Yavru Tropheus Stres Ve Alışma Süreci


cagataybadurÇevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2019
İl: Izmir
Mesaj: 2
cagataybadurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2019 11:38
Geçen hafta almış olduğum 120x60x60 ölçülerindeki akvaryumda 25 adet 2,5-3cm ölçülerinde tropheus bemba beslemeye başladım. Pazar günü koymuş olduğum balıklar hala akvaryumun bir köşesinde aşağı yukarı hareket etmekte. Yemi ancak ben uzaklaştıktan sonra tüketmeye başlıyorlar. Uzun süre yanlarından ayrıldığımda rutin yüzmeye başlıyorlar ancak belli bir süre sonra tekrar aynı hareketi yapmaya devam ediyorlar. Stresin kaynağını çözemediğim için akvaryum ile ilgili genel bilgileri burada yazmak istedim.
-Beslenme;
Tropheus yavruları için en çok önerilern yemler olan JBL spirulina pul, Sera Flora ,Dainichi Cichlid Veggie ve Tetra Algea ile beslemeyi denedim. En çok tetranın algea yemini tercih ettikleri için genel olarak ufalayarak bu yemi veriyorum.
-Işık;
Genel olarak gün ışığından faydalanmalarını sağlıyorum. Hava karardıktan sonra 4-5 saat kadar akvaryum ışığını açık bırakıyorum. Işığın açık ya da kapalı olması davranışlarında bir değişiklik göstermediği için stres kaynağının ışıkla ilintili olmadığına kanaat getirmiştim.
-Filtrasyon;
Alttan sumplı bir sistem mevcut standart filtre malzemeleri olan sünger-elyaf-seramik ve su sertliği için 2kg kadar mercan kırığı var.
-Kurulum;
Bekletilmemiş şebeke suyuna aquatan su düzenleyici ekledikten sonra sump bölgesine aquaforest pro bio S ve aquaforest NP pro bakteri kültürü eklemesi yapıldı ve balıklar ertesi gün suya konuldu.
-Suya Alıştırma;
Balıklar akvaryuma dahil edilirken öncelikle poşetler akvayuma konularak su sıcaklıkları dengelendi ardından bir leğene konularak akvayum suyundan leğene aşılama yapılarak balıkların suya alışması sağlandı.
-Dekor;
Akvaryumda 0 numara ince silis kum mevcut. Bunun dışında yalnızca ucu sivri olmayan yuvarlak hatlı taşlar kullanıldı ve kör nokta olmamasına özen gösterilerek 3 ayrı öbek halinde akvaryumun sağ, orta ve sol kısmına konuldu.
-Sıcaklık;
Su sıcaklığı 6 gündür 28 derece civarında stabil. Ph ölçemediğim için bir değer veremiyorum ancak sump içerisinde mercan kırığı bulunması ve dekorda suyu yumuşatacak herhangi bir malzeme kulanılmaması ph değerinden kaygılanmam için bir sebep teşkil etmiyor.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Tropheus yavrularında yeni sisteme adaptasyonun ne kadar süreceği hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. Stres kaynağının tespiti için yukarıda yazdıklarım yeterli midir? 6 gündür streste olmaları normal midir?
Teşekkür ederim...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sherloockÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/04/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 529
sherloockÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2019 17:09
Balıklar daha küçük ve yeni ortama geçtikleri için de stres yapmaları normal. stresi azaltmak için benim 2 yöntemim var. ilki epson tuzu. 2 yemek kaşığı epson tuzunu suda çözerek akvaryuma ekleyin.
diğer yöntem de aç bırakmak. balıklarınızı 1-2 gün aç bırakın akvaryumda yem yosun aramak için fır dönerler. bu sayede akvaryuma biraz daha alışmış olurlar.
stresin kaynağı adaptasyon haricinde odadaki ışık olabilir. sizin gölgenizden korkma ihtimalleri de var.
filtrasyon için bakteri tutmada seramik tek başına etkili olmayacaktır veya yeterli etki göstermeyecektir. size tavsiyem substrat pro veya sera siporax. ikisi de çok iyi bakteri tutar. bunların yanına pürigen de eklerseniz akvaryumunuz berrak olur.
Daha yavru oldukları için dainichi yemleri vermeyin şimdilik. pul yemle devam edin. 4 cm ulaştıklarında azar azar dainichi verebilirsiniz.

Teşekkür Edenler: [T]217143,cagataybadur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagataybadurÇevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2019
İl: Izmir
Mesaj: 2
cagataybadurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2019 18:46
Verdiğiniz tavsiyeler için teşekkür ederim. Akvaryuma balıkları eklemeden önce tuz zaten koyduğum için tekrar tuz eklemesi yapmadım. Söylediğiniz gibi 2 gün yem vermeden ve müdahale etmeden ışıklar kapalı bir şekilde beklettim. 2 günün sonunda balıklar olağan seyrine geri döndü. Bugün yem verdiğimde ise iştahla yemi tükettiler. Akvaryumun ışığını açtığımda ise tekrar tedirgin oldular. Sanıyorum halen alışma sürecindeler bir süre daha ışık kullanmazsam düzeleceklerini tahmin ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sherloockÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/04/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 529
sherloockÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2019 11:33
Işığı da azar azar açarak alıştırın derim. veya şu yöntemi uygulayın bu da kesin çözümdür :)

yaklaşık 3 hafta boyunca ışığı açın. balıklar kendinde olduğu vakit yemleyin. öğlen zamanı da olsa akşam da olsa mutlaka ışığı açın ve yemleyin. kısa sürede ışık açılınca balıkların yukarıya doğru hareket ettiğini göreceksiniz ve maksimum 1 ay sonra ışık açılınca veya balıklar sizi gördükleri zaman resmen çırpınacaklardır :) tabi yemlemeyi sürekli aynı yerden yaparsanız daha da faydalı olacaktır :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deriinmaviÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2016
İl: Rize
Mesaj: 537
deriinmaviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2019 13:12
Tropların bu ürkekliği stresi çok klasik bir sorun bende aynı şekilde 20 adet black Kriza almıştım yavru iki ay falan uğraştım yinede tankın yanına gelince hepsi kaçıp bir köşeye saklanıyor pır pır hareketler ediyordu ışık konusunda uğraştım açtıp kapadım baya baya uğraştım geçmedi en sonunda bir arkadaşın tabsiyesi üzerine yanlarına 5 adet saulosi ekledim sorun ortadan kalktı troplar tek beslenen balıklar ama büyüme sürecince yanlarıda sosyal ürkek olmayan bir balık olunca ondan cesaret alıp daha hızlı alışıyorlar tabi herkesin düşüncesi ayrıdır ama ben bu şekilde çözüm bulmuştum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir