Üniversiteye Hazırlık Ve Normal Hayat Önerileri


fourfourtwoÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2018
İl: Konya
Mesaj: 202
fourfourtwoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2018 17:33
Herkese merhaba değerli akvaryumcular .

Henüz 18 yaşındayım , daha doğrusu 18 olmama yaklaşık 2.5 ay var ama 17.5 da garip duracağı için ben 18 diyorum.

Başlıktan da anlaşılacağı üzere , bu yılki üniversite sınavına hazırlanıyorum. Fakat zaman zaman hiç ders çalışamıyorum , hep başka şeylerle uğraşıyorum sürekli. Mesela şu sıralar forumda ve internette sürekli balıklar hakkında araştırma yapıyorum ve de balıklarımı izliyorum falan filan. Zaten derse uzun süre adapte olamayan en fazla 30-35 dakikada (en azından şu an için) yorulan biriyim. Küçük bir ilçede yaşıyorum , fazla bir imkan yok.

Okulum ise şehir merkezinin girişinde, fazla bir mesafe yok ama okuldakilerin çoğu şehir merkezinde oturuyor. O yüzden okul dışında fazla iletişim kuramıyoruz, çünkü minibüsler çok yavaş gittiği ve çok dolandığı için şehir merkezi ile ilçe arası yaklaşık 35-40 dakika filan sürüyor. Oraya gidiş geliş toplam 1 saatten fazla yani. Bu da aynı yerleri sürekli görmek ve sürekli aynı yerlerden dolaşmak oluyor ve insanın sabrı sınanıyor , hele bir de minibüsler kalabalıksa.

Bunu şu yüzden anlattım, sürekli görüştüğüm bir arkadaş ortamım da yok diyebiliriz. Sadece internetten tanıştığım sınava hazırlanan 1-2 arkadaşım var , onlar da başka şehirde. Yani haliyle zaten olmayan kafa dağıtma imkanları, iyice kısıtlanıyor. Kafa dağıtma imkanı olmadan da çok aşırı sürekli harıl harıl ders çalışılmaz , en azından ben yapamam. Bu da bende hayvan besleme isteği uyandırdı. Ben de evcil kedi , evcil kuş ve her türlü köpekten korktuğum için, sadece akvaryum canlıları besleyebiliyorum. 1 yıla yakın süredir beslediğim(tabi ki plastik ölüm kaplarında değil, kendi oluşturduğum karalı bir akvaryumda) kaplumbağamla çok eğlenceli zamanlar geçirdik , çok kötü olduğum bazı zamanlarda bile onu görmek , onunla biraz ilgilenmek , hareketlerini izlemek mutluluk veriyordu bana. Fakat 30 Aralık'ta nedenini anlayamadığımız bir şekilde öldü maalesef. Ara sıra ağzını açıp esneme gibi hareketler yapıyordu, bunu öldüğü gün çok sık yapıyordu. Neyse , bunlardan bahsetmek beni üzüyor. En iyisi konumuza devam edelim. En yakın arkadaşım olarak onu görüyordum. O ölünce yine hayvan beslemek isteği geldi ve balıklara yöneldim bu sefer de. Fakat dediğim gibi balıklarla da çok ilgileniyorum ve haklarında bir sürü araştırma yapıyorum, doğrusu bu biliyorum ama ben sürekli araştırma yapmak , sürekli yeni şeyler öğrenmek ve birilerine katkıda bulunmak istiyorum. Ve de gittikçe daha da iyi olan bir akvaryum ve belki ileride çok daha büyük akvaryumlar :) Ama bu araştırmalar ve balıklarla ilgilenmeler/izlemeler bir hayli vaktimi alıyor. Pişman olduğum söylenemez fakat önemli bir sene (yani sınav senesi) olduğu için biraz olsun derslere de vakit ayırmam gerekiyor.

Gel gelelim asıl konunun başlığına. Şu an son zamanlarda neredeyse hiç ders çalışamıyorum. Çalıştığımda ise maksimum günde 1-2 saat çalışabiliyorum. Ayrıca uyku saatlerimi azaltamıyorum , hatta uyanamadığım için birçok gün okula gitmedim(bu hafta sadece 1 gün gidebildim. Toplamda da 25 civarı devamsızlığım var(şu an sınır özürlü ve özürsüz devamsızlık olmak üzere toplam 30 gün.) ve bunların birçoğu uyanamama sebepli.

1- Nasıl daha fazla ders çalışabilirim ?

2- Ne kadar ders ne kadar mola uygulamamı önerirsiniz , sizlerin de çoğu illaki bu yollardan geçmiştir.

3- Normal hayat (yani üniversiteye hazırlık dışında) önerileriniz neler ?

4- Uyku süremi nasıl azaltabilirim ? ( Bol bol kahve içiyorum(en az günde 2 kez filan). Bunun dışında başka öneriler var ise daha güzel olur :) )

5- Üniversiteye gidince(Şehir olarak Ankara veya İstanbul , bölüm olarak ise psikoloji düşünüyorum.) önerileriniz neler ? Örneğin üniversitede şuna dikkat et, şunu yapma , şunu yap veya şu üniversitenin şu özelliği iyi , bu özelliği kötü gibisinden.

6- Son olarak , bu sorum yine forum içi bir konu. Ailem yakında taşınacağımızdan dolayı kırılma/çatlama olur diye ve ben başka şehre gideceğimden dolayı , yeni ve büyük(150-160 civarı düşünüyorum.) bir akvaryuma iyi bakmıyorlar. Belki de 150-160 civarı litreler onların gözünü korkutmakta. Bu fikirlerini nasıl kırarım veya bu fikirleri sizce kalmalı mı , taşındıktan sonraya(2-3 yıl sonra(taşınma işlemi bitip , ev iyice düzenlendikten filan sonra) mı bırakmalıyım bu düşüncemi , yoksa üniversiteye gidince eve çıkıncaya mı ertelemeliyim ? (Bu da muhtemelen en az 1-2 yıl sonra) Not olarak : Ailemle aynı şehirde yaşamayacağız. Çünkü Ankara veya İstanbul'a taşınma gibi fikirleri şu an için yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2018 23:09
Tavsiye vermek bana düşmez belki ama, şuan önce önünüzdeki merdiveni çıkın, sonraki merdiveni nasıl çıkacağınızı sonra düşünürsünüz, yani üniversiteyi kazandıktan sonra.. [U]Büyük bir ihtimalle[/U] eğer hiç ders çalışma zorunluluğunuz olmasaydı, bu hobi şu anda size bu kadarda keyif vermeyecekti.
1- Dizinizi kırıp! derse oturmanız lazım..
2- Moladan kasıt daha çok; yemek yeme, tuvalet ihtiyacını giderme olmalı..
3- Kahveyi azaltın, yatmayı planladığınız vakitten en az 1.5 saat önce dijital şeylerle ilgilenmeyin, telefon tv...

Başarı bazen acımasızlıklarla birlikte kazanılır..
Başarılar dilerim.. [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fourfourtwoÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2018
İl: Konya
Mesaj: 202
fourfourtwoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2018 02:58
[QUOTE=sinan m.d]Tavsiye vermek bana düşmez belki ama, şuan önce önünüzdeki merdiveni çıkın, sonraki merdiveni nasıl çıkacağınızı sonra düşünürsünüz, yani üniversiteyi kazandıktan sonra.. [U]Büyük bir ihtimalle[/U] eğer hiç ders çalışma zorunluluğunuz olmasaydı, bu hobi şu anda size bu kadarda keyif vermeyecekti.
1- Dizinizi kırıp! derse oturmanız lazım..
2- Moladan kasıt daha çok; yemek yeme, tuvalet ihtiyacını giderme olmalı..
3- Kahveyi azaltın, yatmayı planladığınız vakitten en az 1.5 saat önce dijital şeylerle ilgilenmeyin, telefon tv...

Başarı bazen acımasızlıklarla birlikte kazanılır..
Başarılar dilerim.. [:)][/QUOTE]

Öncelikle estağfirullah , 36 yaşına gelmiş bir insan olarak , illaki bazı birikimleriniz vardır. O yüzden az veya çok tavsiye vermek size de düşer :)

Büyük bir ihtimalle diyerek küçük bir ihtimal bırakmışsınız zaten ama yine de açıklayayım. Kesinlikle ders çalışmaktan kaçmak için yapmıyorum. Veya böyle bir zorunluluğum olmasaydı , böyle bir hobim olmazdı değil. Çok ders çalışırken de kaplumbağama bakıyordum.

Yalnız ve fazla yakın arkadaşı olmayan bir insanım ve ne kötü insanlar olduğunu az çok bilen bir insanım. Bu yüzden zamanla fark ettim ki , hayvan beslemek ve ilgilenmek insana çok şey katıyor :) Ve benim de hayvanlara olan ilgim arttı ( her ne kadar bir kısmından korksam da [:D] ) Hatta internet üzerinden konuştuğum insanlara/arkadaşlara zaman zaman evcil hayvan beslemesini öneriyorum, çünkü bana gerçekten çok iyi geliyor Allah'a çok şükür :)

Ve bunun dışında ders çalışma zorunluluğum olmasa bile ( Lisenin ilk 3 senesinde ders çalışmayı bu kadar takmazdım. ) , yıllardır aşırı boş geçirdiğim zamanlar oldu. Ve de bu aşırı boş zamanlarda çok sıkılırdım. O zamanlarda gerçek hayatta yalnızdım ve bundan üzüntü duyardım. Şimdi ise baktığım zaman , balık bakmaya tekrar atılalı beri özellikle buraya katılalı beri ciddi anlamda bu sıkıntılarım üzüntülerim gitti. Çünkü hem yeni şeyler öğreniyorum, hem yeni bazı hayallerim ve hedeflerim (Çok daha büyük akvaryumlara geçmek gibi) oldu , hem de insanlarla burada bol bol iletişim halindeyim.

Ayrıca mesela dizi/film izlemek de dersten bir kaçış yoludur fakat bu yol akvaryum konusu kadar aşırı ilgimi çekmiyor. Çünkü onlar sadece eğlence gibi geliyor fakat akvaryum konusu bana mutluluk veriyor :)

Bu arada cevaplarınız için teşekkür ederim [:)] Onları da tek tek yanıtlayayım :)

1- Bugün itibariyle bir oturmada az bir miktarla başlayıp (25 dakika) zamanla çalıştıkça çok bir miktara doğru 5'er 5'er giden (45 dakika) ve sonra bir önceki başlangıç dakikasının 5 dakika fazlasına düşüp tekrar 20 dakika fazlasına yükselen bir sistem oluşturdum. Örneğin , ilk çalışmada her periyot 5 kez uygulanmak üzere 25-30-35-40-45 çalışacağım, ikinci çalışmada 30-35-40-45-50 çalışacağım. Üçüncü çalışmada 35-40-45-50-55 , dördüncü çalışmada ise 40-45-50-55-60 . Böyle böyle artarak çoğalacak ve gittikçe dersin başında oturma sürem zamanla artacak [:)] Her ne kadar karmaşık gibi görünse de eğlenceli bir sistemle rutinlikten çıkarak çalışmaya daha yatkın olacağım :) Bu şekilde bir sistem kurdum.

2- Molalar da daha çok 20-30 dakika arasında olacak ve sevdiğim aktiviteleri ( Örneğin burada bir şeyler okuyup yazmak, araştırmak, 20-30 dakikalık periyotlarla eskiden yayınlanan Leyla ile Mecnun dizisini veya yerli/yabancı sinema filmlerini izlemek gibi ) yapmak üzerine olacak :)

3- Kahveyi azaltmayı neden söylediğinizi anlamadım, aşırı kahve zararlı evet ama ben kahveyi çok aşırı içmiyorum. Günde genellikle 1 veya 2 kez içiyorum. Ayrıca yatmadan önce son 1.5 saat dijital şeylerden de kaçış yapmak mümkün değil gibi duruyor , çünkü ders çalışsam , dersimin bir kısmını internetten video ders anlatımından çalışıyorum. Mola versem , ya foruma giriyorum ya dizi/film izliyorum ya da telefondan bir şeylere bakıyorum veya mesajlaşıyorum. Yani bu zor gibi gözüküyor.

Başarılar dilediğiniz için, önerileriniz ve cevap verdiğiniz için tekrardan teşekkürler [:)][EDIT]NewKing,2018-01-14 03:02:06[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir