ULUSLARARASI HAYVAN HAKLARI YASASI


kuntakinteÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1026
kuntakinteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2008 13:16
Forumumuzda bu maddelerin eksik olduğunu farkettim ve paylaşmak istedim. Saygılar.


ULUSLARARASI HAYVAN HAKLARI YASASI
1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan , öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir.  Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.
3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel dogal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çesidi bu hakka aykırıdır.
5. Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal omur uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.
7. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.
9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.
10. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.
11. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.
12. Çok sayıda yabanı hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.
13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.
14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

kuntakinte2008-01-07 13:18:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LambukaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 677
LambukaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2008 13:38
Merhabalar,
Ellerinize sağlık, gerçekten anlamlı bir ekleme olmuş.
Yalnız yasalar iyi hoşda uygulama kontrolü olmadıktan sonra benim için pek birşey ifade etmiyor. Ülkemizde bu konunuyla ilgili kaç kurum yada kaç kişi olduğunu düşününce içimde garip bir cızırtı oluyor.
Ankara da ulus akvaryumlar çarşısına, İstanbul da da emin önüne gidince konu hakkında ne kadar içler acısı bir durumda olduğumuz daha da bir göze yapışıyor. Bu yerler birde devlet kurumları tarafından onaylı işletmeler. Bunlar birde buz dağının görünen kısımları birde görünmeyenler var.
Neyse konunuzu çokca karamsarlaştırdım kusuruma bakmayın.
Paylaşım için teşekkürler.
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir