Tüm Balıklarımı Kaybettim...


E.ÖzdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Izmir
Mesaj: 134
E.ÖzdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 23:22
Fotoğraf:







Canlıdaki Belirtiler:
Büyük beyaz nokta, Pamukçuklar. Çoğunda belirti yoktu.

Akvaryum Kapasitesi (litre):36

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Panda çöpçü, Betta Super Delta Tail, 15 neon

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 26 derece sabit. Bölgenin su ph değeri 8.0

Filitrasyon: Atman HF-300 Şelale Filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Merhaba arkadaşlar. Akvaruyumda tüm balıklarımı kaybettim. Henüz yeni kurmuştum. Sorunun ne olduğunu bilmiyorum. Bundan sonra ne yapacağımıda. Olay biraz karışık özetlemeye çalışıcam:
36 litre 1 erkek betta delta kuyruk 15 neon 2 panda çöpçü
12 litre dişi betta akvaryumu (Bettalar aynı akvaryumda yaşamıyorlar)
8 litre Fanus 1 erkek betta tül kuyruk
Büyük akvaryumumu yeni almıştım. Akvaryumu ve Hagen siyah kumu bir kaç kez yıkadım. Tankı suyla doldurdum. Erkek delta kuyruğu ekledim. Aradan 3-4 gün geçtikten sonra 15 tane neon ve 2 panda çöpçü alıp akvaryuma ekledim. Neonlar sıra sıra ölmeye başladı. 1 panda çöpçüm de öldü. Neonlar narin balıklar diye önem vermedim. Erkek delta kuyruk bettam gayet sağlıklı görünüyordu. Çok geçmeden erkek delta kuyruğun durgunlaştığını gördüm. Hasta gibiydi. 36 Litre akvaryumda akıntı olduğu için dişiyle erkeğin yerini değiştirdim. 2-3 gün sonra erkeği kaybettim. Ardından gayet sağlıklı olan dişiyi. Bu arada 4-5 neon kalmıştı. 2 günde bir dinlendirdiğim su ile %20 %30 su değişimleri yaptım ama nafile. Daha sonra fanusdaki bettamı 12 litre akvaryuma geçireyim dedim. 1 aydır fanusda gayet sağlıklı ve mutluydu. Köpük yuva yapmasıda mutlu ve sağlıklı olduğunun bir göstergesiydi. 12 Litrelik akvaryumu iyice yıkadım. Bulaşık deterjanı ile temizledikten sonra iyice duruladım. 2 gün sonra o da öldü(vücudunda pamukçuklar vardı) Kalan neonlarda. Ölen neonlarımın sadece 1 tanesinde vücudunda giderek büyüyen bir beyaz nokta oldu. Sonra öldü. Fotoğrafda açıkça görünüyor. Şuanda akvaryumda canlı olarak sadece anubias yaşıyor. Cinsini bilmediğim 1 kök de mevcut. Bundan sonra ne yapmalıyım. Akvaryumumu nasıl dezenfekte etmeliyim?
 

E.Özdemir2011-04-23 23:23:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MEHMET3323Çevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2011
İl: Hatay
Mesaj: 46
MEHMET3323Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 23:26
12 litrelik akvaryumu bulaşık deterjanı ile yıkamandan dolayı olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ersi73Çevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 39
ersi73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 23:56
Slm yeni kurulan akvaryumlarda bazen bu türlü istenmeyen ölümler olabiliyor ,onun için mutlaka akvaryumu hazır hale getirdikten sonra 1 hafta su degerleri iyice oturana kadar canlı koymayınız. Birde su hazırlayıcaları kullanabilirsiniz mikroorganizmalar için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DidonÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 625
DidonÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 00:08
Oncelikle gecmis olsun, Mehmet kardesiminde yazdigi gibi muhtemelen temizlik icin kullandiginiz kimyasallar yuzunden kayip yasadiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dominoumitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 863
dominoumitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 01:00
 Isıtıcı olup olmaıgını falan yazmamıssın su sıcaklıklarını yazmamıssın ama balıklar tank degişimlerindeki ve yeni su degişimlerindeki ısı farklılıklarınında etkisiyle mantar olmus ve ilaclama yapmadıgın içinde balıklarını kaybetmissin akvaryumunu yeniden düzenledikten sonra kaya tuzu ve az metilen mavisi ile dezenfekte ederek 15 gün filitreleri ve hava motorunu calıstır su degerlerinin olusumu en az 1 ay alacagından yeni canlılarını 15 gün sonra ekleyebilir hatta su düzenleyicisi kullanıp suyun daha erken oturmasını saglayabilirsin gecmiş olsun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E.ÖzdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Izmir
Mesaj: 134
E.ÖzdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 01:10
Yorumlarınız için teşekkürler. Isı değerleri yazıyor Ümit Bey 26 derece sabit. Kaya tuzunu ve metilen mavisini 36 litreye ne kadar koymalyım? Su düzenleyicisi olarak ne önerirsiniz? Ancak özellikle resimdeki  bettamın su değişiminden etkilenip mantar olabileceğine pek ihtimal vermiyorum. Defalarca kez dinlenmemiş çeşme suyu ile suyunu direk değiştirdim hiç bir hastalık olmamıştı. O akvaryuma koyduktan sonra oldu ne olduysa...
E.Özdemir2011-04-24 01:11:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAbiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 347
MehmetAbiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 09:58
Egemen Bey Öncelikle Çokça Geçmiş Olsun...
Üzüntünüzü anlıyor ve acınızı paylaşıyorum.

Anlattıklarınızdan sonra aklıma gelen ilk sorun balıkları ilave ettiğiniz gün, balıkların farklı bir yerden geldiği yönünde. [QUOTE=E.Özdemir]
Aradan 3-4 gün geçtikten sonra 15 tane neon ve 2 panda çöpçü alıp akvaryuma ekledim.
[/QUOTE] Bu aşamadada aldığınız balıklarda belki mantar oluşumu vardı yada daha başındaydı demeden edemeyeceğim. Diğer bir husus ise canlı ilavesi için yeterli dengenin oluşmadan yüklenmesidir ve arkadaşlarım bunu belirtmişler zaten. Son kalemde betta balığınızın su değişiminden bende etkileneceğini düşünmüyorum. Lakin bu balığınızda anladığım ve okuduğum kadarıyla, hastalıklı balıkların akvaryumuna koyduktan sonra rahatsızlandığı yönündedir. Yani bu evrede hastılığı almış olabilir diye düşünüyorum. Sonuçta hemen hemen her türlü mantar rahatsızlığı bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölüm getiriyor beraberinde.

Akvaryumunuzu sıcak su ve bol kaya tuzu ile güzelce ovalayın. İyice durulayın ve bir gün kurumaya bırakın. Kendi adıma en güzel dezenfeksiyon olarak yaptığım şey sadece kaya tuzudur. İçiniz rahat etsin istiyorsanız kaya tuzu ile ovalamadan önce permasol ile ilk dezenfekteyi yapın ama akabinde tekrar bol kaya tuzu kullanın.
Kumunuzu tekrar kullanmayı tavsiye etmiyorum ondan mantarı sökmek hayli zor olabilir. Bunun içinse mutlak permasol öneririm. Büyükçe bir leğenin içine olabildiğince kumunuzu yayın ve permasolü bu şekilde ekleyin. Bu uygulamay 3-4 kez yapın. Mümkünse elinize bir eldiven takın ve kumu ufak ufak ovalayın. Daha sonra 3-4 su yıkayarak durulayın, kuru bir yere yayarak havalandırıp kurumasını bekleyin.
Filtre ve ekipmanlarınızıda permasollü suda bekletip iyice duruladıktan sonra havandırarak kurumaya bırakın. Bitkilerinizi yine permasollü suya yatırarak dezenfekte edebilirsiniz. Akabinde bol su ile durulayın. Resimde kökü permasollü suda 1 gün bekletin. Daha sonra iyice durulayarak tekrar temiz bir suya koyun ve bir gün daha bekletin. Son olarak kurumaya bırakın. Bu kuruma süresi bir kaç günü bulabilir. Tamamen kurumasını ve nemli dahi kalmamasını bekleyin. Öyleki bundaki amaç ilk etapta ilaçta beklerken zararlıları öldürmek akabindeki bekleme süresi ise ilacın olumsuz etkilerinden arındırmak yönündedir.

Su düzenleyici olarak sera akutan, bakteri aşılaması için sera nitrivec ilk aklıma gelenler. Kaya tuzunu 20 litreye bir silme çorba kaşığı olarak kullanabilirsiniz. Düzenleyici kullanmayacaksanız metilen mavisini suyu biraz mavileştirecek kadar ekleyin. Düzenleyici ve kültür kullanacaksanız metilen kullanmayın.

Tekrar geçmiş olsun... 



MehmetAbi2011-04-24 10:19:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 10:42

Büyük ihtimal su değerlerinin oturmaması bu istenmeyen sonucu meydana getirmiş. Ayrıca neonlar düşük ph isterler, 7,5 a kadar yaşasalarda mutlu oldukları değerler 6,5 gibidir. Su değişimlerinide akvaryumdaki su ısısına göre yapmalısınız bunun için ek bir cam derece bulup su kabının içine bir dakika sallandırıp ölçebilirsiniz. Neonlarda pandalarda hassas balıklardır. Ayrıca kökü ilaçlı su yerine kaynatmanız daha hayırlı olur kanısındayım, zira ilacı emip sonrada salgılayabilir. Siteden biraz daha araştırarak yeniden başlayabilirsiniz. Geçmiş olsun ve kolay gelsin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E.ÖzdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Izmir
Mesaj: 134
E.ÖzdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 15:50
Arkadaşlar ilginiz ve değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Mehmet abi, sana ayrıca teşekkür ederim. Permasollü ekipman bitki veya kumun iyice durulanması gereklidir değil mi? Diyelim ki iyi durulanamadı. Yeni balıklarım için ölümcül olur mu? Kütük konusunda Muhittin Bey'e katılıyorum. parmasolden çok iyi arınmaya bilir. Kaya tuzunu erittiğim suya koysam olur mu? Tuzu çektikten sonra durulamayla iyice arınır mı? Bir kaç saat içinde öleğini düşündüğüm için söylemedim ama akvaryumda 1 tane neon kaldı ve şuanda kayet sağlıklı görünüyor. Bu mümkün mü?
Saygılarımla


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAbiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 347
MehmetAbiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 17:09
[QUOTE=E.Özdemir]Arkadaşlar ilginiz ve değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Mehmet abi, sana ayrıca teşekkür ederim. Permasollü ekipman bitki veya kumun iyice durulanması gereklidir değil mi? Diyelim ki iyi durulanamadı. Yeni balıklarım için ölümcül olur mu? Kütük konusunda Muhittin Bey'e katılıyorum. parmasolden çok iyi arınmaya bilir. Kaya tuzunu erittiğim suya koysam olur mu? Tuzu çektikten sonra durulamayla iyice arınır mı? Bir kaç saat içinde öleğini düşündüğüm için söylemedim ama akvaryumda 1 tane neon kaldı ve şuanda kayet sağlıklı görünüyor. Bu mümkün mü?
Saygılarımla

[/QUOTE]

Tekrar Merhaba

Permasollü ekipman ve bitkinin durulanması birer tedbirdir. Burada iyi durula derken filtre ekipmanını dakikalarca suyla yıka anlamında söylemedim elbetteki. Asıl önemli olan duruladıktan sonra kendi haline havalandırmaya bıraktığında üstünde zararlı bir varlığın kalmayacağıdır. Bu durum bitki için geçerli değil tabiki. Bitkiyi iyi durulaki zarar görmesin. Üstünde kalabilecek permasol atığı zararlı yada ölümcül olmayacaktır. Kum olayı tamamen farklı. Kum hertürlü yararlı ve zararlı bakteriyi tutabildiği için iyice durulaman gerekecek. Sonrasında sere serpe kuruyup havalandırmaya bıraktığında hem mantar hemde permasol etkisinden kurtulacaktır. Ama mutlak kuruduğuna emin ol.
Bu havalandırarak kurutma olayı çok değerli bir üretici abimden uzun zaman önce aldığım bir anektod'dur. Evimde ve küçük çaplı hobihanemdeki malzeme dezenfiksiyonumda uyguladığım bir yöntem. Özellikle balık yakalama kepçelerinde. Mantar, beyaz benek, gibi bulaşıcı ve ölümcül rahatsızlıkları türlü türlü yaşayan bu abimin bu yöntemle hiç bir tankından bir diğer tankına zararlı geçtiğine şahit olmadım.
Kökü kaynatma konusunda bende Muhittin bey'e katılıyorum. Kaynatılarak temizleneceğine eminim. Bu benim aklıma yazıyı okuyunca geldiki kök için kısa ve sağlam bir yol olur düşüncesindeyim.
Kaya tuzunu erittiğin su ile yıkamada elbetteki tuz ovalama esnasında zaten eriyecektir. Bu tuz ile ovalamada yine benim kullandığım bir yöntem. Kısaca: Sıcak su ile örneğin camları güzelce yıkıyorum. Sonra Elime bolca kaya tuzu alıyorum, bir parça ıslatıyorum ve elimle camları ovalıyorum. Sonrada duruluyorum. Hepsi bu.
Sağlam kalan balığına gelince öldürmeyen mevlam öldürmüyor demekki. Ben eşeğimi sağlam kazığa bağlayayımda, kaçacağı varsa yine kaçsın




MehmetAbi2011-04-24 17:22:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EROL ÇAKIRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 704
EROL ÇAKIRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 21:56
Aldıgınız balıklardan hasta olan varsa akvaryumunuza bulaştırmış olabilir akvaryumunuza direk balık eklemeyin ufak bir karantina akvaryumunda 3-4 gün gözlemleyip takibe alın sonra ekleyin ben bu yüzden çok balık kaybettim aldıgım balıklar akvaryumdaki balıklarıma hastalık bulaştırdı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hades92Çevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2011
İl: Ankara
Mesaj: 510
Hades92Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 22:24
Geçmiş olsun kardeşim..Betta konusunda tecrübesizde olsam akvaryum hakkında bilgim var ve bildiklerime göre birkaç ihtimal var..

-Canlı yem verdiysen mikroptan kaynaklı ölmüş olabilirler..
-Deterjanı bırak ben akvaryumla uğraşmadan önce ellerimi sabunla bile yıkamamaya sadece su ile iyice yıkamaya özen gösteriyorum..
-Son olarak balıktaki bir hastalığın tğm akvaryuma yayılma ihtimali var..

Yukarıda ki yorumlardan farklı bir bilgi veremiyorum ama deterjan kaynaklı olduğuna nedense emin gözüyle bakıyorum..tekrardan geçmiş olsun..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E.ÖzdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Izmir
Mesaj: 134
E.ÖzdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 23:43
İlgilenen herkese teşekkür ederim. Mehmet abi buranın ph'ı da yüksek yarın hazır damacana su ile bu dediklerini uygulucam. Yani çok iyi durulanamasa bile iyi havaldığı sürece bir sorun yok değil mi? :)
E.Özdemir2011-04-24 23:45:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAbiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 347
MehmetAbiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 00:44
[QUOTE=E.Özdemir]İlgilenen herkese teşekkür ederim. Mehmet abi buranın ph'ı da yüksek yarın hazır damacana su ile bu dediklerini uygulucam. Yani çok iyi durulanamasa bile iyi havaldığı sürece bir sorun yok değil mi? :)
[/QUOTE]

Selam

Şebeke suyunun Ph değerinin yüksek olması, senin durulama suyuna herhangi bir etki yapmaz. İkincisi emin ol çevrendeki petshoplarda şebeke suyu kullanıyorlardır. Damacana suyu durulamada kullanarak masraf etme yine şebeke suyu kullan. Akvaryumunu doldururken damacana kullanacaksan ona bir şey diyemeyeceğim.

Tekrar kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir