Tuzlu Su Akvaryumu Kurulumuna Başlıyorum.


DeathAnqeLsÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2015
İl: Aydin
Mesaj: 43
DeathAnqeLsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2015 15:02
Öncelikle forumdan bana yardımcı olan Emre Kaya bey'e çok teşekkür ediyorum. Açtığım diğer konuda yazmış olduklarını aynen paylaşıyorum;

[QUOTE=emre kaya]Bence sipariş vermekte acele etmeyin. İkinci el akvayum eğer çiziği çarığı çürüğü yoksa çok mantıklı. Diyelim 475 liraya 150 litre sıfır tank alıyorsanız aynı fiyata belki daha kaliteli ve iyi durumda tankı 300 litre olarak alabilirsiniz. Araştırın bol bol. İlan sitelerine bakın. Forumdaki akvaryumcuların ilanlarına bakın. Burdan da konuyu okuyan yöneticilere seslenelim onlar da tanıdıkları uygun tank yapanlar varsa bulunduğunuz bölgede tavsiyede bulunsunlar. Bu arada siz de bir aranıyor ilanı açabilirsiniz foruma. Eminim bu dediklerimi yaparsanız pişman olmazsınız.
Vermek istemiyorum umarım yönetim yanlış bulmaz ama malum siteden bazı linkler. Sakın bunları size veriyorum satıcılarla alakam var gibi düşünmeyin sadece fikir vermesi amacıyla paylaşıyorum

[URL]http://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-aksesuarlar-balik-canli-disinda-herseyi-icinde-uygun-fiyata-deniz-akvaryumu-192753742/detay[/URL]
[URL]http://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-deniz-canlilari-diger-deniz-canlilari-deniz-akvaryumu-240528561/detay[/URL]
[URL]http://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-aksesuarlar-balik-komple-set-deniz-akvaryumu-uygun-241409605/detay[/URL]

Bakın mesela son ilanda içinde kaliteli psden lambası falan filan hepsi var.

İstediğiniz ebatlarda tankınızı buldunuz diyelim. Hiçbir malzemeyi almayın kesinlikle balık canlı vb birşey koymayı düşünmeyin. Akvaryumunuzu güzelce yerleştirin. İçine çeşme suyunu doldurup sızdırmazlık testini yapın bi güzel de tozunu toprağını atın.
- Deniz akvaryumlarının en büyük problemlerinden birisi yosun sorunudur. Eğer akvaryuma koyacağımız tuzlu su karışımını çeşme suyu ile yaparsak yosunu besleyecek olan maddeleri de eklemiş oluyoruz. Bundan korunmak için ilk etapta bir arıtma cihazı ediniyoruz. Bu arıtma cihazına ters ozmos cihazı deniyor. Sudaki silikat adı verilen bir maddeyi arıtmak için kullanıyorlar. Uzun vadede size sağladığı faydalar parasını kat kat fazlasıyla çıkarıyor. Bende yok kullanmadım ihtiyaç da duymadım çünkü kendi akvaryumumu direk deniz suyuyla dolduruyorum. Zaten kızıldeniz sahilinde yaşadığım için de balıkların doğal ortamındaki suyu sağlıyorum. Ama size kesinlikle bu cihazın ekonomik ve portatif modellerinden bir adet edinmenizi tavsiye ederim.

- Aldık arıtıcıyı işe yeni başladık ama. Güzel bir kum seçiyoruz. Deniz tabanına göre zevkiniz nasılsa hangi görüntü hoşunuza gidiyorsa o şekilde bir kum kullanın. Eğer çok ufak taneli olursa dalga motorunın akıntısıyla uçuşma ihtimali var. Sıva kumundan hallice güzel tanecikli 3mm den küçük olmadan güzel bir kum koyduk tanka.

- Kumumuzu da koyduk diyelim başlıyoruz suyumuzu hazırlamaya. Nasıl hazırlayağız peki? Kaliteli markaların tuzları var. Kullanan arkadaşlardan biri tavsiye ederse bu noktada size memnun olurum ya da araştırıp kafanıza yatanı alın. Fakat benim tavsiyem içinde canlıların ihtiyaç duyacağı elementlerin de olduğu bir marka kullanmanız. Bu şekilde bir tuz kullanırsanız ileride zengin bir suyunuz olur. Ortalama deniz akvaryumlarına bir oran var. Cİhazdan aldığımız suyu güzelce istenilen tuz oranına uygun şekilde karıştırarak tankımıza koyuyoruz. Hem tuz hem kum epey bir bulanacak suyumuz. Fakat paniğe gerek yok zamanla düzelecek.

- Su tamam kum tamam pompalara da yol verdik şarıl şarıl dönüyor akvaryum. Bırakın hiç ellemeyin dönsün dönebildiği kadar. Bu süreç içerisinde akvaryumda temizlik bakterilerinin oluşması için zaman tanınır. Işık açmanıza gerek yok canlı eklenmemesi gerekiyor. Bu dönemde sağlıklı ve sağlam bir su için bir miktar bakteri kültürünü akvaryuma ekliyorsunuz ve sistemin oturmasını bekliyorsunuz.

- Aradan zaman geçti akvaryum suyu kendine geldi herşey yolunda. Sıra geldi kayalara. Canlı kaya canlı kaya arkadaş neymiş bu canlı kaya. Bizim bahçede de var kaya bu olmaz mı abicim diyoruz. Olmaz bahçedeki kaya. Yanlış hatırlamıyorsam antalyadasınız. İnin sahile güzel kayalık bir yere dolaşırken sağda solda topuk taşı (ponza taşı) gibi taşlar görürsünüz. Bizim akvaryuma bunlara benzer gözenikli yapıda taşlar lazım. E ben alayım bunu madem öyle ne demeye para vericem işte denizden su aynısı diyip sakın akvaryuma koymayın. O kayanın üzerindeki canlıların adapte olduğu bir ortam vardır. Kayanın cinsine göre de suya yaptığı madde salınımları vardır. Doğadan toplanan taşları akvaryumda kullanan insanlar kürleme adı verilen bir işlemden geçirirler. İşin özünde taşın üstündeki tüm canlıları öldürüp iyice temizledikten sonra bulunduğu akvaryumda üzerinde tekrar canlılık yaratmak var. Siz doğadaki taşları almaya karar verirseniz uzunca bir süre bu kürleme işlemiyle uğraşmanız gerekir. Ya başkan ben bu taşa para verene kadar zaten kendim uğraşacak meşgale arıyorum hem parayı harcamamış olurum hem de kendime meşgale bulurum diyorsanız kürleme yapın taşlara onları kullanın. Ben taşlarımı denizden topladım ama kürleme falan yapmadım direk akvaryuma koydum. Sizin besleyeceğiniz canlıların yaşadığı ortam farklı olduğu için direk koymak gibi bir imkanınız yok. Direk koyarsanız ne olur. Kayalar temizlik yapmaz tam tersi zehirler suyu. Akvaryumun içi eşşek ölüsü gibi kokmaya başlar bi süre sonra hem kokar hemde yosundan gözükmez içi. Ama aldık taşları güzelce temizledik bastık kezzabı köpürmedi bile al abi tepe tepe kullan taşını. Hem de taşa vereceğin parayı ışığa verirsin daha kaliteli birşey alırsın. Kürleme konusunu uzun uzun anlatamam zaten çok tecrübeli değilim bunu araştırmayı da size bırakıyorum.

- Kayaları da koyduk akvaryuma. Tamam koyalım abi balıkları mı? yok tabiki de. Kayaların üstünde yosunlar oluşuyor. Dedim ya diatom diye bir zaman suyun oturma süresi. Bekliyoruz iyice kayalara yerleşiyor bu bakteriler. Ne kadar bekliyoruz bekle bekle nereye kadar? Acelemiz yok. Akvaryum dolu olup bize sorun çıkaracağına baştan bekliyoruz uzun uzun ileride sıkıntı çıkarmasın diye. Beklerken boş durmak yok tabiki sürekli okuyup araştırıyoruz. Sumpa hangi malzemeleri koyucaz hangi skimmeri alıcaz hangi ışık hangi dalga motoru bunları iyice öğreniyoruz.

- Bakteriler yerleşti kayalara. Aaa bi baktık böyle ince ince kahve rengi kirli sakal gibi yosunlar. Korkmak yok bunlar zaten oluşması gereken diatom yosunları zamanla yiyecek birşey bulamadıklarında yok olup gidecekler.

- Bu süreç içerisinde akvaryuma temizlikçileri koyuyoruz. Bildiğimiz yosunla beslenen kafadan bacaklılar. Deniz minareleri karidesler vs. Sizin imkanını ne ölçüdeyse hangisi hoşunuza giderse ekliyorsunuz. Bu hayvancıklar başlıyor bu yosunları yemeye camları pırıl pırıl yapmaya kayaları parlatmaya.

- Sumpa su taşıyor ince ince bir akıntı var yeter mi abi? Yetmez bu hayvancıklar doğada tam dalgaların kırıldığı yerde yaşıyorlar. Öyle gümbür gümbür patlıyor dalgalar. Alıyoruz tanka göre iki adet dalga motoru. Dalga motoruda bildiğimiz suda çalışan fan aslında. Ona göre üretmişler paslanmaz elektrik kaçırmaz aksırmaz tıksırmaz. Şekillileri var işte uzaktan kumandayle dalga hızını ayarlıyorsun yok düğmeye basınca kendini durduruyor falan. Fişini çekip kapatansa internetten de kapatsan suyu devir devir çevirip bütün suyun dönmesini sağladıktan sonra hepsi aynı işe yarıyor. Bendeki az şekillilerden akıntı için falan hız için düğmeri var. Bi de yemlerken balıklar yiyemeden çabuk uçup gitmesinler diye düğmesi var basıyorsun 10 dakika durduruyor kendini. Sizinkinin fişini çekince duranlardan alsanız da olur. Aralarında işlevsel bir fark yok.

- E başkan hadi koyalım balıkları artık yeter bu hasret? Yok abi önce protein skimmeri alıyorsun. Ya başkan ne halta yarıyor bu skimmer denilen alet ne gerek var. Şöyle gerek var bu alet hem suya oksijen veriyor hem de sudaki bazı maddeleri daha nitrit salmaya başladan topluyor. E hangisini alıcaz. Cimrilik yapmayacaksın abicim o kayalardan arttırdığın para bi de skimmera ayırdığın para hepsini birleştircen şöyle güzel köpür köpür bir alet alacaksın ki ileride ya ben bi balık daha koydum acaba kaldırır mı bu anemonun yükü çokmuş zehirler mi derdin olmayacak. En ileriye yönelik akvaryumdan sonraki yatırımımız skimmer. Ben mis gibi tertemiz kızıldeniz suyunu tanka koyup skimmeri çalıştırınca alet kara duman attırdı resmen. Kendine gelene kadar günde 3 kap boşalttığım oldu ki benimki adi bir skimmer.

- Tamam başkan skimmer da aldık. Akvaryumu alalı 3 ay oldu sen hala balık koydurmadın bize yeter yahu. Yetmez abicim sıra geldi sumpa konulacaklara. E daha ne koyucam skimmer var kaya var bunlar temizlemiyor mu. Temizliyor temizlemesine ama biz eşeğimizi sağlam kazığa bağlayıp sonra allaha emanet edenlerdeniz. Sumpa ne konulacağı konusundan bir forum daha çıkar valla. Ben gene kendimden örnek vereyim. Skimmer 50 litre kadar çeşitli ebatlarda sünger, uv filtre 55 wat, fosfat reaktörü, elyaflar, yağmurlama, ön filtre çorabı, 100 kadar bioball, seramik halkalar, seachem matrix, denizden toplanan gözenekli kayalar. Oha başkan bu ne böyle bunları nasıl sığdırdın sumpa? E kardeşim biz sana boşuna mı sump severiz diyoruz. Akvaryumun altında kapakları kapalı şekilde hepsi duruyor. Hem bu kadar temizlik sağlıyor hem de görüntü kirliliği olmuyor. Siz ister yüzen medya yapın işter canlı kaya koyun tamamen size kalmış. Ama benim tankta zerre partikül tanesi bile bulamazsınız. İhtiyacınıza göre neyse filtrasyon malzemesi bakterilerin tutanacağı kaba pisliği de tutacak bir sistem yapıyoruz oraya.

- E başkan hadi artık koyalım balıkları? Tamam tamam koyalım ama öyle pat diye on tane balık atmak yok. Zaten vardı temizlikçiler. Aldık bir nemomuzu alıştırdık ısıttık suların tuzunu eşitledik vs koyduk nemoyu. Asla ve asla bir anda canlı yüklemek yok. Neden yok onu da anlatayım. Bu bakterilen yemeği balıkların dışkıları. Şimdi senin tankında bir anda bu bakterilen yiyebileceğinden fazla dışkı üre olursa hayvancıklar baş edemiyor. Peki ne yapıcaz. Balığı koyucaz bu bakteriler daha çok beslendikçe sayıları artıcak 2 3 hafta sonra olucak 2 balığı temizleyecek kadar bakteri. O zaman tekrar canlı ekleyeceğiz.

- 2. nokta nitrit nitrat testi. alıcaz testimizi ölçücez suyu sürekli. Buraya kadar almadan gelebilirsiniz zaten çok yüksek meblağlar tutan birşey değil. En baştan alırsanız eğer aşama aşama sürekli ölçerek gidersiniz hem de dediklerimi birebir tecrübe edersiniz. Balık koyulduğunda ne kadar dalgalanma oluyor neler değişiyor daha iyi anlarsınız.

- Nitrit nitrat süper de ya başkan bu su sürekli eksiliyor ne yapıcaz. Sakın ha tuz karıştırıp eklemeyin su buharlaşınca sadece su uçuyor diğer maddeler kalıyor. Eksilen kadar su eklerseniz kolay kolay tuza ihtiyaç duymazsınız. Eğer çok sıçrama yapan bir sisteminiz varsa benimki gibi. Sağa sola tuz birikintileri oluşur. İnce ince düşer tuzluluk. Ona göre tuz ekleyip ayarı verirsiniz sıkıntı yapmayın. Tekrar tuzlu su eklemek sadece tanktan tuzlu suyu sifonladığımız zaman lazım. Ben bi sifon yapayım dediğinizde bir damacana aynı oranda tuzlu su ayarladın. Başka bir damacanaya sifonlu suyu çekin tazeyi doldurun. Fazla mı çektim az mı çektim derdimiz olmaz.

- Ya baştan tamam 6 ay oldu 2 3 tane balık var. Şuraya iki mercan koyalım. Koyalım abi de mercanlar sudan sürekli beslenirler. Bunun kalsiyumu magnezyumu vs vs sürekli eksilir. Alıyoruz abicim bir adet reef test kiti. Lazım olan herşeyin olması gereken değerlerini veriyor bize. E balıklar magnezyumsuz büyüyordu bunlara bi çok mu lazım. Lazım abicim hayvan onunla besleniyor aç bırakmakla aynı şey. İdare eder 3 5 hafta sonra bunlar bittikçe rengi kaybolur solar solar sonunda ölür. Öldüğüyle kalmaz tankı da beraber götürür. Alıyoruz testimizi ne eksikse ince ince ekliyoruz tanka. Bunların hesapları markaları vs vs uzar da gider gene. Üşenmiyoruz okuyoruz sürekli.

- E başkan aldım testleri hadi ekledim eksikleri hadi koyalım mercanları. Yok abicim mercan hayvanla bitki arası sadece beslemek yetmez. E ne yapıcaz? Lamba lazım lamba. E var yukarda ben 6 aydır idare ediyorum. Eğer varsa mercanlara uygun lambanız amenna. Yoksa eğer mercanların istediği ışık değerlerine sahip bir sistem kuruyoruz. Artık ister kendiniz yapın led falan dizin isterniz benimki gibi bu iş için özel üretilmiş lambalardan alın sizin tercihiniz. Ama lamba olmadan yaşayamaz kolay kolay. Kimi mercan çok ışık ister kimi mercan az ister. Tanka ne koyacaksak önceden iyice araştırıp gölge isteyense kayalarda one göre yer seçiyoruz. Yok sığ su mercanı yüksek ışık isteyense tepelere doğru kayaların üstüne yerleştiriyoruz.

- Biz bu hale gelene kadar 1 sene geçti başkan nerdeyse ne yaptın sen yaaa vazgeçtim demeyenler için bu kısım. Bu noktadan sonra ayda 1 adet ufak ufak canlıları artırıyoruz. Nemolara anemonlar koyuyoruz. Anemona bi bakıyoruz sabah başka yerde beğendiği yere geçmiş içinde nemolar pıdı pıdı geziyor içinde. Kayanın arasında kocaman mas mavi bir tridacna. Camlarda gezen hermitler kestaneler yıldızlar. Kocaman alev alev yanan mantarlar mercanlar. Mürenleri beslerken ev ahalisi her seferinde aksiyon filmi izliyor gibi. Akşam eve gelince ışıkları mavi tona alıp elimizde kahvemiz izliyoruz. Sonra diyoruz ki ya izlemesi de güzel ama birşeylerle uğraşmam lazım tankı biraz daha mı büyütsem....


Sump vb balıktı canlıydı fikir versin diye benim denemeler yaptığım konu var kızıldeniz biyotop diye. Okuyun biraz da ordan bakarak fikir edinin.

Saygılar

[/QUOTE]

Akvaryumu güvendiğim bir akvaryumcuya yaptırmaya karar verdim. 2.El olarak alacaktım fakat aralarında çok fark göremedim gerçekten. 2. el ürünlerden korktuğum için ve taksit imkanı sebebiyle sıfır almaya karar verdim.
Akvaryumun ölçülerini de 90*50*50 olarak belirledim mobilyalı olarak alacağım. Birkaç sorum olacak :

1-) Sump sizce kaç litre olmalı ?
2-) Sump'ta kaç bölme olmalı ?
3-)Bölmelerin sırası ile boyutları ve içerikleri ne olmalı ?
4-) Bubble magus c5a : 300 TL
Bubble magus c7: 450 TL
Bubble magus c66 : 680 TL
Bubble magus curve 9 : 650 TL
Yukarıdakiler arasında kaldım, ileride akvaryumu büyüteceğimi sanmıyorum fakat mercan denemelerim olacaktır.Sizce hangisini tercih etmeliyim, Daha uygun fiyatlı, sıfır, garantili satan bir yer varsa onuda tavsiye ederseniz sevinirim.

Alacağım ürünleri belirledikçe bu mesaj altında paylaşacağım ve sizin değerli fikirlerinizi isteyeceğim. Şimdiden yardım veya takip eden herkese teşekkürler.

[B]Protein Skimmer : Bubble Magus C7
Kafa Motoru : Eheim +5000 ( Hala araştırıyorum)
Su tamamlama ünitesi : Diy düşünüyorum Lütfen tavsiyede bulunun.
Su arıtma cihazı : Lütfen küçük bir cihaz tavsiye edin.
[/B][EDIT]DeathAnqeLs,2015-11-09 21:54:37[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DidonÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 628
DidonÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2015 20:44
Oncelikle hayirli olsun. Sump olcusu olabildigince buyuk olursa su hacminiz artar. Tatli su tamamlama icin bir goz ayirabilirsiniz.

Sump sasirtmalarinin yuksekligi kullanacaginiz psin optimum calisma yuksekligi kadar olmali, istediginiz modeli secin, ureticisinin sitesinden calisma araligina bakin ona gore yaptirin. Otomatik su tamamlama olacaksa hic sasirtma olmadan da yaptirabilirsiniz. Bu sekilde olan pek cok ornek var. Sumpu yenilerken bende sasirtma kullanmayacagim. Ps konusu size kalmis curve 9 kullanip cok memnun olanda var sesli calisiyor diyende. Kullanici yorumlarini okumaniz gerekli. Ureticinin verdigi bilgiler pek dogru olmayabiliyor. Mesela 900 -1200 litre icin diyor ama balik yuku nekadar belli degil.

Teşekkür Edenler: [T]179351,DeathAnqeLs[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DeathAnqeLsÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2015
İl: Aydin
Mesaj: 43
DeathAnqeLsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2015 22:03
[QUOTE=Didon]Oncelikle hayirli olsun. Sump olcusu olabildigince buyuk olursa su hacminiz artar. Tatli su tamamlama icin bir goz ayirabilirsiniz.

Sump sasirtmalarinin yuksekligi kullanacaginiz psin optimum calisma yuksekligi kadar olmali, istediginiz modeli secin, ureticisinin sitesinden calisma araligina bakin ona gore yaptirin. Otomatik su tamamlama olacaksa hic sasirtma olmadan da yaptirabilirsiniz. Bu sekilde olan pek cok ornek var. Sumpu yenilerken bende sasirtma kullanmayacagim. Ps konusu size kalmis curve 9 kullanip cok memnun olanda var sesli calisiyor diyende. Kullanici yorumlarini okumaniz gerekli. Ureticinin verdigi bilgiler pek dogru olmayabiliyor. Mesela 900 -1200 litre icin diyor ama balik yuku nekadar belli degil.
[/QUOTE]
Cevabınız için teşekkürler. Şu an için c7'de karar kıldım. 9.5'' yazıyor üretici sitesinde. Sump şaşırmalarının konumları nasıl olmalı, altlı üstlü mü yoksa bir sağdan bir soldan mı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir