Türkiye göllerinde yaşayan balıklar


arel dinçÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 206
arel dinçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2012 20:02
istanbulda bulabileceğim varmı bunların arasından

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2013 21:04
[QUOTE=turkdiscus]Selam Arkadaşlar,

Bence türkiyedeki en önemli balık türümüz Garra Rufa'dır. Bu balık kangal balığı, sedef iyileştiren diyede bilinir. Türkiye içinde dahi kendi suyundan çıkarılması ve ticareti yapılması yasaktır. Yanlız bu balık bazı tüccar kafalı insanlar tarafından özellikle almanyaya kaçırılmış ve üretimi yapılarak ciddi fiyatlara ( tanesi 4-20€ Euro) arasında satılmaktadır. Bu konu hakkında yasaklayıcı kanunlar bulunsada sivasta bu balık asker koruması altında olsada malesef değerlerimizi vurdum duymazlığımızdan ve japon beyinli olmamızdan (Goldfish; balığa hakaret ya neyse!!!) yitirmekteyiz. Bu balık cinsi için ciddi miktarda yurt dışından talep vardır. Neredeyse her ay en azında bir-iki e-mail veya telefon görüşmesi yapmaktayım. Yurtdışındaki firmalar ciddi miktarlarda satın almak ve dünyaya dağıtmak istemektedirler. Bende gereken cevabı vermekte ve imkansız olacağını söylemekteyim. Öncelikle bu balığımızı sivas gibi bir şehrimizde koruyup kollamak zorundayız. Türkiye'ye turistler tedavilerini yaptırmak için bu balık için gelmektedirler. Lütfen bu balık için ya ne olacak ufak bir balık deyip geçmeyin kafanızı çevirmeyin. koruyun korutun kollayın.

Saygılarımla,


http://www.skintherapyireland.com/pages/background/fish.htm[/QUOTE]


          Doğadan toplanarak sayılarının azaltılması ve buna bağlı olarak bu türün tehlike altına girmesi elbette kötü bir şey, yani doğadan toplanması ve satılması engellenmeli tabii ki de. Ancak gerek Türkiye'de olsun gerekse yurt dışında, bu balığın sürekli doğadan toplanarak değil de önceden yakalanmış bireylerin sürekli akvaryumda çoğaltılarak satılmasının, tıpkı şu anda bizlerin akvaryumlarını süsleyen balıklar gibi akvaryum dünyasında yaygınlaşmasının ne gibi bir sakıncası olabilir ki? Tabi burada "sakınca" kelimesini bu balığın türüne karşı gelişebilecek bir tehdit olarak kullanıyorum. Yoksa bu balık üzerinden gerek balık satışından gerekse de tedavi amaçlı turist çekerek para kazanan insanlar bu balığın akvaryumda üretilerek yaygınlaşmasını ve ucuzlamasını elbette sakınca olarak göreceklerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GörkemÖzdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 477
GörkemÖzdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2013 11:36
Ankara' da Eymir' de Mogan' da yok mudur acabaa (:

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alitayfurÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2009
İl: Konya
Mesaj: 182
alitayfurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2013 09:41
Arkadaşlar 1 ve 2. resimdeki balıkların aynısını bende geçen hafta yakaladım.Şuan akvaryuma adapte oldular nasıl üredikleri üretilecekleri konusunda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
 
birde alttaki çöpçü balığına benzeyen bir canlım daha var onun hakkındada bilgi bekliyorum.
 
http://www.akvaryum.com/forum/yerli_f0_baliklarim_k693543.asp
 


[QUOTE=]

TAŞISIRAN BALIĞI ( Cobitis taenia ) 

Yavaş akıntılı nehirler göllerin suyu berrak, kumlu zeminlerinde yaşar. Çeşitli türleri vardır. 5 - 12 cm. boyda olabilen Taşısıran gününü kumlu diplerde geçirip geceleri avlanır. Küçük organizmalar ve hayvanlarla beslenir, avlarıyla beraber kumları da ağzına alarak çiğner. Nisan - Haziran arası ürer, yapışkan yumurtalarını taşlara, köklere veya bitki saplarına bırakır.

alitayfur2013-05-31 09:50:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

subarucu1903Çevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 5
subarucu1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2013 16:13
Teşekürler çok güzel bilgiler olmuş ellerinize sağlık, bir de bizim denizlerde(TÜRKİYE) yaşayan balıklarla ilgili bilgiler yazarsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halilhoccaÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 5
halilhoccaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2013 01:45
Arkadaşlar bugün İstanbul yakınlarında bir derede 6. resimdeki balığa benzeyen 4 adet balık tuttum. Tıpkı cichlidler gibi birbirlerinin etrafında dönerek kur yapıyorlardı. Forumu ve interneti araştırdım fakat bu cinsi bulamadım. Ama 6. resimdeki balık benziyor.Ne olduğunu çok merak ediyorum. Cichlid yemi verdim dokunmadılar bile. Aynı balığın 8-10 cm ve 15 cm kadar olanlarını orada gördüm. Aynı derede gambusyalar da vardı onlardan da tuttum ve aynı akvaryuma koydum. Birbirlerine zarar vermiyorlar.

halilhocca2013-08-11 21:16:48

Beğenenler: [T]118828,s.burus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ferdiyanikÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 140
ferdiyanikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2013 05:06
karaburun eglenhoca köyü barajındada sinek balıgı mevcut izmirli ve buralara tatile gelen arkadaşlarada duyrulur!!! :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReDBaRoNÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2010
İl: Elazig
Mesaj: 334
ReDBaRoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2013 08:47
[QUOTE=halilhocca]Arkadaşlar bugün İstanbul yakınlarında bir derede 6. resimdeki balığa benzeyen 4 adet balık tuttum. Tıpkı cichlidler gibi birbirlerinin etrafında dönerek kur yapıyorlardı. Forumu ve interneti araştırdım fakat bu cinsi bulamadım. Ama 6. resimdeki balık benziyor.Ne olduğunu çok merak ediyorum. Cichlid yemi verdim dokunmadılar bile. Aynı balığın 8-10 cm ve 15 cm kadar olanlarını orada gördüm. Aynı derede gambusyalar da vardı onlardan da tuttum ve aynı akvaryuma koydum. Birbirlerine zarar vermiyorlar.

[/QUOTE]


 Lepomis Gibbosus balığın türü




Konuya bende katkı yapayım istedim.
Aşağıdaki balıklar keban baraj gölünde yaşamaktadır başka yerlerdede yaşıyor olabilirler bilemiyorum o kadarını.



Paracobitis tigris 




Glyptothorax armeniacus





Cocitis elazigensis ( Sadece elazığ'da bulunan endemik bir tür )






Nemacheilus insignis







Nemachelius angorae ( Tür adına bakarsanız ankara bölgesinde ilk olarak görüldüğünü anlayabilirsiniz)







Barbus subquincunciatus








Glyptothorax kurdistanicus ( Bu balığın ismi 1931 yılında verilmiş ilk olarak dicle nehirinde bulunmuş yabancı bir bilim adamı tarafından. Tür ismine bakarak ülke üzerinde oynanan oyunların tarihinin ne kadar eskiye dayandığının acı bir göstergesidir )


redbaron_2013-10-19 09:24:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maaileÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 122
maaileÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2013 23:32
[QUOTE=Fish45][QUOTE=bileciklivolki] [QUOTE=emre3545] [QUOTE=ismail06]

Yayın Balığını unutmuşsunuz hatırlatayım dedim. Türkiyede bir çok akarsuda yaşayıp dev boyutlara (500 kg)  ulaşan yayın balığının ufak boylarıda ciklet akvaryumlarında beslenebiliyor. Kedi balığı beslemektense kendi yayın balığımızı besleriz.
Yayın balığı hakkında daha önce Ahmet isimli arkadaşımız ayrı bir konu açmıştı oradan fotoğraflarını ve bilgileri inceleyebilirsiniz.
http://www.akvaryum.com/Forum/%28resimli%29turkiyeden_cikan_yayin_baligi_k36358.asp
[/QUOTE]

Manisa salihlide oturuyorum. Bizim burada demir köprü barajı var. 7 sene önce ülke dışından adamlar gelip sazana kamera taktılar ve gölün içini incelemeye başlamışlardı. Hesaplarına göre kamerada 4 tonluk yayın görmüşlerdi. Köylülerden de gören olmuş geçen sene suyun üstüne çıkmış boyu 80m yi geçiyormuş dediler inanmadın fakat cep telefonlarına çekmişler gazeteye çıkmıştı. Şimdiki kilosu 10 tonu geçiyor demişlerdi.
[/QUOTE]
 

 
Bende manisa/salihliliyim. Demir köprü barajında çok büyük yayın olduğunu bende duymuştum. Levrek de bulunur orada.
[/QUOTE]
 
Bence Manisa/SAlihli'denim ama öyle birşey duyum görmedim yaşım küçük ondandır ileride görürüm inşallah öyle bir yayın baraj büyük balık nüfusuda oldukça iyi.
[/QUOTE]
 
 
  Bende Manisa Salihliliyim.Salihli Demirköprü barajında Sazan ve çeşitleri-Tatlı su levreği (Sudak)-Yayın-Çay balığı(Her yörede farklı isimlerle geçebilir) ve çiftliklerden kaçan alabalık bulunmaktadır.Barajda balıkçılık yapan bir tanıdığım attığı ağlara takılan 2 metre 83 kilo yayın yakalamıştır.Ona ulaşabilirsem fotoğrafı paylaşırım.Barajda devasa yayınlar bulunmaktadır.Köprübaşı'lı balıkçılarında büyük yayın tuttuğunu çok duydum.Aynı şekilde 10-15 kilo sazanlarda çıkmaktadır.Özellikle bahar ayında yumurta bırakmak için kıyılara akın ederler.Açık şekilde yumurta bırakmalarını  gözle görebilirsiniz.Akvaryumda sazan yayın besleyen de çok gördüm.Bu cime (Ufak Tatlısu balığı) dedikleri balığı canlı doğuran tankımda denemiştim.Gayet uyum içinde yaşıyolardı.Ancak son yıllarla özellikle bu yıl gediz nehri aşırı derecede kirlenmiştir.Bu yıl balık ölümleride başlamış.Böyle giderse ve bir önlem alınmazsa balık filan kalmaz bu güzelim yerde...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Volkan ŞatıroğluÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2011
İl: Igdir
Mesaj: 105
Volkan ŞatıroğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2013 04:48
Yahu el insaf:D:D 10 ton ağırlık yok bilmem 80 metre boy neyaptınız arkadaşlar,bir akvarist kuru furafelere inanırmı,evinde akvaryumu olan her insan bir miktar bilim insanıdır ve bilimsel verilerle konusur...Yayın balığı balık aleminin efsanesidir,öyle bir tasarım harikasıdırki belki bir gün insan oğlu dünya üzerinden silindiğinde bile o sularda avlanmaya devam edecek..Büyük kaslı bir baş ve buna yarı oynar eklemle bağlı çift taraflı testere dişler,zemine yapısık halde yüzmesini sağlayan yassı bir vücut,su dışındaki memeli yada kuşu görmek için başın üst kısmına yakın gözler,burnun ön kısmında köpek balığına özgü jel duyu organları,akıntıdaki ufacık değişikliği algılayan 3 çift bıyık,kuyruk ucuna dek uzanan anal yüzgeçler ve tabiki en önemli evrimsel kozu,su dışındada nefes alabilmek....Şimdi bukadar özelliğe rağmen neden dünyayı istila etmiyor bunlar derseniz;kendilerinde azcık kannibalizim mevcut:D bu sayede nüfuslarını dengede tutuyorlar...Menülerinde kuşlar,memeliler,balıklar,omrgasızlar,hatta nehir tabanındaki ölü canlı artıklarıda dahil yemediği şey yok.Bilim camiası çok fazla ilgi göstermemiş bu türe haklarında yazılan çok fazla bilimsel makale yok ama evrim bazında inanılmaz geçiş özellikleri bulunduruyor,iskelet yapısı kemikle kıkırdak arasında,solunumuda öyle ve en esrarengiz olanı vücut ısılarını düzenlediklerinden şüpheleniliyor....Evet  bunca bilgiden sonra varacağımız sonuç tamam güçlüler 2-3 bilemedin 4 metre olurlar ama 10 tonla 80 metre azıcık abartı olmuş:D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akahigeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 13
akahigeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2015 21:13
Merhaba arkadaşlar
Çok ilgi çekici ve heyecan verici bir konu.
Yerli balıkları yakalayıp üretebilen bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Umarım fazla yavruları tekrar doğaya salıyorlardır [:)]
Aynı coğrafyayı paylaştığımız bu canlıları evimizde besleme fikri çok heyecan verici. [:3]
Umarım yeni türler keşfedip üreten arkadaşlarımızı bu forumda görürüm. Forumdan bir beklentim de bu coğrafyanın tatlı sularında yaşayan ve akvaryumda yaşatılabilen canlılara özel bir sayfa yapması. Daha temiz bilgi paylaşımı olur bu şekilde zira bu konunun başındaki çoğu yazıdaki resimlerin linkleri ölmüş ve hakkında onca yazı okuduğumuz balıkları göremiyoruz.
Forumun ve üyelerin bu konuya daha fazla ilgi duyması temennisiyle herkese verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum! [:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.burusÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2011
İl: Giresun
Mesaj: 238
s.burusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2018 16:00
Bu forumun en güzel konusu bu konu ama malesef ilk mesajlardaki resimler başta olmak üzere hepsi gitmiş. Bence bu konu resimleri kaybolmayacak şekilde sabitlenmeli yada ansiklopedi bölümüne yerli türler başlığıyla bir bölüm açılarak bu türler hakkında bilgiler ve fotograflar sürekli ulaşılabilir hale getirilmeli.
Türü koruma amacıyla yaşadığı yer tam söylenmeyebilir. Genelleme bilgi verilebilir: Doğu karadeniz, Batı Anadolu vb.[EDIT]s.burus,2018-04-18 16:24:11[/EDIT]

Beğenenler: [T]209351,.mono[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir