Yarı Biyotopumsu Fikirlerim, Önerileriniz?


DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 00:47
Merhabalar,

Yeni yeni bir proje kurulum sürecindeyim. Bu süreçte siz değerli akvarist arkadaşların yardımlarına ve fikirlerine ihtiyacım olacağı kanaatindeyim. Halihazırda elimde bulunan 200L'lik tanktan 480L + 120L Sump'a geçiş yapmış bulunmaktayım. Kuzeyliler genellikle agresif tavırları yüzünden pek fazla ilgi alanıma girmediler. Girerlerse tek bakmayı düşündüğüm türler mevcut. Genellikle biyotopa yakın yaklaşımlardan haz duyuyor ve destekliyorum. Canlının doğal ortamına uygun su şartlarının asgari ölçüde sağlanmaya çalışıldığı ve belli bir ölçüde de olsa -ki ülkemizde bazı türlere ulaşmak çok zor olabiliyor- birbirini doğal ortamlarında görmüş olma ihtimalleri olan canlıları bir arada tutmaya yönelik projeler hep aklımın bir ucunda olagelmiştir.

Konuyu çok fazla uzatmadan... Elimde halihazırda G. brasiliensis erşkinleri ve Heros sp Red Shoulder "Rotkeil" jüvenilleri bulunmakta. brasiliensis grubunu ufak ufak elden çıkarıp rotkeil'e yönelik bir biyotopumsu girişim planlarım var. Her ne kadar tankıma yeni katılan Pseudacanthicus sp. (L282)  Venezuela'lı bir güzel olsa da Rotkeil'in muhtemel anavatanı olarak bilinen Peru'ya yönelesim var. Blackwater işine girişmeden ph konusunda yumuşak seyredebilecek bir su ortamı iyi olacak gibi duruyor. Blackwater kendi görsel zevkim ve balıklar için en ideali olsa da tek başına yaşayan bir insan olmadığım için evdeki diğer bireylerin göz zevki adına clear* normal su gibi gözüken su projesine girişeceğim.

Kum olarak silis 0 numara bej rengi kumumla güneş sarısı kum karışımından oluşan bir kum olacak. Kökler olacak. Bitki adına düşündüklerim olsa da ,"Limnobium laveigatum" "Hydrocotyle leucocephala" veya "Echinodorus amazonicus" gibi, severumlar salata malzemesi yaparlar diye ekleme riskine giresim yok. 

Bu karmaya brasiliensisler çıkarsa Geophagus sp. tapajos "orange head" -renkleri uyumlu diye yalanım yok- :) veya satanoperca leucosticta gibi bir türü eklemeyi düşünüyorum. Tetra olarak ise henüz bir fikrim yok. Nannostomus beckfordi veya hemigrammus bleheri koysam erişkin formdaki severumlar için iyi bir atıştırmalık olabilir gibime geliyor. 

Hyphessobrycon anisitsi biraz daha mantıklı durmaya başladı. Her nekadar habitatları birebir uymasa da..
Apisto?

Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Projeyi tam anlamıyla başlattığımda birebir paylaşım yaparım. 
Hepinize iyi bir hafta diliyor,

Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.


Doktor2014-06-25 01:00:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2014 13:42
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=VqPNCTZEOCQ[/VID]

Şimdilik görünüm bu. Revizyonlara gidilecek. Filtrasyon adına sump dizilimi önerileriniz? Ph nötr gibi şu anda, herhangi bir -blackwater harici- ph değiştirici eklememi önerir misiniz? L282 için mangrove kökleri yeterli olur mu? Mağara benzeri bir dekorasyon denemeli miyim? Sump çıkışında debi kuvvetli ve kumu temizliyor, herhangi bir önlem ve dekorasyon fikriniz var mı? Limon tetra? Buenos aires tetra?

Sorular böyle gidiyor.

Saygılarımla.


Doktor2014-06-27 13:45:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2014 14:27
Emre bey merhaba,

Yeni kurulumunuz hayırlı olsun, tank gayet huzurlu ve balıklarda gayet mutlu görünüyor, tebrik ederim.

Ph konusuna gelince, eğer balıklarda bir sıkıntı yoksa bence ph konusuna hiç girmeyin, oldukça sıkıntılı bir konu, ph düşürücü ürünlerle (peat vs.) uğraşmanız durumunda ph dalgalanması nedeni ile ciddi sıkıntı yaşayabilir, üzücü sonuçlarla karşılabilirsiniz.

Diğer taraftan eğer imkanınız varsa arka fonu tek renk yapmanızı tavsiye ederim, şahsi kanaatim sanki biraz göz tırmalıyor gibi.

Aynı zamanda biraz daha kök/kütük/salınım yapmayan taş eklemesi yapmanız ve bu kökler/kütükler/taşlar ile bir tasarım oluşturmanız akv. seyir zevkini artıracaktır diye düşünüyorum.

Eğer sumptan gelen suyu doğrudan bir şekilde cama vurdurma imkanınız olursa akıntının kesilmesi lazım.

Tetra konusunda, bu tabii tamamen sizin zevkinize kalmış bir şey ama 15 adet gibi bir kırmızı burun sürüsü de gayet güzel olur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2014 15:01
Merhabalar,

Önerileriniz için teşekkürler. Tank konusunda hala atılacak çok adım var. Arka plan biraz daha arka planda bir konu şimdilik. Ben de standart siyah arka fon taraftarıyım. Fakat, kısa sürede hallolabilecek bir konu. Şimdilik bu fena durmuyor. Daha önce blackwater biyotopu denediğim için biraz torf benzeri ürünlerle aram sıcak. Fakat ben blackwater yapmadan bir yolu var mıdır diye düşünüyorum. Eğer ileride Apisto eklenirse biraz bu konuya eğilmem gerekebilir. Geophagine'ler genellikle sağlam türler. Birkaç üye hariç L serisi vatozlar ve severum'lar da çok nazlı değiller. 

Rummynose daha önce besledim ve gayet güzeller. Fakat, sürüyü bozabiliyorlar ve rotkeil'ler erişkin haline geldiklerinde -her ne kadar sakin mizaçlı olsalar da- ağızlarına sığabilecek şeyleri yiyebiliyorlar. Bu nedenle hem Güney Amerikan olsun hem de erişkin formu biraz daha irice olsun istiyorum. Silver Dollar da baktım daha önce, büyük tanklarda boyları çok büyüyebiliyor. Bu nedenle Buenos Aires Tetra veya Phantom gibi türler denenebilir gibime geliyor. Limon tetralar nasıl peki?

Dekor düzenlemeye devam ediyorum. Kum eklenecek, kökler arttı. Kaya araştırmasındayım. Önerilere açığım. Sump işini deneyeceğim bu akşam. Teşekkürler tekrar.

Saygı ve sevgilerimle.
Emre.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir