Üretimhane diyoruz ama?


omergunelÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 292
omergunelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2010 16:10
Harika bir konu...

Aslinda cok kucuk bir akvaryum ile baslayip kisa zamanda evimde bulundurdugum akvaryum sayisi ile kiyaslayinca, bunun bitmez tukenmez bir sevgi oldugunu, hep daha fazlasinin istendigi, en sonunda da uretimhaneye kadar gidecek bir hobi oldugu gercegini gormemezlik olmaz.
Ben Ingiltere'de yasiyorum ve bu isle ugrasan cok insan var, isini hakki ile yapan birkac kisi taniyorum.
Sahsi dusuncem su ki, eger bir uretimhane kuracaksaniz mutlaka bir dukkan da acmalisiniz. Eger gucunuz var ise ithalata da baslamalisiniz, yapay bitki, filtre, filtre malzemesi vs. Yerli ureticilerden de toptan fiyatina alip dukkanda satmalisiniz.
Is canliya gelince tek basina idare etmek bence cok zor, kapsamli bir uretimhane icin birden cok kisinin olmasi sart. Uretilen baliklarin pazarlanmasi icin bir kisi, toptan satis amacli, satis pazarlama yapacak, bir kisi uretimhanede duracak ve bir kisi de perakende satis icin dukkanda duracak.
Toptan olarak akvaryumculura satacaginiz 5-6 balik, perakende olarak satacaginiz 1 baligin getirisinden fazla olmayacaktir.
Isi ticari amacla dusunecek ve gercekten para kazanmak icin yapacaksaniz, toptan satis arti perakende satis yapmalisiniz.
Toptan yapacaginiz satis hem uretimhane'nin hem de dukkanin masraflarini karsilayip, perakende satislar ise size kar olarak donecektir diye dusunuyorum.
Bu sadece benim sahsi fikrim ve cok az bir bilgi ve arastirma ile goruslerimi paylasiyorum.
Benim aklimda da var bu isi yapmak, ancak belli bir maddi birikiminiz olmasi gerekli ki piyasa yapana kadar ayakta durabilesiniz. Cunku bakkalda deterjan yada konserve satmaya benzemiyor bu is, canli isi, bugun satilmadi, ac kalsin, masrafi kisayim, filtre calismasin, isitici calismasin demek olmaz.
Ayrica en cok ihtiyaciniz olan sey "SEVGI" bu isi tamamen ticarete dokerseniz, sizin de gozunu para hirsi burumus insanlardan farkiniz kalmaz ve sizinle ticaret yapan kisi, ayni bizim bazi akvaryumculara yaptigimiz gibi davranip geri gelmez. Isi bilincle, sevgiyle yaptiktan sonra bence bu iste de her iste oldugu gibi geri donusum olur fikrindeyim.

Sonuc olarak ihtiyacimiz olan seyler:
Sevgi, Tecrube, Bilgi, Zaman, Emek, Yer, Dukkan, Para, Satis Pazarlama...

Dusuncelerime katilan, katilmayan herkese saygilar...
omergunel2010-07-18 19:58:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gemiciÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 6
gemiciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2010 02:42
Herkese slm arkadaşlar üretimhanesini yeni kurmuş biri olarak bende bir kaç kelime yazmak isterim evet arkadaşlar üretmek gerçekten zor sabır gerekiyor maddiyat gerekiyor emek istiyor bazı arkadaşlarım bir kişiyle olmaz diyor haklısınız çok zor ama geliriniz ne olacakki kaç kişiyle bölüşeceksiniz elli akvaryumunuz var diyelim aylık üretip satabileceğiniz balık bin beş yüz iki bin arasıdır ürettiğiniz balığa göre elli kuruşla bir buçuk lira arası sattığımızı kabul edersek kazancınız bin bin beşyüz lira gibi olur ya masraflarınız elektrik yaz aylarında yüz liradan aşağı düşmez kışın ikiyüz elli  liradan aşağı düşmez su deseniz ona keza dükkan kiranız siz bişey yemesenizde olur çünkü balıkların yemesi gerek başka söze gerek varmı bilemiyorum ama kendi adıma konuşmam gerekirse elli akvaryumla üreticiyim diyemiyorum ben halen hobiciyim herkese bol yavrulu sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alierkamÇevrim Dışı

Kayıt: 03/07/2010
İl: Konya
Mesaj: 31
alierkamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2010 13:49

Ben 10 yıldır balık besliyorum ve 5 yıldır malawi bakıyorum işe balıklarımı yavru alarak başladım. Yaklaşık bir iki sene sonra balıklarımı cinsiyetlerine göre kolonileştirdim ve şimdi düzenli olarak o balıklardan yavru alıyorum. Sürekli yaşlanan balığı satıp aynı cins genç alarak bu işe devam ediyorum. Ve yavruları büyütüp satıyorum. Gerçekten iyi para var. ...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2010 16:33

Yerli üretim yapanlar ister kar yapsın, ister zarar etsin, her ne olursa olsun yerli üretim yapanlar desteklenmeli diye düşünüyorum. Çünkü ülkemizde üretilen her balık Dolar'ların, Euro'ların yurt dışına gitmesine engel oluyor ve küçükte olsa ekonomimize katkıda bulunuyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ümitkodalÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 11
ümitkodalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2010 12:15

Selam arkadaşlar.malavi türlerinde fiyat biraz düşük.peki tropheus üzerine bir üretimhane düşünülecek olunursa birazdaha az akvaryum kapestesiyle malavi den kazanılacak paranın iki katını alabilirsinz gibi geliyo bana hele tropheus daki nadir bulunan balık olursa enaz şuanki piyasada 10 adetlik bir aylık yavru balık nerden baksanız hobiciye 450-500 tlye alıcı bulur akvaryumcuda aynı balıga 350-300 verse dehi aylık 100 yavrudan oldukca ıyıbır gelır alabileceginize inanıyorum.(yeterki damızlık kolonileriniz iyi olsun)

ümitkodal2010-08-29 15:02:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeaderosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/12/2008
İl: Nevsehir
Mesaj: 962
LeaderosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2010 10:51
Aynı şey oluyor tabi yine, başlangıçta harcadığın para ne kadar çoksa (işler yolunda gittiği takdirde) geri dönüşü o kadar çok oluyor. ucuza aldığın bir balığın yavrusunu ne kadar pahalıya satabilirsinki?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BARBARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/01/2007
İl: Çorum
Mesaj: 566
BARBARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2010 13:00
Bence aslında bu soruyu yurt dışından gelen balıkları dükkanlarında satan akvaryumculara sormak lazım.Onlar üretim yapmaya her konuda biz hobicilerden daha müsaitler.Nedenini şöyle açıklayayım;biraz empati yaparsak ben kendimi bu akvaryumcuların yerine koyduğumda hep şunu düşünüyorum,yerim var,dükkanım var,satış gücüm var,gerekli bilgi ve tecrübem var.Peki neden bu balıkların en azından bir kısmını şu dükkanın arkasında biyerlerde,evimin bir köşesinde üretmeye çalışmıyorum?Sonuçta bu işten ekmek yiyorum o zaman evimde 5-6 tane akvaryumun olması yada bu dükkanın bir köşesinde kendime ayırdığım özel akvaryumlarımın olması gayet normal.Hem her seferinde satmak için dükkana getirdiğim balıkların faturasını da azaltmış olurum.
Bence bu düşünce gayet mantıklı ama içimizden bazıları da şimdi belki ''Ee, böyle yapmıyorlar çünkü içlerinde tembellik var.''vs gibi sebepler bulabilir.Peki bu akvaryumcuların hemen hepsi mi tembellik ediyor?
Ben bu düşüncelerimi bildiğim akvaryumculara sorduğumda bir türlü buraya yazarak sizle de paylaşabileceğim bir cevap alamadım.Zaten bu cevap da sanırım konuyu açan arkadaşımızın paylaşımını beklediği bilgileri içerecek.
BARBAR2010-09-03 13:26:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2010 14:23

Aslında senin de dediğin gibi Nurettin Abi,bu işi gayet tabi yapabilirler.Ancak tek başına bu kadar işin altından kalkmak zor.Üretim ilgi isteyen zahmetli bir iş.Tabi çeşitli kolay yolları da var.Bu bölümdeki en büyük eksiğimiz emek vermeden yemek bekliyor olmamız.Şu an doğru dürüst hiçbir üretimhanede izolasyon bile yok.Su arıtımı olarak hala eski mantık filtrasyon kullanılıyor.Yosun filtreleri ya da aquaponic sistemleri kullananlar bir elin parmaklarını bile geçmez.Bu açıdan bakıldığında sürekli su değiştirmek,elektrik harcamak ve doğru zamanda bakım yapamamaktan dolayı kaybedilen yavrular bu işin maddi yükü.Bu yüzden de kolay kolay kimse üretime yanaşmıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BARBARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/01/2007
İl: Çorum
Mesaj: 566
BARBARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2010 18:03
Haklısın Onur.Ama illaki söylediğin gibi çok emek isteyecek,pahalı malzemeler gerektirecek bir üretimhane kurmaya da gerek yok bence.Mesela,kaç akvaryumcu en basitinden lepistes üretiyor acaba?Ya da bilindiği üzere brichardi üretmek de ilgi,özen isteyen bir iş değil.
Bu kriterlerde sayalım;plati,lepistes gibi bitkili ortamda kolay kolay yavrusunu yemeyen canlı doğuran çeşitleri,bir çok amerikan türü cichlid,brichardi ve amerikan cichlidler gibi düz yumurta döken tanganika çeşitleri, yine bir çok çeşit akvaryum bitkisi,canlı yem olarak su piresi daha da çeşit sayabilirz.Bir çok hobici bu canlıların üretimini zaten yapıyor ve bu hobiciler geçim için kendi mesleklerini de icra ediyor.Dolayısıyla,heleki bu işten ekmek yiyen insanlar için bu tür çeşitlerin üretilmemesi bana çok saçma geliyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ssamiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 139
ssamiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2010 02:44
Üretimhanelerin işi belli olmuyo. Bn şahidim isim vermeyim çok iyi para kazanıyodu bir hastalık girdi verdiği kurtlardan hepsi öldü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gemiciÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 6
gemiciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2010 04:19
Sami kardeşim sana katılıyorum benim arkadaşlarımda aynı olayı bir çok kez yaşadılar ve üretim yapan arkadaşlarım bende dahil olmak üzere üretimhaneleri ziyaret etmeyiz hatta üretim yapan arkadaşlar birbirleriyle tokalaşmazlar bile saçma gibi gelebilir ama hastalık taşımamak açısından böyle yapılıyor .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fate of norsÇevrim Dışı

[B]4012,2[/B]
Kayıt: 31/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 231
Fate of norsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 14:26
Öncelikli olarak herkezin bayramını kutlarım.Çok basit bir kaç şeye değiniceğim.

Üretimhane diyoruz.Çok güzel , unutmamak lazım bu bir hobi işi.İnsanlar bu hobiyi zamanla bırakır tekrar başlar.Kimi üretim yerleri batar kimileri çıkar.Biz böyle iniş çıkışlarda nasıl ayakta durabiliriz.

1-Elimizde üreyen kolonimiz çok sağlam ve ciddi yavru veren bir koloni olmalıdır.Bana göre belirli koloniler iki çeşit olmalıdır.Örneğin normal piyasa lepistesi kolonimiz var 50 dişi 15 erkeklik bunun yanında birde piyasada olmayan Half-Black kolonimizde bulunmalı 20 dişi 7 erkek gibi.Elimizdeki çeşidimiz arttı ve piyasada olmayan bir lepistes türümüz var artık.

2-Üretim yapıcağımız yerin ısıtması çok iyi olması lazım az enerji ile ısıtmamız lazım.Elektrik faturamızın fazla gelmemesi için.

3-Hobiciler geldiğinde kesinlikle kaçırmamız gerekir.Yeri geldiğinde abi bu balık sana yaramaz demeliyiz ki; gelen hobicinin ayağı kesilmesin.

4-Ben kesinlikle bu kuralı olmazsa olmazlarımın arasına koyarım.Üretim yaptığımız akvaryumlarla satış akvaryumlarımız aynı yerde olmaması gerekir.Üretim akvaryumundan bir canlı istendiğinde koloni bozulabilir,balıklar stresten sorun yaşıyabilir ve bana göre bereket kaçabilir.

5-Ben kesinlikle üretim akvaryumlarının hiç değilse Discus,Melek benzeri canlıların en üst raflarda olmalarına dikkat ederim.Strese girmemeleri açısından.

6-Elimizde daima piyasada olmayan balıklar oldukça ilgi çekici ve çarpıcı olucaktır.Sürekli tavsiyelerle hobihanemiz ziyarete uğrayacaktır.

En önemli madde de bence dürüst olmaktır.Sayamadığım çok şey var teknik açıdan girmedim konuya ama emek vererek ve can-ı gönülden istiyerek herşeyin üstesinden gelebiliriz.Bunlar sadece dikkat edilmesi gereken ufak detaylar.
Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MysteryÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 487
MysteryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 22:46
 Çok saçma bir soru olucak. Akvaryumculardan satın aldığımız balıklar , gene cama cam akvaryumlarda üretilen ortamlardan mı geliyor ? Ben bir tesis felan kuruyorlar diye düşünmüşümdür hep :) Balık çiftlikleri gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 22:51
[QUOTE=kijthae] Çok saçma bir soru olucak. Akvaryumculardan satın aldığımız balıklar , gene cama cam akvaryumlarda üretilen ortamlardan mı geliyor ? Ben bir tesis felan kuruyorlar diye düşünmüşümdür hep :) Balık çiftlikleri gibi.[/QUOTE]Yüzde sekseni yurtdışındaki çiftliklerden geliyor.Geri kalan kısmın yüzde onbeşi iç piyasadaki üreticilerden,sadece yüzde 5 gibi bir rakamı cama cam veya evinde üretenlerden geliyor.Tabi bu sayı genel.Normalde canlıdoğuran gibi ucuz ve üretimi kolay balıkların özel tür olmayanları iç piyasadan.Ama geri kalan bir çok tür dışardan geliyor.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir