Tür tavsiyesi


oxydÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 45
oxydÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2014 16:28
Merhaba arkadaşlar.Akvaryumum bitmek üzere boyutları 125*50*65 hangi tür balık besleyebilirim. Tropheus beslemek istiyorum.Daha önce canlı doğuranlar ve sarı prenses besledim.ayrı akvaryumlarda.sizce akvaryum boyutu bu balıkları beslememe uygun mu.Ölçülerde bir değişiklik yapamam.Akvaryumun yeri bu ölçülere uygun.Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serdar özkayaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Tekirdag
Mesaj: 79
serdar özkayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2014 17:43
Akvaryum hacminiz tropheus beslemek icin uygun. Tropheus la ilk tanismaniz ise ikola tavsiyemdir. Diğer türlere nazaran biraz daha dayanıklı oluyorlar. Biraz kayalik dekorla seyrine doyum olmaz bir akvaryum kurabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

minik hunterÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 142
minik hunterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2014 17:13


Tropheus akvaryum kurulumu ve detayları

Geniş ve yetişkin bir Tropheus kolonisinin oluşturduğu bir tankın harika bir seyir zevki vardır.

Tropheuslar tropheini ailesine aittir. Sosyal hiyerarşiyi ve birbirileri arasındaki etkileşimi gözlemlemek, Tropheus kolonisi beslemenin en eğlenceli taraflarından birisidir. Deneyimlerinde başarısız olan kişiler tarafından bakılması çok zor olarak anlatılan tropheuslar aslında basit bir kaç kurala uyulduğunda beslenilmesi en zevkli balıklar’dır. Öncelikle tropheus’lar koloni balıklarıdır ve 350lt altında akvaryumlar da beslenmemelidir, yetişkin besleyeceksek en az 2 erkek 10 dişi olarak bakılmalı, yavru satın alıp kendimiz büyütecek ve koloni kuracaksak bu sayı 20 ve üzeri olmalıdır. Yeni kurulan akvaryuma tropheus eklenirken dikkatli ve sabırlı olmak gerekir. Sıfır akvaryumda yeterli bakteri kolonizasyonu oluşmadan bir anda topluca eklenecek tropheus kolonisi sisteme ağır gelecek ve kayıplar kaçınılmaz olacaktır.Bunun için yeni kurulan tanklarda tropheuslardan önce daha dayanıklı olan malawi gölü cichlidlerinden azar azar ekleyerek sayı arttırılmalı sistemin oturduğuna karar verildikten sonra bu balıklar çıkarılıp tropheuslar bir kerede eklenebilir. Veya tank kurulduktan sonra uzun bir süre tanka eklemeyip bakteri kültürü eklenip suya az miktarda yem atarak amonyak oluşumunu takiben bakterilerin beslenme ve çoğalmasının sağlanmasından sonra tropheuslar eklenmelidir. Bu yazdığım 2 kuruluma dikkat edilmezse ,tüm çabalar boşa gidecektir. Tropheusların üremeleri ve gelişmeleri için en ideal su sıcaklığı 26 C dir, ama yeni satın aldığımız tropheusları adaptasyon süresini atlatana kadar 28C beslemek, ilk iki gün yem vermemek ve ışıklarını kapalı tutmak alışmaları açısından önemlidir.

Tanganyika su değerleri pH : 8,5 – 9,4 – kH : 12 – 18 – gH : 7 – 11 – Su iletkenliği: 600mS dir. Bu değerleri yakalamanın en kolay yolu Seachem Tanganyika buffer ve Seachem Lake Salt’dır. Buffer ve lake salt’ın kullanma kılavuzunda her nekadar’da ölçüler tatlı kaşığı ile belirtilsede yapılan ölçümler çay kaşığı olduğunu göstermiştir. İstenilen Tanganyika değerleri yakalamak tek kullanım ile elde edilemez, buffer ve lake salt’ı 24 saat’te birer çay kaşığından fazla akvaryumunuza eklemeniz suda ani dalgalanmalara yol açar ki bu da balıklarınızın ölümüne yol açar.

< width="468" height="15" border="0" marginwidth="0" marginheight="0" ="0" ="0" allowtransparency="true" scrolling="no" id="aswift_1" name="aswift_1" style="margin: 0px; padding: 0px; left: 0px; : ; top: 0px;">

Tropheus ’u kurarken, su değerlerinizin sabit kalması açısından taban malzemesi önemli bir unsurdur, tropheus tankları için en ideal kumlar mercan kum’u ve midye kırığı’dır. Akvaryum kurulumunda dikkat edilecek diğer bir husu ise kaya seçimi’dir, troplar sürekli hareketli ve bölgeci balıklar olduklarından sivri uçlu ve keskin kayalar balıklarınızın yaralanmasına sebeb olcağından yuvarlak hatlı tamburlu kayalar tercih edilmelidir, akvaryumunuzu kurarken ince bir tabaka kum’un üzerine kayalarınızı yerleştirip geriye kalan kumunuzu daha sonra ilave ederseniz, dışkı ve yem artıklarınının kayaların altında birikmesini ve suyunuzun bozulmasını önlemiş olursunuz. Tropheus tanklarında kayalarla bir birinden bağımsız oluşturulacak hol ve mağaralar olmazsa olmazlar arasındadır.Tek bir kaya grubunun oluşturulması halinde baskın erkek tüm kayalık bölgeyi sahiplenip tankta terör havası estirebilir.

Bitki düşünüyorsanız sert yapraklı valisneria spiralis ve anubias türleri uygun olacaktır.Özellikle anubias gerek sert yapısıyla gerekse az ışık isteyip bakımının kolay olması nedeniyle tercih edilebilir.Yüksek ph ta büyümeleri çok yavaşlasa da dayanıklı bitkilerdir.Sazlar yüksek ph değerlerine yavaş yavaş alıştırılmalıdır.

Yeni bir tropheus kolonisi satın alırken balıkları iyi gözlemlemeliyiz, balıkların renklerinin parlak, gözleri gövde büyüklüklerine orantılı olmalıdır. Tropheuslar sürekli hareketli balıklar olduklarından satın alacağınız akvaryumda’ki balıklardan bir tanesi dahi hareketsiz, kuyruğu kısık, hızlı nefes alıp veren, dışkısı şeffaf ve ipliksi ise o akvaryuma hastalık bulaşmış demektir, o akvaryumdan kesinlikle satın almayın.

Tropheus beslerken karşılaşabileceğiniz en büyük problem, bloat hastalığıdır. Bu hastalık günün birinde sizin Tropheuslarınızı da vurabileceği için hazırlıklı olmanız lazım. Hastalığın başlıca sebebleri, kötü beslenme, yolculuk, balığın alışık olmadığı yemlerin verilmesi, yeni eklek, sabit olmayan su şartları, ’da yapılan dekor değişiklikleri, yetersiz  hacimleri ve STRES’tir.

Yazan: Bahtiyar Mutlu

Alıntı: http://www.konyaakvaryum.net/tropheus-akvaryum-kurulumu-ve-detaylari-1223.html



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir