıkları çıkarttım.Sadece karideslerim kaldı ama tabanda tubifexler gördüm.Dün petri kabına koyup vermeme rağmen tubifexler nasıl kuma girmişler bilmiyorum.

Asıl sorum tubifexler kendi kendine ölür mü ve karideslere zararı olur mu?
Karideslere zararı olucaksa karidesleri başka akvaryuma taşıyıp 1 çift beta atıcam [:)))]

İlginiz ve alakanıza teşekkürler[:nazar:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ecomodÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2009
İl: Bitlis
Mesaj: 8
ecomodÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2021 23:55
[B]Özetle: Faydası olur, zararı olmaz, tabii parazitli değillerse.[/B]

Tubifexleri toprak solucanlarının tatlısu versiyonu olarak görebilirsiniz. Karidesler gibi leşçil (detritivore) oldukları için zemin malzemesinin içindeki ve yüzeyindeki organik atıklarla beslenirler. Dışkı içinde kalmış organik maddeler ve yem atıklarının yanısıra suda çözünmüş besin atıklarını da yerler. Dolayısıyla, temizlik yaparken kumunuzun karışmasına/havalanmasına da yardımcı olurlar. Üstüne üstlük, balıklarınız yediğinde, atık maddeleri kaliteli yem olarak balıklarınıza vermiş olursunuz.

Tubifexlerle ilgini sorun, parazit taşımalarıdır. Bunun sebebi konak tür olmaları değil, temin edildikleri yerdir. Genellikle doğadan toplanıp satılırlar, çünkü insana yakın bazı habitatlarda bolca üreyip kolay toplanabilirken, temiz bir şekilde üretimi görece zahmetlidir.
Çamurlu ve bol organik maddeli sığ sularda hızla ürerler. Tahmin edin böyle habitatlar, insanlara yankın nerede var. Bildiniz[:iyi:], kanalizasyonların derelere karıştığı bölgeler bunlar için ideal üreme bölgesidir. Buradan toplanan tubifexleri uygun bir şekilde akar suda bekletip bağırsaklarını temizledikten sonra bile dezenfekte etmek gerekir.

Eğer sizin tubifexleriniz hali hazırda temizlenmişse, tek zararı, yüzeydeki yemler mikro yemler için yavru karideslerinizle rekabet etmek olabilir. Karides yavrularının daha hareketli olduğunu düşünecek olursanız, bu da sorun olmayacaktır.

Ben olsam, tubifexleri de düşünerek biraz bol dip yemi atıp, üreyen tubifexleri balıklarıma yem olarak verirdim.[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mburakagÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2021
İl: Izmir
Mesaj: 329
mburakagÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2021 12:51
Tubifex denilen canlı, hem hayvanlara hemde insanlara zararlı bir bakteri taşıyormuş. Hiç kullanmadım ama kullanan bir kişi öyle dedi. Ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemiyorum ama.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Can BirÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 115
Can BirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2021 13:25
[QUOTE=mburakag]Tubifex denilen canlı, hem hayvanlara hemde insanlara zararlı bir bakteri taşıyormuş. Hiç kullanmadım ama kullanan bir kişi öyle dedi. Ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemiyorum ama.[/QUOTE]
Hepatit taşıyabiliyor insana

Beğenenler: [T]230170,mburakag[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir