Yavru büyütmek


bhdrblÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 169
bhdrblÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2011 00:26
Tropheuslar bilindiği gibi 15 20 arası 3 4 cmlik yavrular alınarak kurulan kolonilerden oluşuyor, balıkların ufak olmaları  dirençlerinin az olduğunu ,heleki başka bi akvaryuma geçişlerde ölümlere kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir. alınacak yavru sayısı arttıkça haliyle verilen parada artıyor , bu balık transferleri sırasında balık kayıpları yaşayanlar mutlaka olmuştur. Bu konularda neler yapılması gerektiğini bize açıklarsa  değerli büyüklerimiz çok faydalı olur diye düşünüyorum,en azından yeni trop akvaryumu kuracaklar için  bende dahil  neler yapmamızı önerirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aldemirimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2009
İl: Denizli
Mesaj: 675
aldemirimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2011 01:37
Bahadır bey merhaba,
Yavru balıkların transferleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları madde madde yazayım.
1- Alınacak olan yavruların en azından 3-4 cm. boyunda olması ve sağlıklı şartlarda beslenmiş olmaları gerekir.
2- Yavrular mümkünse çok uzun süre yolculuk yapmamalı,eğer uzun yola gidecekse de birkaç gün önceden yemlenmeleri kesilmelidir.
3- Yolculuk esnasında sıkıntı yaşanmaması için paketlemenin çok özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.Çok uzun yolculuklarda pilli hava motoru kullanmak en doğru seçimdir.
4- Balıkların en kısa sürede gideceği yere ulaştırılması kayıp yaşanma riskini azaltacaktır.(uçak kargo vb...)
5-Balıklar gelmeden önce,girecek oldukları akvaryumun kurulumu tamamlanmış,tankın su düzeni oturmuş,dekoru hazır ve müdahale gerektirecek durumların ortadan kalkmış olması gerekir.
6- Balıklar geldikten sonra genişçe bir kovaya alınmalı ve bir süre bekledikten sonra su alıştırması yapmaya başlanmalıdır.
7- Akvaryumdaki suyu balıkların olduğu kovaya hava hortumu ile yavaş yavaş eklemek doğru bir yöntemdir.Aynı yöntemle kovadan akvaryuma su eklemesi de yapılmalıdır.Bu işlemi 1 saate yakın sürede yavaş yavaş uygulayarak balıkların yeni suya adaptasyonu tamamlanmalıdır.
8- Balıklar tanka eklendikten sonra odanın ışıkları kapatılmalı ve 1 gün süreyle akvaryum karanlık bir ortamda beklemelidir.Mümkünse akvaryumun üstüne koyu renkli bir örtü de koyabilirsiniz.
9- Balıklar yeni tanka alışma sürecini atlattıktan sonra yeme alıştırma süreci başlar.İlk gün yemleme yapılmamalı,devam eden günlerde öğün sayısı yavaş yavaş arttırılmalıdır.
Benim tavsiyem ilk günlerde tablet yem vermek daha uygun olacaktır.Devamında ise kaliteli pul yemlerle balıklara kondüsyon kazandırmak gerekir.Granül yemler yavru balıklar için tavsiye edilmemektedir.
Bu yazdıklarımı uygulayarak en az kayıpla (yada hiç kayıp vermeden) akvaryuma yavru balıklarınızı koyabilir ve sağlıklı bir şekilde besleyebilirsiniz.
Unutmamak gerekir ki, onlar birer canlı ve en ufak bir hata yada ihmal ölümlerine sebep olacaktır.Yavrular ihmale gelmeyecek kadar dirençsiz oldukları için lütfen bu yazdıklarımı dikkate alınız ve doğru bir şekilde uygulayınız.
Umarım keyif veren bir akvaryum ve içinde sağlıklı bir şekilde gezen balıklara sahip olursunuz.
Saygılarımla...








aldemirim2011-12-24 03:07:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bhdrblÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 169
bhdrblÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2011 23:14
Bu harika bi yorum olmuş mehmet abi, eline emeğine sağlık.Yavrular uzun süre yolculuk yapmamalı demişsiniz mesela LD akvaryumun kalitesi heralde artık tartışılmıcak boyuta geldi çünkü bunun için uğraşıyo sahipleri ve piyasadaki balıklarda onları destekler nitelikte.
1. Almaya kalksak kayseriden gelecek balıklar ve ben bursada oturuyorum en azından 10  15 saatlik yol yapacak balıklar bu sizin deyiminizle sağlıksız bi ortam oluşturacak  yavrular için, buna ne gibi çözümler bulmalıyız.
Yavrumu alsam yoksa damızlık boydamı alsam hala karar vermiş değilim,enazından 25 li bi grup almak gerekecek olası durumda çıkacak 15 erkek elde kalacak galiba onları satmak  yada bi yolunu bulup  yeni sahipler edinmelerini beklemek biraz olsun risk taşıyo, bu konuda sizlerin görüşü önemli benim  karar verme açımdan

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÖKHAN ÖZCANLIÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2010
İl: Denizli
Mesaj: 260
GÖKHAN ÖZCANLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2011 18:32
Merhaba bahadır bey, öncelikle mehmet abinin yazdığı gibi ister yavru olsun isterse damızlık boylar için transfer olayı dikkatlice yapılmalı. Yavrular 3 cm ve üzerinde iken 10 ila 12 saat pilli hava motoru ile rahatça sağ salim yerine ulaşıyor. Bu konuda henüz bir sıkıntı yaşadığımı söyleyemem. Ama risk az olsun oranlar sabit ve net olsun diyor iseniz damızlık altı veya damızlık boy almak ve getirtmek daha mantıklı olur kanaatindeyim. Sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bhdrblÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 169
bhdrblÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2011 19:08
2ay daha geçsin hem  elim kuvvetlenecek maddi anlamdahemde akvarumumun kurum aşaması tamamlanmış olacak , ( suyun oturması, kaya dizaynı  vs..) Yavru alındığında çok uzun bi süreç çıkıyo karşımıza ideal boya gelmeleri 13 15 ay gibi sanırım bende kalitesine inandığım türün damızlık boyunda olanlarından alcam, hem balıklar daha dirençli olurlar yavruya göre. 2e 8 d diye düşünüyorum hayalimdeki koloniyi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir