Uzun sureli CO2 - Jole Metodu


burkybkkÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 214
burkybkkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2007 16:06
Herkese Merhaba,

Aramizda hic foruma yazan yada deneyen oldu mu bilmiyorum ama DIY CO2 icin en uzun sureli metot jole ile yapilan CO2.  Simdi soyle anlatayim.

Temelde normal yaptigimiz CO2 ile ayni.

Oncelikle 1lt yada 2lt  hacminde pet sise ediniyoruz. Ve yine kapagini delip, hava hortumunu yerlestirip, izole ediyoruz. Daha sonra marketten  toz jole (tatli yapilan jole) ediniyoruz. Once joleyi derin bir kap icerisine dokuyoruz uzerine 1 su bardagi kaynar su dokuyoruz (eger bu islemi ayri bir kapta degilde sisenin icinde yaparsaniz sise erir.). Iyice karistirip tum tozun cozuldugune emin olduktan sonra uzerine cesmeden 1 bardak su daha dokuyoruz ve huni yardimi ile sisenin icine bosaltiyoruz. Simdi burada onemli nokta sisenin yarisini dolduracak kadar jole hazirlamamiz. Buraya kadar hallettikten sonra siseyi, kapagini kapatmadan, buzdolabina koyuyoruz ve jolenin donmasini bekliyoruz. Jole donduktan sonra dolaptan cikariyoruz ve yine huni yardimi ile sisenin icine jole seviyesinin 1/3'u kadar oda sicakliginda su koyuyoruz ve 1 cay kasigi toz maya (bira mayasi olursa cok cok daha iyi) ve siseyi hic calkalamadan kapagini kapatip hortumu difusorumuze bagliyoruz.

Bu  DIY CO2 sizi 2ay gibi bir sure idare edecektir. 2 ay sonunda eger joleniz su haline gelmedi ise  (halen jel kivaminda ise) , jolenin uzerindeki suyu bosaltip yine su+maya ekleyerek ayni jole ile devam edebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken konu ise hazirladigimiz bu sistemin direk gunes isigi gormemesi.

Ayrica sahsi gorusum olan diger bir konu ise, CO2 den cok verimli bir sekilde faydalanmak istiyorsak paraya kiyip bir adet difusor alinmali. Zira kendim daha once cesitli metotlar denedim CO2'yi suda cozmek icin fakat en son dayanamayip bir adet difusor aldim ve farki o zaman anladim. Simdiye kadar denedigim metotlar ---> havatasi, can metotu, tahta havatasi. kafamotoru vasitasi ile CO2 verme.

Su anda asagidaki resimde gormus oldugunuz difusoru kullaniyorum. Bu alet akvaryumun sol caminin en alt kosesinde duruyor ve ayni hizada en ust seviyesinde ise en kucuk kafa motorlarindan koydum. Bu sekilde difusorden cikan CO2 akvaryumun her kosesine dagiliyor. Su anda akvaryum verimli  CO2 tedariginden dolayi, fotosentez esnasinda surekli  inci tarlasi gibi duruyor.



Umarim faydali olur. Herkese sevgiler.

burkybkk2007-09-08 16:08:55

Teşekkür Edenler: [T]217632,minixir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2007 16:28
Sadece jöle koyup şeker eklemiyorsanız o zaman çok düşük oranda CO2 elde edersiniz.(sadece jöledeki şeker ile idare etmiş olursunuz) Sonuçta çok az şeker ile 2 ay idare ediyorsa birim zamanda çok düşük CO2 veriyor demektir.

Ayrıca bir de şu sorun vardır; siz difizörün CO2 ile dolduğunu zannedersiniz fakat CO2 ile su yüzeyinde sıvı-gaz yüzeyi oluşunca artık akvaryumdaki oksijen ve nitrojen de bu gaz kısma geçiş yapmaya başlar. Sonuçta akvaryum suyundaki çözünmüş gaz miktarına bağlı olarak difizörün içi CO2 dışındaki gazlarla da dolacak, bu durum sizi aldatabilecektir.

Sonuçta ne olursa olsun bu kadar az şeker ile 2 ay idare ediliyorsa(ki şüpheli bir durum) birim zamanda verdiği CO2 yeterli verimi sağlayamayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burkybkkÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 214
burkybkkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2007 16:53
Onur bey sadece jole koyuluyor. Jole icinde zaten halihazirda seker var. Uzun surmesinin nedeni ise mayanin olusturdugu bakteriler su+seker karisimda oldugundan farkli olarak joledeki tum sekere bir anda ulasamiyor. Bakterilerin jel kivamindaki sekere kademe kademe ulasiyor. Dolayisi ile birim zamanda olusan CO2 gazi su+maya karisimindan daha hizli oluyor (saniyede 1 baloncuk). Sonucta yakin zamana kadar bende su+sekere karisimini kullaniyordum ve plantedtank.net forumlarinda bu metotu okuyunca denemeye karar verdim ve aradaki farki gozlemleyip burada diger arkadaslar ile gozlemlerimi paylasmaya karar verdim. Sonucta forumdaki arkadaslar donup dolasip surekli ayni sorun uzerinde tartisiyorlar. Sanirim tavsiye ettigim metodu bircok kisi deneyecek ve bana hak verecektir. Zaten sonunda odul yada aferin beklentim yok. Maksat paylasarak ve tartisarak en iyiyi bulmak.

Difusor ile ilgili olarak ise resmini gondermis oldugum difusorun beyaz kismi her ne madde kullaniliyor ise iceriden disari gaz ve su cikabiliyor, fakat disaridan iceriye hicbir sekilde herhangi bir gaz yada su giremiyor.  Zaten ambalaji uzerinde de kendinden chek-valf li olarak tanitiliyor. Dolayisi ile bir aldanma sorunu olmuyor.  Bir online satis sitesindeki tanitim yazisini buraya ekleyeyim


CO2 Glass Diffuser

" An economical and efficient CO2 diffuser that supplies the optimum dispersal of tiny bubbles to your aquarium. Works best when placed low in the water and is easily cleaned. For use with most CO2 systems. Includes built-in check valve."

http://www.drsfostersmith.com/Product/Prod_Display.cfm?pcatid=9915&N=2004+113779

Sevgiler
burkybkk2007-09-08 16:54:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2007 17:16
[quote]. Uzun surmesinin nedeni ise mayanin olusturdugu bakteriler su+seker karisimda oldugundan farkli olarak joledeki tum sekere bir anda ulasamiyor. Bakterilerin jel kivamindaki sekere kademe kademe ulasiyor. Dolayisi ile birim zamanda olusan CO2 gazi su+maya karisimindan daha hizli oluyor (saniyede 1 baloncuk).[/quote]

Burak Bey; benim bahsettiğim de buydu. Bakteriler birim zamanda 100 birim şeker kullanıp 600 birim CO2 üretecekse sizin yaptığınız bu işlem ile 10 birim şekere ulaşıp 60 birim CO2 retebilirler. Ayrıca şeker miktarı az olduğundan doğal olarak üretilecek CO2 miktarı da az olacaktır.

Ayrıca sisteminiz 100 gram şeker ihtiva ediyorsa(ki bu kadar bile olmayabilir) 2 ayda bunu harcayarak 600 gram şekerden elde edilen CO2'yi veremez. Siz 2 ayda benim 3 günde verdiğim CO2'yi üretebiliyorsunuz. Bu durumda sizin sisteminiz ile klasik sistemin kıyaslanması söz konusu bile olamaz. Belki çok az bitkisi olan ve 30-40 litrelik akvaryumu olanların işini görebilir ama daha büyük veya bol bitkili akvaryumlarda sisteminiz yetersiz olacaktır. Anlatmak istediğim bu.

. Mesela siz saniyede 1 kabarcık demişsiniz, ben akvaryumun yanına yapıştırdığım 50x5x5 ebatlarındaki iki difizörümden yüzeye yakın olanını 4, yüzeye uzak olanını 5 dakikada doldurabiliyorum. Verim bakımından klasik sistem ile sizinki kıyaslanamaz. Sadece az CO2 ihtiyacı olup da küçük şişeler ile uzun süre idare etmek isteyen nano bitki akvaryumu sahiplerinin işini görebilir. (100x40x40 akvaryum ve difizörler aşırı büyük olduğundan suya büyük oranda CO2 geçişi oluyor. İçinde balık beslemiyorum. Aşırı CO2 verdiğim için balıklar bayılıyorlar. Sadece bitki akvaryumu olarak tasarladım. Genelde 2 tane 2,5 litrelik maya şişesi kullanıyorum.)



[quote]
Difusor ile ilgili olarak ise resmini gondermis oldugum difusorun beyaz kismi her ne madde kullaniliyor ise iceriden disari gaz ve su cikabiliyor, fakat disaridan iceriye hicbir sekilde herhangi bir gaz yada su giremiyor.  Zaten ambalaji uzerinde de kendinden chek-valf li olarak tanitiliyor. Dolayisi ile bir aldanma sorunu olmuyor.  Bir online satis sitesindeki tanitim yazisini buraya ekleyeyim [/quote]

Sanırım yeterince açıklayıcı olmamışım. Açarak anlatayım; siz difizörün içine 5 cm3 CO2 doldurduğunuzda ve daha fazla CO2 vermediğinizde bile içindeki CO2 bitse bile orada gaz kalabilir. Bunun sebebi CO2 suya geçerken sudaki oksijen ve nitrojen gibi gazların da CO2'nin olduğu yere geçmesidir. Yani difizördeki işlem çift taraflıdır. Nasıl akvaryum yüzeyinde verdiğiniz CO2 havadakinden fazla olduğunda akvaryumdan havaya geçiyorsa bu da aynıdır. Sudaki belirli gazlar da sudaki oranlarına bağlı olarak difizörünüzdeki gaz boşluğuna su yüzeyinden difüze olacaktır. Bu da sizin difizörünüzdeki CO2 oranını asla net olarak bilemeyeceğinizi, oradaki gazın tamamının CO2 olmadığını, karışım olduğunu gösterir. Bahsettiğim gözlemlerde oluşabilecek bu yanılgıdır.

[quote]Zaten sonunda odul yada aferin beklentim yok. [/quote]

Bizim ne aferin verme görevimiz veya amacımız vardır ne de böyle bir arzumuz. Zaten haddimize de değildir.
encort2007-09-08 17:23:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burkybkkÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 214
burkybkkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2007 18:05
Su anda varsayim uzerinde tartisiyoruz. Ben bunu 45lt ve 125lt lik akvaryumlarimda denedim ve sonuctan memnun kaldim. Dilerseniz siz de deneyin, gozlemleyin ondan sonra tartisalim.
 

Beğenenler: [T]185933,ozgur75[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir