"Tüp Balık" için Kullandğım Kuluçkalık


SemihsungurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2218
SemihsungurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2008 21:44
Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır paylaşmayı düşünüyordum, şimdi fırsatım oldu. Kuluçkalık sürekli doluydu ve yapım aşamalarını göstermem mümkün değildi. Bir boşluk bulup temizlerken yeni yapılıyormuş gibi fotoğraflarını çekip paylaşıma sunmak istedim. Bu kuluçkalıktan çıkan balıklar da tüp balık olmaktadırlar. KahkahaKahkahaKahkahaKahkaha
 
Basit sistemde yapılan kuluçkalıklara göre karmaşık gibi görünen bir yapısı olması belki dezavantaj gibi görülebilir ancak, ana tankta olmayışı ve içinde başka büyük-yavru balık olmaması nedeniyle su bozulması durumunun olmaması, balık dışkılarının basit sistem kuluçkalıklarda alt kısımda toplanıp yumurtaları mantarlaştırması gibi durumların olmaması da bir avantajdır. Diğer kuluçkalıklardan da kullandım ama bu sistemdeki verimi olnlarda alamadım açık söylemek gerekirse.
 
Bu sistemin faydası ise, damızlık balığı fazla olan arkadaşların farklı zamanlarda kusturdukları 4 ayrı ağız yumurtayı  aynı anda farklı bölmelerde yavru haline getirebilme imkanlarının olmasıdır. İç filtreden 2. yi aynı küçük akvaryumda (kuluçkalıkta) kullanarak 8 ayrı ağız yumurtayı yavru haline getirebilme imkanı da vardır.
 
Öncelikle belirtmek isterim ki, bu sistemi yaparken iki arkadaşım bana ilham verdi. Ankara'da üretimhanesi olan ve tanınan bir arkadaşım bunu 100x40x50 cama cam akvaryumda geçen sene yapmış ve kullanıyordu. Bir diğeri de Doğan kardeşimdir (Huzeyfe) kendisine de teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Maliyeti bana sadece 15 YTL kadar oldu, o da elimde olmayan malzemeleri temin etmek için. Çoğu zaten elimde olan malzemelerdi. Bu yüzden net maliyetini "şu kadardır" diye söyleyemem ancak hepsini satın almak gerekir ise o zaman 60-70 YTL yi, ikinci el olarak düşünülürse 35-40 YTL yi bulabilir.
 
 
Gelelim malzemelerine...
 
 
 
 
---30-35 cm lik bir yavru akvaryumu
---50 W lık ısıtıcı
---Küçük (tek çıkışlı da olabilir) bir hava motoru.
---Yavru akvaryumları için kullanılan küçük iç filtre (Sobo WP 120F kullandım).
---1 metre hava hortumu
---4 lü hava dağıtıcı (vanalı)
---3-4 adet 2-2,5 cm çaplı deney tüpü (ısıtıcı camı da olabilir) (Medikal malzemeleri satan yerlerden temin edilebilir tanesi 0,5-1 YTL dir).
---Isıtıcı ve hava hortumu vatuzu (gerektiği kadar)
---Bir miktar tül.
 
 
Yapım aşamaları ise şöyle:
 
15 cm civarı hava hortumunun bir ucunu ısıtıp genişleterek, yavru akvaryumlarında kullanılan iç filtrenin çıkış ucuna takıyoruz.
 
Bu hortumu iç filtrenin çıkışına girecek kadar genişletirken fazla geniş olmamasına dikkat etmeliyiz çünkü olmadık bir zamanda çıkıp yumurtaları sabit bırakıp mantarlaşmasına neden olabilir.
 
İç filtrenin ucuna genişleterek taktığımız 15 cm kadar uzunluğu olan hortumun diğer ucunu ise 4 lü vanalı hava dağıtıcısına takıyoruz. 4 lü hava dağıtıcısının her ucuna yada kullanacağımız kadarına, cam tüplerin dip noktasından 1-1,5-2 cm yukarıda kalacak uzunlukta hava hortumnu kesip, vanalı uca takıyoruz.
İç filtre ile hava vanasının arasındaki hortumu bir vantuz ile destekleyebiliriz.
 
 
Cam tüplerin üst kısmını tamamen kaplayacak kadar tül parçalarını kesip paslanmaz kablo yada paket lastiği ile tüpün üst kısmını kapatıp tülde de hava hortumunun geçebileceği kadar delik açıyoruz ve hortumları bu deliklerden geçirip montajı tamamlıyoruz.
 
 
Sıra, tamamladığımız düzeneği akvaryumun içine monte etmekte...
 
Cam tüpleri de yerine koyup akvaryumu kullanacağımız yere koyuyoruz.
 
Düzeneğimiz tamamdır. Şimdi de (bu çok öenmli) ana tanktan, yani kusturacağımız balığın bulunduğu tanktan suyu çekip kuluçkalığımızı dolduruyoruz.
 
Kuluçkalık olarak kullanacağımız küçük akvaryumu tamamen doldurduktan sonra kusturacağımız balığımızı yakalıyoruz ve kusturuyoruz.
 
 
 
Kusturduktan sonra yumurtalar.... (NOt: Kusturduğum balığım 10,5 cm ve 76 yumurta çıktı. Maaşallah)
 
Yumurtaları tüpe koymak için benim kullandığım yol ise; 30-40 cm uzunluğundaki bir hava hortumunun bir ucu ağzımda olmak üzere yumurtalara yaklaştırıp hafifçe çekerek yumurtalara zarar vermeden hortuma alıyorum ve cam tüpün içine uzunu sokup hortumu serbest bırakıyorum ve tüpün içine yavaşça dökülüyorlar. Böylece kaç yumurta çıktığını da net olarak sayabiliyorum.
 
Cam tüplere yumurtaları koyduktan sonra en son iş olarak cam tüplerin ağız kısmını tül ile kapatıp hava hortumu geçecek kadar deldikten sonra bu delikten 4 lü hava dağıtıcısının çıkış uçlarına taktığımız hava hortumlarını bu deliklerden geçiriyoruz ve ısıtıcı vantuzları yardımı ile cama tutturuyoruz. Hava dağıtıcısının vanaları vasıtasıyla gelen suyun debisini ayarlıyoruz ki yumurtalar ne çok hızlı dönsün, ne de sabit kalsın. Bu arada, hava motorunu çalıştırıp kuluçkalık oalrak kullandığımız bu küçük akvaryuma atarak suyun sürekli havalanmasını sağlamamız gerekmektedir. Ayrı bir hava motoru kullandım ancak, çift çıkışlı hava motorunun bir çıkışını ana tanka, diğerini de bu küçük tanka kullanarak malzemeden tasarruf edebiliriz.
 
 
 
 
Burada prensip, sürekli bir su akışı ile yumurtaların, anaç ağzındaki gibi sürekli taze su alışı ve sürekli bir döngüde bulunmasıdır. Sabit kalmadığı ve sürekli taze su aldığı için de mantarlaşması mümkün değildir. Kusturduğunuz yumurtaların döllenmiş olması durumunda kayıp hemen hemen % 0 dır. Henüz kusturduğumda döllenmemiş olan yumurtaları yinede tüpe koyuyorum ancak en geç 2. günde bu yumurtalar zaten beyazladığı için o anda tüpü çıkartıp bunları uzaklaştırıyorum. Sağlam yumurtalar da yavru haline gelip kafa ve kuyrukları iyice belli oluncaya ve keseleri küçülmeye başlayıncaya kadar burada tutuyorum. Kendilerini kurtardıklarını gördükten sonra ise ana tanktaki yavruluğa alıyorum. Elbette zaman zaman kuluçkalık olarak kullandığım akvaryumun suyunu değiştiriyorum ancak sıfır su yerine, ana tankta su değişimi yaptıktan bir gün sonra ana tanktan aldığım suyu kuluçkalığa ekliyorum. Su ekledikten sonra da bir kaç damla metilen mavisi damlatıyorum.
 
 
Tanıtım için fotoğrafları çekerken boşalan damacanaları doldururken üstünü ıslatan ve hazırlık aşamasında bana melodikasını çalarak manevi destek veren can şenliğim bebişime sonsuz teşekkürler.Big%20smileBig%20smileKahkahaKahkaha
 
 
Semihsungur2008-11-11 22:13:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FahrettinÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 799
FahrettinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2008 21:50
Mustafa bey güzel olmuş ve maliyetide uygun. Teşekkürler.Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

electrofishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/09/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 267
electrofishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 00:16
Mustafa Bey; gerçekten güzel ve kullanışlı olmuş elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquamaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1533
aquamaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 08:13
Ellerine sağlık Mustafa Abi.Bu konuda hiçbir sorumu yanıtsız bırakmayıp yardım ettiğin için çok teşekkür ederim sana.Çok sağol.

Bu arada hava motorunu da suya oksijen vermesi için kullanıyorsun değil mi abi?Diğer malzemelerle bir bağlanıtısı olmadığı için bir sorayım dedim.

Saygılar,
aquamania2008-11-12 18:17:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

levent16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/08/2005
İl: Bursa
Mesaj: 206
levent16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 12:44
Mustafa bey güzel ve uygulanabilirliği çok rahat bi sistem olmus emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:08
Güzel paylaşım bende kendim yaptım ama vana uygulayamadım yarın vana alıp kuluçkalıklara takıcam.Yumurtaları neden o şekil kuluçkalığa alıyoruz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawici_54Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Sakarya
Mesaj: 1225
malawici_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:15
Paylaşım için çok teşekkür ederim yumurtaları atan veya atma tehlikesi olan balıklar için mükemmel bir yöntem saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SemihsungurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2218
SemihsungurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:22
[QUOTE=aquamania]

Bu arada hava motorunu da suya oksijen vermesi için kullanıyorsun değil mi abi?Diğer malzemelerle bir bağlanıtısı olmadığı için bir sorayım dedim.

[/QUOTE]
 
Murat kardeşim, hava motoru sadece kuluçkalık olarak kullandığım küçük akvaryumdaki suyu havalandırmak içindir. Yumurtaların içinde bulunduğu suyun da oksijen alabilmesi gerekir. Bu yüzden suyun içinde bir hava taşı olması gerekmektedir. Ayrıca güzel sözlerin için teşekkür ederim, elimden gelen yardımı yapıyorum sadece.
 
[QUOTE= Kral_Afat]
Yumurtaları neden o şekil kuluçkalığa alıyoruz
[/QUOTE]
 
Semih Bey, ne demek istediğinizi anlayamadım kusura bakmayın. O şekil kuluçkalık derken kuluçkalığın teferruatlı olmasından bahsetttiğinizi düşünerek cevap vereyim.
Damızlık balığım çok olduğundan ve ağzı dolu iken kavgalara girdiklerinden bol bol yumurta-yavru kaybım oluyordu. Bu yüzden bu kuluçkalığı kullanmayı düşündüm ve çok da iyi verim alıyorum. Konu başlığında da yazdığım gibi, buradan çıkan yavrular "TÜP BALIK" oluyorlar.Kahkaha
 
Semihsungur2008-11-12 19:31:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawici_54Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Sakarya
Mesaj: 1225
malawici_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:31
Mustafa  bey ben de balıkları mı kustuyorum  yanlış anlaşılmasın ben de de acemi işi ama aynı işi gören bir eggthumber var bu yöntemi kullanmadan önce bazı balıklarım yumurtaları atıyor veya  çok az yavru alıyordum bu yüzden çok iyi bir yöntem oldugunu belirtmek istedim saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:34
Yumurtaları tüpe nasıl koyuyoruz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SemihsungurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2218
SemihsungurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:40
[QUOTE=malawici_54]Mustafa  bey ben de balıkları mı kustuyorum  yanlış anlaşılmasın ben de de acemi işi ama aynı işi gören bir eggthumber var bu yöntemi kullanmadan önce bazı balıklarım yumurtaları atıyor veya  çok az yavru alıyordum bu yüzden çok iyi bir yöntem oldugunu belirtmek istedim saygılar.[/QUOTE]
 
Semih Bey, bu yöntemi kullanmaya başladığımdan bu yana, sağlam yumurtalardan (döllenmiş olanlardan) hemen hemen hiçkayıp yaşamadım. Sadece 200 civarı yumurta mantarlaştı, elektrikler sabah kesilmiş, akşam geldiğimde yeni gelmişti ve yumurtalar 9-10 saat sabit kalmıştı bu yüzden kaybım oldu. Bunun dışında hemen hemen hiç kayıpsız yavru alıyorum. Selamlar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SemihsungurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2218
SemihsungurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:44
[QUOTE=Kral_Afat]Yumurtaları tüpe nasıl koyuyoruz[/QUOTE]
 
Semih Bey, yumurtaları, balığı kusturduktan sonra daha küçük bir kaba alıyorum ve 35-40 cm uzunluğunda bir hava hortumunu alıp bir tarafı ağzımda, diğer tarafı da yumurtaları çekecek şekilde kabın içine (suya) daldırıyorum. Ağzımla hafifçe çekince bir sürü yumurta hava hortumuna geliyor. Sonra hortumun ucunu tüpün içine (en alta kadar) sokup ağzımda sıktığım hortumu serbest bırakıyorum. Balıklar zarar göremeden tüpün içine konulmuş oluyorlar. Bu şekilde aynı zamanda sıfır hata ile yumurtaları sayabiliyorum. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Selamlar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:47
Başka yöntemi yok mu bizim yapabileceğimiz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SemihsungurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2218
SemihsungurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:56
[QUOTE=Kral_Afat]Başka yöntemi yok mu bizim yapabileceğimiz[/QUOTE]
 
Semih Bey, benim bildiğim ve uyguladığım yöntem bu. Siz Malawi Üreticisi olduğunuza göre bir kusturmada belki bir kaç yüz belki daha fazla yumruta alıyorsunuzdur. Ancak benim evde uyguladığım bu yöntemi siz büyük bir akvaryumda tüp yerine bardak kullanarak, iç filtre yerine dış filtrenin şelale kısmındaki değiklerden hava hortumu monte ederek daha gelişmiş ve profesyonel bir şey çıkarabilirsiniz. Bu sizin hayal gücünüze ve becerinize kalmış bir şey. Benim kullandığım sistem bana çok rahat bir şekilde yettiği için bu kadarını kullanıyorum. Üretimhane gibi bir yerim olsaydı muhtemelen daha büyük ve profesyonel bir sistem kurardım. Dediğim gibi, ilk adım olarak ben kullandığım sistemi tanıttım, geliştirip daha iyiye götürecek arkadaşlar yada zaten kullananlar da çıkacaktır mutlaka. Umarım yardımcı olabilimişimdir. Selamlar.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir