Tuz kullanım tavsiyesi çelişkili


admiralÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 645
admiralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 10:56
Merhaba
 
İki farklı konuda tuz kullanımı dozajı çok farklı. Hangisini yapmalıyız.
1. Tavsiye:
 
[Quote]Tatlı Su Akvaryumlarında Tuz

 Bir aquarist neden akvaryuma tuz eklemek ister ?
Akvaryum dünyasında 10 yıldır tuz uygulaması bir nevi ilaç mahiyetinde kullanıldığını görüyoruz. Bir çok aquarist ise bir miktar tuz eklenmesinin yararlı olduğunu savunuyor. Peki tuz kullanımının avantajları nedir ? bunlardan birincisi çeşme sularında çok az miktarda çözünmüş tuz bulunması ve bu tuzlara dışarıdan ek yaparak beslediğimiz balıkların kendilerini biraz daha evlerinde hissetmelerini sağlamak. İkinci olarak tuzun hasta balıklara sodyum ve klorür iyonlarını değiştirebilmeleri ve streslerinin azaltılması , üçüncü olarak nitritin balık tarafından alınmasına engel olmak için, son olarak da “Chilodonella cyprini” gibi parazitlere karşı önlem almak açısındandır.

Peki tüm tatlı su balıklarına tuz aynı faydayı mı sağlar ?
Birçok tuza karşı çok dayanıklı olan acısu balığı monos, scats, puffers ve fiddler yüksek tuz oranlaında hayatlarını idame ettirebilirken, barb yada tetralar tuza karşı çok hassastırlar. Her ne kadar deneyimlerimize göre kullandığımız tuzlu suda idare etselerde özellikle kedi balıklarının da tuza karşı toleransları çok düşüktür.

O halde tuzu hangi sıklıkla, hangi çeşidini ve ne kadar ölçekte kullanmalıyız ?
Basitçe 3 çay kaşığı tuzu yaklaşık 23 litre suya denk gelecek şekilde kullanmak yeterli olacaktır. Örneğin petshoplardan edinebileceğiniz akvaryum tuzları kullanılabileceği gibi temizlenmiş iyot ve potasyum içermeyen tuzlar kullanılmalıdır. Tuz akvaryumun ilk kurulduğunda ve su değişimlerinde kullanılmalıdır. Örneğin 135 litre bir akvaryumda 45 litrelik bir su değişiminde 6 çay kaşığı tuz eklenmelidir.

Kullanım alanları nelerdir ?
Özellikle deri ve solungaç parazitsel (prontozoon) hastalıklarda balığı %3 lük tuz ihtiva eden suda 30 saniye ile 10 dakika arasında banyo ettirilmeli, balık iyi gözlenmeli herhangi bir dengesiz haraket veya baygınlık belirtilerinde derhal konsantreden çıkarılmalı ve normal suya konulmalıdır.

Balıklarımızı bir yerden bir yere taşıdımızda balık metobolizmasının çok hızlı çalışması sonucu yüksek oranda balık dolaşım sistemine suyun solungaçlardan alınması sebebiyle oluşabilecek zararlardan korunmak için su dengesini sağlamak üzere taşıma suyuna tuz eklenmelidir. Bu esnada taşıma suyunu hava pompası ile çok iyi havalandırılması gerekir. Su konsantrasyonu %0.1 ile %0.3 arasında tuzluluk oranına sahip olmalıdır, bu da 1 ile 3 gram/litre ye tekabül etmektedir.

Sonuç olarak tuz ucuz, kolay bulunabilen bir malzemedir ve uzun yıllardır melek balığı ve discus akvaryumları hariç tatlı su akvaryumlarında bahsedilen bu tuzları herhangi bir problem yaşanılmadan kullanılmaktadır ve birçok faydasını görülmüştür.


Tolga Özdemir'in çevirisidir.[/QUOTE]

 
2. tavsiye:
 
[Quote]

Moderatörümüz bize şu tuzun tanımını bir yapabilse çok aydınlanacağım.Sayın moderatör tekrar soruyorum TUZ NEDİR?

Bakın sodyum klorürden bahsetmiyorum.

tearaway demiş ki:
''Kullanayım derseniz turçuculardan veya marketlerden kg'lik paketler halinde ucuza temin edebilirsiniz. 20 litreye bir çorba kaşığı oranında kullanabilirsiniz. Su değişimlerinde de değiştireceğiniz 20 litre için oran aynıdır.''

Bu bahsettiğiniz ürünler tuz değildir 84 elementten oluşan tuzun içindeki sadece 2 elementtir,sodyum ve klörür yani NaCl.

Ayrıca bahsettiğiniz göler Malawi ,Tanganyika ve diğer tüm göllerin kendine özgün bir mineral ve element topluluğu ve yoğunluğu vardır ki biz buna Tuz diyoruz,yani elementler ve mineraller konsantresi.

Yani demek istiyorumki Malawi Tanganyika ve diğer göllerin bile tuz değerleri birbirlerinden farklı iken siz kalkmışsınız her su değişiminde NaCl atın, çorba kaşığı falan nedir bu ya.......Lütfen milleti bilgilendireceğiz derken kulaktan duyma yanlış bilgilerle bilgilendirmeyin.[Quote]

Konunun linki:

 

 

Sonuç olarak 23 litreye 3 çay kaşığımı, 20 litreye 1 çorba kaşığımı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagribeyÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2009
İl: Izmir
Mesaj: 172
cagribeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 21:05
3 çay kaşığı ile 1 çorba kaşığı arasında pek fark yok herale

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

admiralÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 645
admiralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 21:58
[QUOTE=cagribey]3 çay kaşığı ile 1 çorba kaşığı arasında pek fark yok herale [/QUOTE]
 
Ben denedim hocam baya fark var. 3 çay kaşığı tuz bir çorba kaşığının yarısını bile doldurmuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 22:17
Tuz kabaca asit-baz reaksiyonu sonucu oluşan nötr maddedir.Tuzun terim anlamı bu.NaOH + HCl =NaCl örneğinde olduğu gibi.Bu bizim soframızda kullandığımız tuz.Bu örnekler çoğaltılabilir KCl,MgCl2,MgSO4 vb.Diğer yandan ise bahsedildiği gibi göllerde çok farklı element tuzları bulunmaktadır.Tuzluluktan bahsederken bunların topyekün varlığından bahsedilmektedir.Tuz eklemesi yerine sofra tuzu eklemesi dersek çok daha yerinde olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

admiralÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 645
admiralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 23:18
Benim burada dikkatimi çeken dozajdaki çelişkidir. Sofra tuzu iyotlu diye kullanılmıyor diye okudum. Turşuluk kalın tuz kullanmalı diye biliyorum.Benim aldığı pakette de NaCl yazıyor.
 
Dozaj konsunda fikirlerinizi beklerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir