Üretiminhane maliyeti


candasÇevrim Dışı

Kayıt: 11/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 57
candasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2006 20:24

Arkadaşlar bugün aklıma gelen bir fikri sizlerle paylaşmak ve sizlerinde fikirlerinizi almak istedim. Bodrumumuzda ki 5 yıl öncesine kadar kömürlük veya depo olarak kullanılan 2m*3m lik odalardan birini ufak çaplı bir üretim haneye çevirmeyi düşündüm. Şu an bodrum katımız tamamen boş yaklaşık 60 m2 lik bir alan içinde 4 adet böyle oda var birde 3m*4m*2m lik kullanılmayan betondan bir su deposu var. Ben bu odalar içinden en küçüğünü köpük ile ısı yalıtımı yaparak 150*50*50  cama cam üç katlı üç set toplam 9 akvaryum kurarak discus ve frontosa üretmeyi düşünüyorum. Bu düşüncemin önündeki en büyük engel benim bu iki türde de tecrübesiz oluşum. Küçük yaştan beri her tür calı doğuranı yetiştirdim bir dönem ciklette baktım ama canlı doğuranlar daha çok hoşuma gittiği için tekrar onlara döndüm. Filtre olarak her setin altına birer sump koymayı bunu gün içinde 3 tankta sırasıyla gezdirmeyi ayrıca içerdende her tanka en büyük boy birer pipo filtre ile desteklemeyi düşünüyorum. Şimdi konuyla ilgili olarak sizlere birkaç sorum olacak.

1- Frontosa ve discus narin olduklarını bildiğim balıklar ama bu işlerle uzun süredir uğraşan biri arkasına akvaryum.com'u da alarak üretim yapamazmı?

2- Bodrum gibi rutubetli ve güneş görmeyen bir yer balık yetiştirmek için ne derece elverişli ve sağlıklıdır? Balıkların bulunduğu odaya ufak çaplı bir havalandırma koyabilirim ama bunun yeterli olacağını pek düşünmüyorum.

3- Kurmayı düşündüğüm sistemde en ufak bir kaçak su ve elektrik tesisatı kullanmayacağım. Bu haliyle maliyet balık yoğunluğuna göre 100-200ytl gibi aylık rakam olacak. Başlangıçtaki kurulum maliyetini gönüllü olarak üstleneceğimi varsayarak sistem kendi kendi işletebilecek ölçüde kazanırmı? Bu işten tek karım bitmek bilmeyen daha büyük akvaryum isteğimi karşılamak doya doya balıklarla ilgilenmek olacak.

4- Çok akvaryumla üretim yapan arkadaşlardan öğrenmek istediğim belli bir akvaryum adedinin üstüne çıkmak hobi yerine külfet halini alırmı bu konudaki tecrübeleriniz nelerdir? Şu an 150lt lik yetişkin ve 50lt lik yavru akvaryumlarında canlı doğuranları yetiştirmeye devam ediyorum bu tecrübe için çok yorucu bir sorumluluk mu? Ben bu işi normal iş hayatımın dışında akşamları ve hafta sonlarımı en büyük hobimle değerlendirme niyetiyle girişeceğim. Arada bana yardımcı olabilecek kardeşim ve babamda var.

Görüşlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

Saygılar....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

strangerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1663
strangerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2006 21:18

Bütün üreticiler milyarlarca lira yatırım yaparak başlamıyor ya.Elbette olabilir.Neden olmasın.Ama üretim yapmak için bence çok fazla bilgiye ve tecrübeye  ihtiyaç var.Pek sorarak yapılacak iş değil yani.Discus u Türkiyede üretn 1 2 üretici var.Ama sanırım frontosayı hobicilerden başka kimse üretemiyor.Çok zahmetli.Arkadaşım var üretici.Ufak bir üretimhanesi var.Tatile çıkabildiğini görmedim.15 metrekarede üretimhaneye indiği zaman adam 2 kilo veriyor sıcaktan.

Kısaca kendini tatmin olarak düşünülecek bir uğraş olacaksa buna değmeyebilir.Ayrıca üretilen balıklarıda satmak ayrı bir iş.

Niyetim gözünüzü korkutmak değil ama azmin elinden hiçbirşey kurtulmaz.

Sağlıklı balıklar dilerim...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

candasÇevrim Dışı

Kayıt: 11/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 57
candasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2006 21:40

Olumlu olumsuz her tür yoruma açığım ben faydalanamasamda belki başka arkadaşların bu tip girişimleri için faydalı olabilir. Cevaplayan arkadaşlara teşekkürler. Bu konuda bilgi arkadaşların yorumlarını bekliyoruz.

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayÇevrim Dışı

Kayıt: 06/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 110
olcayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2006 21:57
Ufak caplı malavi üretimi yapıyoum.Bende bu üretime aç gözlülüğüm den dolayı başladım.Ama şu an gerçekten pişmanım.Çünkü ihtiyaç bir türlü bitmiyor.Yavruları satmak Metin Bey in dediği gibi ayrı bir dert.Gerçi iyibir akvaryumcu bulursanız sata bilirsiniz tabi o iyi akvaryumcuyu bulana kadar katil olmazsanız cünkü millet bu balıkları gölden topladık zannediyor herhalde hep ölü fiata almak istiyor.İşte o an cinnet geçiriyorsunuz.Adam aynı gerçekten aynı balığı ithalatçıdan 1.5 ytl ye alıyor size 1 ytl yi çok görüyor.Ama herşey çok akvaryum ihtiyaçı bir türlü bitmiyor.Güzel tarafları yokmu,tabiki hele benim gibi gözünüz doymuyorsa güzel her taraf balık dolu.Yüzlerce günlük,haftalık,aylık yavrularla dolu onlarla ilgilenmek çok güzel.Sizi düşüncenizle baş başa bırakıyorum.Her şey gönlünüzce olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tezelhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/01/2005
İl: Edirne
Mesaj: 1012
tezelhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2006 22:49
Selamlar bende bodrum katta diskus bakıyorum. Ve epey masraflı, şu an 12 akvaryum oldu. Bunu göze aldığınızda en az bir sene su ve elektirik parası vericeksiniz. Bu cebinizden çıkıcak para balık üretmeye başlayıp büyütene kadar süre bu şekilde geçicektir. Bu durumda epey profesyonel olmalısınızki zamanı boşa harcamayın bence çok iyi düşünün zamanla hobi olmaktan çıkıp uğraşacağınız iş haline gelicektir, ve bakıcağınız balıklar ihmale pek gelmeyen türler olduğunda gerisine siz karar verin. Şimdiden kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mc_zahirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/01/2006
İl: Ankara
Mesaj: 495
mc_zahirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2006 00:51

    Fikir güzel ama bence türler yanlış.Bu türleri kulaktan dolma bilgilerle üretmek zor olsa gerek.Ayrıca damızlık olarak bu türleri almakta çok pahalıya malolur.Yavru alıpta büyümelerini beklemekte masraflı olur ve bu işten soğutur.Ayrıca yavru aldıktan sonrada nekadar iyi bakmış olursanız olun balıklarınızı ithal balıklardan daha ucuza kapatmaya bakarlar.Siz bilirsiniz ama ufaktan ufaktan başlayarak ne yapacağınızı daha iyi anlayabilirsiniz bence.İlk etapta 3 lü set kurup üremesi kolay değişik türlerle başlayabilirsiniz.

    Ayrıca sump'u gezdirme olayı bana pek olabilirmiş gibi gelmedi.Üretimci arkadaşlardan ucuza malolacak filtreleme teknikleri öğrenebilirsiniz.Kolay gelsin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir