Yavrudan tropheus büyüten arkadaşlar!


seferi86Çevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 51
seferi86Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2012 00:26
Selamlar RedRainbow besliyorum bende, yaklaşık bir yaşında yavrularım şuanda  7-8 cm boyundaar % 90 renkleri oturdu ve doğduklarından beri anaçlar ile aynı tankta bakıyorum. Titremeler başladı. Yem olarak Spirulina tablet ve ve bitkisel diğer yemler kullanıyorum günde 3 kez yemliyorum.

Sanırım  diğer tropheuslara göre büyüme süreçleri ve sizin de dediğiniz gibi yavru verimleri biraz az.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Volkan ERİKÇİÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2009
İl: Konya
Mesaj: 173
Volkan ERİKÇİÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2012 17:20
[QUOTE=KaYRaCiK] [QUOTE=Volkan ERİKÇİ] [QUOTE=blueaort]Tropheuslardada bazıları bazılarından hızlı gelişiyor, daha fazla yavru veriyor, ve daha büyük oluyorlar, misal golden kazumba 15 cm oluyo ama kasakalawe göremezsiniz o boyda. Red rainbow biraz sıkıntılı bir tür yavru verimi düzensiz dir yavrudan büyüten samimi arkadaşım ne yaptıysa 1 sene baktığı redler hala 6-7-8 cm lerdi. Demekki bu sadece ondan değil bu türle alakalı bir sorun. Ben duboisi ve ikola baktım 1 senede damızlık boya ulaştılar.[/QUOTE]

Katılıyorum. Yapılan yanlış bir şeyden değil türün özelliğindenmiş gibi geliyor bana.


[QUOTE=KaYRaCiK] [QUOTE=Volkan ERİKÇİ]Benim gözlemim şu yönde: İkolalar kesinlikle yem seçmezken redler bazı yemlere burun kıvırıyorlar. Sevdikleri yemlere atılmalarında ve kapmalarında sorun yok ancak ikolalara nerdeyse bol acılı kuru fasülye versem yiyorlarken redlerim en kaliteli markaların bazı yemlerini yahut ev yapımı yemleri seçebiliyor. Sorun bundan kaynaklanıyor gibi geliyor. Sizin redlerinizde yem seçme durumu var mı arkadaşlar? [/QUOTE]


Volkan Bey iki ayrı tankta anaçlar ve yavrular olmak üzere Red Rainbowlarım bulunmaktadır. Balıkları nasıl alıştırırsanız öyle gider. Red Rainbowlar dediğiniz gibi seçici olabiliyor bazen, ama bir balığı yeme alıştırmak için 2-3 gün aç bırakırsanız verdiğiniz hiçbir yeme hayır diyemez ve o şekilde devam eder. Ayrıca balıklarınızın sağlığı için az yem verip, öğün sayısını arttırarak yemlerseniz yine her türlü yemi yedirebilirsiniz. Son olarak balıklarınızı haftada bir gün aç bırakmanızı tavsiye ederim. 

    ---Saygılar---
[/QUOTE]

Valla 2-3 gün aç bıraktığım halde yemedikleri yem oldu. Bu arada otçul hayvanlar aç bırakılmaz. Doğada hiçbir otçul hayvan aç kalmaz. Sıradışı durumlar haricinde. Etçil hayvanlar doğada aç kalır her gün avlanmazlar ancak otçullar her gün yerler. Tropların aç bırakılmasına karşıyım. Aç bırakmak yerine bir tam gün yahut ara sıra yeşillik verilmesi hem hayvanlarımızın aç kalmasını önler hem de midesinin ve bağırsaklarının rahatlamasını aç kalmasından daha fazla boşaltır ve rahatlatır.  Saygılar...
[/QUOTE]


Volkan Bey cevabınıza karşılık olarak; birincisi uzmanların hepsi bitkisel beslenen Tropheusların aç bırakılmasını savunurken siz hangi tezle Tropheusların aç bırakılmamalarını savunuyorsunuz, ayrıca sizin aç bırakmaktan kastınızla balıkların akvaryumda hiç yem yemediklerini mi sanıyorsunuz, bugün en bitkisel yem dediğiniz yemin içeriğine bile firmalar tarafından ne katıldığını biliyor musunuz? Ayrıca aç bırakılmaktan kastım profosyonel hobici olduğunuzu düşündüğümden akvaryumda oluşan alglerle beslenebileceğini (yani sizin deyiminizle 'bitkisel beslenme') düşünmeniz gerekirdi. Sizin ona yem atmanız hayvanın yem bulmasını kolaylaştırmak anlamına geldiğini unutmayın, 3 gün atmamanız ise onun tamamen hiçbir şey yemediği anlamına gelmiyor, ayrıca vereceğim linke bakarsanız ben Tropheus Red Rainbow yavrularımı %100 spiriluna ile besliyorum, yani içeriğinde ne olduğunu bilmediğim veya en iyisinin içeriğinde %36 spiriluna bulunan yem ile değil. Ayrıca şu anda F0'a yakın formlarda ve renklerde Tropheus cinsi balık üretme çabasındayım. İlk gözlemlediğimde %100 spiriluna olan bitkisel yemi Tropheus yavrularının reddettikleridir. fakat yavruların yem bulma işlemini zorlaştırdığım zaman ( yani aç bıraktığım zaman  ) yavruların bu yemi iştahla yedikleridir.
Size ispat amaçlı aşağıdaki linkede bakarsanız balıkların bu zaman içerisinde reddettikleri yemi iştahla yediklerini görürsünüz. 
                                                                          -----Saygılar------ 



[/QUOTE]

İbrahim Bey öncelikle düşüncenize katılmadığım için sinirlenmenize gerek yok. Bu namus meselesi değil. İster aç bırakın ister bırakmayın. Beni ilgilendirmez. Trofeus (Özel ad olmayan yabancı kelimeler Türkçede okunduğu gibi yazılır. Onun için ben böyle yazmayı tercih ediyorum.) uzmanları böyle diyor demişsiniz. Benim trofeustan anlamadığımı kim söylüyor. Ayrıca bu balığın gerçek manada uzmanı falan yok dünyada. Daha bloat neden olur, nasıl olur, nasıl tedavi edilir bunlar bile kesinleşmiş değilken kimse çıkıp da ben trofeus uzmanıyım diyemez. Gelelim niye aç bırakılmadıklarına? Bakın daha evvelki yazımda belirttiğim gibi tabiatta otçul hayvanlar hergün beslenir. Zira ot et kadar besleyici ve bulması da zor değildir. Etçiller ise her gün beslenmeye ihtiyaç duymazlar. Etçil memeliler iyi bir beslenmede birkaç gün bir daha avlanmazlar. Önüne çok kolay bir avın çıkması istinası haricinde. Mesela sürüngenler bir beslenmede aylarca bir daha beslenmezler. Senede 1 kere beslenen timsahlar vardır. Ancak kuraklıklar haricindeki zamanlarda bir tam gün ot yemeden geçiren bir otçul yoktur. Şimdi gelelim balıkları neden aç bırakılıyor meselesine. Sürekli kuru yem yiyen ve sürekli fazla şekilde beslenen balıkların karınlarının ve bağırsaklarının boşaltılmasını sağlamaktır bundaki amaç. Bu yöntem yanlış mıdır? Değildir. Ancak yeşillikle hayvanların karınlarını ve bağırsaklarını rahatlatmak ve daha kolay boşaltmak varken neden aç bırakılsın? Siz kabız olduğunuzda yahut hergün üç öğün döner, kebab gibi kuru yemekler yedikten sonra aç kalmayı mı tercih edersiniz yoksa çorba, sulu yemek gibi besinleri mi tercih edersiniz? Tabiki ikinci şıkkı. Ben balıklarımı günde 6 kere besliyordum, şimdi yavru vermeye başladıkları için 3-4 kere besliyorum hiçbir zaman aç bırakmadım. Haftanın bir tam günü ve diğer günlerde bir kere ev yapımı yem veriyorum. Bu hem daha rahatlatıcıdır hem de kuru yemden daha faydalıdır. Bu başlığı açmamdaki amaç trofeusun nasıl besleneceği hakkında bilgi almak değil özellikle red rainbow genelde de diğer trofeus yavrusu büyütenlerin ay-boy oranını öğrenmektir. Onun için forumlarda yazılanları lütfen kati kuralmış gibi yazmayalım. Bakın forumlarda dolaşan efsanelerin gerçeklerini yazdığım bu yazımı bir inceleyin isterseniz. Forumlarda her yazılan okunur ama her yazılan uygulanmaz. İnşallah bir saygısızlık yapmamışımdır. Saygılar..


Levent BEŞTEPE2012-11-08 23:31:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Bolu
Mesaj: 2064
Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2012 20:02
Volkan bey düşüncelerinize saygı duyarım,verdiğiniz linkteki yazınızı okudum. Malesef bunların hepsine katıldığımı söyliyemeyeceğim. Yaptığınız uygulamaların birçoğu tropheus bakım kurallarına aykırıdır. Siz busekilde bakabilirsiniz ,o sizin tercihiniz,. Fakan bu hobiye yeni başlıyanlarda var biliyorsunuz. Acıkçası bu arkadasların sizin yazınızı okumalarını istemezdim. Çünkü üzücü sonuçlarla karsılasıp nedenini anlayamaya bilirler. Yahutta onca emek verip yetiştirdikleri balıkların sağlıksız olmalarına neden olabilir.
Uzun uzun bu budur su sudur diyip burda tartısma ortamına zemin olusturmak istemem ancak Türkiye suları 7,5-8,5 ph aralığında değildir. Benim çeşitli şehirlerde yapmıs olduğum ölçümlerde genel aralık 6,0-7,5 arasında çıkmıştır.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaYRaCiKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2012
İl: Bursa
Mesaj: 129
KaYRaCiKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2012 20:59


İbrahim Bey öncelikle düşüncenize katılmadığım için sinirlenmenize gerek yok. Bu namus meselesi değil. İster aç bırakın ister bırakmayın. Beni ilgilendirmez. Trofeus (Özel ad olmayan yabancı kelimeler Türkçede okunduğu gibi yazılır. Onun için ben böyle yazmayı tercih ediyorum.) uzmanları böyle diyor demişsiniz. Benim trofeustan anlamadığımı kim söylüyor. Ayrıca bu balığın gerçek manada uzmanı falan yok dünyada. Daha bloat neden olur, nasıl olur, nasıl tedavi edilir bunlar bile kesinleşmiş değilken kimse çıkıp da ben trofeus uzmanıyım diyemez. Gelelim niye aç bırakılmadıklarına? Bakın daha evvelki yazımda belirttiğim gibi tabiatta otçul hayvanlar hergün beslenir. Zira ot et kadar besleyici ve bulması da zor değildir. Etçiller ise her gün beslenmeye ihtiyaç duymazlar. Etçil memeliler iyi bir beslenmede birkaç gün bir daha avlanmazlar. Önüne çok kolay bir avın çıkması istinası haricinde. Mesela sürüngenler bir beslenmede aylarca bir daha beslenmezler. Senede 1 kere beslenen timsahlar vardır. Ancak kuraklıklar haricindeki zamanlarda bir tam gün ot yemeden geçiren bir otçul yoktur. Şimdi gelelim balıkları neden aç bırakılıyor meselesine. Sürekli kuru yem yiyen ve sürekli fazla şekilde beslenen balıkların karınlarının ve bağırsaklarının boşaltılmasını sağlamaktır bundaki amaç. Bu yöntem yanlış mıdır? Değildir. Ancak yeşillikle hayvanların karınlarını ve bağırsaklarını rahatlatmak ve daha kolay boşaltmak varken neden aç bırakılsın? Siz kabız olduğunuzda yahut hergün üç öğün döner, kebab gibi kuru yemekler yedikten sonra aç kalmayı mı tercih edersiniz yoksa çorba, sulu yemek gibi besinleri mi tercih edersiniz? Tabiki ikinci şıkkı. Ben balıklarımı günde 6 kere besliyordum, şimdi yavru vermeye başladıkları için 3-4 kere besliyorum hiçbir zaman aç bırakmadım. Haftanın bir tam günü ve diğer günlerde bir kere ev yapımı yem veriyorum. Bu hem daha rahatlatıcıdır hem de kuru yemden daha faydalıdır. Bu başlığı açmamdaki amaç trofeusun nasıl besleneceği hakkında bilgi almak değil özellikle red rainbow genelde de diğer trofeus yavrusu büyütenlerin ay-boy oranını öğrenmektir. Onun için forumlarda yazılanları lütfen kati kuralmış gibi yazmayalım. Bakın forumlarda dolaşan efsanelerin gerçeklerini yazdığım bu yazımı bir inceleyin isterseniz. Forumlarda her yazılan okunur ama her yazılan uygulanmaz. İnşallah bir saygısızlık yapmamışımdır. Saygılar..

http://www.akvaryumforum.com/forum/genel-akvaryum-forumu-3/62123-akvaryum-dunyasinin-efsaneleri-ve-gercekleri.htm
[/QUOTE]

      Volkan bey birincisi kimsenin kimseye sinirlenme gibi bir hadsizlik yapacağını sanmıyorum. ikincisi benim nezdimde insanların kutsal saydığı  namus şeref haysiyet gibi kutsal değerler formlarda yazılacak kadar basit şeyler değil ve kimseninde namus meselesi yaptığı  yok saygı sevgi çercevesinde bilgi alış verişi yaparsak sevinirim.  ayrıca  asıl sizin sinirlenmenize gerek yok konuyu sizin açtığınız aşikardır. Bu nedenle bende yaşamış olduğum tecrübeleri paylaşmak istedim. 
     Dünyada bırakın balık hastalığı bloatı, insanlığın başına gelen hastalıkların bile neden sebep ve sonuçlarını  kesin olarak çözmüş değiller ama şu bir gercektir ki biz bu işlerle uğraşan ve belirli deneyler sonucu bir şeyler ispatlamış ve belirli bir alanda çalışan aksi bilgilerin daha ispatlanamadığı insanlara uzman diyoruz ve bu insanların bilgileri ve tecrübeleri ile hareket ediyoruz. Biz bu uzmanların görüşlerini reddedebilmemiz için Dr. Konings veya diğer uzmanlar gibi malavi ve tanganyika gölüne gidip, bu göllerde dalışlar yaparak  bu hayvanları gözlemleyip labaratuvar ortamında testler yapmamız ve bu insanların görüşlerini yıkan ispatlar yapmamız gerekir. Ben de bırakın bu deneyleri yapmayı, Türkiye de Tanganyika veya Malawi gölünü gören insanların bile az olduğunu düşünüyorum.
       Diğer etçil ve otçullar hakkında yazmış olduğunuz her şeye katılıyorum. fakat yine şu tezat var ki bu yazıları okuyunca sanki tropheusların önüne çıkan hayvansal protein yüklü canlılara "Hayır ben sizi yiyemem ben vejeteryanım hatta daha da ilerisi veganım" dediklerini de sanmıyorum. Elbetki bu hayvanlar hiç yemeseler bile en azından taşların üzerinde oluşan spirulinaları yerken illaki salyangoz yumurtalarını da  yediklerini düşünüyorum. aksi halde aynen yazmış olduğunuz bilgilere katılmamak mümkün değil. 
        Ayrıca gerek sizi tropheuslar hakkında bu kadar bilgi edinmeniz yönünden olsun ve gerekse yukarıda yazmış olduğunuz "  Trofeus (Özel ad olmayan yabancı kelimeler Türkçede okunduğu gibi yazılır. Onun için ben böyle yazmayı tercih ediyorum.) " yazınızdan dolayı şahsınıza münhasır olmanız yönünden tebrik ederim. 
Fakat aynı yazının alt satırlarında ise " red rainbow " yazarken de "redreinbov" olarak yazmamanız ve bir önceki yanıtınız içerisinde geçen "Valla 2-3 gün aç bıraktığım halde yemedikleri yem oldu. Bu arada otçul hayvanlar aç bırakılmaz. Doğada hiçbir otçul hayvan aç kalmaz." cümlenizden dolayı açıkçası bana pek samimi olmadığınız izlenimi verdi. " Aksi halde doğru olarak bildiğiniz ve tercih ettiğiniz bir bilginin tam zıddını yaparsanız, kendi içinizde bir çelişki olduğu izlenimini verirsiniz "
          Saygı ve sevgi çercevesinde her türlü eleştiriye ve bilgi alışverişine açığım çünkü ben bilgi açıyım. 
                                    ------Eğer bir saygısızlık yapmışsam affola ------
                                                        TÜM TROPHEUS SEVERLERE SAYGILAR 
KaYRaCiK2012-11-08 21:21:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Volkan ERİKÇİÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2009
İl: Konya
Mesaj: 173
Volkan ERİKÇİÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2012 09:41
Red rainbow kelimesi hakkında çok düşündüm. Bir türün özel adı olduğu için olduğu gibi yazılması gerektiğine kanaat getirdim. Tartışmalı bir konu. İtiraz edilebilir. 2-3 gün aç bırakma rahatlamaları için değil verdiğim kuru yemlere alışmaları içindi. Neyse bakalım herkes istediği gibi yetiştirsin balıklarını. Biz asıl konumuz olan yavruların ay-boy oranına geri dönelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

black188Çevrim Dışı

Kayıt: 05/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 92
black188Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2012 00:16
Ben yavrudan aldığım illangileri besliyorum.Şuan 7 aylıklar.Haftada 2 kez %30 su değişimi ve 7-8 farklı yemle besliyorum.Bir hafta önce de erkek dişi ayrımı yapıldı.Ortalama 6-7 cm boy yaptlar.Ama doğal olarak içlerinde 4 cm civarına ancak erişebilen bir iki balığım da var.Bu arada unutmadan,dişimin birisi bugün ilk kez yumurta alıp attı.Bu kadar çabuk beklemiyordum,doğrusu büyük süpriz oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir