VÜCUT SICAKLIĞI


djsemihÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 77
djsemihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2012 21:27
Merhaba arkadaşlar. merak ettiğim bir konu hakkında üstatlara danışmak istedim..
Troplarda vücut sıcaklığı ile ilgili kafama takıldı. İnsanlarda olduğu gibi aceba balıklarda da dişi ile erkek arasında vücut ısı farkı var mı.? yoksa eşit mi olur yada balıkların vücut ısısı olmaz mı? ne dersiniz bilgisi olan var mı? Erkek mi daha sıcak olur dişi mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mr.DelyyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 147
Mr.DelyyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2012 21:55

BALIK ANATOMİSİ

Tatlı su veya tuzlu su da yaşayan balıkların hepsinin vücut anatomisi aynıdır sadece balina ve yunus bunun dışında kalır onlarda solunumları itibari ile farklılık gösterirler onun dışında vücutlarındaki bütün organlar aynıdır. Balıklar su içerisinde yaşamlarını sürdürdükleri için vücut yapıları da buna uyumludur. 
Balık, solungaçları ile solunum yapan, vücut ısıları çevreye bağlı olarak değişen, soğukkanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen, suda yaşayan omurgalı hayvanların genel adı.
Bir kulakcık ve karıncıktan meydana gelen yüreklerinde daima kirli kan bulunur. Yürekten çıkan kirli kan solungaçlarda temizlendiğinden, vücutta temiz kan dolaşır. Ağızdan alınan su, solungaçlardan dışarı atılırken suda çözülmüş oksijen, osmozla kana verilir. Bu arada suda bulunan besinler ise yutulur. Köpek balıklarında su hem ağızdan hem de ilk solungaç yarığından alınır. Tuzlu su balıkları su içtikleri halde, tatlı su balıkları su içmezler. Gerekli su ihtiyaçlarını solungaç zarlarından osmozla alırlar. Deniz balıkları içtikleri suyun tuzunu böbrekle değil, solungaçları ile ayırır. Balıklarda göğüs ve karın yüzgeçleri çift, sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri tektir. Tek yüzgeçler nadiren birden fazla olsalar da simetrik çiftler meydana getirmezler.

Uçan balıklar çok gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini açarak bir-iki dakika su üstünde uçabilirler. Yaşadığı yerlerde su kuruduğu zaman balçığa gömülüp akciğer solunumu yapabilen, sürünerek gölden göle geçebilen, kısa bir süre havada uçabilen, elektrik ve ışık üretebilen çeşitli balık türleri mevcuttur. Balıkların pulları birbirleri üzerine kiremit gibi dizilmiş, kemiksi, kaygan ve antiseptiktir. Antiseptik mukus salgısı, üzerine yapışan bakteri ve sporları yok eder.
Balıkların hareket etmesinde önemli rol oynayan değişik kuyruk tipleri mevcuttur. Çatallanmış kuyruk tipine “difiserk”, çatallı olup eşit parçalı olana “homoserk”, köpek balıklarında olduğu gibi çatalları eş olmayan kuyruk tipine de “heteroserk” denir.
Balıklar omurgalı canlılar içerisinde sayıca en fazla olanıdır. Çalışmalarda balık türünün 40.000 kadar olduğu söylenmektedir.
Balıkların günümüzde sportif ve akvaryumdaki değeri yanında büyük bir protein kaynağı olması ticari değerini arttırmaktadır. Balıkların yeryüzündeki dağılımları o kadar geniştir ki, Antartika sularında, sıcak tropikal sularda, acı sularda, tatlı sularda, ışığın ulaştığı dağ derelerinde veya insanların henüz ulaşamadığı oldukça derin ve karanlık sularda yaşayabilmektedir. Üç türlü beslenme görülür: Herbivor (otçul), karnivor (etçil) ve omnivor (hem et hem de bitkisel besin yiyenler). Yalnız çenelerinde değil, bütün ağız boşluklarında ve yutaklarında sıralanış ve şekil olarak birbirinden farklı birçok diş bulunur. Bu genelde beslenme şekillerine göredir. Bazılarında farinks (yutak) dişleri gelişmiştir. Yalnız Mersin balıklarında ve Demetsolungaçlılarda diş bulunmaz.
 
 
 
 
Alıntıdır.
 
İstenirse kaynak belirtirim daha detaylıca yazılar var.


Mr.Delyy2012-12-31 21:57:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wetfinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 251
wetfinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 12:02
Suyun ısısı ne ise balığın ısısı da odur. Soğukkanlı hayvan sonuçta.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

djsemihÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 77
djsemihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 20:54
Merak ettiğim aslında şuydu. erkek ile dişi arasında vücut ısılarında bir fark varsa bu farka göre acaba dişi erkek ayrımı yapılır mı? Hatta böyle bir şey neden aklıma takıldı derseniz; Ortaya atılan ve hızla yayılan bir Hurafeden yola çıkarak merak ettim, Şöyle ki ; Meşhur bir akvaryumcunun elinde bir makine varmış da, efendim  o makine ile dişiyi erkeği yavru iken bile birbirinden ayırabiliyormuş.... bu hurafe üzerine olsa olsa vücut ısısından ayırıyordur herhalde dedim. yoksa başka nereden olacak yada bu hurafeleri kimler çıkartıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taylanpektasÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
taylanpektasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2013 10:37
Akvaryumun suyu kaç derece ise balıkla da o derecede olur. Vücut ısısının erkek ve dişi de farklı olabilmesi mümkün değil gibi. Aklıma gelen şey belki metabolizma hızı olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wetfinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 251
wetfinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2013 17:32
Balıkların vücut ısısı yoktur. Metabolizmaları dış ortam (yani su) ısısına göre hızlanır veya yavaşlar. Sıcakkanlı hayvanlarla karıştırmayalım lütfen :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir