Uygun Sürüngen Türünün Seçimi


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2007 11:37

Uygun Sürüngen Türünün Seçimi

Pet shop'ta görüp beğendiğiniz küçük yaratığı hemen alıp eve getirmek hiçbir zaman iyi bir fikir değildir. Çoğunlukla yapılan bu hatayı önlemek, hayal kırıklığıyla sonuçlanacak bir beraberlik yaşamamak için önceden bu hayvan hakkında bilgi edinmelisiniz.

Araştırma

Bu hayvanı almadan önce kısa bir araştırma yapmalısınız. Bölgenizde bu hayvanların yetiştirildiği bir yer var mı? Varsa oradan bir tane edinebilir misiniz? Eğer pet shop'tan alacaksanız birkaç dükkan dolaşın ve fiyat alın. Ne tür garantiler verebildiklerini öğrenin.

Sizin yaşam biçiminiz

Petinizin ne tür bir gıdaya ihtiyacı var? Eğer aileniz tümüyle vejeteryen ise yılanınızın yemesi için ona fare verebilecek misiniz? Eğer petiniz böcek ile besleniyorsa bunları edinebilecek bir kaynağınız var mı? Bu gıdaları önerilen biçimde ona sağlayabilecek misiniz?

Çevresel sorumluluklar

Sürüngeninize onun boyutuna ve yaşam tarzına uygun çevre koşulları da sağlamalısınız. Bu onun sağlığı için gereklidir. Ona içinde yaşayacağı kafesi, barınağı alırken o anki büyüklüğünü değil, erişkin hale geldiğinde ulaşacağı büyüklüğü düşünmelisiniz. Küçük, şirin iguananız avucunuzun içindeyken iki yıl sonra çocuğunuzun boyu kadar büyüklüğe erişebilir.

Sadece yaşayacağı kafesi almakla sorunu çözmüş olmuyorsunuz. Ona ayrıca ısıtma tertibatını, ışıklandırmayı, ortamın ısısını görebileceğiniz termometreleri, nem oranını görüntüleyen higrometreleri, vb. sağlamalısınız.

Ortalama yaşam süresi

Sürüngeninizi seçerken erişkin hale geldiğinde ne ağırlığa ulaşacağını, ne boyutta olacağını ve ne kadar yaşayacağını öğrenmelisiniz. Örneğin birçok küçük kaplumbağa pet shop'larda satışa sunulmaktadır. Bunların boyutu bir golf topu kadar iken, sağlıklı ve iyi bakıldıklarında çok büyük boyutlara ulaşabilmektedirler. Ayrıca 50-75 yıl veya daha fazla yaşayabilmektedirler.

Kendilerine has yaşama ortamları ve diyetleri

Her sürüngen ve amfibi tipinin kendine has yaşama ortamı ve diyeti vardır. hepsinin ihtiyaç duyduğu optimal ortam ısısı farklıdır. Sürüngenler ve amfibiler soğukkanlı hayvanlardır. Yani dış ortam ısıları kendi vücut ısılarını belirler. İçinde bulundukları ortam ısısına göre vücut ısıları değişir.

Çöl ortamında yaşayan, oralardan getirilmiş kertenkeleler sıcak ve kuru bir ortama ihtiyaç duyarlarken, tropikal bölge kertenkeleleri sıcak ve nemli ortamlar isterler (yeşil iguanalar gibi).

Bunu için, doğru ısı ve nem gibi ortamları sağlamak onların sağlıkları açısından çok önemlidir. Örneğin bir su kaplumbağasını asla balıklar için kullanılan akvaryumlarda yaşatmamak gerekir. Onların ılık suya, sudan çıkmak için tırmanabilecekleri bir yere (vücudunun tümünü sudan çıkarabilmeli) ve çok temiz suya ihtiyaçları vardır.

Çocukları da göz önüne almalısınız

Aile bireylerinin yaşları da göz önüne alınmalıdır. Küçük çocuğunuzun sürüngeninizi eline almasına izin vermemelisiniz. Ancak onu nasıl tutacağını ve sonrasında elini anti-bakteriyel bir sabunla yıkaması gerektiğini öğrendikten sonra büyüklerin kontrolünde onlara dokunabilmelidir. Ona dokunduktan sonra elini ağzına, gözüne vb. götürmemesi gerektiğini de bilmelidir. Sürüngenler birçok bakteri, protozoon veya parazit taşıyabilirler.

Veteriner harcamaları

Veterinere yapacağınız harcamaları da göz önünde bulundurmalısınız. Bu harcamalar petinizin hastalandığı durumlarda olabileceği gibi onu hastalıklardan korumak için alınacak önlemler kapsamında da olabilir.

Kaç tane hayvan beslemeyi düşünüyorsunuz?

Hangi tip sürüngenlerden kaç tane edineceğinizi de önceden düşünmelisiniz. Örneğin bazı kertenkeleler bulundukları ortamda yalnız olmayı tercih ederler. Aynı ortama başka kertenkeleler girdiğinde çok streslenirler. Bazı türler ise aynı ortamda bulunduklarında birbirleriyle kavga ederler. Ergin yeşil iguanalar buna iyi bir örnektir. Başka türlerde ise aynı ortamda bulunduklarında birbirlerini yiyenler bile vardır. örneğin aynı ortamda bulunan yılanlar yiyecekleri için kavga edip birbirlerini sokabilirler ve büyük olan küçük olanı yutabilir. Arjantin kurbağaları kendilerinden küçük her şeyi yerler. Kendi küçük yavrularını, arkadaşlarını bile.

Hayvanı hangi yaşta almalısınız?

Karar verirken düşünmeniz gereken son aşama edineceğiniz hayvanın yaşıdır. Örneğin birçok tür kertenkele ve kaplumbağa yavrusunun ilk yıl mükemmel bir bakım ve beslenmeye ihtiyaçları vardır. bu sağlanamazsa sağlıklı ve gerektiği gibi büyüyemezler. Diğer yandan artık hayvanına bakmak itemeyen, bakımıyla yeterince ilgilenemeyen, vb nedenlerle petini vermek isteyenlerden bu hayvanları çok ucuza elde edebilirsiniz. Ancak bu hayvanların sizin beklentileriniz dışında sağlık ve davranış sorunları da olabilir.(Alıntıdır)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir