Yapraklarda delinme


tengrimountainÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 103
tengrimountainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2010 20:46
Arkadaşlar bu olaya bir çözüm bulamıyorum, yapraklar ne yaparsam yapayım deliniyor. Limnobium laevigatum'ların hepsi yokoldu. Bazı su ustünde yetişen bitkilerim de benzer şekilde yokolmak üzere. Eledoalarda bile delinme var.

Öncelikle akvaryum 20 litrelik bir nano akvaryumu, bolca kiraz karides, bir cüce vatoz yavrusu, bir nerite salyangozu var. Bitki olarak moss ball, java moss, eledoa, su mercimeği ve adını hatırlayamadığım bir yüzey bitkisi daha var.

Ölçüm kiti olmadığı için şu şekilde gözlemlerimi paylaşmak istiyorum:

1) Bitkiler, özellikle yüzeydekiler, aşırı hızlı çoğalıyor, fakat hızla çoğalan bu bitkiler çok çabuk sararıyor. Önce yaprakları deliniyor sonra tümden sararıyor.

2) Demir ve potasyum eksikliği ilk aklıma gelen şeyler oldu ve Seachem ile bunları ekliyorum düzenli olarak. Demir fazlalığından iplik yosunu oluşmaya da başladı, ayrıca makro gübre takviyesi de yapıyorum. Işık olarak sualtı florasan ve spot lamba kullanıyorum, ışıklandırma yeterli düzeyde.

Ölçüm kitleri olmadan biliyorum tahmin yapmak çok zor ancak fikirlerinizi almak istedim. Ne yapmalıyım, nasıl önlerim artık bu delinmeleri?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağlar EgeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Denizli
Mesaj: 169
Çağlar EgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2010 21:00
Benim bildiğim kadarı ilepotasyum eksikliği...
Benim de mosslarım sararmaya başlamıştı bütün mossları 11 lt lik küçük akvaryuma aldım ve balkona çıkardım günde 6 saat kadar sabahtan güneş ışığı alıyor ...
Akvaryumda şimdiye kadar ne alg oluştu nede zararlı madde...
Aksine 1-2 haftalık ve gözle görülür derecede üreme ve inanılmaz fotosentez var...
Eğer yapabiliyorsanız evinizin doğu cephesinde bir balkona pencere önüne koyup gözlemleyin diğer bitkiler için soğuk iyi olmayabilir bu yüzden ısıtıcı yı unutmayın moss için de filtre akıntısı iyi olmaz mossu kıpırdatmayın pek rahatsız olabiliyor,Gözlemlerime dayanarak söylüyorum.
Bütün mosslarım gözle görülür şekilde üredi ve yemyeşil oldular...
İyiakşamlar geçmiş olsun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2010 21:31

Bitkilerinizin hepsi hızlı büyüyüp fazla besin tüketen türler. Mikro element gübresi vermiyorsanız bundan kaynaklı olabilir. Eğer mikro besi takviyesi yapıyorsanız dozu artırmanız, sorun düzelmezse başka bir ürün kullanmanız çözüm olabilir.


Teşekkür Edenler: [T]188907,mzengin[/T]
+1: [T]96706,mfcmfc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2010 03:40
Demir ve magnezyum eksikliğinin belirtileri tamamen aynıdır. Çünkü demir klorofil üretiminde katalizörken magnezyum klorofilin yapımında kullanılır. Demir olmazsa magnezyum kullanılamaz, magnezyum olmazsa demirin anlamı kalmaz. Bu sebeple belirtiler aynıdır.

Potasyum eksikliğinde temel belirti eski yaprakların sararıp ardından dkülmesidir. Çok aşırı eksiklik olmadıkça yeni çıkan yapraklarda belirti görülmez, sadece yeni yapraklar biraz daha zayıf yapıda olurlar.

Eser element gübresi eklemenizi öneririm. Sonuçta NPK hariç gerekli tüm elementleri içeriyorlar.

Hacim çok ufak olduğundan dengeli bir şekilde bitki yetiştirmek biraz zor olacaktır. Ben sadece demir veya potasyum değil de pek çok eksikliğin bir arada olabileceği ihtimali üzerinde duruyorum.

Ufak olan hacmi gözönüne alarak kontrolünü kolay yapmak için her hafta 2 defa %15-25 su değişimi, su değişimlerinden sonra da eser element gübresi ve 5'er ppm potasyum eklemesi yapmanızı öneririm.
onuruygun2010-09-17 03:40:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alper-Çevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 92
alper-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2017 00:23
Merhabalar. Yeni konu acmak yerine bu baslik altina yazmak istiyorum. Benim de 20 litrelik fanusta dis filtreye zeolit ekledikten sonra kirmizi lotuslarin yapraklari delinmeye basladi. Anubiasta sorun yok ama lotuslarin cok narin yapraklari oldugu icin belki once onlar etkilendi. Her gun 1 damla Reeflowers'in sivi gubresinden damlatiyordum sorun yoktu. 10 gunde bir %60 su degisimi yapiyorum. 1 betta 3 neon tetram var.1 de semender. Aslinda 6 aydir bir problem yasamiyordum. Zeolit su an bas supheli durumunda. Zeolit Acaba kattigim gubredeki elementleri mi tutuyor?

Ekleme: biraz arastirinca zeolitin elementleri tuttugunu ogrendim. Bitkili akvaryumda gercekten zarari oluyor bizzat yasamis bulundum. Kenarda yarim litre zeolitim vardi, hazir dis filtre temizligi yaparken kullanayim dedim. Oturmus bir akvaryuma kendi kendime is cikardim[:cik:] yarin aksam ilk isim zeoliti geri cikartip sungeri geri eklemek olacak.[EDIT]alper-,2017-01-11 00:36:34[/EDIT]

Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T][T]222028,akemal[/T][T]222260,Mematiesk[/T]
Teşekkür Edenler: [T]222260,Mematiesk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir