Uv ile ilgili


akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2011 16:37
[QUOTE=akiF]Suya belli bir miktar veriliyor derken kartuş şeklinde bir şey mi? Bittikçe yenisini mi takıyorsunuz makineye?[/QUOTE]
Kartuşluymuş ama 2 sene ömrü varmış 2 senede bir degişmek zorundaymış ama ben bu yapının verecegi etkiyi bilmemekteyimDil%20Çikarmahortumun içine şuan delikli gümüş plaklar döşesemmi diye düşünüyorum öyle çok da degil hem 10 tane ince delikli plak iyi olabilir bence..:)veya ayrı pompaya baglanmış bir sistem..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmet suhaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2009
İl: Konya
Mesaj: 169
ahmet suhaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2011 16:37
  Ben Ümit Bey e katılıyorum.Uv ler sudaki zararlı bakterileri öldürür çünkü zararlı bakteriler suda serbest yüzen bakterilerdir.Yararlıları sabit yere tutunurlar bu yüzden filtreden geçmezler.Yusuf Bey in dedikleri sanki zararlı bakteriler bozulduktan sonra bakteri yığına haline gelmiş bir tank oluyor gibi anaşılıyo.Uv nin asıl amacı tanktaki yararlı bakteri oranını fazlalaştırmaktır.Sürekli Uv nin açık tutulmasına bende karşıyım ama su değişimlerinde balık eklemelerinde çalıştırılırsa faydası görülüyor gerçekten en azından haftada yada 10 günde bir kaç gün çalıştırılması gayet faydalı bana göre saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2011 16:42
[QUOTE=ahmet suha]  Ben Ümit Bey e katılıyorum.Uv ler sudaki zararlı bakterileri öldürür çünkü zararlı bakteriler suda serbest yüzen bakterilerdir.Yararlıları sabit yere tutunurlar bu yüzden filtreden geçmezler.Yusuf Bey in dedikleri sanki zararlı bakteriler bozulduktan sonra bakteri yığına haline gelmiş bir tank oluyor gibi anaşılıyo.Uv nin asıl amacı tanktaki yararlı bakteri oranını fazlalaştırmaktır.Sürekli Uv nin açık tutulmasına bende karşıyım ama su değişimlerinde balık eklemelerinde çalıştırılırsa faydası görülüyor gerçekten en azından haftada yada 10 günde bir kaç gün çalıştırılması gayet faydalı bana göre saygılar..[/QUOTE]

Bakterinin uv tarafından öldürülme şekli nedeniyle karşıyım bakterinin az veya çok olması bir şey ifade etmiyorki..Dna kırılıma ugruyor parçalanmıyor veya hidrolize ugramamakta bu sebeble karşıyım..Uv yararlı bakteriyi fazlalaştırmaz ayrıca bunu biz tanka iyi bakarak yaparız..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2011 23:50
[QUOTE=akunaki] [QUOTE=EFENDİ] [QUOTE=akunaki] [QUOTE=EFENDİ]

Yusuf bey,

Evet Uv bakterileri öldürüyor ve bu ölü bakteriler suda kalıyor ama tahminimce bu bakteriler çok da sorun yaratmıyor olmalı. Neden derseniz Amway isimli bir markanın eSpring adını verdiği uv lambası kullanan bir su arıtma cihazı var, sağlık adına gerekli izinler elbette alınmış, insan tüketimine uygun su hazırlıyor . İnsan uv den geçmiş suyu içebiliyorsa balık da içebilir diye düşünüyorum . 

Bana sorucak olursanız akvaryuma en az müdahale en iyisidir ama bende Uv kullandım bir süre . Hiç bir sorun yaşamadım . 

Yararlı bakterilerle ilgili ufak bir bilgi vermek ( Hatırlatma yapmak ) istiyorum, yararlı diye adlandırdığımız bu bakteriler suda serbest halde gezmek yerine yüzeylere tutunmayı tercih ederler, bu yüzden aslında su içerisinde çok da fazla yararlı bakteri yoktur. Buna karşın çoğu zararlı diye adlandırabileceğimiz bakteri suda serbest halde yüzmektedir ve uv suda serbest olan bu bakterileri  öldürür . Örnekse 96 zararlı ölüyorsa 4 yararlı ölüyordur .

[/QUOTE]

İnsan anatomisi ile balık anatomisi aynı degildir insan bir balıga göre çok daha dayanıklı ve dış etkenlere karşı oldukça direnç gösteren bir yapıya sahiptir öte yandan kullanılmamasından kastım uzun süre kullanımından sakınmak içindir ama kısa aralıklarla çalıştırılan uv ninde hemen etkisini yitirdigi bilinen bir gerçektirBence bakterilerden bu kadar korkuyor ve çekiniyorsak cam elyaf filtre ve mikro filtreler kullanılabilir bir defada az miktarda suyu temizledigi için devamlı kullanılabilir ve yan etkiside yoktur çünkü genelde steril üretilirler bide Aklıma şuan gelen bişey söyleyeyim gümüş iyonları bakterileri yok etmektedir filtre bosunun içine bunlardan koyarsak bence hiç birisinede gerek kalmayacak...
Tuzlu su ve deniz akvaryumları ile ilgili hiç birşey bilmedigimden akif bey inş bu konuyu araştırınca sizinle bu konuyu konuşmak isterim :))

[/QUOTE]

Evet elbette anatomilerimiz çok farklı ancak çok bir etkisi olacağını düşünmüyorum . Şu an için herhangi özel bir araştırmam yok bu konuda o sebepten çok da net konuşamıyorum ama ilerleyen dönemde araştırıp belgelerle tekrar bu konuya yazıcam . Tebessüm

Bunun dışında evet bahsettiğiniz filtreler de zaten mevcut ve kullanmak isteyeneler rahatça kullanabilir, ben biraz daha bu uv üzerine düşünüyorum .Tebessüm

[/QUOTE]

Araştırmanıza gerek yok çünkü ben direk araştırdım hatta dersini işledik biyoloji okuyorum ben .))O sebeble  bu kadar kesin ve kati konuşmaktayım bence uzun süreli kullanım çok zararlı...

[/QUOTE]

Yusuf bey, bende Biyoloji okuyorum, biraz meraklıyımdır ve Öğretim görevlisi olmayı düşünüyorum ve sizde biliyorsunuz ki bilim insanı merak edip araştıran kişidir. Elbetteki araştırıcam. Elbette uzun süreli büyük etkisi vardır ama bu bizim akvaryumumuz içerisinde ne kadar büyük etkiye neden olur onu araştırmalıyım . Örnekse, ben bu balığı 10 sene boyunca sürekli uv den geçmiş suya maruz bıraksam , onun da yavruları 10 sene sürekli uv den geçmiş suya maruz kalsa ve onun da yavruları sürekli uv li suda yaşasa belki sonraki batında uv ye dayalı sorunlar çıkar. İşte bilinmeyen kısım bu, ne kadar sürede etkili olur. Birde şöyle bir durum var ki herkes uv kullanmıyor, kullananların çoğu sadece hastalık döneminde kulanıyor. Bu kadar az kullanım etkili olmuyacaktır diye düşünüyorum .  Şonuç olarak hücresel bazda bakıldığında çok nizami bir biçimde hücreler kendini yeniliyor. Örnek se bir parmak kemiğini ele alalım, sürekli yapım yıkımlarla 2 yıl sonra bu kemik tamamen farklı yeni hücrelerden oluşmuş olabiliyor. Yani hücrelerimiz yenileniyor, eskilerinin yerini alıyor .  Balıklar direk uv ye maruz kalsa elbette tamiri imkansız kusurlu hücreler oluşur ama bu balıklar direk uv ye maruz kalmıyor, uv yüzünden DNA sı bozulmuş bakterilerle aynı suda yüzüyor, bu sudan içinde vücuduna alıyor ve sindirimden geçiriyor. Sindirilen bu hücrelerin DNA yapısındaki bozulmanın balık bünyesine işlemesi çok da kolay değil . Şöyle düşünebilirsiniz, sudaki uv yüklenebilecek örnekse aliminyum atomları varsa, uv ye maruz kalıp sonradan bir süre uv ışın yayabilecek potansiyelli moleküller varsa, evet onlar etkili olur, ama şöyle bir durum var ki uv emip sonra geri veren ve akvaryumumuzda bulunan elementleri ben bilemiyorum . Bunuda araştırmak lazım . Sizde biliyorsunuzdur, hiçbir sorun aslında göründüğü kadar basit değildir, şayet bir sorun varsa çokca konu araştırılıp gerçeğe ulaşmak lazım . 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 00:02
Bizim biyo kimya hocamızda aynı şeyden bahsetti şu konuda..Evet alıyo ama devamlı bir yabancı etkinin altında bulunan hücre istemesede degişime ugruyor degişime ugrayan hücre kansere kadar ilerleyebilir..Diger konular zaten aynı bölümümüzü okumamızdan dolayı bilimsel olarak aynı düşüncedeyiz..:)..Kaçıncı sınıfsınız acaba.. 
onuç olarak hücresel bazda bakıldığında çok nizami bir biçimde hücreler kendini yeniliyor. Örnek se bir parmak kemiğini ele alalım, sürekli yapım yıkımlarla 2 yıl sonra bu kemik tamamen farklı yeni hücrelerden oluşmuş olabiliyor. Yani hücrelerimiz yenileniyor, eskilerinin yerini alıyor .  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 02:33
[QUOTE=akunaki]Bizim biyo kimya hocamızda aynı şeyden bahsetti şu konuda..Evet alıyo ama devamlı bir yabancı etkinin altında bulunan hücre istemesede degişime ugruyor degişime ugrayan hücre kansere kadar ilerleyebilir..Diger konular zaten aynı bölümümüzü okumamızdan dolayı bilimsel olarak aynı düşüncedeyiz..:)..Kaçıncı sınıfsınız acaba.. 
onuç olarak hücresel bazda bakıldığında çok nizami bir biçimde hücreler kendini yeniliyor. Örnek se bir parmak kemiğini ele alalım, sürekli yapım yıkımlarla 2 yıl sonra bu kemik tamamen farklı yeni hücrelerden oluşmuş olabiliyor. Yani hücrelerimiz yenileniyor, eskilerinin yerini alıyor .  

[/QUOTE]

Ben sadece sizinle aynı düşünce yapısında olduğumu ve konu hakkında merakım olduğunu bildirmek için söyledim, Henüz hazırlık ve Üniversitede biyolojiye dair bir ders görmedim ama bilgilerim kendi araştırmalarımdan kaynaklıdır . Gerçekten biyoloji en büyük ilgi alanımdır öyle ki Atılım üniversitesinde Endüstri Mühendisliğinden ayrılıp Biyolojiye geçtim . Tebessüm 

Bu yabancı hücre etkisinde kalmayı araştırmak lazım işte tam olarak, acaba balıkların sindirimi sırasında bu bozulmaya uğramış DNA zincirleri ne kadarı bünyeye katılıyor, katılan kısmın bünye üzerindeki etkisi nedir ?  

Bir söz vardır , ''0 ne yerseniz o'sunuz '' diye. Bu söz benim ilgimi hep çekmiştir, acaba bir vejeteryan ile benim gibi sırf et yiyen bir insanın metabolizması nasıl etkilenir diye . Yani aldığımız bu besinler yenilenen vücut hücrelerimizin yapılandırılmasında nasıl bir rol oynar ? Elbette bu beslenme farklılıkarının verdiği kcal ve benzeri basit etkilerinden ötürü kişinin algısı, dikkati, genel olarak enerjikliği etkilenicektir ama yiyeceklerimiz acaba daha fazlasına yol açar mı ? Bu konu biraz da farklı görünse de '' organlar duygu taşırmı ? misalen kalp nakli yapılan kişinin kişilik özelliklerinde hislerinde değişme olur mu ? Kalbi veren kişi ile ortak noktalar ortaya çıkarmı ?'' sorusuyla yakın . Şöyle yakın, bizler de yediğimiz şeylerle yapılanıyoruz. Yani söylemi komik ama ben sürekli sığır yersem sığırdan birşeyler kaparmıyım Kahkaha Baktığınız zaman etde de bitkide de alınan şeyler yapı taşlardır ve değişmez diyebilirim bende herkes gibi ama bundan çok da uzak olmayan bir geçmişte ''teleknetik güç yoktur '' da rahatlıkla deniyordu. Şimdi üzerine birçok araştırma yapılıyor . Evet  Anlatımı da yazımı da zor ama araştırması daha zor Kahkaha 


Çok da alakasız konulara ve çok derinlere girmeden kesmem gerektiğini düşünüyorum yoksa uzar gider Tebessüm Sonuç olarak bu bozunmuş moleküllerin ne kadar sürede etkidiği esas alınması gerekir bence . Ve bu etkinin canlı tarafından düzenlenebilir yahut düzenlenemez olması incelenmeli . 

Ben tüm bu etkileri incelense de uv tarafından bozunmaya uğrayan bu canlıların bu balıklara ölümcül  bir etkisinin olmayacağını düşünüyorum . 3 kafalı 2 kuyruklu balıklara sebebiyet vereceklerini ise % 0.01 ihtimal dahilinde ancak düşünebiliyorum Tebessüm Yinede dediğim gibi araştırmak şart Tebessüm


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spotlightÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 86
spotlightÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 04:21
   Bence UV sistemi ve benzerlerinin akvaryumlarda kesinlikle kullanılmaması lazım, akvaryumu bir ekosistem olarak düşünmeli ve sistemdeki denge sağlayıcıların en önemlilerinden olan gariban masum suda asılı duran bakterileri niye öldürmeye çalıştığımızı düşünmeliyiz. Ümit Beyin söylediği gibi bu bakterileri patojen yani hastalık yapan bakteriler olarak görmemeli tam tersi sisteme yerleşmeye çalışacak patojen bakterilerin sisteme yerleşmesini engelleyen tankın asıl sahipleri olarak görmeliyiz.
   Ne yazık ki Ümit Beyin söylediği UV sistemleri patojen bakterileri daha yüksek oranda öldürüyor tezine de katılmıyorum, oturmuş sistemi olan bir tankta balıklara patojen mikroorganizmaların suda kendiliğinden bulunması imkansız, öyle olsa idi UV sistemleri kullanmayan tanklarda balıkları yaşatmamız imkansız olurdu.

Dip not: Ümit Bey organ veya doku nakli ile duyu veya hisler taşınmaz, bu yaygın olarak bilinen çok eski bir mittir. 

Saygılarımla.
spotlight2011-02-23 04:22:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 05:50
[QUOTE=spotlight]    Bence UV sistemi ve benzerlerinin akvaryumlarda kesinlikle kullanılmaması lazım, akvaryumu bir ekosistem olarak düşünmeli ve sistemdeki denge sağlayıcıların en önemlilerinden olan gariban masum suda asılı duran bakterileri niye öldürmeye çalıştığımızı düşünmeliyiz. Ümit Beyin söylediği gibi bu bakterileri patojen yani hastalık yapan bakteriler olarak görmemeli tam tersi sisteme yerleşmeye çalışacak patojen bakterilerin sisteme yerleşmesini engelleyen tankın asıl sahipleri olarak görmeliyiz.
   Ne yazık ki Ümit Beyin söylediği UV sistemleri patojen bakterileri daha yüksek oranda öldürüyor tezine de katılmıyorum, oturmuş sistemi olan bir tankta balıklara patojen mikroorganizmaların suda kendiliğinden bulunması imkansız, öyle olsa idi UV sistemleri kullanmayan tanklarda balıkları yaşatmamız imkansız olurdu.

Dip not: Ümit Bey organ veya doku nakli ile duyu veya hisler taşınmaz, bu yaygın olarak bilinen çok eski bir mittir. 

Saygılarımla.

[/QUOTE]

Ali bey,

Duyu his zaten kanıtı olan bir durum değil, ne yersen o'sundur cümlesiyle bağdaştırılmış bir örnektir o sadece . Ayrıca olmadığı da kanıtlanmış birşey değil . Kaldı ki kanıtlanabilecek birşey de değil zaten . 

Vallahi ben bakteriye gariban yahut masum gözüyle hiç bakmadım Tebessüm genel olarak bir canlı türüdür bulunduğu yere göre yararlı , ne yararlı ne zararlı yahut zararlı olabilir . 

'' Ümit Beyin söylediği gibi bu bakterileri patojen yani hastalık yapan bakteriler olarak görmemeli tam tersi sisteme yerleşmeye çalışacak patojen bakterilerin sisteme yerleşmesini engelleyen tankın asıl sahipleri olarak görmeliyiz. ''

Oturmuş bir tankta bakteriler arasında bir rekabet ortamı olacağı doğrudur ancak ev sahibi yani yoğun popülasyon nitrifikasyon (nitrosomonas, nitrobacter) bakterileri olmadığı sürece su zaten oturmuş bir su olamaz. Bahsettiğiniz patojen bakteriler sadece bu oturmuş sistemde kendilerine yer kapmaya çalışır durumda olan canlılardır . Yani asıl sahipler patojen olanlar değil nitrifikasyon  bakterileridir .


''Ne yazık ki Ümit Beyin söylediği UV sistemleri patojen bakterileri daha yüksek oranda öldürüyor tezine de katılmıyorum, oturmuş sistemi olan bir tankta balıklara patojen mikroorganizmaların suda kendiliğinden bulunması imkansız, öyle olsa idi UV sistemleri kullanmayan tanklarda balıkları yaşatmamız imkansız olurdu.''

Patojen demek istemiyorum Zararlı bakteriler su değişimlerinde, akvaryum suyunun hava ile teması ile, yeni balık bitki v.b eklemesiyle rahatça tankınıza girebilir.  UV kullanmayan oturmuş suya sahip tanklar bu bakterilere karşı kendi bakterilerini silah olarak kullanıyor çünkü bakteriler arası deminde söylediğim gibi bir rekabet söz konusu . Yararlı bakteriler halinden memnunken sonradan gelen bu bakterilere yerlerini vermek istemeyeceklerdir ve doğal bir koruma sistemi oluşturacaklardır. Ancak yüksek oranlı su değişimi v.b sistemi sarsacak durumların ardından suda zaten halihazırda var olan zararlı bakteriler hazır rakipleri azalmışken kendilerine tankta yer edinip hastalıklara rahatlıkla yol açabilirler . İşte bu durumlarda uv etkili bir çözüm olup sistemi eski düzenine getiriyor. Bu durumda bakterileri seçmeden öldürüyor ama sistem düzene girdiğine göre demekki zararlı bakteriler daha çok ölüyor. Çok basit bir mantıkla bakıcak olursak bu şekilde de düşünebiliriz .


EFENDİ2011-02-23 06:12:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 11:33
Bence ümit bey ilk önce genetik 1 genetik 2 biyokimya ve mikrobiyoloji derslerini hele bi alın benim olaya nasıl baktıgımı görürsünüz:))ben 3.sınıf2. dönemim bitti sayılır şimdi sizin bilmediginiz noktayı açıklamak çok çok uzun sürer burada..:)merakın artsın ögrenirsin..:) akunaki2011-02-23 18:51:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spotlightÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 86
spotlightÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 12:53
[QUOTE=EFENDİ]

''Ne yazık ki Ümit Beyin söylediği UV sistemleri patojen bakterileri daha yüksek oranda öldürüyor tezine de katılmıyorum, oturmuş sistemi olan bir tankta balıklara patojen mikroorganizmaların suda kendiliğinden bulunması imkansız, öyle olsa idi UV sistemleri kullanmayan tanklarda balıkları yaşatmamız imkansız olurdu.''

Patojen demek istemiyorum Zararlı bakteriler su değişimlerinde, akvaryum suyunun hava ile teması ile, yeni balık bitki v.b eklemesiyle rahatça tankınıza girebilir.  UV kullanmayan oturmuş suya sahip tanklar bu bakterilere karşı kendi bakterilerini silah olarak kullanıyor çünkü bakteriler arası deminde söylediğim gibi bir rekabet söz konusu . Yararlı bakteriler halinden memnunken sonradan gelen bu bakterilere yerlerini vermek istemeyeceklerdir ve doğal bir koruma sistemi oluşturacaklardır. Ancak yüksek oranlı su değişimi v.b sistemi sarsacak durumların ardından suda zaten halihazırda var olan zararlı bakteriler hazır rakipleri azalmışken kendilerine tankta yer edinip hastalıklara rahatlıkla yol açabilirler . İşte bu durumlarda uv etkili bir çözüm olup sistemi eski düzenine getiriyor. Bu durumda bakterileri seçmeden öldürüyor ama sistem düzene girdiğine göre demekki zararlı bakteriler daha çok ölüyor. Çok basit bir mantıkla bakıcak olursak bu şekilde de düşünebiliriz .


[/QUOTE]

Burdaki patojen tanımını hastalık yapma potansiyeli anlamında kullanıyorum. Açıkçası burada en önemli noktada galiba sizinle aynı fikirdeyiz: Oturmuş ve problemsiz bir tankta hiç bir tür sterilizatör kullanmaya gerek yoktur?
Yani siz sadece tanka patojen mikroorganizma girdiği veya girme olasılığı olduğu durumlarda antimikrobiyal ajanlar kullandığımız gibi bu sterilizasyon cihazlarını da kullanabiliriz diyorsanız buna katılıyorum. Saygılarımla.


[QUOTE=akunaki]Bence bi siz ilk önce genetik 1 genetik 2 biyokimya ve mikrobiyoloji derslerini hele bi alın benim olaya nasıl baktıgımı görürsünüz:))ben 3.sınıf2. dönemim bitti sayılır şimdi sizin bilmediginiz noktayı açıklamak çok çok uzun sürer burada..:)merakın artsın ögrenirsin..:)[/QUOTE]

Yusuf Bey uslubunuzdan rahatsız olduğumu belirtmek isterim, ne demek sen hele bir dersleri al gel benle ondan sonra tartış mealinde kelimeler!! Yakıştıramadım...

Bu yanlışlarınızı yazmak istemezdim ama şu mesajınızdan sonra bunları yazmak zorunda hissediyorum.

[QUOTE=akunaki]
İkinci olarak uv nin benim görüşüm hiç bir şekilde kullanılmaması taraftarı oldugum çünkü daha öncede belirttigim gibi bu uv lenmiş suyun içindeki ölen bakterilerin balıga çok zararı dokunuyor nedenmi çünkü dna yapısı antibiyotik gibi yok etmiyor bakteriyi, dna kırılıyor bu bakterinin dna sının degişime ugramasına neden oluyor ölse bile....
[/QUOTE]
Antibiyotikler bakterileri yok etmez onları ya öldürür ve parçalar yada üremelerini durdurur; antibiyotiklerin bazıları aynı UV gibi direkt bakteri DNA sını bozarken bazıları da diğer yaşamsal sistemlerine toksik etki eder. Ayrıca ölü bir bakterinin bozulmuş nükleik asidinin balığın hücrelerindeki nükleik asitlerle temas edip onları mutasyona uğratacağını düşünmeniz bile nükleik asit biyokimyası eğitimi almış birinin yapmaması gereken bir hata. Zira dışarıdan alınan nükleik asitler organizmaya kabul edilmeden önce tamamen monomerlerine dek parçalanırlar, riboz ve deooksiriboz kısımları emilir, hegzos monofosfat şantı üstünden glikolitik yollara sapar ve enerji eldesinde kullanılır, pürin ve pirimidin kısımları ökaryotik organizmaya alınmaz bile.. Tüm ökaryotik canlılar nükleik asit yani DNA ve RNA üretmek için bazlarını denovo kendi hücresi içinde sentezler. Yani DNA sı ne şekilde olursa olsun mutasyona ve ya hasara uğramış bir bakterinin balıkların DNA larına etki edeceği düşünülemez bile.
spotlight2011-02-23 17:25:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 14:24

Merhabalar arkadaşlar konu başlığı itibariyle uv kullanan sadece 2 kişinin ilgisini çekmiş. Yorumlarını ve düşüncelerini paylaşan arkadaşlar (yanlış anlaşılmasın) ya kulaktan dolma bilgilerle yazmış yada kullanmadığı halde gereksizliğinden bahsetmiş.. Öncelikle uv hangi hallerde kullanılır onu açmak lazım.. Biz UV kullanan kesim azınlık olarak gözükebiliriz. Ama herkesin uv'yi kullanma amacı hemen hemen aynı.. Yani hiçbirimiz zevkten kullanmıyoruz :) Emin olun ki uv'yi kullanmaya başlayanların çoğunluğuda geçmişte hep başarılı tanklar yapmış ve uv'ye hiç ihtiyaç duymamış hobicilerdir.. Uv zorunluluk değildir kesinlikle ama bazı durumlarda gereklilik olduğuda aşikar oluyor.. Biyolojik döngüsü oturmuş bir tankta uv'ye zaten gerek yok. Bunu hepimiz biliyoruz.Ama bizden kaynaklanan sebeplerden dolayı sistemimiz zarar görebiliyor.. Su değişimi olsun , yemleme olsun , gübreleme olsun , temizlik vs sebepler olsun hepimiz biliyoruz ki çeşitli sorunlar baş gösterebiliyor. Ben kendi kullanma sebebimi kısaca anlatayım sonrada 2 fotoğraf ekleyip anlatmak istediğimi sizlerede göstereyim. 130*45*55'lik bitkili bir tankım var ve zamansızlıktan yeterince ilgilenemeyince yeşil su olayı patlak verdi.. İçerde de çok ışık isteyen bitkiler mevcuttu.. Su yem yeşil olunca tüm önerileri dikkate alıp karartmada uyguladım , su değişimide yaptım akla gelebilecek herşeyi hiç olmadığı kadar düzenli yapmaya çalıştım fakat yeşil su illetinden kurtulamadım. Bu arada ışıksızlıktan en özel bitkilerim çürüdü gitti.. Bu durumda kimin gözü yararlı zararlı bakteriyi görür ? Son çare uv'yi taktım , 1 hafta 10 günde evde olmadığım ve su değişimi yapamadığım halde akvaryum cam gibi oldu.. 2,5 aydır sürekli kullanıyorum.. Ara ara olan balık ölümlerim , hastalıklarımda durdu.. Aynı aralıklarla aynı oranlarda su değişimi yaptığım halde balıklarım eskisinden daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümeye başladılar.. Açıkçası kapatmayıda düşünmüyorum. Aynı zamanda ben daha hiç "uv kullandığımdan beri tankımda şu işler ters gitti" diye bir yazı yada konu görmedim.. Gören varsa sizden ricam , lütfen bakın şurda var gözden kaçırmışsınız desin eksiğimi kapatayım bende..

 

Bu işin ihtisasını okulunda okuyan arkadaşlardan ricam kullanmadıkları bir malzeme için bu kadar olumsuz yazmasınlar.. Çünki muhabbet arasında diğer kullanılma amaçları gözardı edilerek sağladığı faydaya hiç değinilmiyor.. Benim durumuma düşen bir hobici bu yazıyı okuduğunda sanki ışınlanma cihazından bahsediliyormuş falan zannedip sorununu çözecek bu aletin faydası hakkında bilgi sahibi olamadığı yetmezmiş gibi balığım kanser olucak , yeni bebeler sakat olucak vb endişeler taşıyarak belkide tankını baştan kurmak zorunda kalacak ve maddi manevi kayıplar yaşayacak.  

 

Balık eklemeden önce çalıştırılması dahi söylenmiş ama uv'nin tüm tanka nüfus etmesi öyle dakikalık yada saatlik bir iş olmadığından asıl bu şekilde kullanılırsa hiç faydası olmaz.. Zararlı bakteriler ölüp tanka yayılıyor , aman sakın kullanmayın gibi yazılar yazılmış.. Sormak istiyorum kaçımız oturupta akvaryum suyunu kimyager gibi inceleyip şu kadar yararlı şu kadar zararlı bakterimiz var diye içtima yapabiliyoruz ??? 2 dış filtre kullanıyorum , yeri geliyor tüm malzemeyi musluk suyuyla yıkayıp öyle doldurup kapatıp çalıştırıyorum yeri geliyor gene musluk suyuyla yıkayıp akvaryum suyuyla doldurup çalıştırıyorum.. Hatta bir dış filtremi kendi işlevine ek olarak tanka su çekmek için pompa olarakta kullanıyorum.. Ne tankı sarsacak bir durum söz konusu oluyor nede yararlı - zararlı bakteri kalıyor geride ??? Şimdi ben gözlerimle görüp tanık olduğum bu durumun öyle abartıldığı gibi sonuçlar doğurmadığına mı inanıyım yoksa körü körüne , zamanında kimin söylediği bile bilinmeyen ve ağızdan ağıza yayılan aynı cümlelere inanıp ezberleyip durumumu gözardı mı edeyim ?  

 

Bitirdikten sonra farkettiğim bu uzun yazıyı daha uv filtrenin zararları ispatlanmadan kötülenen ama yararlarından bahsedilmediği için yazdığımı o bağlamda okunması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Suçu ispatlanmamış (uv filtre dahil) herşey - herkes suçsuzdur. :)

 

Saygılar

Tankımı burdan buraya getirdi babında uv'nin faydasını sizinle paylaşıp aranızdan çekiliyorum. Tartışmanın tarzı değişmeye başladı gördüğüm kadarıyla.. Tartışmalarınızın tadın yenmeyecek dozda olması dileğiyle..
 
Saygılar
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 18:07
[QUOTE=spotlight] [QUOTE=EFENDİ]

''Ne yazık ki Ümit Beyin söylediği UV sistemleri patojen bakterileri daha yüksek oranda öldürüyor tezine de katılmıyorum, oturmuş sistemi olan bir tankta balıklara patojen mikroorganizmaların suda kendiliğinden bulunması imkansız, öyle olsa idi UV sistemleri kullanmayan tanklarda balıkları yaşatmamız imkansız olurdu.''

Patojen demek istemiyorum Zararlı bakteriler su değişimlerinde, akvaryum suyunun hava ile teması ile, yeni balık bitki v.b eklemesiyle rahatça tankınıza girebilir.  UV kullanmayan oturmuş suya sahip tanklar bu bakterilere karşı kendi bakterilerini silah olarak kullanıyor çünkü bakteriler arası deminde söylediğim gibi bir rekabet söz konusu . Yararlı bakteriler halinden memnunken sonradan gelen bu bakterilere yerlerini vermek istemeyeceklerdir ve doğal bir koruma sistemi oluşturacaklardır. Ancak yüksek oranlı su değişimi v.b sistemi sarsacak durumların ardından suda zaten halihazırda var olan zararlı bakteriler hazır rakipleri azalmışken kendilerine tankta yer edinip hastalıklara rahatlıkla yol açabilirler . İşte bu durumlarda uv etkili bir çözüm olup sistemi eski düzenine getiriyor. Bu durumda bakterileri seçmeden öldürüyor ama sistem düzene girdiğine göre demekki zararlı bakteriler daha çok ölüyor. Çok basit bir mantıkla bakıcak olursak bu şekilde de düşünebiliriz .

Ben burada ikinizede katılmıyorum şu konuda çünkü birinci olarak balıklarında bir immün sistemi vardır ve patojen bulunmayan tank yoktur veya zararlı mikroorganizma balıkların direnci azalınca ortaya çıkar genelde öyle degilmi 

İkinci olarak bakterilerin diger bakterilerle savaşma kısmı eger bahsettiginiz durum olsaydı balıkara ilaç vermek gereksiz olurdu savaşıcı bakteri kültürü eklenir olay biterdi fakat bu kadar basit olmadıgını sizde iyi biliyorsunuz illaki antibiyotige ihtiyaç duyuyoruz ve antibiyotik de yararlı yararsız ayırt etmiyor öyle degilmi..Fakat genede birbirleriyle savaşmayan eşey konusunda özelleşmemiş bakteriler yokdegil ama etki çok azdır..Zararlı bakteriler genelde diger bakterileri inhibe edecek özelleşmiş yapıları yokmudur veya veya veya bakteriofajlar(bakteri virüsü oldugunu biliyorum) bu konu oldukça geniş çok fazla açamıyacagım.


[/QUOTE]

Burdaki patojen tanımını hastalık yapma potansiyeli anlamında kullanıyorum. Açıkçası burada en önemli noktada galiba sizinle aynı fikirdeyiz: Oturmuş ve problemsiz bir tankta hiç bir tür sterilizatör kullanmaya gerek yoktur?
Yani siz sadece tanka patojen mikroorganizma girdiği veya girme olasılığı olduğu durumlarda antimikrobiyal ajanlar kullandığımız gibi bu sterilizasyon cihazlarını da kullanabiliriz diyorsanız buna katılıyorum. Saygılarımla.


[QUOTE=akunaki]Bence bi siz ilk önce genetik 1 genetik 2 biyokimya ve mikrobiyoloji derslerini hele bi alın benim olaya nasıl baktıgımı görürsünüz:))ben 3.sınıf2. dönemim bitti sayılır şimdi sizin bilmediginiz noktayı açıklamak çok çok uzun sürer burada..:)merakın artsın ögrenirsin..:)[/QUOTE]

Yusuf Bey uslubunuzdan rahatsız olduğumu belirtmek isterim, ne demek sen hele bir dersleri al gel benle ondan sonra tartış mealinde kelimeler!! Yakıştıramadım...

Bu yanlışlarınızı yazmak istemezdim ama şu mesajınızdan sonra bunları yazmak zorunda hissediyorum.

Valla şu şekilde açmak isterim konuyu ki 3 sene boyunca bunlar ve bunların yardımcı derslerini gördük eger egitim sistemi bunu 3 yılda ögretiyorsa benim burada yazacagım kelimeler ne olursa olsun eksik kalacaktır öyle degilmi konuları sizde iyi bilirsiniz hepsi ayrı bir dünyadır orjinalde arkadaşlar aynı fikirde oldugumu fakat bu konuyu burada o derece açıklayamayacagımı okudugunuz yıllar içerisinde olaya bakış açınızın degişecegini belirttim ve arkadaşı buradan daha hazırlık okuyorken bile bu kadar bilgiye sahip olmasını kutluyorum..
Siz kelimesi içinde özür diliyorum düzeltecegim sanırım dalgınlıgımdan meydana gelmiş bir kusur..

[QUOTE=akunaki]
İkinci olarak uv nin benim görüşüm hiç bir şekilde kullanılmaması taraftarı oldugum çünkü daha öncede belirttigim gibi bu uv lenmiş suyun içindeki ölen bakterilerin balıga çok zararı dokunuyor nedenmi çünkü dna yapısı antibiyotik gibi yok etmiyor bakteriyi, dna kırılıyor bu bakterinin dna sının degişime ugramasına neden oluyor ölse bile....
[/QUOTE]
Antibiyotikler bakterileri yok etmez onları ya öldürür ve parçalar yada üremelerini durdurur; antibiyotiklerin bazıları aynı UV gibi direkt bakteri DNA sını bozarken bazıları da diğer yaşamsal sistemlerine toksik etki eder. Ayrıca ölü bir bakterinin bozulmuş nükleik asidinin balığın hücrelerindeki nükleik asitlerle temas edip onları mutasyona uğratacağını düşünmeniz bile nükleik asit biyokimyası eğitimi almış birinin yapmaması gereken bir hata. Zira dışarıdan alınan nükleik asitler organizmaya kabul edilmeden önce tamamen monomerlerine dek parçalanırlar, riboz ve deooksiriboz kısımları emilir, hegzos monofosfat şantı üstünden glikolitik yollara sapar ve enerji eldesinde kullanılır, pürin ve pirimidin kısımları ökaryotik organizmaya alınmaz bile.. Tüm ökaryotik canlılar nükleik asit yani DNA ve RNA üretmek için bazlarını denovo kendi hücresi içinde sentezler. Yani DNA sı ne şekilde olursa olsun mutasyona ve ya hasara uğramış bir bakterinin balıkların DNA larına etki edeceği düşünülemez bile.
[/QUOTE]

Evet antibiyotik toksik etki eder hücre zarı başta olmak üzere  parçalanır ve dna yı destekleyici yapılar bulunmaması dna belli bir süre sonra parçalanır ve hücre bu zaman içerisinde zaten yokolurki yokolmadan kasıt budur benim dedigim...
İkinci olaraksa eger dediginiz böyle olsaydı gdolu ürünlere belli bir limite kadar neden yasak var bizde besinleri alıyoruz monomerine kadar parçalıyoruz hücreye(ökaryotik) besin olması için öyle degilmi bi düşünün bu konuyu ikinci olaraksa balıklara ulaşan bakterilerin dna sı kırılıyor fakat buna ragmen hücre belli bir süre canlı kalabiliyor öyleyse bu noktada bizim aldıgımız gdo lu ürün ile balıgın soludugu suyun bi farkı kalmaz bide balıklar solunum yapma sistemini incelemenizi istiyorum tüm ayrıntısıyla şu yüzden diyorum bunu hocamın derste söyledigi birşey bu :Biyokimya hocamız kalitesiz sıvı sabunların içinde bulunan bazı maddelerin  kısa degilde uzun süre teması sonucu kanser riskinin dogdugunu belirtmişti özellikler yaralı bölgelere böyle şeylerin temasının çok kötü olacagını söylemişti bundan yola çıkarak balıgın solunum sistemi ile bakterinin geçtigi yoları düşünürsek hiç bir fark yok ki  uv ile gdo arasında ,bir bakterinin dna sı ile bir ökaryotik hücrenin dnası arasındaki farkları tamir mekanizmalarını kırılmalarındaki meydana gelecek şeyleri ve ayrıca bakterilerin konjugasyon özelliklerini unutmamak gerek bunların hepsini birleştiriseniz bence yine zararlı konuma düşüyor uv


Eger yanlış veya eksik okuma kaynaklı cvplama hatasıı varsa veya yanlış anladıysam yazdıgınızı kusura bakmayın..
Akunaki2011-02-26 20:55:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 20:47
[QUOTE=spotlight] [QUOTE=EFENDİ]

''Ne yazık ki Ümit Beyin söylediği UV sistemleri patojen bakterileri daha yüksek oranda öldürüyor tezine de katılmıyorum, oturmuş sistemi olan bir tankta balıklara patojen mikroorganizmaların suda kendiliğinden bulunması imkansız, öyle olsa idi UV sistemleri kullanmayan tanklarda balıkları yaşatmamız imkansız olurdu.''

Patojen demek istemiyorum Zararlı bakteriler su değişimlerinde, akvaryum suyunun hava ile teması ile, yeni balık bitki v.b eklemesiyle rahatça tankınıza girebilir.  UV kullanmayan oturmuş suya sahip tanklar bu bakterilere karşı kendi bakterilerini silah olarak kullanıyor çünkü bakteriler arası deminde söylediğim gibi bir rekabet söz konusu . Yararlı bakteriler halinden memnunken sonradan gelen bu bakterilere yerlerini vermek istemeyeceklerdir ve doğal bir koruma sistemi oluşturacaklardır. Ancak yüksek oranlı su değişimi v.b sistemi sarsacak durumların ardından suda zaten halihazırda var olan zararlı bakteriler hazır rakipleri azalmışken kendilerine tankta yer edinip hastalıklara rahatlıkla yol açabilirler . İşte bu durumlarda uv etkili bir çözüm olup sistemi eski düzenine getiriyor. Bu durumda bakterileri seçmeden öldürüyor ama sistem düzene girdiğine göre demekki zararlı bakteriler daha çok ölüyor. Çok basit bir mantıkla bakıcak olursak bu şekilde de düşünebiliriz .


[/QUOTE]

Burdaki patojen tanımını hastalık yapma potansiyeli anlamında kullanıyorum. Açıkçası burada en önemli noktada galiba sizinle aynı fikirdeyiz: Oturmuş ve problemsiz bir tankta hiç bir tür sterilizatör kullanmaya gerek yoktur?
Yani siz sadece tanka patojen mikroorganizma girdiği veya girme olasılığı olduğu durumlarda antimikrobiyal ajanlar kullandığımız gibi bu sterilizasyon cihazlarını da kullanabiliriz diyorsanız buna katılıyorum. Saygılarımla.

[/QUOTE]


Evet elbetteki bu konuda hemfikiriz . Ben değil uv dışarıdan hiçbir etki olmaksızın sırf arkadaşlar hiç su değişmiyorsun demesin tabiri caizse ayıp olmasın diye 6 ayda bir % 5 su değiştirdiğim tankımı da biliyorum Kahkaha Su oturmuşsa hiçbir dokunuşa gerek yok . Tebessüm


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 16:06
< ="-" ="text/; =utf-8"> < name="GENERATOR" ="Office.org 2.4 Linux"> < ="text/">

Yusuf Bey; öncelikle merhaba. Konu içerisinde bahsettiğiniz birkaç şey hakkında söyleyeceklerim var fakat öncelikle konu içerisinde yazdıklarınız ile ilgili ufak bir eleştirim olacak; sürç-ü lisan eylersem şimdiden özür dilerim.


İlk mesajınızdan:


[quote]İyi günler Abiler arkadaşlar geçenlerde hocamla sohbet ederken bana akvaryumlarda uv nin hiç iyi olmayacagını söylemeişti ama sebebini söylememişti genelde siz araştırın derler bende biraz düşünüp biraz araştırıp buldum ve hakikaten uv ler balıklara zarar vermekte nasıl akvaryum suyundaki bakterileri öldürüyor kabul fakat bu ölen bakterilerin dna yapılarında kırılma bozulma ile ölüyorlar morfoloji ve fizyoloji tamamiyle yokolmakta işte tamda burası balıklara zararlı nasıl biz gdo lu ürünlerin genetigi degiştirilmiş maddelerin kötü oldugunu insanlara zarar verdigini bahsettik durduk bir ara balıklarında gdo su bu bakteriler olmakta çünkü ölü bakteriler akvaryum suyuna karışmakta balık yeri geliyor yanından geçiyor yeri geliyor soluk alıp verirken bu ölü bakteriyi agzına alıyor ileride belki iç parazit olmayacak ama kısır olma ihtimali formu bozuk yavru dogurma ihtimali artacak peki ne yapılabilir uv nin akvaryuma bakan tarafına bakteri süzgeci eklenebilir ama sadece bu süzgeci eklemek uv yi eklememek yanlış olabilir neden bakteri süzgeçtede çogalabilir degilmi peki benim önerimne bence ikisinede ihtiyaç yok düzenli su degişimi ve katkılar gerekli işlemleri yapacaktır iyi günler eger bir yanlışımız ifadede eksiklik varsa affola... 



[/quote]


UV'nin iyi olup olmayacağını söylerken hocanızın neyi kastettiğini bilmiyoruz. Eğer sizin anlattığınızdan UV'nin akvayumun tamamını aydınlatmakta kullanılacağını anladı ise sonuna kadar haklıdır.


Eğer UV filtrenin çalışma esasını tam olarak anlattıysanız ve ondan sonra sorduysanız hocanızın dediğinin anlamı pek kalmıyor. Çünkü sınır koşullar belli değil.

[quote]Kendisi yar doç tur mikrobiyoloji anabilim dalı başkanı..

[/quote]

Doktorasını yapmış bir kişi zaten bilimsel açıdan rüştünü ispat etmiştir, yalnız onun anlattıklarını ne kadar anladığınız ve bize nasıl aktardığınız konusu önemli. Hocanız hangi koşullar için bu sözü söylemiştir, bu sözü ne şekilde söylemiştir, siz nasıl anlamışsınız ve bize nasıl anlatmışsınız sorularını cevaplamadan dediğinizin üzerinde çok durmak istemiyorum. Sonuçta verdiğiniz kaynak hocanızın sözüdür ama soruyu hocaya nasıl sorduğunuzu bilmiyorum ve bize sağlıklı bir şekilde naklettiğinizi düşünmüyorum. (Çünkü bu şekilde anlayabileceğimiz bir sözünüz mevcut değil.)


[quote]Araştırmanıza gerek yok çünkü ben direk araştırdım hatta dersini işledik biyoloji okuyorum ben .))O sebeble  bu kadar kesin ve kati konuşmaktayım bence uzun süreli kullanım çok zararlı...[/quote]

Teşekkür ederiz ama kesinlikle araştırmamız lazım. Sizin biyoloji okumanız sonucu bir bilgiyi doğru varsayamayız. Özellikle “Ben biyoloji okuyorum” savı ile bir bilginin doğruluğunu ispata yelteniyor olmanız kusura bakmayın ama doğru söylediğinizi bile şüpheli kılar.


Ayrıca diploma da bir şey kanıtlamaz, özellikle fen dallarında diplomanın tek başına anlama sahip olması ancak düzgün bir doktora tezi verildikten sonra mümkündür. Bunu yaptıysanız dediklerinizi hiç düşünmeden “Belirli bir temele dayanıyordur.” diye görebiliriz. Aksi halde bırakın diplomayı, o bölümde okuyor olmanızın hiçbir anlamı yoktur. Bunların yokluğunda siz ciddi bir bilimsel tartışma yapabildiğinizi göstermedikçe kimse dediğinizi kolay kolay ciddiye almaz. Mesela benim de doktoram yok ve halen öğrenciyim(hatta ilk 4 yıl sınavlara bile gitmedim, 5. senemde okumaya başladım.), dolayısı ile doktora falan da hak getire ama bir tezi öne sürerken elimden geldiğinde o tezin sınır koşullarını, sebeplerini falan açıklamaya gayret ediyorum ve tartıştığım insanlar bu sayede beni ciddiye alıyor. Size de aynısını öneririm, aksi halde dediğiniz şeyler havada kalır. (Ben de aynı hatayı bolca yapmış biri olarak söylüyorum.)



Gelelim UV ile ilgil anlatacaklarıma:


UV ışınları görünür bölgedeki ışığa nazaran çok daha yüksek enerjili fotonları içerir. 3 farklı bantta incelenirler:

1)UV-A 2)UV-B 3)UV-C


UV-A ışınları mora yakındır, genellersek DNA ve RNA hasarına sebep olmazlar.

UV-B ışınları daha düşük dalgaboyuna ve daha yüksek enerjiye sahiptirler. Bu bantta UV-A'ya yakın olanlar zararsızken UV-C'ye yakın olanlar zararlı olabilmektedirler. Madde üzerinde giricilikleri yüksektir.


UV-C ışınları ise X ışınlarına yakındırlar, hatta yüksek enerjili olanları X bandında sayılabilirler. Giricilikleri çok yüksektir, iyonlaştırıcı özellikleri vardır, DNA ve RNA üzerinde hasara sebep olurlar.


Şimdi burada ele alacağımız UV-C ışınlarıdır. (Olur da anlattıklarımı araştıracak olursanız bu bilgiler işinize yarayacaktır.)


UV filtrelerin açıkçası kullanımının gerekliliği sadece ve sadece ortam koşullarına bağlıdır. Mesela havuzunuz veya bol ışık alan akvaryumunuz varsa mavi-yeşil alglerin nüfusunu düşürmek için kullanabilirsiniz. Belki yosunların sporlarını öldürmek, belki de sadece akvaryumda nüfusu artmış belirli protozoalardan kurtulmak istiyorsunuzdur. Genellikle bakterilere karşı değil de mikroskobik alglere, mantarlara(fungus olanı), protozoalara karşı kullanılırlar. Ne için kullanırsanız kullanın birim hacme yeterli sürede UV-C uygularsanız iş görecektir, bunu da esasen DNA hasarı oluşturarak halledecektir. DNA tamir edilse bile H2O+ vb. serbest radikaller ile UV filtreden geçen canlı uzun vadede de hasar alacaktır. Temel çalışma prensibi budur.


Gelelim sizin zararlı varsaydığınız noktalara.(Daha doğrusu gelemeyelim.) Açıkçası zararlı olduğunu çok kesin bir dille ele almışsınız ama anlaşılır bir şekilde neden zararlı olduğunu söylememişsiniz. UV'nin neden kullanılmaması gerektiğiniz açıkça belirtirseniz sizin tezinize bir antitez üretebilirim ama maalesef siz sadece karşı çıkıp nedenini anlatmıyorken ben de size bir şey diyemem, sadece söylediğiniz yanlış derim ve haklı da olurum. (İspatsız tezi çürütmek için ispata gerek yoktur, böyle bir tez bizzat onu öne süren kişi tarafından çürütülmüştür.)


Sizden ricam öne sürdüğünüz tezin sınır koşullarını ve dayanaklarını açıklamanızdır. Bunu yaparsanız gayet güzel bir tartışma ortaya çıkartmış olursunuz ki hepimiz buradan bir şeyler öğreniriz.



Bu arada:

[quote]Samsung çamaşır makinelerinde mesela bizim evdekinde var ve bahsettiginiz sistem yok likit gümüş iyonu bulunmakta suya belli  miktar veriyor bu sıvıdan fakat gümüş iyonunun nasıl bir etkisi olur bilmiyorum akvaryuma şunu da belirteyim bir elementle onun iyonu farklı yapıdadır bu sebeble aynı özelligi göstermez örn:Normal demir Fe bide kanda bulunan demir İyonu farklıdır ve birbirleriyle yapı olarak alakası yoktur...Ha likit olmazsa buzdolapları kaplanıyorya gümüş iyonuyla belki bir pompalama sitemi içine bu şekilde gümüş iyon kaplanıp arıtım saglanabilir..[/quote]

Sıvı halde suda antibakteriyel özellikteki gümüş iyonunu salmak pek iyi olmayabilir. Suda yararlı zararlı ne varsa dağıtabilir. Buna ek olarak balıklara da metak toksiditesinden dolayı zararı olabilir. İsterseniz gümüş sülfadiazin ile kontrollü bir deney yapabilirsiniz, sonuçlarını paylaşırsanız bize de faydası olacaktır.

Bahsettiğiniz kaplamayla UV ile aynı etkiyi sağlayamazsınız. En fazla filtrenin içinde biyofilm oluşumunu engellersiniz.

onuruygun2011-03-04 16:07:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir